News here

TUDOMÁNY

27 évvel ezelőtt lefagyasztott spermából született egészséges baba

A tudósok szerint 55 évesnél régebbi ivarsejtek is felhasználhatók mesterséges megtermékenyítéshez, ám egyesek ezt etikai szempontból elleneznék.

Link másolása

Egy brit törvénymódosítás értelmében mostantól akár 50 éve lefagyasztott spermából is születhetnek csecsemők. Ám a szakértők szerint annak sincs akadálya, hogy több száz éves spermát használjanak fel - írja a Guardian.

Most, a héten például 1996-ban fagyasztott spermából született egészséges fiúcsecsemő. Az örökítőanyagot akkor fagyasztották le, amikor a baba édesapjánál 21 évesen Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak, arra az esetre, ha a kemoterápia károsítaná a spermáját.

A most 47 éves apa, Peter Hickles „csodaként” jellemezte, hogy a baba majdnem rekordot döntött – egyetlen csecsemő várt rá hosszabb ideig, hogy megszülessen, ő 27 évig tárolt spermából fogant. Bár a spermiumok lefagyasztása már évtizedek óta ismert gyakorlat, eddig az ivarsejteket - petéket és spermát - csak 10 évig lehetett tárolni. Igaz, ebben néha kivételt tettek a termékenységi problémákkal küzdők érdekeit nézve.

A megőrzési időt időt most 55 évre hosszabbították meg, ám Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusprofesszora szerint ennek a korlátnak nincs orvosi oka.

„A törvényes 55 éves korlátnak semmi köze a spermiumok megőrizhetőségéhez. Inkább azzal kapcsolatos, hogy a parlamenti képviselők mit éreztek helyesnek a társadalom számára. De mivel a lefagyasztott spermiumok életciklusát gyakorlatilag felfüggesztjük, nem értem, miért ne lehetne akár többszáz évig is megőrizni őket, ha a törvény ezt lehetővé tenné."

Pacey szerint az idősebb spermiumok felhasználása nem jelent egészségügyi kockázatot, bár a szarvasmarha-tenyésztési ágazaton kívül nem végeztek hosszú távú tanulmányokat.

„A díjnyertes bikák spermáját sokkal tovább tárolják, mint az emberi spermiumokat, bármilyen azonosítható probléma nélkül” - mondta.

Julian Savulescu, az Oxfordi Egyetem etikaprofesszora szerint hosszú távú vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy az idősebb spermiumok felhasználása gyakoribbá válhasson. Ezek része lehetne a kapcsolat a már elhunyt biológiai apával, illetve az általános egészségi állapot is.

„Valójában egy kísérletet végzünk, és én támogatom ezeket, de erkölcsi kötelességünk, hogy tudást gyűjtsünk és a gyakorlatot az eredményeknek megfelelően módosítsuk" - mondta Savulescu. Hozátette: ha nagyon régi, például 250 évvel korábbi spermát használnak fel, az etikai kérdéseket vethet fel, mert az emberek genomja azóta gyökeresen megváltozhatott. Igaz, ezek továbbra is „sci-fi aggodalmak”, mivel a spermiumok lefagyasztása csak az 1950-es években kezdődött.”

Mindeközben a régi spermiumok lehetőséget adnak arra, hogy olyan embereknek is gyermekük szülessen, akik egyébként nem tudtak volna családot alapítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Gombafertőzés miatt kellett amputálni a 9 éves kislány orrát, a helyreállító műtétet viszont már nem végezték el a magyar orvosok
A kockázatos beavatkozást végül egy detroiti sebész vállalta, aki a kislány alkarjából vett bőrszövetekkel igyekszik rekonstruálni Alíz száját és orrát.

Link másolása

Egy kilenc éves magyar kislány felkavaró történetével foglalkozott több amerikai hírportál - szúrta ki a HVG. Alíznak egy gombafertőzés miatt amputálni kellett az orrát, a magyar orvosok azonban csak 18 éves korától végezhették volna el a lányon az arcplasztikai műtétet. Ezért végül a családnak Detroitig kellett utazni.

Alízt 4 éves korában akut limfoid leukémiával diagnosztizálták, ezért egy éven át kemoterápiás kezelést kapott. Mivel azonban a betegség később kiújult ezért egy újabb, már erősebb kezelést is kapott.

Eközben azonban

annyira legyengült az immunrendszere, hogy a Szegedi Gyerekklinikán elkapta a Mucormycetes nevű gombafertőzést, ami az orrüregét, a tüdejét, az agyát és a szájpadlását is megtámadta.

Ebből Alíz tíz hónap alatt gyógyult ki. A fertőzés miatt azonban orrában és a kemény szájpadjában elhaltak a szövetek, így ezeket végül az orvosoknak el kellett távolítaniuk.

A szülők szerették volna, ha egy plasztikai beavatkozással az orvosok helyreállítják kislányuk arcát. Erre azonban itthon nem volt lehetőség, mert Magyarországon csak 18 éves kortól hajtanak végre ilyen műtéteket.

Alíz szülei az interneten kerestek segítséget, és végül itt akadtak rá a detroiti Corewell Health William Beaumont Egyetemi Kórház sebészére, Kongkrit Chaiyasatéra, aki elvállalta a kockázatos műtétsorozatot.

Az orvos a kislány alkarjából vett bőrszövetekkel igyekszik rekonstruálni Alíz száját és orrát.

Az első beavatkozásra október 6-án, a másodikra november 4-én került sor. Chaiyasatéra szerint jövő nyárra lehetnek túl az Alízra váró összes műtéten, de később is szükség lehet még további beavatkozásokra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Videó: Sarki fény látszott Magyarországról
A nálunk ritka égi jelenség hétfő este jól látszott több helyről is.

Link másolása

Hétfő este 20 óra 20 perc körül csillant fel a sarki fény Magyarországon. Prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kamerák is megörökítették a nálunk ritka jelenséget - írja a Időkép.

Idén harmadik alkalommal villant fel a sarki fény hazánk fölött. A rózsaszínes-lilás színben pompázó Aurora Borealis nagyjából 2-3 percig volt megfigyelhető.

VIDEÓ: Megjelent a sarki fény a prédikálószéki és mátraszentistváni kamerán


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Videón mutatták meg a rejtélyes hölgy arcát
A 2000 éves múmiának most láthatjuk először a feltételezett arcát. A tudósok egy része szerint kb. 30 éves lehetett, és terhes volt, amikor meghalt.

Link másolása

Koponyája alapján a Varsói Múmia Projekt rekonstruálta az arcát a rejtélyes hölgynek, aki ma egy 2000 éves múmia az ókori Egyiptomból. Igazságügyi szakértők is belefolytak a munkába, de 100 százalékos pontosságot senki nem ígérhet egyelőre: a nő nem biztos, hogy valóban úgy nézett ki életében, mint a videón.

A koponyán alapuló arcrekonstrukcióhoz nem elég a tudomány, némi művészi beavatkozás is szükséges:

„A koponya sok információt nyújt az ember arcáról, olyan egyedi formákat és arányokat ad, amelyek megjelenhetnek a végső arcon” – mondta Chantal Milani olasz törvényszéki antropológus az IFLScience-nek.

A thébai királysírokban talált egyiptomi múmiát azért nevezik rejtélyes hölgynek, mert a XIX-XX. században még férfinak és papnak tartották, és csak később derült ki, hogy valójában nő.

Amikor meghalt, a 20-as, 30-as éveiben járhatott, mindez a Kr. e. I. században volt. Nemrég készítettek róla röntgen- és CT-vizsgálatokat, a kutatók szerint terhesen halt meg. Ha ez így van, akkor a rejtélyes hölgy az első „terhes múmia”, de ezt a tudósok közül többen nem fogadják el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: