TUDOMÁNY

Rejtély: kardszárnyú delfinek csapatosan támadnak meg hajókat a spanyol partoknál

A tudósok szerint egy traumatizált állat kezdhette el a szokatlan viselkedést, amit a többi aztán eltanult tőle. De az is lehet, hogy csak delfinhóbort.

Link másolása

Kardszárnyú delfinek már a harmadik hajót támadják meg és süllyesztik el Európa ibérirai partvidékén. Szakértők arra gyanakodnak, hogy eltanulják egymástól ezt a viselkedést.

Három ilyen delfin (másnéven orka) május elején a Gibraltári-szorosban, a spanyol partok közelében vetette magát egy jachtnak, és átlyukasztotta a kormánylapátot. A hajóskapitány, Werner Schaufelberger elmondása szerint két kisebb és egy nagyobb kardszárnyú jelent meg a vízijármű közelében.

„A kicsik a kormánylapátot lökdösték hátul, a nagy pedig oldalról többször teljes erőből nekivetette magát a hajónak.”

A kapitány úgy látta, hogy a kicsik egyértelműen utánozták a nagyobb orka technikáját.

A spanyol parti őrség kimentette a legénységet és Barbate-ba vontatták a hajót, ami azonban a kikötő bejáratánál elsüllyedt.

A támadás előtt pár nappal egy hatfős kardszárnyú delfincsapat a Gibraltári-szorosban támadott meg hasonló módon egy vitorlás hajót. A fedélzeten lévő Greg Blackburn úgy látta, hogy az anyadelfin tanította a kicsinyét arra, hogy hogyan rongálja meg a kormánylapátot.

Egyértelműen valamiféle nevelés, tanítás folyt – mondta Blacburn.

Újkeletű agresszivitás

Az Ibériai-félsziget partjainál 2020 májusában kezdődött a kardszárnyú delfinek agresszív viselkedése a hajókkal szemben, és azóta egyre gyakoribbá vált – derül ki egy tavaly júniusban publikált tanulmányból.

A támadások főként vitorláshajók ellen irányulnak, és ugyanazt a mintát követik:

a kardszárnyú delfinek hátulról közelítik meg a hajót, és „kezelésbe veszik” a kormánylapátot, majd ha sikerült megállítaniuk a járművet, elveszítik az érdeklődésüket és továbbállnak.

A legtöbb delfin-hajó találkozás ugyanakkor ártalmatlan. 2020 óta ötszáz ilyenről tudnak, és közülük csak három esetben süllyesztették el a hajót. Az orkák nagyjából száz hajó közül egynek esnek neki egy adott területen. A kardszárnyú delfinek élőhelyén lehet ilyen támadásokra számítani, vagyis Galíciában és a Gibraltári-szorosban.

Az agresszivitás újkeletű. A kutatók azt gyanítják, hogy egy traumatikus esemény okozhatta egy kardszárnyú delfin viselkedésének megváltozását, a többiek pedig eltanulták tőle.

Lehet, hogy csak hóbort?

„A kardszárnyú delfinek ezt természetesen szántszándékkal csinálják, és bár nem ismerjük az okát, egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy traumán alapuló védekező viselkedésről van szó” – véli López Fernandez a portugáliai Aveirói Egyetem szakértője.

Úgy vélik, hogy egy nőstény kardszárnyú delfin, akit Fehér Gladisnak neveztek el, az agónia egy kritikus pillanatát szenvedhette el – például összeütközhetett egy illlegális halászatot folytató hajóval –, ez váltotta ki nála a viselkedésváltozást, és elkezdett fizikai kontaktust teremteni a hajókkal. A kardszárnyú delfinek pedig könnyen tanulnak. Az biztos, hogy valami miatt hasznosnak tartják ezt a viselkedést, annak ellenére, hogy kockázatos nekivetni magukat mozgó hajóknak.

A szokatlan viselkedés azonban nem feltétlenül agresszív, hanem játékos is lehet, amit a kutatók „hóbortnak” neveznek. A kardszárnyú delfinek rendkívül kíváncsi és játékos állatok.

Ez a szokatlan viselkedés nemcsak a hajók szempontjából veszélyes, hanem az Ibériai-partok mentén élő kardszárnyú delfinek számára is, amelyek kritikusan veszélyeztetett állatok. Legutóbb 2011-ben számlálták meg őket, akkor az ibériai partok mentén 39 ilyen állat élt.

(Forrás: Live Science, 9news)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Brutális erekcióval járhat, ha megcsíp ez a pók
A tudósok rájöttek, hogy a merevedést a BZ371A nevű peptid okozza, amit laboratóriumban is sikerült előállítani. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor egy új impotencia elleni gyógyszer készülhet belőle.

Link másolása

Jó ideje nagy divatja van a természetes gyógymódoknak, vannak egyesek, akik szerint az ördögtől való gyógszerekre rá se nézzünk, mert a természet mindenre bekészítette az orvosságot is. Viszont nem biztos, hogy minden természetes gyógymódot ki kellene próbálni. Ha például valaki erekciós zavarokkal küszködik, bármennyire is csábító, de ezt azért ne próbálja ki.

Hogy mit?

A brazil vándorpókot (Phoneutria nigriventer). Az állat arról híresült el, hogy csípése erekciót okoz. Pontosabban:

hosszú és fájdalmas erekciót, ami már nem játék.

Amellett, hogy egy ilyen, többórás mutatvány meglehet az utolsó erekciója is lehet a szerencsétlen áldozatnak, mivel ez az állapot visszafordíthatatlanul károsíthatja a péniszt. A többi tünet, ha tetszik mellékhatás erős fájdalom, remegés, görcsök, izzadás, gyengeség és pulzusszám-változás lehet, de akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás.

A tudósoknak azonban szöget ütött a fejébe ez a brutális erekció, és elkezdték kutatni, milyen hatóanyag okozza a merevedést. Ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban is sikerült előállítani. Az egereken végzett tesztek után remélhetőleg a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják, bevonva merevedési zavaroktól szenvedő klienseket. Nem tablettát terveznek, hanem helyi kezeléssel,

a péniszbe dörzsölve használnák, ami a pókméreg mellékhatását kiküszöbölve is képes merevedést előidézni.

A vegyület, az eddigi kísérletek tanúsága szerint minimális mennyiségű alkalmazással biztonságosan működik, és alig mutatható ki a véráramban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
A Rovatból
Ide csapódott be az orosz Luna 25 – a NASA holdszondája megtalálta
Nagy valószínűséggel azonosították a Luna-25 becsapódása által keltett kis holdkrátert.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

A holdért folytatott versengés szomorú epizódja volt, amikor az orosz Luna 25 szonda 2023. augusztus 19-én, egy pályamódosítási manőver után, egy nappal később a Holdba csapódott, s ezzel nem sikerült a puha landolás, az orosz visszatérés a Holdra.

A Csillagászat.hu írta, hogy az amerikai LRO, (Lunar Recconnaissance Orbiter) holdszondája LROC NAC kamerájával 1 méteres felbontású, igen részletes képfelvételeket készített a becsapódás helyéről. Az eszköz folyamatosan pásztázza a holdfelszínt, s a különböző időkben felvett fotók elárulják az ott bekövetkezett változásokat is, mint például új meteorbecsapódások nyomait, a felszínre simán leszállt vagy éppen becsapódott holdszondák nyomait.

2023. augusztus 22-24-én az LRO nagyfelbontású felvételeket készített a Luna-25 lehetséges becsapódási helyének területéről. A képek elemzésekor kiderült, hogy egy korábban, 2020-ban készült fotóhoz képest a mostani változaton

megjelent egy kb. 10 méter átmérőjű kisebb kráter, illetve a becsapódás következtében kidobódott világos, nagy fényvisszaverő képességű friss regolit.

Az új becsapódási kráter helye megegyezik a Luna-25 utolsó leszállási manővere utáni pályájával, továbbá a mérete is a leszállóegység méretéből, tömegéből és pályabeli sebességéből elvárható. Azaz komolyan feltételezhető, hogy a Luna-25 becsapódási helyét találta meg a NASA LRO szondája.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Egy Földnél is nagyobb titokzatos égitest létezhet a Naprendszerben
Tudósok szerint ez magyarázhatja a Kuiper-öv objektumainak különös mozgását. Az azonban biztos, hogy ez nem a sokat emlegetett „9. bolygó”, az ugyanis jóval messzebb lehet.

Link másolása

Furcsa mozgást tapasztaltak a tudósok a Kuiper-övben, úgy vélik, hogy ennek oka a Földnél mintegy másfélszer-háromszor nagyobb bolygó lehet.

A szakértők magyarázata szerint arra már képesek vagyunk, hogy egy csillag fényváltozásaiból megállapítsuk, van-e körülötte olyan égitest, ami a mi Naprendszerünk gázóriásához hasonlíthat. De ezzel csak az exobolygókat (idegen csillag körül keringő bolygókat) lehet felfedezni. A Naprendszerünkön kívüli bolygók kutatásához a már ismert égitestek mozgása segíthet. Így fedezték fel például a Neptunuszt.

Ezt a módszert használták kanadai és japán kutatók is, akik a The Astronomical Journalban írt tanulmányukban arról értekeztek, hogy

a Kuiper-öv objektumainak mozgása alapján valahol lennie kell egy viszonylag nagy égitestnek a Naprendszerben.

Patryk Sofia Lykawka, a Kanadai Egyetem tudósa, valamint Takashi Ito, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója szerint egy legalább Föld méretű bolygó magyarázhatja a Neptunusz pályájánál jóval messzebb lévő objektumok viselkedését.

Ez a bolygó mintegy másfélszer-háromszor akkora lehet, mint a Föld és közel 30 fokos pályán kering. Ez a bolygó azonban nem a "titkozatos 9. bolygó". Az ugyanis messzebb van és a tömege is jóval nagyobb lehet a Földnél.

Forrás: hvg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TUDOMÁNY
A Rovatból
Fotók: Fényes tűzgömb szelte át az eget napkelte előtt
Budajenőn és Tokodon is elcsípte egy-egy webkamera az égi jelenséget.

Link másolása

Kedden hajnali 5 óra 27 perckor egy meteor húzott el fölöttünk. Az eseményről az Időkép számolt be. Két webkamerájuk is megörökítette a látványt.

Egyik olvasójuk, aki pont látta az égi jelenséget, azt mesélte: "Ma reggel 05:27-kor egy erős fényű meteoritot láttam az autóból nyugati irányban. Zsámbokról haladtam Vácszentlászló irányába".

A meteort két webkamerának is sikerült elcsípnie, mégpedig Budajenőn és Tokodon:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk