TECH
A Rovatból

A Netflix után a Disney és az HBO is leszámolhat a jelszómegosztással

A több streamingóriás árgus szemekkel figyeli a Netflix legutóbbi lépését, amelytől a kezdeti zuhanás után pénzügyi növekedést várnak a cégnél.

Link másolása

Május végén értesítette arról a Netflix a felhasználóit, hogy 103 országban, köztük Magyarországon is szigorítja a jelszómegosztást. A döntés értelmében egy Netflix-fiókot innentől kezdve csak egy háztartáson belül lehet használni. Pete Pachal, a CoinDesk tartalomért felelős személyzeti vezetője pedig most arról beszélt, hogy több másik streamingszolgáltató is hasonló lépésre készülhet.

"Vicces, hogy a többi streamingszolgáltató nem támadta be túlságosan a Netflixet. Alapvetően az Amazon Prime szúrt oda nekik egy kicsit a Twitteren, de a többiek közül nem sokan. Azt hiszem azért, mert nagyon közelről figyelik, hogy mi történik a Netflix-szel, és hogy valóban jön-e a kezdeti zuhanás után beígért növekedés"

- mondta Pachal.

A szakember a Netflix rendszerének jelenlegi működéséről elmondta, hogy amennyiben egy új helyről próbálunk bejelentkezni, akkor egy figyelmeztető üzenetet kapunk, amelyben meg kell erősítenünk, hogy ez-e az elsődleges tartózkodási helyünk. Ezt követően, ha rendszeresen jelentkezünk be két eltérő háztartásból, akkor egy idó után ezt észlelni fogja a cég és lekapcsolják a fiókunkat.

Ennek elkerülésének két módja van: egyedi előfizetéssé alakítjuk át a vendégfiókokat vagy havi 990 forintért vendégfelhasználóként regisztráljuk a háztartásukon kívüli felhasználókat.

(via Index, Fox Business)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
Hivatalos: jön a fizetős Facebook és Instagram, mutatjuk az árakat
A Meta közleményben jelentette be, hogy az európai uniós szabályozásnak megfelelve novembertől elindítja az előfizetési díj fejében hirdetésmentes Facebookot és Instagramot.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. október 30.


Link másolása

A Meta hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy az európai uniós szabályozásnak megfelelve novembertől elindítja az előfizetés ellenében hirdetésmentes Facebookot és Instagramot.

A Facebook és az Instagram is ingyenes marad hirdetésekkel, azonban innentől lehetőség lesz rá, hogy valaki teljesen száműzze a reklámokat mindkét platformról. Ez pedig azt is jelenti, hogy az előfizetők adatait a jövőben nem gyűjtik majd, mivel azok a célzott hirdetésekhez voltak szükségesek.

Weben keresztül előfizetve havi 10 eurót, azaz nagyjából 3800 forintot fognak elkérni, míg iPhone-on és Androidon 13 euró (kb. 5 ezer forint) lesz a fizetendő előfizetési díj.

A techcég felhívta rá a figyelmet, függetlenül attól, hogy hol fizet elő a felhasználó, a Fiókközponthoz kapcsolt valamennyi Facebook- és Instagram-fiókra vonatkozni fog a hirdetésmentesség 2024. március 1-ig. Ezt követően minden további fiók után havi 6 vagy 8 eurót kell majd fizetni platformtól függően.

(via hvg.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Erre figyelj, ha nem akarod örökre elbukni a Gmail-fiókod
December elseje után elkezdik törölni a legalább két éve inaktív fiókokat. Érdemes figyelni, ha nem akarjuk elbukni az itt tárolt leveleket, adatokat.

Link másolása

Májusban jelentette be a Google, hogy 2023. december 1-től elkezdik törölni azokat a Gmail-fiókokat, amik legalább két éve inaktívak.

Aki rendszeresen használja a fiókját, annak persze nincs teendője. Viszont

érdemes végiggondolni, van-e olyan fiókunk, amit például azért hoztunk létre, hogy be tudjunk regisztrálni valamilyen szolgáltatásra.

Ha igen, akkor érdemes akcióba lendülni, ha nem akarjuk elveszíteni az amúgy használaton kívüli, de mégis nélkülözhetetlen fiókot.

Sok teendő azonban nincs: mindössze be kell lépni az inaktív fiókba, elolvasni a leveleket, esetleg küldeni egy-egy mailt innen, vagy használni kell például a kapcsolódó Google Drive tárhelyet. Amennyiben ezt elmulasztjuk egy két éve inaktív fiók esetében, akkor az összes itt tárolt levél, dokumentum vagy fénykép végérvényesen törlődni fog.

(Forrás: 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A Rovatból
Újabb világ-összeesküvés, avagy miért lett fizetős a Facebook???? - Amit erről tudni érdemes
A Meta-EU-meccs ezzel még nem futott le teljesen. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy itt nem fog tovább működni se az Insta, se a Fb, egyszerűen nem lesz elérhető a szolgáltatás. Persze, lehet az is, hogy valahogy mégis megegyeznek majd.

Link másolása

Felszántotta a magyar Facebook-felhasználók körében a netet, hogy fizetős lesz/lett a Facebook, valamint az ezzel kapcsolatos különféle konteók is terjedni kezdtek. Szinte megdöbbentő, mekkora az információhiány, a tanácstalanság, a pánik és a düh ennek kapcsán. Nézzük meg, melyek ezzel kapcsolatban az előzmények, a legfontosabb tények.

1. Az Európai Unió, illetve annak adatvédelmi hatósága a nyáron mintegy 150 milliárd forintnyi (!) büntetést szabott ki a Facebookot és az Instagramot birtokló Metára a felhasználók adatainak nem megfelelő kezelése, illetve azok nem elégséges védelme miatt. Továbbá előírta, hogy a felhasználók adatait célzott hirdetések elhelyezése érdekében nem tárolhatja és nem használhatja fel. Ha mégis, akkor be kell szüntetnie a tevékenységét az Európai Unióban.

2. A Meta válaszul kitalálta, hogy minden egyes felhasználótól engedélyt kér erre (vagyis hogy tárolhassa és felhasználhassa az adatait célzott reklámozás céljából). Aki pedig erre nem ad engedélyt, annak felkínálja az előfizetés lehetőségét: így egyáltalán nem tárolják és használják fel az illető adatait, hiszen nem is kap egyáltalán reklámokat.

3. A Meta ennek megfelelően most minden egyes felhasználót az EU területén megkérdez, hogy szeretne-e előfizetni. Aki azt választja, hogy nem, ezzel engedélyt ad a vállalatnak arra, hogy felhasználja és tárolja az adatait a továbbiakban is, ahogy eddig.

Mit is jelent ez?

A Facebook és az Insta (ahogy egyébként a Youtube és más hasonló oldalak is) úgy működik, hogy minden felhasználójáról személyre szóló adatokat gyűjt. Olyasmikre kell gondolni, mint pl. hogy földrajzilag hol használja (leginkább) a netet; milyen korosztályba tartozik; milyen napszak(ok)ban használja jellemzően a Fb-ot/Instát; a lájkolási szokásai alapján, vagy például az alapján, hogy milyen posztokat néz több ideig (tehát valószínűleg szívesen), és melyeket meg kevés ideig (tehát valószínűleg nem szívesen) várhatóan milyen termékek/szolgáltatások érdekelhetik stb.

Ezek alapján a minden egyes felhasználóról egyedileg gyűjtött és tárolt adatokból kiindulva pedig targetált - célzott -, másképpen szólva személyre szabott hirdetéseket jelenít meg a felhasználóknak. Tehát pl., ha te sokszor facebookozol hajnali háromkor is, kaphatsz például gyógynövényes altatóról hirdetéseket, de kaphatsz energiaitalról is vagy kávéról, hogy fenn tudj maradni.

Ha felnőtt férfi vagy, kaphatsz erotikus oldalakról hirdetéseket, ha felnőtt nő vagy, kaphatsz konyhai eszközökről vagy kozmetikumokról hirdetéseket, ha több spiri csoportban vagy tag, elvonulásokról és hangfürdőkről szóló hirdetésből jóval több lesz a faladon, és így tovább.

A Fb/Insta üzleti modellje ezen alapul: te ingyen használod, cserébe eltűröd, hogy ők az adataid értékesítsék a hirdetőknek és célzott reklámokat kapj az arcodba. Ez neked azért jó, mert a világ - és Magyarország - még mindig messze a legnépszerűbb és legjobb közösségi oldalát, ahol messze a legtöbb ismerősöd is jelen van, ingyen használhatod. Nekik pedig azért, mert ezzel a módszerrel óriási pénzeket akaszthatnak le a kisebb, de főleg a nagyobb hirdetőkről, akiknek még így is nagyon megéri, mert ennyire jól sehol másutt nem tudják a célcsoportjaikat becélozni a reklámjaikkal. Tehát nekünk van egy ingyenes, de reklámokkal teli Fb-unk, plusz kereskednek az adatainkkal, Mark Zuckerberg pedig degeszre keresi magát rajtunk és egyre és egyre csak gazdagabb.

Ebbe a levesbe köpött most bele az EU, Marknak és a Fb-nak egyébként eszébe nem jutott volna bevezetni az előfizetés lehetőségét. Most kénytelenek voltak, mert így, aki nem azt választja, egyúttal azzal, amiket ilyenkor kipipál és leokéz, azokat a felhasználói szerződéseket meg ilyesféle dokumentumokat is jóváhagyja hivatalosan, amelyekkel a Metát jogilag felhatalmazza, hogy nyugodtan tárolja csak és használja fel reklámértékesítés céljából az adatait.

Tehát ha te előfizetsz, az adataid teljes biztonságban vannak, és nem látsz több reklámot (ezt az EU adatvédelmi hatósága is garantálja innentől). Ha nem fizetsz elő, akkor engedélyt adsz rá, hogy minden menjen tovább ugyanúgy, ahogy az elmúlt években mindig is ment. Ennyi a történet, nem több.

Illetve annyival több, hogy a Meta-EU-meccs ezzel még nem futott le teljesen. Az EU ugyanis a jelek szerint nem teljesen elégedett ezzel a megoldással, az adatvédelmi hatóság ugyanis arra kötelezte az írországi hasonló szervet (az az illetékes, ugyanis az EU-ban a Meta helyi vállalata Írországban van bejegyezve), hogy teljesen tiltsa meg a fent leírt módon történő adattárolást és -kezelést a Metának. Magyarán az EU azt akarja elérni, hogy a Meta itt egyáltalán ne tároljon és használjon fel ilyen adatokat a felhasználókról, és ne is kereskedjen velük. Mondjuk ennek szinte biztos, hogy az lenne a vége, hogy akkor itt nem fog tovább működni se az Insta, se a Fb, egyszerűen nem lesz elérhető a szolgáltatás. Persze, lehet, hogy valahogy mégis megegyeznek majd, ez egyelőre még nem világos.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A Rovatból
Komoly újítás érkezett a Messengerre
Az új funkció egyelőre csak mobilon érhető el. Mutatjuk a részleteket.

Link másolása

Tavaly megjelent az Instagramon egy új funkció, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy jegyzeteket hagyjanak hátra a követőiknek. Most úgy tűnik a Messenger is beállt a sorba, ugyanis emojikat és üzeneteket is írhatunk az ismerőseink számára - írta meg a 24.hu.

Ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a funkciót, vagyis jegyzetet helyezzünk el a profilképünk mellé, koppintsunk a képernyő bal felső részén megjelenő fotónkra.

Itt fel fog ugrani egy ablak, ami arra biztat, hogy „Ossz meg egy gondolatot..”. Ide írhatjuk be a maximum 60 karakterből álló üzenetet.

A jegyzet az Instagram- és Facebook-történethez hasonlóan 24 órán át lesz elérhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET: