News here

TUDOMÁNY

Egyre súlyosabbak az embereket támadó betegségek a klímaváltozás miatt

A kórokozók által okozott emberi betegségek több mint felét súlyosbították az éghajlati válság hatásai.

Link másolása

A forró napok fokozzák a kiszáradás kockázatát, ezért megnő azoknak a száma, akik vesekő miatt fordulnak orvoshoz, vagyis a globális felmelegedés nemcsak a hőmérsékletet emeli magasra, hanem azoknak a számát is, akik különféle betegségektől szenvednek. De nemcsak a szervi problémák, hanem az olyan vírusfertőzések is sokkal súlyosabbak lettek a hőhullámok, erdőtüzek, szélsőséges esőzések és árvizek miatt, mint a Zika-vírus, a malária, a dengue- és a chikungunya-láz, vagy a Covid-19 – számol be a Guardian a Nature Climate Change-ben nemrég megjelent tanulmányról, ami a betegségek és az éghajlati hatások közötti összefüggéseket vizsgálja.

A globális felmelegedés és a csapadékmennyiség szélsőséges változása kibővíti az emberre veszélyes kórokozók hordozóinak körét, ugyanis közelebb hozza hozzánk a a maláriát, a Lyme-kórt, a nyugat-nílusi lázat és más betegségeket terjesztő szúnyogokat, kullancsokat és bolhákat.

A viharok és az áradások miatt kitelepített emberek nagyobb mértékben vannak kitéve a gyomor-bélhurutot és kolerát okozó kórokozóknak, ráadásul az éghajlati hatások gyengítették az emberiség betegségekkel szemben való ellenállását is, hiszen a szárazság rossz közegészségügyi körülményekhez, vérhashoz, tífuszhoz, lázhoz és más betegségekhez vezethet.

A kutatók több mint 70 000 tudományos, különböző éghajlati veszélyek és a fertőző betegségek közötti összefüggéseket elemző dokumentumot fésültek át. Némelyik olyan bizonyítékokat is vizsgál, amelyek 700 évvel korábbra, azaz az ember okozta klímaválság megjelenése előttig nyúlnak vissza az időben.

A szakemberek azt találták, hogy a tanulmányokban említett 375 különböző fertőző betegség közül 218-at súlyosbított a globális felmelegedés.

„Kinyitjuk a betegségek Pandora szelencéjét. Több betegség is arra vár, hogy elszabaduljon” – mondta Camilo Mora, a kutatás vezetője, a Hawaii Egyetem geográfusa. Mora szerint az éghajlati válság több módon is hatással volt a Covid terjedésére: például a tüzek és árvizek miatt az emberek által lakott területekre szorultak az olyan vadon élő állatok, mint például a betegségeket hordozó denevérek.

Az Egészségügyi Világszervezet is arra figyelmeztet, hogy az éghajlati válság pusztító hatással van a fejlődésre, amit az emberiség az elmúlt 50 évben elért a globális egészségügyben.

Becsléseik szerint 2030 és 2050 között 250 000 ember halhat meg a gyorsan terjedő betegségek, köztük a malária, a hasmenés, az alultápláltság és a hőstressz miatt.

„Az éghajlati változások megnehezítik a mikrobák elleni küzdelemet” – mondta Aaron Bernstein, a Harvard Egyetem éghajlati, egészségügyi és globális környezeti központjának igazgatója. A kutató fogalmazott, hogy az emberek tömeges migrációja különféle fertőző betegségek robbanásszerű elterjedését okozhatják az agyhártyagyulladástól kezdve egészen a HIV-ig, ugyanis „az instabil éghajlat termékeny talajt teremt a fertőző betegségek számára”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Sértetlenül ért földet egy űrből ledobott tojás
Több mint 30 kilométer magasról zuhant a Földre a tojásrakéta, amit egy meteorológiai léggömb két óra alatt vitt fel az űrbe.

Link másolása

Hosszú évek kísérletezése után végre sikerült úgy ledobni egy tojást az űrből, hogy egy karcolás nélkül ért földet, írja a UNILAD. Mark Rober és csapata korábban küldte 30 kilométer magasra a történelmi tojást, de csak pénteken publikálták a tudományos szenzációt jelentő felvételt.

A 42 éves ex-NASA és Apple mérnök olyan szerkezet építésébe fogott, mely egy nyers tojást is képes sértetlenül a Földre juttatni, ahol egy nagyon puha felületre csapódik be.

Rober először a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burj Khalifa 828 méteres csúcsáról tervezte a tojásejtést, csak később kezdett gondolkozni azon, hogy mindezt inkább az űrből kísérli meg.

A látszólag egyszerű kísérlet egyik legnehezebb pontja a tojás űrbe juttatása volt. A hosszú emelkedés során biztosítani kellett a megfelelő hőmérsékletet, nehogy a tojás már útközben megrepedjen a hideg miatt. További nehézséget jelentett, hogy a kétórás emelkedés közben összegabalyodtak a meteorológiai léggömb zsinórjai, emiatt az egész szerkezet hatalmas sebességgel kezdett zuhanni a Föld felé.

A mérnökök már csak abban bízhattak, hogy a tojásrakéta képes lesz leválni az eszközről, és sértetlenül földet ér.

Ez végül megtörtént, és a becsapódó rakétából egy karcolás nélkül került elő a tojás.

A történelmi zuhanásról készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Óriási áttörés: megvan az Alzheimer-kór ellen hatásos első gyógyszer
A lecanemab nem csodaszer, de bizonyíték arra, hogy a betegséget gyógyszeres úton is lehet kezelni.

Link másolása

Több évtizednyi kudarc után amerikai és japán tudósok áttörést értek el az Alzheimer-kór elleni gyógyszer fejlesztésében. A klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a lecanemab lassítja a leépülést azoknál, akik a betegség korai stádiumában szenvednek, írja a The Guardian.

„Ez az első gyógyszer, mely valódi kezelési lehetőséget biztosít az Alzheimer-betegek számára”

– mondta Bart De Strooper. A University College London (UCL) Demencia Kutatóintézetének vezetője szerint ugyan a készítmény „klinikai előnyei korlátozottnak tűnnek”, ám idővel ezek is javulni fognak.

A lecanemab valójában egy olyan antitestterápia, mely eltávolítja az agyban lerakódott béta-amiloid fehérjéket. Az még nem teljesen vilgos, hogy a béta-amiloidok felhalmozódása hogyan befolyásolja az Alzheimer-kórt, ám úgy tűnik, hogy az öröklött betegségben szenvedők esetében hozzájárulnak az agysejtek pusztulásával járó folyamatokhoz.

A lecanemabet fejlesztő amerikai Biogen és a japán Eisai szeptemberben jelentették be a közel 1800 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat legfontosabb eredményeit. A teljes adatsort végül kedden tették közzé a New England of Journal of Medicine című orvosi szaklapban. Ezek alapján

a készítmény 18 hónap alatt 27 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kórban szenvedők mentális képességeinek hanyatlását.

A lecanemab egyelőre szerény eredményeihez képest meglehetősen drága: évente 10 és 30 ezer font (4,7-14,1 millió millió forint) között mozog egyetlen páciens kezelése. Az orvosok szerint a készítmény nem csodaszer, de bizonyíték arra, hogy az Alzheimer-kór gyógyszeres kezelése nem lehetetlen feladat.

Az Alzheimer-kór felelős a világszerte élő 55 millió demens beteg kétharmadáért. Az Egyesült Királyságban ez a vezető halálok. A betegek a diagnózistól számított hét éven belül meghalnak. A kór kezdetben memóriazavarokkal jelentkezik, majd romlik a döntéshozatali képesség, idővel pedig az egyszerűbb feladatok végrehajtása is problémát okoz. Végül a betegek segítség nélkül már mozogni és enni is képtelenek lesznek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Korábban ismeretlen anyagokat találtak egy Szomáliában földet ért meteoritban
Az egyik új ásványi anyagot egy közeli városról, a másikat egy amerikai tudósról nevezték el.

Link másolása

Korábban ismeretlen ásványokra bukkantak a tudósok egy Szomáliában talált meteoritban, írja a UNILAD. Az afrikai országban felfedezett 15 tonnás űrkőzet egyúttal a világ kilencedik legnagyobb meteoritjának számít.

Az egyik új ásványi anyagot elaliitnak nevezték a felfedezés közelében fekvő El Ali városa alapján. Ezzel szemben a másik anyag az elkinstantonit nevet kapta Lindy Elkins-Tanton után.

A tudós az Arizonai Állami Egyetem (ASU) Föld- és Űrkutatási Iskolájának professzora, akinek bolygómagelemekkel folytatott folyamatos munkája előtt szerettek volna tisztelegni.

Chris Herd, a meteorito vizsgáló Albertai Egyetem Föld- és Légkörtudományi Tanszékének professzora szerint amikor új ásványt találnak, az egyben addig nem ismert geológia és kémia nyomaira utal. Ettől igazán izgalmas az Afrikában talált meteorit.

Ugyan a tudósok tovább szeretnék vizsgálni a kőzetet, de ezt nehezíti, hogy időközben Kínába szállították, ahol értékesíteni szeretnék. A The Guardian szerint nem egyedi eset, hogy magánvevőt keresnek egy meteoritnak, a nemzetközi piacokon gyakran cserélnek gazdát űrkőzetek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: