hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Jobban védve vagyunk, ha egyszerre két maszkot viselünk egy tanulmány szerint

Egy sebészi maszkra ráhelyezett textil maszk a részecskék 80 százalékának a belélegzését gátolja meg egy kísérlet szerint.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. február 11.

hirdetés

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása, mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei - írja a HVG.

A szervezet közzé tette annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet 180 centiméter távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

A szakemberek megállapították, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük.

Amikor azonban egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő: a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

"Amikor a kilélegző és a belélegző fejen is két maszk volt, akkor a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg"
– mondta John Brooks, a CDC szóvivője.

A kutatásnak ugyanakkor vannak hiányosságai: a szakemberek csak egyfajta sebészi és egyféle textil maszkot használtak, így pedig nem tudni, hogy ugyanezen eredményt kapnák-e más maszkok esetében is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

A Pfizer vakcinájából is szükség lehet egy harmadik oltásra egy éven belül, utána évente kellene ismételni

A cég vezérigazgatója szerint 6-12 hónappal a második után kellhet még egy emlékeztető vakcina, ezt követően pedig minden évben szükség lehet újabb oltásra.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Valószínű, hogy a Pfizer és BioNTech közös oltásából is kell egy harmadik adag az első kettő beadása után egy éven belül – mondta a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla a CNBC cikke szerint.

Hozzátette, az is előfordulhat, hogy a továbbiakban minden évben kell majd egy emlékeztető oltás a koronavírus ellen.

Bourla a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy 6-12 hónappal a teljes védettség kialakulása után szükség lesz egy emlékeztető oltásra, ezt követően pedig évente. Ugyanakkor sok múlik azon, pontosan milyen vírusvariánsok jelennek még meg, és ezek ellen mennyire lesznek hatásosak a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák.

Korábban a Johnson & Johnson vezérigazgatója, Alex Gorsky is azt valószínűsítette, hogy az influenzához hasonlóan évente kell majd oltani a koronavírus ellen is.

A téma az operatív törzs pénteki tájékoztatóján is előkerült: Müller Cecília egy kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem tudni, kell-e harmadik, emlékeztető oltás azoknak, akik már megkapták mindkét vakcinát.

hirdetés
"Jelenleg nincs még elég adat, nem telt el elég idő ennek tisztázására. Attól is függ az új oltás szükségessége, hogy lesz-e olyan mutáció, ami ezt igényli, vagy a vakcinagyártók az ellenanyag-szintek vizsgálata alapján ezt javasolják"

– fogalmazott a tisztifőorvos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

„Gyakorlatilag, mintha nem kelt volna föl a Nap, olyan sötétet okoz a vulkáni hamueső”

„A gázokból, vulkáni törmelékekből álló áradat több mint 100 km/óra sebességgel zúdul le a vulkán oldalán” – mondja Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus-geológus a Saint Vincent szigeti kitörésről.
Pörös Izabella cikke - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Néhány óránkénti heves, robbanásos kitörésekkel tódul ki a vulkáni hamuanyag a karib-tengeri Saint Vincent szigeten, a La Soufrière vulkán április 9-én nagy erőkkel tört ki. Több tízezer embert kellett evakuálni, de a pontos előrejelzésnek hála, nem történt haláleset. Ez a vulkán legutóbb 1979-ben tört ki.

Bár jelenleg több vulkánkitörésről hallani, ez azért ritka esemény, mivel a vulkánok többet alszanak, mint működnek. Jelenleg Réunion-on, Izlandon, valamint Guatemalában zajlik nagyobb vulkánkitörés.

Saint Vincent szigetét az 1500-as években Kolumbusz fedezte fel, azt követően az ottani vulkán összesen hét alkalommal tört ki. Az évszázadonkénti egy-két alkalom ritka működésnek számít, így lusta vulkánnak tekinthető.

„Amikor viszont működésbe lép, akkor nagy kitörések jellemzik, amelyek hosszan elhúzódnak. Tipikusan robbanásos kitörések, ami miatt ez jelentősen hat a szigeten lakókra és a környezetre is. 1902-ben több mint 1700-an haltak meg. Ezzel az utolsó helyi őslakos kultúra is odaveszett"

- magyarázta a Szeretlek Magyarországnak Harangi Szabolcs vulkanológus-geológus, az ELTE Természettudományi Karának egyetemi tanára, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A valamikori angol gyarmat, Saint Vincent területe 345 km², vagyis kisebb, mint Budapest, és körülbelül százezren lakják. A vulkánkitöréseket a sziget lemeztektonikai helyzete okozza.

hirdetés

„Kőzetalábukásos, szubdukciós helyzetben van, ami azt jelenti, hogy egy óceáni kőzetlemez egy másik óceáni kőzetlemez alá bukik. Ennek eredményeképpen a földköpenyben magma keletkezik és a felszínen vulkánok alakulnak ki" - mondja Harangi Szabolcs.

Az ismert vulkánoknak több mint a fele ilyen zónában található. Ilyen például a Csendes-óceánt körülölelő Tűzgyűrű (például az Andok, Alaszka, Kamcsatka, Japán, Indonézia és Új-Zéland vulkánjai).

A szigeten a korábbi kitörések mind súlyosak, jellemzően robbanásos kitörések voltak. „Ilyenkor az alábukó kőzetlemezből szabadulnak fel vizes oldatok, emiatt a felette keletkező magma is vízben gazdagabb lesz, és gyakoribbak a robbanásos vulkáni működések.

„Ilyenkor a kitörő vulkáni hamu és gáz több száz méter/másodperc sebességgel hagyja el a kürtőt. A felhajtóerő a vulkáni hamufelhőoszlopot akár több mint 10 kilométer magasságba is feljuttatja."

Forrás: Richard Robertson és Thomas Christopher, UWI, azaz Nyugat Indiai Egyetem Vulkanológiai Kutatócsoportja

A vulkánok jelentős része ad előjelet a kitörésről, de nem mindegyik. Naponta akár több száz jelzés is érkezhet, aminek értékelése nagyon nehéz, ráadásul a folyamatok időközben változhatnak is, mint ahogyan ez most is történt a december 27-i első jelek óta.

„Előrejelezni vulkánkitörést nem könnyű, de nem is lehetetlen. Decemberben még nem kapott annyi figyelmet, hiszen csak az 1979-es kitörés kráterében egy nagyon nehezen mozgó láva nyomult ki. Ezt kifli alakú lávadómnak hívjuk. Ez három hónapon keresztül folyamatosan növekedett. Ez a kitörési fázis változott meg április elején, és lett robbanásos."

Az időben történő előrejelzés a jelek észlelésén alapul. "A magmának fel kell jönnie, át kell törnie a kőzettestet. Ha áttör, akkor törni-zúzni kezd, repedéseket, hasadékokat hoz létre, és ez földrengéssel jár" - magyarázza Harangi Szabolcs.

Elsőként a helyi, Nyugat-Indiai Egyetem kutatója, Richard Robertson vulkanológus csoportja észlelte, hogy a hónapok óta zajló, meglehetősen unalmas mozgások megváltoztak. "Olyan földrengés-jeleket észleltek, amikből arra következtettek, hogy friss magma nyomul fel, mégpedig valószínűsíthetően vízgazdag magma, amely egészen másfajta kitörést fog okozni. Ezért a kitörés előtti szerdán jelezték, hogy nemcsak törést, hanem magmafelnyomulást észlelnek."

Kiadták a legmagasabb készültségi fokozatot, majd életbe lépett a begyakorolt technika, és 20.000 embert evakuáltak 24 óra alatt.

„A lakosok is tudták, hogy mit kell csinálni, mert ezt a korábbi évek során begyakorolták. Hajókkal vitték el az embereket a közeli szigetekre, majd pénteken kitört a vulkán. A vulkanológiai munka, a jelek észlelése és a lépések előkészítése évtizedek munkáját igényli. De hatékony veszélykezelés, ezért nincs most halálos áldozata a Saint Vincenten zajló vulkánkitörésnek. Ha ez nincsen, akkor lehet, hogy több ezren halnak meg."

Vasárnap az eddigi legnagyobb kitörésnek lehettünk tanúi, amely több mint 15 km magas kitörési felhőoszlopot eredményezett. A vulkán azóta is minden nap kitör, 7-8 km magas hamufelhővel. Jelenleg a teljes szigetet vastag, szürke vulkáni hamuréteg borítja, amely a szomszédos Barbados szigetet is elérte.

„Gyakorlatilag, mintha nem kelt volna föl a Nap, olyan sötétet okoz a gyakori vulkáni hamueső."

„A vulkáni hamu nagyon piciny, néhány milliméteres, vagy annál is kisebb szemcse, mégpedig kőzetüveg szilánk szemcse. Ezek élesek és picik, ami belélegezve nagyon komoly légzési problémát okoz, súlyosan károsítja a tüdőt, ezért kiemelten fontos a helyszínen a maszk. A vulkáni hamu rárakódott az elektromos vezetékekre zárlatot okozva, szennyeződött a víz is, úgyhogy komoly károkat okoz. Ha elered az eső, a födémek nem fogják kibírni ezt a mennyiséget, és be fognak szakadni."

Megjelentek az úgynevezett piroklasztikus áradatok is, amelyek a heves, néhány óránkénti robbanásos kitörésekkel megjelenő felhőoszlop részleges összeomlásával alakulnak ki, és oldalirányba zúdulnak le a tűzhányó oldalán.

"Ezek a magas hőmérsékletű anyagokból, gázokból és izzó vulkáni törmelékekből álló áradatok több mint 100 km/óra sebességgel rohannak le a vulkán oldalán általában, és útjukban mindent elpusztítanak. Ezek jelentik a legnagyobb veszélyt."

Olasz és helyi kutatók már évekkel ezelőtt jelezték, hogy Saint Vincenten az átlagos 70-80 éves szunnyadási periódusnál előreláthatóan hamarabb fog kitörni a La Soufrière. Ez valóban bekövetkezett, kérdés azonban, hogy ez a kitörés meddig fog tartani.

„A korábbi vulkáni kitörések alapján azt mondhatjuk, hogy akár még hónapokon keresztül is elhúzódhat a vulkáni kitörés. Ez nem azt jelenti, hogy mindennap, minden órában lesz kitörés, hanem, hogy ismétlődően, hosszú időn keresztül várhatóak még robbanásos kitörések" - mondja Harangi Szabolcs.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Kemenesi: Jöhet a negyedik hullám, ha nem leszünk most óvatosak

„Képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, ha jön egy szélvihar, ami feltámasztja” – magyarázta a virológus.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni a negyedik hullám, az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák, írta Kemenesi Gábor a Portfolion.

A virológus a jelenlegi járványhelyzetet az erdőtüzekhez hasonlította: "képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, amennyiben jön egy szélvihar, amely feltámasztja."

Tavaly februárban egy bostoni konferencia után több száz ember fertőződött meg, akik aztán több tízezer emberhez juttatták el a vírust, így egy teljes régió járványügyi helyzetét súlyosbítva. Kemenesi szerint ez azt mutatja, hogy "egyetlen fertőzési láncolat vagy esemény is beláthatatlan messzeségekig tudja juttatni a vírust, amely végül eléri a sebezhető embereket."

A virológus szerint nagyon sok múlik most a vakcinákon, ezek jelenthetik a kiutat a jelenlegi válságból. "Alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét (tudományos néven expozíció) is növeli" – tette hozzá.

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülnünk a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. Ehhez hozzájárulhat a hamis biztonságérzet is, ami nyáron ránk telepedhet.

A kulcsszó Kemenesi szerint az óvatosság és a felkészülés, kormányzati és egyéni szinten is. Végrehajtói szinten határokon átívelő szemléletre van szükség, azokra az országokra érdemes tekinteni, amik eddig nagyjából sikeresen vették a kihívásokat.

hirdetés

"Ezek az országok, nagyon leegyszerűsítve a hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni. Ez pénzt és szakembereket és együttműködő, jól tájékoztatott társadalmi hátteret jelent" – magyarázta cikkében.

Egyéni szinten pedig a virológus szerint a tudomány meghallgatására, az oltás felvevésére és óvatosságra van szükség a nyár folyamán.

Természetesen szükség van a bajba jutott ágazatok megmentésére, működésére és bizonyos fokú nyitásra is: ez legalább annyira fontos, mint a járvány elleni küzdelem, de hogy ezek az ágazatok ősszel is működhessenek, éppen a vakcinák és az ésszerű óvatosság szükséges

– tette hozzá.

Kemenesi a középtávú jövőről elmondta: várható, hogy a nemzetközi utazási korlátozások, az ezzel járó óvintézkedések még valamivel tovább velünk maradnak majd. Külön érdekesség szerinte, hogy a járványhelyzet miatti lezárások több légúti megbetegedés természetes ciklusába beleszóltak, mint a szezonális influenza, amiknek a visszatérése egyelőre nem ismert mértékben jelenthet kihívást számunkra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Kemenesi: Nem éri meg elutasítani a felajánlott vakcinát és várni egy másikra a jelenlegi vírushelyzetben

A virológus arra biztat, hogy éljünk az oltás lehetőségével, mert jelenleg nagy a vírusnak való kitettség esélye. Szerinte az AstraZeneca oltását is mindenképpen érdemes beadatni a mostani járványhelyzetet tekintve.
Fotó: MTI/Filep István - szmo.hu
2021. április 14.

hirdetés

Miután több olyan eset is történt, amikor egyes beoltottak szervezetében az AstraZeneca vakcinájának beadása után vérrögök keletkeztek, sokan elbizonytalanodhattak abban, hogy merjék-e beadatni maguknak a brit-svéd fejlesztésű oltóanyagot.

Kemenesi Gábor virológus legújabb Facebook-posztjában a kockázatelemzésről és a kockázatok mérlegeléséről ír az AstraZeneca-ügy kapcsán.

"Beadassam-e az AstraZeneca oltását? A rövid válasz: a jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen. A hosszabb bonyolultabb"

- írja a szakember.

Magyarázatát szó szerint idézzük:

"A jelenség tudományos neve a vakcina-indukálta immun trombotikus trombocitopénia (VITT). Bizonyos antitestek, amelyek rendkívül ritka esetben, egyelőre ismeretlen háttértényezők mentén megjelenhetnek (valószínűsíthetően a vakcina hatására) képesek kiváltani ezt a hatást és különféle vénás trombózishoz vagy tüdőembóliához hozzájárulni.

hirdetés

Máris oldom a feszültséget:

A COVID fertőzés esetén ennek bekövetkezési gyakorisága éppen százezerszer nagyobb (100 000 x) a vakcináknál tapasztalt értéknél.

Egy kiváló ábra, amelyet a Covid1001 csapata lefordított, nagyon szépen szemlélteti a lényeget (fogamzásgátlók, dohányzás és COVID megbetegedés viszonylatában).

Egy másik kiváló ábra a KOVIDők-től szintén nagyszerűen összefoglalja a lényeget, nagyon köszönjük a munkájukat!

A részletesebb elemzéshez más tényezőket is számításba kell venni. Elsőként a korcsoportok különböző érintettségét a SARS-CoV-2 fertőzés esetén (idősebbeket nagyobb kockázattal érinti), illetve az AstraZeneca (AZ) vakcinával összefüggésbe hozott VITT jelenség megjelenési gyakoriságát (fiatalabbak körében valószínűleg gyakoribb). A képletnek nincs még vége, ugyanis

nem mindegy, hogy a vírus éppen mennyire terjed a közelünkben. Ha nagy gyakorisággal találkozhatunk vele, az értelemszerűen a vele járó kockázatok mércéjét is magasra teszi.

Az adott időben, adott populációban mérhető esetek számát nevezi a járványtan incidenciának. Ez a mérőszám lehet a leginkább segítségünkre jelen kockázatértékelés során. Magyarországon jelenleg 5-10 közé becsülhető ez az érték.

A mellékelt képek (angol) három járványügyi forgatókönyv esetén vizsgálják korcsoport függvényében a súlyos kockázatokat. A SARS-Cov-2 általi intenzív ellátás előfordulási gyakoriságát és a VITT jelenség előfordulását szemlélteti korcsoportonként, figyelembe véve a járvány helyzetét (incidencia) amellyel közvetlenül összefügg a vírussal való találkozás esélye (expozíciós esély).

Jelen járványügyi helyzet a vírusnak való kitettségünket (expozíció) leginkább a közepes és súlyos közé teszi, így egyértelműek minden korcsoportban az AZ [AstraZeneca] előnyei. A jövőre nézve pedig az ismertetett főbb tényezők mentén érdemes saját magunk számára kockázatértékelést végezni. Megnyugtatásként mondható, hogy ezt a háziorvos, oltóorvos megteszi értünk. Köszönjük a munkájukat!

További tudományos eredmények érkezése pedig egyre közelebb hozza majd a részletes választ is a háttérben húzódó ok-okozati összefüggésére. Friss hír, hogy az egy dózisú, szintén Adenovírus vektor-alapú J&J vakcina esetében is felmerült a gyanú vérrögképződésre. A leállás oka ilyenkor minden esetben a kivizsgálás és kockázatértékelés, a rutin gyógyszervizsgálati eljárás működése. Ha olvassuk, hogy bizonyos országok bizonyos korlátozás alá vetik a készítményeket, nagyon hasonló, bár valamivel több tényezős értékelés zajlik a háttérben.

Az ehhez hasonló, összetett kockázatelemzés és helyzetértékelés a közeljövő járványhelyzetének megértésében is óriási segítségünkre lesz.

Éljünk az oltás lehetőségével és amennyire csak tudunk, küzdjünk a járvány terjedése ellen, minden eszközzel, melyet eddig megtanultunk".

A virológus egy kommentben azt is leírta, hogy szerinte a mostani járványhelyzetben nem éri meg elutasítani a felajánlott vakcinát és várni egy másikra.

"Tegyük fel, hogy elutasítja valaki a vakcinát, várva egy másikra. Attól függően, hogy az expozíció milyen mértékű, ezzel a COVID kockázatainak kitéve tölt további napokat és ezáltal (az expozíció függvényében) de nagyobb esélye van vérrögképződésre, súlyos eü állapotra, mint a vakcinával lenne. Véleményem szerint jelen járványhelyzetben nem éri meg várni, nagy az expozíció esélye"

- írta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: