hirdetés

TECH

Tom Cruise-t utánozzák a rémisztően hihető deepfake videók a TikTok-on

Deepfake Tom szó szerint a megtévesztésig hasonlít a sztárra, még a mimikáját is egy az egyben lemásolja.
Fotó: deeptomcruise/TikTok - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Könnyen hihetnénk, hogy a valódi Tom Cruise regisztrált a TikTok-ra egy népszerű profil alapján, ami az 58 éves színészről tartalmaz videókat - írja a Metro.

A @deeptomcruise csatornán láthatjuk, ahogyan a Mission: Impossible sztárja golfozik, elesik egy boltban, anekdotát mesél Mihail Gorbacsovról, vagy épp bűvésztrükköt hajt végre egy pénzérmével. Csakhogy valójában nem Tom Cruise-zal van dolgunk, hanem egy magas színvonalon kivitelezett deepfake karakterrel. A felvételeket tehát digitálisan hozták létre, mindössze a színész arcát vették kölcsön hozzájuk.

Már közel 12 millió néző borzongott a sztár nagyon is hihető vonásai láttán, és azon, hogy Deepfake Tom az eredeti nevetését és gesztusait is tökéletesen másolja.

“Szerintem ő az, csak szórakozik velünk, mást nem tudok elképzelni” - írta egy kommentelő, míg egy másik szerint “Ez az elején még menő volt, de most már kezd komolyan megrémíteni.”

Henry Aider, a deepfake technológia szakértője szerint a videók minőségük alapján a legfelső 5 százalékba tartoznak. A csatornát a neve mellett mindössze az buktathatja le, hogy a színész jóval fiatalabb a képeken, mint manapság, és magasabbnak is tűnik a valóságosnál - ám ez csak a legélesebb szeműeknek tűnhet fel.

hirdetés

A deepfake technológia először 2017-ben jelent meg, azóta egyre fejlettebbé válik. Problémát jelent többek közt, hogy ismert színésznők arca is egyre gyakrabban bukkan fel a pornófilmekben. A TikTok azonban nem tilt automatikusan minden deepfake profilt, ebben az esetben például azért nincs rá szükség, mert Deepfake Tom nem is próbálja titkolni a valótlanságát.

Habár a csatorna mögött álló személy ismeretlen, sokan Chris Ume vizuális effekt-specialistára gyanakodnak, már csak azért is, mert az ő LinkedIn-oldalán is felbukkannak ugyanezek a videók. Ume korábban azt mondta:

“Elég, ha az emberek megtanulnak kritikusabbak lenni, ez lenne a lényeg. Nem kell, hogy féljenek a deepfake-ektől, mert azok valószínűleg már korábban is léteztek, csak nem tudtak róla. Legalább most már ismerik őket, és tudhatják, hogy nem mindent szabad elhinni.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

10 emoji, amit ha használsz, öregnek számítasz

A mai tinik szerint ezek legalább annyira cikik, mint az oldalt fésült haj vagy a szűk farmer.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 02.

hirdetés

Újabb helyen mutatkozik meg a generációk különbsége - írja a Metro. A legújabb, hogy a TikTokon osztja a Z generáció az idősebb - millenniumiakat, millennialokat, azaz az 1980–1994 közöttieket.

Szerintük gáz, ha oldalt választják el a hajukat, ha szűk farmert viselnek, szívesen isznak kávét és bort, vagy éppen a Harry Potterért rajonganak. A legújabb pedig az emojik használata.

Egy felmérésben a 16-24 év közöttieket kérdezték, mit gondolnak az emoji-használatról. Így jött ki az alábbi tíz jel, ami a Z generáció szerint arra utal, hogy használója már öregnek számít:

A sírva nevetős még mindig nagyon népszerű, míg a csont és koponya a legkevésbé kedvelt.

Forrás: 24.hu

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

Máris kész a szimulátor, amivel bárhova beszoríthatod az Ever Given hajót

Budapesten például gond nélkül el lehet akasztani a hajót, de a Balatonon már meg kell növelni hozzá.
Fotó: Ever Given Ever Ywhere - szmo.hu
2021. március 29.

hirdetés

Nem olyan meglepő, hogy a Szuezi-csatornába beszorult Ever Given hajó múlt hét óta ad bőséges inspirációt az internetes népművészek számára, most pedig egy játékot is ihletett: egy applikáció-fejlesztő megcsinálta azt a szimulátort, amely segítségével a pórul járt hajót a világ tetszőleges pontjára szoríthatjuk be - írja a Mashable.

Bár épp az imént jelentették be, hogy sikerült teljesen kiszabadítani a Szuezi-csatornában még múlt kedden elakadt teherhajót, az internet nem felejt. Garrett Dash Nelson webapp-fejlesztő megcsinálta azt a kis játékot, amellyel a világ bármely részére odaküldhető a hajó.

Az Ever Given Ever Ywhere névre keresztelt játékkal

a hajó egy műholdas térképen helyezhető el, méretét tetszőlegesen állíthatjuk, de maradhatunk a méretarányos változatnál is. A hajót tetszőlegesen forgathatjuk, hogy még jobban passzoljon a beszorítani kívánt területre.

Természetesen hazai pályán is kipróbálhatjuk, Budapesten például egészen könnyű bárhol elakasztani a 400 méter hosszú hajót, de például a Balatonon, Tihany és Szántód közt már nagyobbítani kéne a járművet, ha igazán látványos elakadást akarunk.

hirdetés

Lapozz a példákért:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Kiszivárogtak több mint félmilliárd Facebook-felhasználó privát adatai

Telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok, illetve a lakóhelyre vonatkozó adatok is kikerültek egy bárki által hozzáférhető hackerfórumra.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. április 04.

hirdetés

Több mint 533 millió Facebook-felhasználó privát adata vált böngészhetővé egy nyilvános hackerfórumon: a kikerült információk közt telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok, illetve a lakóhelyre vonatkozó adatok is találhatóak – írja a Business Insider nyomán a hvg.hu.

A jelenség 106 ország facebookozóját érinti.

A probléma azért is jelentős, mert az a fórum, ahol az információk elérhetőek, szinte bárki által hozzáférhető, a hackerek is könnyedén böngészhetik. A Business Insider szerint az adatok valódiak, ezt a saját nyomozásuk is igazolta. Hozzátették, az eddig beazonosított információk nagyjából 32 millió amerikai, 11 millió brit és 6 millió indiai felhasználóhoz köthetők, de a lista nem teljes.

Időközben a HVG több olvasója is jelezte, hogy

az utóbbi órákban több magyar felhasználónak is zárolta a fiókját a közösségi oldal. Egyelőre nem tudni, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz.

A Facebook azt közölte a portállal, hogy az adatokat egy korábbi, 2019-es biztonsági résen keresztül szivattyúzhatták ki az oldalból. Ugyanez a probléma volt a felelős egy januári esetért is, akkor 500 millió facebookozó adatai kerültek ki a netre, ugyanúgy telefonszámokkal együtt. Az akkor nyilvánossá vált információkat a Telegramon próbálták értékesíteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés

Mozi helyett projektor? Megéri az árát? – Xiaomi Mi Smart Compact Projector teszt

Ma már bárki számára elérhető lehet a saját mozi élménye. Kipróbáltuk, mit nyújt a gyakorlatban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 31.

hirdetés

Egy évvel ezelőtt eszembe nem jutott volna projektor után nézni. Valahogy úgy voltam vele, hogy ez nem az én szintem. Mert projektorokkal csak irodák tárgyalóiban vagy a nálam jóval tehetősebbek nappalijában találkoztam.

Meg hát ott az okostévénk, ha különlegesebb élmény kell, akkor meg a mozi. Úgyis jobban esik néha kimozdulni.

Aztán hirtelen eltelt egy év program nélkül. Se koncert, se szórakozóhely, se mozi, és elkezdtek foglalkoztatni a otthoni szórakozás komolyabb szintje. És rá kellett jönnöm, hogy 2021-ben már nem feltétlenül luxus kategória egy projektor.

Durván egy hónappal ezelőtt megérkezett hát hozzánk a Xiaomi Mi Smart Compact Projector tesztelésre, és nem hittünk a szemünknek. Ez nem olyan mint egy TV. Ez annál sokkal több!

Pillanatok alatt beüzemeltük és a vajszínű falfelületen azonnal, tökéletesen működött.

Magyar nyelven is tud a kicsike, és egy abszolút ismerős androidos menürendszerrel van felszerelve, úgyhogy pár kattintás után már léphettünk is be a Netflix és az HBO GO profilunkba.

hirdetés

Érdemes lehet egy álványt beszerezni hozzá, mert úgy könnyebben elhelyezhető akár a szoba közepén is. Mi két dobozt használtunk erre a célra.

Milyen a kép? Elég fényes? Elég éles? Elég jól látni félhomályban is?

A projektor képe hibátlan. Éles és részletgazdag, valamit a színek is csodásan mutatnak, még egy nem teljesen fehér falon is. A mi lakásunkba nem tűz be a nap, így én délután, fűzés közben, félig leengedett redőny mellett is kényelmesen tudtam nézni rajta a sorozataimat. De természetes minél sötétebb van, annál jobban üt a képminőség.

Az autófókusszal néha érdemes rájavítani az élességre, mert ha kicsit elmozdul a szerkezet, a kép is elmászik, de ez teljesen normális. Nagyon könnyen korrigálható.

Milyen a hang? Mennyire zúg? Megállja a helyét több ember előtt is, egy nagyobb teremben?

Nem ismerem a többi projektor teljesítményét, de ez az apróság nálunk plusz hangfal nélkül is megállta a helyét. Sőt, sokkal hangosabban képes üzemelni, mint amit mi ki tudtunk volna használni.

Szerintem egy teremnyi embert is bőven túlkiabál. Szóval ha mondjuk 20 ember mozizna vele egyszerre, azt is meg tudná ugrani.

Bevallom őszintén, nekem a működés zaja fel sem tűnt. Nyilván van egy alap zúgása, de abszolút nem nyomja el a film hangját, pedig volt, hogy közvetlenül mellette ültem.

Nekem annyira bejött a hangja, hogy simán alkalmaztam csak zenehallgatásra is.

És ha már a hangnál tartunk. A távirányítón van egy gomb, aminek megnyomása után hanggal is vezérelhetjük. Így nem kell mindent bepötyögni manuálisan.

Az androidos rendszer annyira kielégített minket, hogy nem sokszor szórakoztunk a pendrive-os megoldással. Néztük a Netflixet, a HBO-t. Ha vendégek voltak, a YouTube-on keresztül játszottunk le videókat. De ennél sokkal-sokkal több lehetőséget rejt magában.

Megjegyzem még, hogy nálunk soha nem akadt. Gyorsan és zökkenőmentesen lehetett vele nézni a filmeket.

Max akkor volt gond, ha az internet vacakolt, de ez meg ugye nem az ő hibája.

A bő egy hónap alatt mi utaztunk is vele, és ekkor nyert értelmet az, hogy ilyen pici. Csak bedobtam egy külön táskába, és a faházban, egy kifeszített lepedőn is élveztük a privát mozinkat.

Nyáron fantasztikus program lehet akár kertben is filmezni. (Persze egy hosszabbító akkor kelleni fog, mert áram az kell neki.)

A Xiaomi okos projektora egy igazi kompakt és intelligens okoseszköz, mely kifejezetten feldobhatja otthonunkat, vagy akár irodánkat. A dizájnos külső elengedhetetlen a Xiaomi termékeknél, így ez a mini projektor sem maradhat ki a sorból. Hátoldalán találhatók a csatlakozók, melyek segítségével ki tudunk vetíteni bármit, amit szeretnénk. Portokat tekintve található egy USB 3.0, egy HDMI, illetve egy 3.5 mm-es Jack csatlakozó. HD és FullHD minőségben is képes a vetítésre, illetve HDR10 támogatás is található benne. Ha nem szeretnénk zsinórokkal bajlódni, akkor Bluetooth segítségével is rá tudjuk csatlakoztatni okoskészülékünket. Fényereje olyan erős, hogy akár nappali körülmények között is használhatjuk, nem feltétlenül kell hozzá teljes sötétséget varázsolni a szobában.

Jelenlegi ára 150-160 ezer forint körül mozog. Szerintem ez kifejezetten ár-érték arányos ajánlat.

Ha szórakoztató dologra költenétek, ez egy remek befektetés. Ráadásul most jelent meg az új verzió is belőle, ami bár többe kerül, többet is tud.

 

Mi Smart Projector 2 Pro – Íme egy okos készülék egy okosotthonba

A Mi Smart Projector 2 Pro a mozizás élményét hozza el az otthonokba. Egyedülálló, 1920 x 1080 FHD képminőséget kínál, akár 1300 ANSI lumen fényerősség mellett; a nagyobb színkontraszt érdekében támogatja a HDR10-et. A projektorba 10 wattos hangszórókat építettek DTS-HD és Dolby Audio™ támogatással, hogy a hangzás minősége se maradjon elő a moziszerű képminőségtől. A készülék támogatja a digitális trapézkorrekciót is, amely pillanatok alatt, automatikusan pozícionálja a vásznat a megfelelő szögbe és irányba. A Mi Smart Projector 2 Pro igazi moziélményt kínál az egész családnak. Android TV™ rendszerhez kapcsolva, a Chromecasttal más készülékek képe a projektoréra tükrözhető, a Google Assitanttal pedig irányítható, akár hanggal is, vagyis a készülék remekül illeszkedik a Xiaomi okosotthon ökoszisztémába.

A Mi Smart Projector 2 Pro 999€ ajánlott fogyasztói áron lesz kapható.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: