Egy mai vízforraló űrtechnika a Kádár-koriakhoz képest
A cég manapság sem feledkezett el a vízforralásról, tetemes kínálatukból én egy múltidéző darabot teszteltem. A nálunk járt 21670-es Retro Ribbon tulajdonképpen csak hangulatában idézi a XX. századi konyhai eszközöket, hiszen 50-60 évvel ezelőtt egyáltalán nem így néztek ki az első elektromos vízforralók.

Ez persze semmit sem von le a hamisítatlan retró hangulatból, a designja szerintem leginkább az 1950-es évek konyhai tárgyaira hajaz, mindemellett pedig számos modern és hasznos funkcióval rendelkezik.
Azon meg sem lepődtem, hogy a teázás hazájából, Angliából származó márka arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy ez a retró vízforraló könnyen használható legyen a teázáshoz. A készülék belsejében jól látható műanyag szintmérők jelzik, hogy mennyi vizet kell beletölteni egy, két vagy három csészényi tea elkészítéséhez.
A külső felületen pedig egy jól látható hőmérő jelzi a melegített víz pontos hőmérsékletét (a kézi hőmérős duplaellenőrzés szerint teljesen pontosan). Hogy miért is van erre szükség? Az ínyenc teázók biztosan tisztában vannak azzal, hogy a fekete, a zöld tea és a fehér tea eltérő hőmérsékletű vízzel elkészítve adja ki leghatékonyabban az aromáját, a gyógynövényteákat pedig általában csak 60-80 fokos vízben szabad áztatni, mivel elveszítik hasznos összetevőiket a forrásban lévő folyadéktól. Emiatt nem mindegy, hogy milyen hőfokra melegítjük fel a teavizet.
Elszakadva a teázáshoz kapcsolódó funkcióktól lássuk hát, mit is tud ez a vörös színben pompázó 21670-es Retro Ribbon. A készülékben közel két liternyi víz melegíthető, a teszt során mi 1,7 liter hideg csapvizet 7 perc alatt forraltunk fel, összehasonlításképpen ugyanennyi vizet feltettünk a gáztűzhelyre is, ahol maximális lángon, a közepes rózsánkon egy lezárt fémlábasban 12 percig tartott, hogy a víz elkezdjen bugyborékolni. Szóval rengeteg időt spórolhatunk vele a konyhában, ráadásul más vízforralóktól eltérően a fűtőszál nem látható az edény belsejében, így annak idő előtti vízkövesedése nem okozhat teljesítménycsökkenést. A gyártó előírásai szerint a készülék csőrében elhelyezett szűrőt és magát az edényt havonta egyszer érdemes vízkőmentesíteni.
A forralóba töltött víz mennyiségét a fogantyú alatt látható űrmértékjelzőkkel tudjuk ellenőrizni, így nem kell külön mérőedényt használni. A fedél önálló, külön levehető, így jól tisztítható az egész edényház, illetve ez a megoldás erősíti a készülék retró hangulatát is. Ha hamisítatlan XX. századelős hangulatot szeretnénk teremteni a konyhánkban, de nem akarunk lemondani a legmodern technikáról sem, akkor ez a vízforraló jó választás lehet.