News here
hirdetés

TECH
A Rovatból
hirdetés

Sci-finek beillő, futurisztikus reklámfilmet készített egy magyar csapat

Az MVM Edison startup versenyének reklámja akár egy hollywoodi játékfilm előzetesének is elmenne. Az alkotók elmesélték, hogyan készült.

Link másolása

hirdetés

Nem mindennapi reklámfilmet mutattak be a közelmúltban az MVM Edison startup versenyéhez.

Itt nézhető meg:

„Először azon kezdtem el gondolkodni, kinek is szól ez a reklám, illetve milyen kérdéseket érdemes feltenni a versennyel kapcsolatban. Abból indultunk ki, hogy olyan 20 évnél idősebb emberek jelentik a célközönséget, akiknek van valamilyen víziójuk a jövőről. Filmnyelvileg olyan világot lenne értelme csinálni, ami nem dokumentumfilmes eszközökkel mutatja be őket, hanem inkább plusz inspirációt ad számukra” – árulta el a koncepcióról a rendező, Kiss Rudolf Péter.

Elmondása szerint a filmben látható disztópikus világot az inspirálta, hogy kíváncsiak voltak rá, mi az, ami fenntartható, milyen kihivásokkal kell szembenézni manapság ebben a szektorban, például a bolygó elsivatagosodása esetén.

Hosszú távon nem tartható az, hogy folyamatosan újabbnál újabb kütyüket hozunk létre, mivel egy ponton túl egyszerűen belefulladnánk. Van egy olyan iránya a startupok által folytatott innovációs kutatásoknak, ami az újrahasznosítást helyezi előtérbe: korábban már legyártott technológiákat használnak fel újra, hogy ne kelljen újakhoz folyamodni. A filmben azt is szerettük volna megmutatni, hogy ebben a világban a progresszív szemléletnek ugyanúgy van létjogosultsága, és az MVM Edison akár ezekre az ötletekre is nyitott.

Koncepció volt, hogy nem direkt módon beazonosítható helyeket keressenek. A sivatagos jelenet helyszínét végül Fóton találták meg, és a többi felvétel is mind Budapest környékén készült. A sci-fi látványelemeknél szempont volt, hogy amit lehet, tényleg megépítsenek és leforgassanak, de természetesen a legtöbb jelenetnél alkalmaztak bonyolult utómunka trükköket is.

hirdetés

Pillanatképek a forgatásról

A reklámügynökségi script fő motívuma a kristály volt. Már a korábbi kommunikációban is fontos szerepet kapott ez a szimbólum. A rendezői elképzelés hangsúlyos pontja volt, hogy a kristály megfeleltetése az ötlettel miként történjen. Hogyan lesz ez kifejező és egyben természetes. Hogyan tudjuk érzékeltetni, hogy egy egyedülállóan értékes dolgot fejez ki, amiért küzdeni, tenni kell, és amit utána meg kell formálni.

„Az ötlet önmagában is nagy dolog, de nyersen, idea szinten nem válik belőle társadalmi hasznosság. A kristály valamiképp a reményt testesíti meg, ahogy az emberi találékonyság, a gondolkodás képessége is az élhetőbb jövő egyetlen záloga”

– fogalmazott Kiss Rudolf Péter. A film kreatív producere, Milián Ági a fentiekhez hozzátette, a megrendelő is nagyon nyitott volt az egyébként viszonylag elrugaszkodott koncepcióra, a megvalósítás terén is komoly szabadságot biztosított.

„Fontos volt, hogy a célcsoporthoz szóljunk egy olyan üzenettel, ami felkeltheti az érdeklődésüket. Úgy gondoltuk, hogy egy startup verseny potenciális jelentkezői vevők lesznek egy valóságtól jobban elemelt, fikciós sztorira is” – meséli a kreatív producer, hozzátéve: hisznek abban, hogy most még akár szürreálisnak tűnő elgondolásokból is születhetnek a jövőnket megváltoztató újítások. Egy hasonlattal élve, nem sokkal hatékonyabb szénerőműveket kell kifejlesztenünk, hanem kifogyhatatlan és tiszta energiaforrásokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
Véget ér a jó világ: a Messenger és a Viber is fogyasztani fogja a mobilnetet
Betiltják az EU-ban azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások nem merítik az adatforgalmi keretet.

Link másolása

hirdetés

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete - írja a 24.hu annak kapcsán, hogy az európai távközlési felügyelet, a BEREC a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit.

A döntés értelmében a

betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások - például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube - nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben ezek a szolgáltatások is meríteni fogják a mobilnetkeretet, tehát ugyanannyi képernyőidővel gyorsabban fogy majd el a rendelkezésre álló adatamennyiség.

A cikkben ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A BEREC döntésére azután került sor, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

hirdetés

Az arstechnica.com-nak Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora azt mondta, a szabályozásra azért volt szükség, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak a techóriásoknak.

A szakértő szerint azonban a szolgáltatóknak vélhetően a jövőben is lehetősége lesz adatforgalommentes akciókat hirdetni, de nem kimondott alkalmazásokra szabva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Négy funkciót is megszüntet a Facebook május végén
Hogy miért pont most és miért pont ezt a négy funkciót lövik le, az nem derült ki.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban sokan kaphattak levelet a Facebooktól, amelyben a vállalat arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy május 31 után már nem lesznek elérhetőek az Ismerősök a közelben, az Időjárási figyelmeztetések, a Helyadatelőzmények, illetve a Helyadatok háttérszolgáltatása nevű szolgáltatások - szúrta ki a Telex. A döntés a 2014-ben az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban bevezetett, de adatvédelmi okokból eddig is sokat kritizált funkció megszüntetését jelenti.

A levélben többek között arról is beszámolnak, hogy „a helyadatelőzményekre és helyadatok háttérszolgáltatására” vonatkozó jelenlegi beállításainkat május 31-ig még módosíthatjuk. Június elsején ezeket a beállításokat a szolgáltató kikapcsolja és ezekhez a funkciókhoz ezután nem fog adatot gyűjteni. A felhasználók ezután még augusztus 1-ig hozzáférhetnek az adataikhoz, le is tölthetik őket, de

augusztus 1. után a meglévő helyadatelőzmények már nem lesznek elérhetőek.

A Facebook azonban továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően. Az a levélből nem derül ki, hogy miért pont most és miért pont ezeket a szolgáltatásokat lövik le május végén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
Bárhonnan, akár másik országból is lehet ezentúl távmunkában dolgozni az Airbnb-nél, ugyanazért a fizetésért
Negyedévenként személyes találkozókat is szerveznek, de bátorítják a munkavállalóikat, hogy dolgozzanak távmunkában a cégnél bárhonnan.

Link másolása

hirdetés

Az Airbnb munkatársai ezentúl bárhonnan dolgozhatnak távmunkában, akár jóval alacsonyabb keresetű országban is élhetnek, a fizetésük akkor sem változik – jelentette be a cég a Guardian szerint.

Mindezt Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója e-mailben jelentette be a vállalat munkavállalóinak. „A világ egyre rugalmasabbá válik azzal kapcsolatban, hogy az emberek hol dolgozhatnak. Ezt látjuk a saját vállalkozásunkban is. Nem tudtunk volna ilyen gyorsan kilábalni a világjárványból, ha nem dolgoztak volna emberek milliói Airbnb-ből” – fogalmazott.

„A világ legjobb embereit akarjuk felvenni és megtartani (mint ti). Ha a tehetségek körét az irodáink körüli ingázási körzetre korlátoznánk, jelentős hátrányba kerülnénk. Ezek a 'legjobb emberek' mindenhol élnek, nem csak egy területre koncentrálódnak. És azzal, hogy sokféle közösségből toborzunk, sokszínűbb céggé válunk” – írta a cég dolgozóinak.

Hozzátette: a vállalat a távmunka lehetővé tétele és támogatása mellett negyedévenként személyes találkozókat is szervez majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
283 ezer forintért és plusz havidíjért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

Link másolása

hirdetés

Tavaly februártól lehetett feliratkozni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására, amelyet most el is indítottak Magyarországon - írja a Rakéta.

A Starlink szolgáltatását a cég honlapján lehet megrendelni, ám az ára elég magas.

Az antenna 260 ezer forint, a szállítás díja 23 ezer forint, az előfizetési díj pedig havonta 35 500 forint. Ezért a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér.

A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint azonban inkább 100-150 Mbps a letöltési sebesség, ami egy műholdas internetszolgáltatástól tényleg remek teljesítmény. De alig gyorsabb, mint a nálunk elérhető - és lényegesen olcsóbb - jelenlegi vezetékes internetszolgáltatások.

A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A Starlink-rendszer jelenleg több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkezik. Magyarország előtt már működött Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és március óta Ukrajnában is elérhetővé tette a cég a műholdas internetet a háborús helyzetre tekintettel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: