hirdetés
ovi_suli_ajandek_ck3.jpg

Tényleg muszáj költségekbe verni magadat az óvónéniknek, tanároknak szóló ajándék miatt?

R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2017. november 24.


hirdetés

A jó köszönőajándék legfőbb ismérve a személyesség. Szerintem.

Épp ezért nem értem, miért erőltetik oly sokan a környezetemben a bármire beváltható utalványokat az óvodai, iskolai ajándékozások során. Előttem egyszerűen nem áll meg az az érv, hogy akkor a megajándékozott azt vesz belőle magának, amit szeretne. Nem azt vesz, hanem a hétköznapi szükségleteit elégíti ki. Az pedig igencsak távol áll az ajándék/meglepetés fogalmától, hogy örömét leli abban, amit kap. Pedig az ajándékozás lényege pontosan az örömszerzés. Így egyszerűen. Örömszerzés. Vagy köszönet mindazért, amit az a bizonyos másik személy értünk és a szeretteinkért tesz. Egy jól kiválasztott, személyes meglepetéssel pedig legalább megcsillanthatjuk a gondoskodás szikráját, hogy tényleg fontos nekünk az a bizonyos ember.

Engem az is kifejezetten idegesít, amikor úgy érvelnek egyes szülőtársak az egyedi ajándék ellen, hogy azzal nem tudnak mit kezdeni a tanárok/óvónők. Tucatnyi ólomkristály váza porosodik a sarokban, a feliratos bögrék is gagyik… Egyetértek, de ki mondta, hogy nincsenek ennél kreatívabb ajándékok? És amúgy is kevés a fizetésük - hallom a további érveket (ami amúgy természetesen igaz) -, jól jön nekik egy vásárlási utalvány. Persze. Abszolút.

De tényleg senki nem érzi a személyes meglepetés ellen hadakozó szülők közül, hogy ez mennyire… mennyire megalázó lehet? Besegítünk egy kicsit a családi kasszába… nem baj, ugye? Hát, nem tudom… én kifutnék a világból.

Mondjuk lehet, hogy azért gondolom így, mert én a magánéletemben sem szeretek pénzt vagy azzal egyenértékű, személytelen, akármire beváltható utalványt ajándékozni, de kapni sem. Ufó vagyok? Lehet. De az is lehet, hogy mégsem. Nem az az igazi ajándék, ha azt adjuk a másiknak, amiből nekünk is kevés van ebben a rohanó világban? Az időnket például, amelyet a személyre szabott ajándék felkutatására és kiválasztására fordítunk.

ovi_suli_ajandek4

Ex Libris, kép: Pagina Galéria

Hogy ne mondhasd, hogy csak a levegőbe beszélek, megkértem néhány óvónőt, általános iskolai és gimnáziumi tanárt, illetve tanárnőt: mondják el számukra melyek voltak a legkedvesebb ajándékok, amelyeket tanítványaiktól, illetve a szülői munkaközösségtől kaptak. (Talán nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy az ajándékok személyessége mindegyik válaszban ott szerepelt.)

"Nem-osztályfőnökként kapott ajándékok közül grafomán tanárként egy-egy szép gravírozott tollnak, vagy egy-egy jól eltalált könyvnek (pl. Márai Sándor) örültem, de a Libri ajándékkártyák is jó helyre kerültek.

Borisszaként pedig egy üveg minőségi bor sem esett rosszul és nem tartottam kommersznek, ha igényesen választott az osztály. (Ünnepi alkalmakkor, valahányszor felnyitottunk egy-egy ilyen üveget, megemlékeztem a kedves osztályról, így ők is részesei az otthoni ünneplésnek. Itt jegyzem meg, hogy én mindig odateszem a karácsonyfa alá a diákok vagy osztályok üdvözlőkártyáit is.)

Volt méhész nagypapával megáldott szülő, aki a fiaival éveken át, minden karácsonyra és pedagógusnapra küldött egy-egy üveg mézet, és ez tényleg nagyon szívmelengető volt. Hasonló volt, amikor az osztályfőnökkel együtt készítettek és palackoztak bodzaszörpöt a tanítványaim, és azt adták év végi köszönetként. Nálam az igényesség a kulcsszó, akár jól átgondolt választásról, akár kézzel készített ajándékról legyen szó."

B. L. gimnáziumi tanár, osztályfőnök

ovi_suli_ajandek3

Gyerekrajzok kicsit másképp – kép: Eclectic Design

"Nagyon ritkán kapok konkrétan nekem szóló, személyes ajándékot. Ha igen, ezeket mindig megőrzöm.

Azt szoktam mondani a szülőknek, hogy ne vegyenek nekem semmit, azt, amit nekem szánnak, költsék a gyerekekre: a munkámat végzem (jól-rosszul), azért kapom a fizetésemet (annyit, amennyit...).

Ha valakik mégis ragaszkodnak az ajándékozáshoz, azt tudom javasolni: kérdezzék a gyerekeket, mit csinálunk a tanórákon, mivel játszunk, hogyan dolgozunk. Nekem ajándék például, ha megvesznek egy olyan társasjátékot, amellyel nemcsak otthon lehet játszani, hanem az iskolában is a tanórákon (pl. Lapot kérünk!), mert így a gyerekekkel azt és úgy tudom csinálni, ahogy és amit szeretnék.

A legjobb ajándék pedig az, amit a gyerekek készítenek: egy-egy rajz, mellé egy-egy mondat, ami eszükbe jut a velem töltött időről. Miután kicsikkel dolgozom, van úgy, hogy a szülő is nagyon kedvesen/meghatóan leírja az érzéseit. Ezeket a személyes, nekem szóló üzeneteket, amelyekből tanulni is lehet, elteszem egy dobozba. Volt olyan osztályom, ahol annyira együtt voltunk a gyerekekkel, hogy tudták, éppen mit hallgatok, mit olvasok, ismerték a kedvenc állataimat stb. Ebből született egy olyan könyv, amelyik a kedvelt állatomról szólt, az épp olvasott szobros könyv alapján bejártuk és megnéztük a kedvenc szobrászaim szobrait, és készült egy póló, amelyre a gyerekek saját kézzel rajzolták fel a grundot a Pál utcai fiúkból, sőt, a környéket is megfestették. Ezek az értékes dolgok, mert benne van az idő és a figyelem, a legtöbb, amit egymásnak adhatunk."

G. Á. általános iskolai tanítónő, osztályfőnök

"Minden ajándéknak örülök, amivel meglepnek a gyerekek és rajtuk keresztül a szülők. De a személyes meglepetésekhez nincs fogható.

Réges-régen történt, hogy színházbérletet kaptam a nagycsoportomtól. Akkoriban ez óriási ajándék volt. Csak így, bérlettulajdonosként jutottam be Gobbi Hilda – Csirkefej c. darabjára. Jegy már nem volt kapható. Így történt, hogy e személyes ajándéknak köszönhetően láttam a darabot, a szeretett művésznőt az utolsó előadásán.

Ez még így sok-sok év távlatából is megmelengeti a szívemet."

Cs. M. óvónő

ovi_suli_ajandek2

Iparművész ékszerek, kép: Panyi Zsuzsi

"Milyen ajándéknak örülök? Ami személyes. Aminek utána kell járni, vagy más kollégáknál kell érdeklődni, vajon mi lehet a kedvencem, minek örülnék igazán. Kaptam már terítőt, kreatív könyvet, szakácskönyvet, fülbevalót. Kollégáimat is megkérdeztem: ők is a személyes meglepetésre esküsznek, pl. egy kosár házi finomság, egy hétvégi pihenés vagy egy jól kiválasztott ékszer stb. mindig sikert arathat."

B. N. óvónő

"Húsz évvel ezelőtt lettem először osztályfőnök egy alsó tagozatos osztályban. A húsz év alatt rengeteg személyes ajándékot kaptam a tanítványaimtól, illetve a szülőktől.

Az egyik legkedvesebb meglepetésem egy poszter volt, amelyen egy mondatot fejeztek be a gyerekek. 'Azért szeretem Á. nénit, mert...'.

Éreztem, hogy őszintén gondolják a gyerekek, s akkor még az is szerepelt a plakáton, hogy fiatal vagyok. A legemlékezetesebb ajándék azonban egy film volt. Hasonlóan a plakáthoz, a gyerekek itt is rólam meséltek nagyon kedves emlékeket, történeteket. Évek múlva is megnézhetem, s a kedves gondolatokhoz itt arcokat is kapcsolhatok. Többször is megleptek saját készítésű szakácskönyvvel, rajzokkal, gyönyörű, kézzel varrott madárkákkal. Ezekhez az ajándékokhoz tudom, hogy sok idő, türelem és szülői segítség is kell. Egy-egy osztály meglepetése mögött a szülők háláját is érezni lehet!

A legpraktikusabb ajándékot tavaly kaptam. Ebben a 'tanszercsomagban' minden benne volt, amire egy pedagógus vágyhat szeptemberben. Ceruza, radír, táblaragacs, ragasztó, cellux, kifestő, alkoholos filc, PIROS TOLL, rajzszög, gombostű, jegyzetfüzet. A csomag egész nyáron várta az iskolakezdést, szeptemberben pedig mosolyogva gondoltam a gyerekekre, akiktől kaptam a 'tanszercsomagot'."

M. Á. általános iskolai tanítónő, osztályfőnökovi_suli_ajandek1

"Általában a személyes ajándékoknak örülök a legjobban. A legkedvesebb ajándékaimat az érettségiző osztályaimtól kaptam: az egyiktől (akkor még dohányoztam) egy cigarettatárcát és egy Zippo öngyújtót, amibe belevésték mindenki aláírását. A másiktól egy Liverpool FC-s nyakkendőt és egy Pulp Fiction-ös pénztárcát, mert tudták, hogy nagy Liverpool-rajongó vagyok, és a kedvenc filmem a Pulp Fiction. Nem érettségiző osztálytól kaptam olyat, hogy a csoport neve volt rajta egy bögrén, vagy egy vicces és személyes feliratú pólót. Ezeknek mind nagyon örültem, mert azt mutatták, hogy kötődünk egymáshoz, és erőfeszítést tettek, hogy valami egyénit adjanak."

B. G. gimnáziumi nyelvtanár

Van élet a mindenre beváltható utalványon túl. Ajándékozni természetesen nem csak a karácsonyi időszakban lehet, de csak rajtunk múlik, hogy az ajándékozás tényleg arról szóljon, akiről és amiről...


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyit-6.jpg

34 kilótól szabadult meg szülése után az életmódváltásának köszönhetően

Sohasem késő elkezdeni – üzeni Mónika, aki saját történetével másokat is szeretne motiválni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Sosem volt vékony alkat, de terhessége után nagyon sok súlyfelesleg maradt Mónikán. A most 30 éves nő azonban kemény munkával 34 kg-tól szabadult meg.

A sikertörténetét most azért osztja meg, hogy ezzel motiváljon másokat is.

"Mónika vagyok, 30 éves. Szeretném veletek megosztani sikertörténetemet az átalakulásomról.

Sohasem voltam az a nagyon vékony alkat, terhességem alatt még jobban elhíztam. 89 kg voltam szülés után, amikor belevágtam az életmódváltásba. 34 kg-tól szabadultam meg.

A fehér lisztet és a tésztát teljeskiörlésűre cseréltem, a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket elhagytam, tehát próbáltam egészségesen étkezni, ami sikerült is. Jelenleg is tartom ezt a fajta életmódot és mellé rendszeresen sportolok.

hirdetés

Történetemet látva bízom benne, hogy másokat is motiválok, hogy sohasem késő elkezdeni"

- írta meg portálunknak.

A látványos változásról fotókat is küldött:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
social-distancing-4992164_960_720.jpg

A lazítás nem egyenlő a lazulással - ezekre figyelj a következő hetekben is

A járványhelyzet miatti intézkedések folyamatosan változnak, és ha van is enyhítés, ez még messze nem jelenti azt, hogy sikerült elűznünk a vírust. Íme néhány fontos szempont, amire továbbra is figyelnünk kell.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

A fertőzések számának csökkenésével lassan kiszabadulhatunk a karanténból, ez mégsem jelenti azt, hogy az élet ugyanúgy folytatódhatna, mint ahogy azt korábban megszoktuk. Kevesebb ugyan a korlátozás, de az éberségünk nem csökkenhet, mert a vírus sajnos nem tűnt el, továbbra is itt van közöttünk, és ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, bármikor újra komolyabb problémát okozhat. Most nagyon sok múlik az egyéni felelősségen, nem szabad elfelejtenünk, hogy a lazítás nem egyenlő a lazulással. Továbbra is fontos, hogy vigyázzunk egymásra és magunkra. Összeszedtünk néhány szempontot, amire érdemes figyelni a jövőben is.

Kell a két lépés távolság

A legkönnyebben úgy vigyázhatunk egymásra, ha betartjuk az ajánlott két méteres távolságot, kerüljük a csoportosulást, nem megyünk tömegbe. Tehát például, ha ki is ülhetünk már egy napfényes teraszra, várva a finom italokra és ételekre, egyáltalán nem jó ötlet nagyobb baráti összejöveteleket tartani. Bármennyire hiányzik is, hogy az üzletekben, boltokban nézelődj, mégis, most inkább csak akkor indulj vásárolni, ha tényleg valamit be kell szerezned, és akkor is tartsd meg a megfelelő távolságot a többi vásárlótól, akár a mirelitpultnál, akár a pénztárnál.

Új barátaink: a maszk és a kézfertőtlenítő

Most, hogy már egy ország sajátította el a helyes kézmosás lépéseit, a következő feladat, hogy továbbra is alkalmazzuk ezt a mindennapokban. Sőt, a személyes higiéniát illetően lépjünk még tovább: azokra a helyzetekre, amikor épp nem tudunk kezet mosni, szerezzünk be kézfertőtlenítőt, ha pedig kimozdulunk otthonról és zárt térben kell tartózkodnunk, ajánlott a maszk viselése. Érdemes maszkból beszerezni egy kedvedre valót, az ugyanis egy jó ideig még biztos az életünk része marad. Nem szabad elfelejtenünk, hogy bárki lehet tünetmentes vírushordozó. Akár te is. De ha maszkot viselsz, kisebb eséllyel adhatod tovább a fertőzést. Ha egészségesen is maszkot viselsz, pont azt fejezed ki, hogy figyelsz embertársaidra.

hirdetés
Többet teszünk-e az egészségünkért vírushelyzetben?

Töltsd ki te is rövid kérdőívünket, segíts nekünk abban, hogy relevánsan írhassunk a témáról. Ide kattintva pár perc alatt megválaszolhatod a kérdéssort.

Előre is köszönjük együttműködésedet!

Egy csepp felelősség

A járvány sajnos még nem ért véget, bár kétségtelenül egy új szakaszba léptünk. Most a lazítás időszakában különösen lényeges, hogy ahelyett, hogy minden eddigi szabályt felrúgnánk, felelősségteljesen tartsuk be továbbra is a korábban bevezetett intézkedéseket. Egy cseppnyi felelősség a kulcsa lehet annak, hogy a lehető legoptimálisabban alakuljon a jövőnk. Ha mindenki „csapatjátékosként” viselkedik, akkor van esélyünk arra, hogy a nyarat ne csak az erkélyekről élvezzük. Vedd komolyan a helyzetet, és tegyél meg mindent, amit lehet, hogy közösen megakadályozhassuk a vírus további terjedését!

Az immunrendszered támogatása most különösen fontos

Amellett, hogy a távolságtartásra és higiéniára figyelünk, talán az egyik legfontosabb, hogy továbbra se feledkezzünk meg gondoskodni szervezetünk védelmi rendszeréről, azaz az immunrendszerünk topon tartásáról. Többnyire csak a tavaszi és őszi időszakokban figyelünk fokozottabban az immunrendszerükre, de ne felejtsd el, hogy az új típusú koronavírus még most is köztünk van, és egyáltalán nem tudjuk róla, hogy nyáron kevésbé fertőző hatású-e. Ezért ne hagyd abba, hanem továbbra is folyamatosan támogasd szervezeted ellenálló képességét!

>> Étkezz megfelelően!

Az immunrendszer megfelelő működését helyes táplálkozással, elegendő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással támogathatjuk. Ügyelj arra, hogy minőségi ételeket fogyassz, egyél minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, és próbáld meg visszaszorítani a sok felesleges cukrot, sót.

>> Támogasd a szervezeted a működéséhez nélkülözhetetlen anyagokkal!

Válassz olyan készítményt, amelyben megtalálható minden olyan ásványi anyag és nyomelem, amelyre a szervezetednek szüksége van. Ilyen a Béres Csepp belsőleges oldatos cseppek, amely megfelelő mennyiségben, megfelelő arányban, komplex formában tartalmazza ezeket a létfontosságú anyagokat, így az immunrendszered igazi testőre.

>> Mozogj rendszeresen!

Hetente háromszor egy–egy órás séta már biztos, hogy jótékony hatású,- pláne, ha a zöldben, friss levegőn járhatsz egyet. De ha ennél aktívabb mozgásra is hajlandó vagy, most rengeteg ingyenesen elérhető online edzésprogramot találsz a neten.

>> Kerüld a stresszt! A kialakult helyzetben keresd a jót!

Próbáld megtalálni ebben az egyáltalán nem könnyű helyzetben is az örömforrásokat, vedd észre magad körül a szépet, használd ki a léleképítő alkalmakat, és iktass be testerősítő programokat. Figyelmed fordítsd olyan dolgok felé, melyek segítenek kikapcsolni, és csökkentik az életedben megjelenő negatív stresszhatást. Lehet ez egy telefon a barátodnak, filmnézés, olvasás, zenehallgatás, séta, testmozgás, de akár már egy gyors légzőgyakorlattal vagy egy 5 perces relaxációval is lenyugtathatod a testedet.

Hogyan segíthet a Béres csepp?

Nyomelempótlás révén:

- Támogatja a szervezet ellenállóképességét.

- Betegségek után segíti a felépülést.

- Fáradékonyság, gyengeség esetén elősegíti a jó közérzet helyreállítását.

- Erősíti a szervezetet.

- Már 10 kg testsúlyt elérő gyerekek is kaphatják immunrendszerük támogatására.

Béres Csepp belsőleges oldatos cseppek.

Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer.

Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár Zrt.

1037 Budapest Mikoviny u. 2-4.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
affection-baby-baby-girl-beautiful-377058.jpg

Rendkívüli esetek Babaváró kölcsönnél - ezekre figyelj oda

Akadály lehet- a járványhelyzet? Felvehető-e a kölcsön Diákhitel mellett? Örökbefogadás esetén is jár-e a támogatás? Az OTP Bank, az államilag támogatott kölcsönök szakértőjének segítségével adunk választ a kérdésekre.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Nemrég készítettünk egy kvízt, amelynek kitöltői azt tudhatták meg, hogy mennyire állnak készen az anyaságra. A válaszokból is kiderült, hogy a babavárás egyik legtöbb fejtörést okozó kérdései az anyagi biztonsággal függnek össze. Nem túl drágák-e a vizsgálatok? Mibe kerül beszerezni a babakelengyét? Jut-e mindenre elég pénz? A 2019-ben bevezetett, állami támogatású Babaváró kölcsön épp arra kínál megoldást, hogy ne kelljen a babát váró pároknak az anyagiak miatt aggódniuk. Az indulás óta több mint 40 ezer házaspár igényelt átlagosan 9,5 millió forint összegű támogatást.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a házasságkötések száma jelentősen emelkedett, 4517 pár lépett frigyre, ami 140%-kal, 2631-gyel több a 2019. februári adatnál. A házasságkötések számának növekedésével a Babaváró kölcsönre jogosultak köre is folyamatosan bővül.

Ebben a cikkben utánajártunk, hogy kik jogosultak a kölcsönre, most pedig megvizsgálunk négy rendkívüli esetet közelebbről. Lássuk, mik a válaszok a felmerülő kérdésekre!

1. Szeretnénk igényelni babaváró kölcsönt, de nem tudom, lehet-e most. Ebben a koronavírus okozta helyzetben is fel tudjuk venni?

Válasz: Igen. Sőt annak érdekében, hogy a pénzintézetek csökkentsék a személyes érintkezések számát, a koronavírus világjárványra való tekintettel 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 30. napig a Bababáró kölcsön meghatalmazott útján is igényelhető, így elég csak a házaspár egyik tagjának megkötni a szerződést. A Babaváró kölcsön igényléséhez TB igazolás benyújtása szükséges, amelyet érdemes az igénylést megelőzően beszerezni az illetékes kormányhivatalban vagy ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában. A lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatkörben eljáró hivatalok adják ki az igazolást, amely akár több napot is igénybe vehet. A bankfiókokban az igazolás hiányában csak tájékoztatást tudunk nyújtani a termékről.

hirdetés
Az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsönt igénylő házaspároknak:

- Már kiállított TB igazolással érkezzenek a bankfiókba

- Ha már túl van a feleség a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhes-gondozási kiskönyvét (orvosi pecséttel és aláírással).

A következő azonosító dokumentumokat ne hagyják otthon:

- Érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány

- Lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal

- Adókártya, amely tartalmazza az adóazonosító jelet

- Ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett jövedelmük, 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat szükséges

Tájékozódjanak előzetesen az OTP Bank honlapján, a jogosultságról, szükséges dokumentumokról.

Kalkulálják ki előzetesen a törlesztő részletet az OTP Bank kalkulátorával.

2. Mi történik, ha a jelenlegi helyzetben elveszítettem az állásomat, és nem tudom fizetni a törlesztőrészletet?

Válasz: A mostani rendkívüli helyzetben életbe lépett a hiteltörlesztési moratórium. A 2020. december 31-ig elrendelt hiteltörlesztési moratórium a 2020. március 18-ig már folyósított Babaváró kölcsönökre vonatkozik. Az ilyen hitelek esetében további könnyítés, hogy a fizetési moratórium idején a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet szerint nem kell megfizetni a kezességvállalási díjat, ami a felvett összegtől függően néhány tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek. A kölcsön futamideje ugyan meghosszabbodik, de a törlesztőrészlet összege nem lehet magasabb, mint a szerződés szerinti törlesztőrészlet összege. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni akarnak a hiteltörlesztési moratóriummal, nincs semmi teendőjük, az OTP Bank is automatikusan intézi a törlesztő részlet beszedését.

A 2020. március 19-től folyósított babaváró kölcsön szerződésekre a hiteltörlesztési moratórium ugyan nem vonatkozik, de a kölcsönigényléskor választható opcióként törlesztési biztosítás is köthető, amely – többek között – munkanélküliség esetén is segítséget nyújt.

3. Ha van Diákhitelem, igényelhetek babaváró támogatást?

Válasz: Igen, viszont az elbírálásnál figyelembe kell venni, hogy a Diákhitel és a Babaváró kölcsön törlesztője együtt sem haladhatja meg az igazolt havi nettó jövedelem 50%-át (500.000 Ft feletti jövedelem esetén a 60%-át).

4. Ha nem lehet egy párnak saját gyermeke, örökbefogadás esetén is igényelhetik a Babaváró kölcsönt?

Válasz: Igen, a 2019. július 1-je után született örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően - első gyermek esetén legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül - válik véglegessé.

Az OTP Bank számára kiemelkedően fontos kollégái és ügyfelei biztonsága. Ezért arra kérik a Babaváró kölcsönt igénylőket, hogy mielőtt a fiókba látogatnak tájékozódjanak az OTP Bank honlapján a kölcsön feltételeiről, illetve kérjenek visszahívást. Így telefonon keresztül megtudhatják, jogosultak lehetnek-e a kölcsönre, valamint fióki időpontfoglalással elkerülhetik a sorban állást.

5. Ha legalább 12 hetes magzatra tekintettel kérik a törlesztés szüneteltetését, és ezt követően elvetél a feleség, vagy esetleg halva születne a gyermek, akkor továbbra is figyelembe veszik ezt a gyermeket?

Válasz: Igen, a várandósság betöltött 12. hetétől kezdve már a magzat is a megszületett gyermekkel esik egy tekintet alá (ugyanakkor a vetélés vagy halvaszületés tényét 60 napon belül be kell jelenteni a hitelintézetnek).

*Jogi figyelmeztetés:

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A feltüntetett THM a 10 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű Babaváró kölcsönre vonatkozik.

THM1: 0,4% THM2: 5,4%

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
people-on-a-video-call-4226261.jpg

5 pozitívum, amit a járványhelyzet munkahelyi tapasztalataiból megőrizhetünk

Először jött a sokk, a kényszerintézkedések, a váratlan fordulatok időszaka. Ahol nem dőlt be rögtön a munka, az életnek folytatódnia kellett. És lehet, hogy hasznos felismeréseket hozott ez az új helyzet.
szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Válság jön, óriási lesz a munkanélküliség, bajba kerülnek egész szektorok, beláthatatlanok a károk. Csak néhány a sokat hallott jóslatok és megállapítások közül, amelyek a járványhelyzet munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban elhangzottak. Váratlan fordulatokra kellett készülnünk és sok csapás ért minket, ez tény, de van-e mégis valami tanulságos is az elmúlt hetek történéseiben? Mit tanulhatunk a nehézségekből, az azokra adott reakciókból? Ennek jártunk utána, Nagy Barbara szervezetfejlesztő szakember, fejvadász segítségével.

Fájdalmas döntések

A kezdeti sokk után, ami március elején – közepén érhette a munkáltatókat, alapvetően azokra a kérdésekre kellett választ találniuk, hogy hogyan tudják folytatni a tevékenységüket, mi történik egyáltalán a piacukon, hogyan tudnak mindehhez alkalmazkodni és egyáltalán fenn tudnak-e maradni. Bizonyos szektorokat – mint a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés, kultúra, légiközlekedés – teljesen padlóra küldött az új helyzet, egyszerűen megállt az élet számukra, sok esetben megszűntek az ezen a területen működő cégek bevételei.

Vannak olyan szektorok is, ahol a kereslet leépülése komoly léket ugyan nem ütött az üzleti bevételeken, de nagyon merészen itt sem lehetett tervezni. Nem voltak bevált praktikák, amik pont ilyen helyzetekre adtak volna mintákat. A 2008-as válsághoz hasonlították az első hetekben az elemzők a várható hatásokat, de hamar kiderült, hogy ez az időszak még sokkal nehezebb helyzetbe hozhatja a gazdasági szereplőket.

A munkáltatóknak ilyen nehezített pályán kellett megoldást találni – nem volt egyszerű dolguk. „A lehetséges lépések nagy része fájdalmas döntéseket igényelt, mint költségcsökkentés, munkaidő csökkentése, bércsökkentés, elbocsátások, járvánnyal kapcsolatos egészségügyi kérdések és egyben felkészülés a legrosszabbra, például ha nem tudunk kijönni a gödörből. Az ilyen döntéseket rengeteg számítás és elemzés kell, hogy megelőzze, ami arra jó volt, hogy ne az első pánikból kelljen dönteni, de ettől még lelkileg ugyanolyan megterhelő maradt a folyamat” – összegzi a szakember.

hirdetés
Hogyan dolgozunk majd tovább?

Mit tapasztaltál a saját munkahelyeden az elmúlt hetekben? Szerinted mi fog változni a munka világában? És minek kellene? Erre vagyunk kíváncsiak rövid kérdőívünkben. Segíts nekünk, válaszold meg ide kattintva a kérdéseket. Az eredményekről hamarosan egy cikkben számolunk majd be.

Alkalmazkodni a megváltozott helyzethez

Még ahol nem kellett rögtön vészforgatókönyvvel készülni, ott is jelenthetett komoly fejtörést az aktuális helyzethez való alkalmazkodás. Ki dolgozhat otthonról és hogyan? Hogyan lehet fenntartani a hatékonyságot? Elvárható-e a koncentrált otthoni munkavégzés olyan munkatárstól, akinek a munka mellett a szintén otthon lévő óvodás vagy kisiskolás gyerekeivel is foglalkoznia kellett? Hogyan lehet távmunkában jól megszervezni a napi működést?

„Van, akinek a munkája elvégezhető távolról is, és van, akinek nélkülözhetetlen a személyes jelenléte, főleg például a termelésben, élelmiszer-kereskedelemben, logisztikai területen, egészségügyben, patikában. Ezeken a munkahelyeken a munkáltatónak az jelentette a legfőbb kihívást, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket megteremtse, rendszeresen fertőtlenítsen, védőfelszereléssel lással el a munkatársakat – még akkor is, ha esetleg a beszerezni kívánt szájmaszk vagy kézfertőtlenítő épp hiánycikk” – sorolja Nagy Barbara a cégek közelmúltban megtapasztalt kihívásait.

Van-e valami pozitívuma az elmúlt időszaknak?

Bár elsőre inkább negatívnak tűnhet a sok megpróbáltatás, meg kell találnunk, milyen pozitív hozadékokat vihetünk el magunkkal a jövőben. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttünk olyan szempontokat, amelyek azt igazolják, hogy vannak olyan tanulságai a járványhelyzetnek, amelyeket továbbvihetünk magunkkal a jövőben is.

1. Hatékony lehet az otthonról dolgozás

Eddig fontos vonzerő volt egy toborzásban, ha heti / havi 1-2 home office lehetőséget tudtak a munkáltatók a jelölteknek ígérni, de eszközök és rendszerek híján mindig kicsit kérdéses volt, hogy ez elég hatékony-e. Most látjuk, hogy nagyon is hatékony tud lenni. És ha eddig esetleg a vezető azért nem akarta engedni az otthonról dolgozást, mert kevésbé bízott benne, hogy munkatársai valóban elvégzik a feladataikat, akkor most meggyőződhetett róla, hogy ez a rendszer működik, érdemes bizalmat szavazni a kollégáknak.

2. Működik a feladatdelegálás távmunkában

Nem kell ahhoz egy fedél alatt lennünk, hogy a főnök feladatot adjon ki a beosztottjainak, és ellenőrizze a teljesítést. A járványidőszakban a legtöbb helyen kiderült, hogy remekül működik a feladatdelegálás akkor is, ha az nem személyesen történik.

3. Online térben is ápolhatók a személyes kapcsolatok

Tartottunk attól, hogy elvesznek a személyes kapcsolatok, de látható, hogy akár a megbeszélések új rendjével, akár a napindító közös online kávézással a legfontosabb (vagy kevésbé fontos) információkat így is megkaphatjuk. Sok közösség péntek délután ugyanúgy a közös sörözésre készül, csak mindenki egy másik asztalnál (a sajátjánál) ül.

4. Digitális eszközök segíthetnek minket a hatékony kapcsolattartásban

A Messenger, Zoom, Google Meet és társain kívül számos más eszköz is bizonyított. Vannak például olyan applikációk, amelyekben minden munkatárs azonnali jelzést tud adni a hangulatáról, motiváltságáról, ha elakadást szeretne jelezni, vagy ha az ötlete nem bírja ki, hogy a hétvégi beszámolóig magában tartsa azt. Ezek segítségével a munkahelyi vezető állandó információt kaphat a csapat közérzetéről.

5. Világosabban látjuk, milyen megbeszélések és tárgyalások tényleg szükségesek

Kiderült, hogy milyen megbeszélésekre van valóban szükség, tényleg meg kell-e levélben boldog-boldogtalant címezni, mi az, amit sokkal egyszerűbben lehetne kezelni egy megfelelő táblázat rendszeres vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!