Egy mai vízforraló űrtechnika a Kádár-koriakhoz képest
Az 1970-es években, nekem gyerekként tilos volt otthon vizet forralni a konyhában, mivel a szüleim féltek, hogy magamra zúdítom a gázpalackos tűzhelyen rotyogó vizet a fémlábasokból. Természetesen a merülő forralótól is el voltam tiltva, lévén elég sűrűn okozott füstölgő zárlatot a konyhában. A kisebb-nagyobb méretű, merülő vízforralók egyébként a hatvanas évektől terjedtek el a szocialista háztartásokban, és tényleg nagyon veszélyesek voltak. Szinte nem volt olyan év, amikor a korabeli újságok ne számoltak volna be legalább 1-2 komolyabb balesetről, amit a nem megfelelően szigetelt darabok okoztak.
Nagy testvérünknél, a Szovjetunióban inkább a szamovárt használták vízforralási célokra, amely már 1750 óta az orosz konyhák szerves része volt. Előbb fa és széntüzeléssel melegítették benne a vizet, majd 1956-tól kapható volt elektromos változatban is.

A mi családunk is beszerzett egy tetszetős szamovárt a szomszédos orosz laktanyából, de persze arra már nem jöttünk rá, hogy sima elektromos vízforralóként is lehetne használni. Mi csak ünnepi, teázós alkalmakkor vettük elő a különleges szerkezetet, kb. évente 1-szer.
A szocialista magyar ipar sem akart lemaradni vízforraló fronton, így 1979-ben az Alumíniumgyár megalkotta a sípolós vízforralót. Bár ezt csak tűzhelyen lehetett használni, elektromos változatban nem létezett, de legalább biztonságos volt és fütyült, amikor felforrt benne a víz.

Fotó: galeriasavaria.hu
Ez a szép és hasznos vízforraló is csak vágyálom maradt a magyar háziasszonyok számára, ugyanis az évi 70.000 darabos gyártmány jó részét nyugatra exportálta az ország, az itthoni lakosságnak semmi sem jutott. 1981-ben megkapta a BNV nagydíját is, mivel ez a termék hozta a legtöbb dollárt az államkasszába a konyhai eszközök közül. Nekünk magyaroknak pedig egészen a rendszerváltásig kellett várnunk, hogy megismerjük a kényelmes vízforralás rejtelmeit.
Európa nyugati felén azonban nem ez volt a helyzet, 1955-ben ugyanis a Russel Hobbs angol cég megalkotta az első elektromos, automatikus, rozsdamentes vízforralót, amely az összes ilyen konyhai eszköz ősének tekinthető. Az első darab persze még erősen hasonlított a klasszikus angol csőrös teáskannára, de már önállóan kikapcsolt, ha felforrt benne a teavíz.
Óriási sikere lett a találmánynak, amely pár év alatt beköltözött szinte az összes nyugati konyhába, és elindította a Russel Hobbs márkát a világhír felé.