hirdetés
flic-everett-ujsagirono-1000x697.jpg

„Tönkretette az egészségemet és a szexuális életemet a vegán étrend”

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

"A klímaváltozás és az állatokkal szembeni kegyetlenség világában ésszerű választásnak tűnt a vegán életmódra váltás. Az is világossá vált számomra, hogy a veganizmus jelentős egészségügyi előnyökkel jár: számtalan tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a szívelégtelenség, a sztrók és a rák bizonyos típusainak kockázatát"

- írja a cikkben.

Az újságíró azonban azt is tudta, hogy a szigorú vegán étrend azzal jár, hogy kevesebb B12 vitamint visz be, ami például memóriazavarokat és légzési nehézségeket okozhat, ezért rendszeresen szedett vitaminokat, hogy pótolja a hiányt.

A problémák 2016 októberében kezdődtek, amikor még nem is sejtette, hogy a rossz közérzetét a táplálkozása okozza. Először azt vette észre, hogy amikor vizel, szúró fájdalmat érez. Mivel nem múlt el, orvoshoz ment, de még ő sem tudta pontosan megállapítani, mitől van ez. Hiába kapott rá többfajta gyógyszert is, nem akart elmúlni a fájdalom.

A következő probléma a fogínyvérzés volt, amit egy idő után már minden fogmosásnál tapasztalt. Később már rendszeres fejfájás is gyötörte reggelenként, és furcsa foltok jelentek meg a bőrén a szája körül.

A 49 éves nő ekkor már nagyon megijedt és ismét elment az orvosához, aki azt mondta, egy krónikus gombafertőzéstől szenved, de az erre felírt gyógyszer sem segített az állapotán.

"Eltelt újabb pár hónap, és ekkor már kezdtem úgy érezni magam, mint egy problémás páciens. A szexuális életem igazából nem is létezett az állandó fájdalmak miatt, és kezdtem azt hinni, hogy ez már állandósulni fog"

- írja.

A szerző tanácstalan volt, nem tudta, mi okozza a rossz közérzetét és a fájdalmait. Nem dohányzik, nem eszik gyorskaját, és semmi olyan örökletes betegsége nincs, ami ezeket a tüneteket megmagyarázná. Elkeseredettségében a Google-höz fordult, ahonnan több fórumra kattintott, és kiderült, hogy rajta kívül sok nő szenved hasonló problémáktól. Ott valakinek azt javasolták, hogy menjen el orvoshoz, mert akár rákos is lehet. Rögtön utánanézett, és azt olvasta, hogy a rák egyes tünetei egyeznek az övéivel. Ettől Flic annyira megrémült, hogy elment kivizsgáltatni magát, de szerencsére negatív lett minden eredménye. Ezután arra gyanakodott, hogy ételallergiája van, de az is tévesnek bizonyult.

Akkor változott meg minden, amikor visszament a kórházba, ahol egy másik rákspecialistának elmondta a panaszait. Ő rájött arra, hogy a nőnek nikkelallergiája van, ugyanis látta, hogy az ékszerei miatt Flic bőre kipirosodott és kiütései lettek. Az orvos elmondta neki, hogy

sok étel tartalmaz nikkelt, a nő szervezete pedig nem volt képes felszívni a bevitt mennyiséget, ezért lett fájdalmas kiütése, és ezért is vérzett az ínye. Az allergiateszt is alátámasztotta a diagnózist,

így Flic megkönnyebbült, hogy végre tudja, mi a baja.

Amikor hazaért, gyorsan rákeresett a neten, hogy megnézze, milyen ételekben van nikkel. Kiderült, hogy a szójában (a vegán étrend egyik alapjában), a hüvelyesekben, a diófélékben és magvakban (amiket naponta evett, mert azt hitte egészségesek), a kelkáposztában, az étcsokoládéban, a tofuban (ami szójából készül), a paradicsommagban (amit tonnaszámra evett) és a zabban is megtalálható, míg a halban, húsban, tojásban és a tejtermékekben nincs.

"A nikkel lett az egész étrendem. Az enyhe allergiámat nagyon súlyosbítottam azzal, hogy vegán lettem. A párom azonnal azt mondta, hogy nem lehetek többé vegán. Nem akartam elhinni ezt, hiszen elköteleztem magam emellett, és amúgy is, hogy szerkeszthetnék egy vegán magazint, ha én nem is vagyok vegán?"

Az újságírónő ezután elkerülte a nikkel alapú élelmiszereket, így már csak pár zöldséget és egy búzagluténból készült húspótlót ehetett. Már egy éjszaka alatt javultak a tünetei, de az egészsége még nem állt teljesen helyre.

Folyton fáradtnak, lehangoltnak érezte magát, és már nem élvezte úgy az evést, mint korábban. Hiába evett néha sajtot és tojást is, a helyzet nem lett jobb.

Így hát ismét elment az orvosához, aki kiadta az ukázt: több fehérjét kell fogyasztania, ezért legalább halat kellene ennie. A sors fintora, hogy azon a héten megtudta, hogy a magazin, amelynél dolgozott, megszűnik, így hát már a munkája miatt sem volt szüksége arra, hogy vegán legyen. Hallgatott az orvosa tanácsaira, és változtatott az étkezésén.

Újra elkezdett halat enni, és pár nap múlva már érzékelte is, hogy jelentősen javult a közérzete. Visszatért az energiája, szebb lett a bőre, megszűnt a fejfájása, pár hónap múlva pedig már az állandósult fájdalom és a kiütése is eltűntek, az ínye pedig ismét a régi volt.

Ennek ellenére még mindig úgy érzi, hogy szíve szerint vegán lenne, mert nagyon bűnösnek érzi magát, amiatt, hogy halat eszik. De be kellett ismernie, hogy mivel nikkelallergiája van, számára nem egészséges ez az életmód.

"Nem állítom azt, hogy a veganizmus rossz. Csak akkor az, ha nem tudod, mit csinálsz. Oda kell figyelni a test reakcióira, különben ugyanaz történhet, mint velem. Idén is támogatom azokat, akik januárban vegánok lesznek, de én sajnos a jövőben nem fogok csatlakozni hozzájuk. Számomra az az étrend, amit a legjobbnak gondoltam, kiderült, hogy a legrosszabb"

- zárja sorait Flic Everett.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
youtuber-nem-iszik-vizet.jpg

Egy éve nem ivott vizet egy osztrák Youtuber az új „száraz böjt” diéta miatt

A nő azt állítja, ez volt élete eddigi legjobb döntése.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nagy port kavart a napokban annak a vegán osztrák nőnek a videója, aki elmondta: egy éve nem iszik vizet az új „száraz böjt” diétának köszönhetően - írja a Mirror.

Az Ausztriában élő Youtuber, Sophie Prana elmondta, ez volt élete legjobb döntése, és mind a testére, mind a környezetére nagyon pozitív hatást gyakorolt a változás.

A nő a videójában azt mondta, a lakásában egyáltalán nem tart vizet, és már nem is emlékszik, mikor vett utoljára palackozott ásványvizet. Saját bevallása szerint a folyadékot kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből szerzi, amik a sima csapvízzel ellentétben szerinte „élő vizet” tartalmaznak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az emberi izomszövetek 99%-ban vízmolekulákat tartalmaznak, azonban a sejtjeinkben található víz nem sima, hanem nagyon összetett szerkezetű víz, amely különleges tulajdonságokkal bír.

Ez az összetett víz állítása szerint már nem H2O, hanem H3O2, amit élő víznek is neveznek. Ez egy viszkózusabb, tömörebb és lúgosabb folyadék, mint a sima víz, negatív töltésű és képes az energia tárolására és továbbadására.

hirdetés

„A megfelelő lúgosság és negatív töltés fenntartása a sejtjeidben és a testedben kulcsfontosságú az optimális egészségi állapot megőrzéséhez”

– mondta Sophie a videójában. – „Ezért nem iszom már sem sima csapvizet, sem palackozott vizet már több, mint egy éve. Gyümölcsökből, zöldségekből és kókuszból szerzem be az élő vizet a sejtjeim számára, hiszen ezekben található a legtisztább formában H3O2.”

Prana állítása szerint már egyáltalán nem érzi magát szomjasnak, hiszen az élő víz folyamatosan hidratálja a testét.

Azonban a megkérdezett szakértők arra intettek, hogy ez az új trend veszélyes, és csodálkozva álltak a Youtuber elmélete előtt az élő víz koncepciójával kapcsolatban.

Az egyik megkérdezett táplálkozási szakértő, Jackie Newgent, azt mondta, komoly szövődményekkel is járhat a száraz böjt a szervezetünk számára, ugyanis a nem megfelelő hidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti megbetegedések kockázatát.

„A víz az első számú és legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen olyan folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mint az emésztés, vagy a tápanyagok szállítása. Ahhoz is vízre van szükségünk, hogy kiürítsük a salakanyagot a szervezetünkből. A víz elengedhetetlen az élet számára.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
minipita_ck.jpg

Zsemle helyett: mini pita házilag

Iskolai szendvicsnek vagy egy sokfős buliba is tökéletes, mert ipari mennyiségben elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Amivel egy felnőtt könnyedén megbirkózik, az bizony egy gyereknek bőven okozhat fejtörést. Például egy olyan hétköznapi dolog is, mint egy nagyobb méretű – felnőtt kézre szabott – szendvics elfogyasztása. Mit tehetünk? Készítsünk apró gyerekkezekre szabott ételeket. Például marokkói mini pitát.

Amióta pár évvel ezelőtt szükségszerűen belevetettem magamat az iskolai tízóraik világába, folyamatosan kutatom, hogy mivel dobhatnám fel a sulis gyerekeim uzsonnásdobozait.

Mert hiába a jobbnál-jobb, szebbnél-szebb, változatosabbnál-változatosabb szendvicsbelsők, mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, különben a gondosan előkészített finomságok nem a gyerekek bendőjébe kerülnek, hanem haza.

Úgy, ahogy beküldtem őket. Ez meg azért mégsem járja, hiszen nem azért csinálom őket, hogy aztán az enyészeté legyenek.

hirdetés

A sok-sok év alatt felszedett rutinnak köszönhetően már igazán profi vagyok abban, hogy mi kerüljön a péksüteményekbe. Bátran és minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy a beltartalomra még soha nem érkezett panasz. Sőt!

Annál többet szoktak viszont morogni a gyerekek a péksütemények miatt. Mert ott azért nem akkora a felhozatal, hogy ne tűnjön fel: ismét zsemle vagy kifli került a dobozba. Még akkor sem, ha gyakran kapnak pitát, tortillát vagy éppenséggel egyszerű kenyeret. Minden bevetett furfang ellenére el kell ismernem, hogy ezen a téren lényegesen szűkebb választékot tudok felmutatni, mint a szendvicstöltelékek esetében.

Épp ezért

mindig örülök, ha rábukkanok valami olyasmire, aminek már a kinézetéről lerí, hogy ezt a Jóisten is uzsonna alapanyagnak teremtette, pláne, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül és nem is elsősorban szendvicsalapként lehet felhasználni, hanem jelenlétével tovább bővíthetem a repertoáromat olyan finomságokkal, amelyek igazi kirándulást jelentenek a szendvics-univerzumból.

Ezek az apró kirándulások határozottan feldobják az uzsonnásdobozokat és igazán változatossá teszik a gyerekeim sulis étkezését és nem csak az övékét… hanem mindazon osztálytársukét is, akiknek jut a dobozból.

Mert egy nagy doboz mini pita mozzarellával és koktélparadicsommal, na meg némi friss bazsalikomlevéllel, vagy különböző mártogatókkal bizony odavonzza azokat is, akiket már egy-egy látványosabb szendvics sem hoz lázba.

Mini pita. Igen, jól olvastad.

A sütőben sült nagy pita kistestvére. Csak ezt

méreténél fogva sokkal könnyebb az uzsonnásdobozba gyömöszölni, nem kell félbevágni, ebből kifolyólag nem lesz kiszáradt, megszáradt része.

Ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani az elkészítéséhez, mert serpenyőben sül néhány – tényleg néhány – alapvető konyhai hozzávalóból. További előnye, hogy akár három tucatot elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!