TUDOMÁNY
A Rovatból

Génterápiás kezelés jöhet az ivartalanítás helyett a macskáknál, biztatóak az eredmények

Egy injekcióval gátolhatják a nőstény macskák vemhességét. A módszer hatékony lehet a százmilliós nagyságrendű globális macskapopuláció féken tartásában.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. június 09.


Link másolása

A macskák banditák

„Szeretjük a házimacskákat, de odakinn a természetben gyilkosok” – mondta a Cincinatti Állatkert természetvédelmi biológusa, Bill Swanson, aki részt vett a kutatásban.

A kóbor macskák évente milliárdszámra gyilkolnak meg madarakat és kistestű emlősöket,

és egyelőre egyedül az ivartalanítás tűnik kellően hatékonynak a számuk kontrollálására.

A sebészeti beavatkozás korábbi alternatívái, például egyes vakcinák, nem fejtettek ki hosszú távú hatást. Egy olyan vemhességgátló injekció kifejlesztése, ami az agyalapi mirigyet célozta volna – ez az a szerv, ami kibocsátja az ovulációt beindító hormonokat –, nem volt igazás sikeres.

Reménysugár

„Ez az első igazi reménysugár, hogy az ivartalanításon kívül létezik más megoldás is” – mondta Julie Levy, a Floridai Egyetem állatorvosa, aki nem vett részt a kutatásban.

Az egyszeri oltás azért is nagyon ígéretes, mert szükségtelenné teszi, hogy a kóbor macskákat bevigyék műtétre egy klinikára, vagy egynél többször is befogjanak állatokat az oltás miatt.

A kísérleti génterápia az úgynevezett anti-Müllerian hormont célozza, egy fehérjét, ami segíti a magzati nemi szervek kifejlődését. Az injekció révén egy módosított vírus viszi be a gént, amely a macskák sejtjeiben előállítja a hormont. A sejtek ezután a normálisnál több anti-Müllerian hormont kezdenek termelni, a fehérje magas szintje pedig megakadályozhatja a macska petefészkében a tüszőérést. A módszer előnye, hogy a gén izomsejtekbe kerül, amelyek nem pusztulnak el, vagyis a változás egy életen át tart.

Párosodás vemhesség nélkül

A kísérletben Swanson és kollégái hat macskát kezeltek a génterápiával: három közülük nagyobb adagot, három pedig kisebb adagot kapott. Még három macskát bevontak a kísérletbe, de nekik csak placebó jutott. Fontos, hogy egyik állatnál sem tapasztaltak semmilyen káros mellékhatást.

Ezután mind a kilenc macskát összeköltöztették egy kandúrral. Az egyik ilyen próbaperiódus nyolc hónappal, a másik két évvel az injekció beadása után történt. A kontrollmacskák (vagyis a placebóban részesültek) mindkét alkalommal vemhesek lettek a kandúrral való egyszeri párosodás után.

A másik hat macska közül viszont egyik sem esett teherbe, bár ketten is párosodtak a hímmel, egyikük kilencszer. A másik négy kezelt nőstény macska viszont nem is engedte magához a kandúrt, ami azt jelzi, hogy nem tüzelt.

Az eredmény kecsegtető, de így is évekbe telhet, mire a módszer eljut az állatorvosi rendelőkbe. Az anti-Müllerian hormon sok állat szervezetében fellelhető, így elképzelhető, hogy a módszer más invazív fajok esetében is alkalmazható lesz.

(Forrás: Science News, Nature)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Brutális erekcióval járhat, ha megcsíp ez a pók
A tudósok rájöttek, hogy a merevedést a BZ371A nevű peptid okozza, amit laboratóriumban is sikerült előállítani. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor egy új impotencia elleni gyógyszer készülhet belőle.

Link másolása

Jó ideje nagy divatja van a természetes gyógymódoknak, vannak egyesek, akik szerint az ördögtől való gyógszerekre rá se nézzünk, mert a természet mindenre bekészítette az orvosságot is. Viszont nem biztos, hogy minden természetes gyógymódot ki kellene próbálni. Ha például valaki erekciós zavarokkal küszködik, bármennyire is csábító, de ezt azért ne próbálja ki.

Hogy mit?

A brazil vándorpókot (Phoneutria nigriventer). Az állat arról híresült el, hogy csípése erekciót okoz. Pontosabban:

hosszú és fájdalmas erekciót, ami már nem játék.

Amellett, hogy egy ilyen, többórás mutatvány meglehet az utolsó erekciója is lehet a szerencsétlen áldozatnak, mivel ez az állapot visszafordíthatatlanul károsíthatja a péniszt. A többi tünet, ha tetszik mellékhatás erős fájdalom, remegés, görcsök, izzadás, gyengeség és pulzusszám-változás lehet, de akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás.

A tudósoknak azonban szöget ütött a fejébe ez a brutális erekció, és elkezdték kutatni, milyen hatóanyag okozza a merevedést. Ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban is sikerült előállítani. Az egereken végzett tesztek után remélhetőleg a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják, bevonva merevedési zavaroktól szenvedő klienseket. Nem tablettát terveznek, hanem helyi kezeléssel,

a péniszbe dörzsölve használnák, ami a pókméreg mellékhatását kiküszöbölve is képes merevedést előidézni.

A vegyület, az eddigi kísérletek tanúsága szerint minimális mennyiségű alkalmazással biztonságosan működik, és alig mutatható ki a véráramban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
TUDOMÁNY
A Rovatból
Ide csapódott be az orosz Luna 25 – a NASA holdszondája megtalálta
Nagy valószínűséggel azonosították a Luna-25 becsapódása által keltett kis holdkrátert.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

A holdért folytatott versengés szomorú epizódja volt, amikor az orosz Luna 25 szonda 2023. augusztus 19-én, egy pályamódosítási manőver után, egy nappal később a Holdba csapódott, s ezzel nem sikerült a puha landolás, az orosz visszatérés a Holdra.

A Csillagászat.hu írta, hogy az amerikai LRO, (Lunar Recconnaissance Orbiter) holdszondája LROC NAC kamerájával 1 méteres felbontású, igen részletes képfelvételeket készített a becsapódás helyéről. Az eszköz folyamatosan pásztázza a holdfelszínt, s a különböző időkben felvett fotók elárulják az ott bekövetkezett változásokat is, mint például új meteorbecsapódások nyomait, a felszínre simán leszállt vagy éppen becsapódott holdszondák nyomait.

2023. augusztus 22-24-én az LRO nagyfelbontású felvételeket készített a Luna-25 lehetséges becsapódási helyének területéről. A képek elemzésekor kiderült, hogy egy korábban, 2020-ban készült fotóhoz képest a mostani változaton

megjelent egy kb. 10 méter átmérőjű kisebb kráter, illetve a becsapódás következtében kidobódott világos, nagy fényvisszaverő képességű friss regolit.

Az új becsapódási kráter helye megegyezik a Luna-25 utolsó leszállási manővere utáni pályájával, továbbá a mérete is a leszállóegység méretéből, tömegéből és pályabeli sebességéből elvárható. Azaz komolyan feltételezhető, hogy a Luna-25 becsapódási helyét találta meg a NASA LRO szondája.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Egy Földnél is nagyobb titokzatos égitest létezhet a Naprendszerben
Tudósok szerint ez magyarázhatja a Kuiper-öv objektumainak különös mozgását. Az azonban biztos, hogy ez nem a sokat emlegetett „9. bolygó”, az ugyanis jóval messzebb lehet.

Link másolása

Furcsa mozgást tapasztaltak a tudósok a Kuiper-övben, úgy vélik, hogy ennek oka a Földnél mintegy másfélszer-háromszor nagyobb bolygó lehet.

A szakértők magyarázata szerint arra már képesek vagyunk, hogy egy csillag fényváltozásaiból megállapítsuk, van-e körülötte olyan égitest, ami a mi Naprendszerünk gázóriásához hasonlíthat. De ezzel csak az exobolygókat (idegen csillag körül keringő bolygókat) lehet felfedezni. A Naprendszerünkön kívüli bolygók kutatásához a már ismert égitestek mozgása segíthet. Így fedezték fel például a Neptunuszt.

Ezt a módszert használták kanadai és japán kutatók is, akik a The Astronomical Journalban írt tanulmányukban arról értekeztek, hogy

a Kuiper-öv objektumainak mozgása alapján valahol lennie kell egy viszonylag nagy égitestnek a Naprendszerben.

Patryk Sofia Lykawka, a Kanadai Egyetem tudósa, valamint Takashi Ito, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója szerint egy legalább Föld méretű bolygó magyarázhatja a Neptunusz pályájánál jóval messzebb lévő objektumok viselkedését.

Ez a bolygó mintegy másfélszer-háromszor akkora lehet, mint a Föld és közel 30 fokos pályán kering. Ez a bolygó azonban nem a "titkozatos 9. bolygó". Az ugyanis messzebb van és a tömege is jóval nagyobb lehet a Földnél.

Forrás: hvg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Fotók: Fényes tűzgömb szelte át az eget napkelte előtt
Budajenőn és Tokodon is elcsípte egy-egy webkamera az égi jelenséget.

Link másolása

Kedden hajnali 5 óra 27 perckor egy meteor húzott el fölöttünk. Az eseményről az Időkép számolt be. Két webkamerájuk is megörökítette a látványt.

Egyik olvasójuk, aki pont látta az égi jelenséget, azt mesélte: "Ma reggel 05:27-kor egy erős fényű meteoritot láttam az autóból nyugati irányban. Zsámbokról haladtam Vácszentlászló irányába".

A meteort két webkamerának is sikerült elcsípnie, mégpedig Budajenőn és Tokodon:


Link másolása
KÖVESS MINKET: