Hagyományos húsvéti versek: 10 szép locsolóvers a magyar néphagyományból
Ha unjátok a Zöld erdőbent, akkor most jöjjenek az alábbi, megható húsvéti versek a magyar és erdélyi néphagyományból. Tradicionális húsvéti versek gyerekeknek, felnőtteknek.
Az egyik legfontosabb és legnépszerűbb ünnepünk a húsvét, amelyre minden évben előre készülünk. Hiszen nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretik - a hozzá kapcsolódó tradíciókkal együtt.
A húsvéttól elválaszthatatlan a locsolkodás, csakúgy, mint a tojásfestés és a hímes tojás. Örökzöld kérdés, hogy melyek a legjobb locsolóversek. Erre nehéz választ adni, de az biztos, hogy a hagyományos magyar locsolóversek, köztük a szerelmes húsvéti versek kifejezetten szép húsvéti rigmusok.
Összeállításunkban ezekből válogattunk egy csokorra valót.
Az egyik legfontosabb és legnépszerűbb ünnepünk a húsvét, amelyre minden évben előre készülünk. Hiszen nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretik - a hozzá kapcsolódó tradíciókkal együtt.
A húsvéttól elválaszthatatlan a locsolkodás, csakúgy, mint a tojásfestés és a hímes tojás. Örökzöld kérdés, hogy melyek a legjobb locsolóversek. Erre nehéz választ adni, de az biztos, hogy a hagyományos magyar locsolóversek, köztük a szerelmes húsvéti versek kifejezetten szép húsvéti rigmusok.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
A húsvét 2025-ben is kellemes családi programokat kínál Budapesten és országszerte
Idén is kihagyhatatlan élmény a hagyományőrző Hollókői húsvéti fesztivál, de számtalan más helyen is érdekes húsvét hétfői programok lesznek. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat.
A húsvét nem csupán egy ünnep, hanem kikapcsolódás is az egész családnak. Ilyenkor előkerül a kölni, a locsolóversek, és persze javában készül a húsvéti tojás és a sonka. Ha te is gondolkodtál már azon hova menjünk idén húsvétkor, ne aggódj most mutatunk pár helyet ahova érdemes lesz kilátogatni a hosszú hétvégén. Az idei kínálatban a vásártól a gyerekprogramig, a tojásfestéstől a vársétáig rengeteg hagyományőrző, kézműves vagy épp gasztronómiai csemege vár ránk.
2025-ös húsvéti programok amiket kiemelten ajánlunk
Ezeket a programokat már volt szerencsénk korábban kipróbálni, és felejthetetlen élményt kínálnak az egész családnak!
Húsvéti programok Budapesten
Húsvéti programok a Budakeszi Arborétumban - április 18. - április 21.
A családi programok már nagypénteken megkezdődnek a húsvéti tojásdíszek készítésével. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő!
Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén is mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára.
Húsvéti programok 2025-ben vidéken és országszerte:
Hollókői Húsvéti Fesztivál - április 18. - április 21.
Ha Húsvét, akkor Hollókő! A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál április 7-10. között kerül megrendezésre Hollókő Ófalu részében, ahol folklórprogramok, palóc gasztronómia, locsolkodás, koncertek illetve családi és gyermekprogramok várják a látogatókat Húsvét alkalmából.
A Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe, ahol az Ófalu és környéke visszarepítenek minket az időben, hogy átéljük a hagyományos magyar Húsvét hangulatát. Részletek ITT!
Matyó Húsvét 2025. Különleges húsvét hétfői programokkal - április 20-21.
Ez a hagyományőrző esemény gazdag programokkal várja a látogatókat, ahol megismerkedhetnek az UNESCO világörökségi státuszt viselő matyó néphagyományokkal és népviselettel. A fesztivál néptáncbemutatókat, kézműves kirakodóvásárt, hímes tojás készítő műhelyt és mesterségbemutatókat kínál.
A húsvéti programok része a híres vödrös locsolkodás, amely különleges élmény, valamint a húsvéti állatudvar és a kovácsbemutató is vonzza a látogatókat.
A belépés és a parkolás ingyenes, kivéve a múzeumi programok és kézműves foglalkozások az alkotóházak udvarán.
Programok:
Április 20.
Hadas városrész színpad:
10:30-11:30 MiaManó Színház előadása: Tapsifüles, a varázslatos húsvéti nyúl mesejáték
11:40-15:00 Néptánc és hagyományőrző csoportok műsorai
16:00-16:30 Peter Srámek műsora
Április 21.
10:00 Karulás – a csoportok közös bevonulása a Mátyás király úton (Szent László templom – Eötvös út közti szakasz), közben locsolkodás
Hadas városrész színpad:
11:00-15:00 Néptánc és hagyományőrző csoportok műsorai
16:00-16:50 Buborék Együttes gyermekkoncert
A hétfői nap folyamán több alkalommal vödrös locsolkodás a Hadas kapunál.
Foltvarró kiállítás és foglalkozás a Kisjankó Bori Ház udvarán
Gépmúzeumban: húsvéti állatudvar (ingyenes), kovácsbemutató (múzeumi belépővel, csak április 21-én)
Matyó Múzeumban: 2025. április 21-én bemutatóval egybekötött fazekas nap Fazekas Ferenc nádudvari fazekas, a Népművészet Mesterével (múzeumi belépővel)
Takács István Gyűjteményben gyermekfoglalkozások (múzeumi belépővel, április 20-21.):
Húsvéti hímes tojások mintakincsének rajzolatai,
Matyó népművészeti motívumok és keresztény jelképformák feldolgozásai
Fesztiválokra, koncertekre, sport eseményekre, fürdőkbe, kulturális és művészeti programokra jegyek a JEGYVASARLAS.HU oldalon kaphatók.
Húsvéti programok a szentendrei Skanzenben - április 20-21.
A Skanzen ezen a tavaszon is megtelik élettel. Tájegységeinkben újra felelevenítjük a húsvét hagyományait, az ünnepkör hangulatát, illatát és közösségformáló erejét.
A színpadi programok mellett játékos ismeretátadási helyszínekkel, kézműves foglalkozásokkal és meghívott közösségek bemutatkozásával várják a látogatókat. Részletek ezen a linken hamarosan!
Húsvét a tatai Esterházy-kastélyban - április 18-21.
Március 29-április 1. között sokszínű családi-és gyermekprogramokkal várnak minden érdeklődőt a tatai Esterházy-kastélyban!
A hétvége folyamán tematikus vezetések indulnak a kastélykertben és a felújítás előtt álló kiskastélyban minden nap 14 órai kezdettel. Ezenkívül a családok egy különleges kincskeresés során fejthetik meg a kastély rejtett titkait. A gyermekek az ünnephez kapcsolódó kézműves programokon vehetnek részt, vasárnap és hétfőn pedig tojáskeresésen! Öltözz barokk ruhába, próbáld ki, milyen lenne grófnak vagy grófnőnek lenni! Fotót készítenek rólad, amelyet haza is vihetsz majd! Regisztráció ezen a linken!
Húsvét a Szennai Skanzenben - április 18-21.
Húsvéti programok várnak Kaposvárhoz közel a Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeumban is. Részletek hamarosan az oldalukon!
A húsvét nem csupán egy ünnep, hanem kikapcsolódás is az egész családnak. Ilyenkor előkerül a kölni, a locsolóversek, és persze javában készül a húsvéti tojás és a sonka. Ha te is gondolkodtál már azon hova menjünk idén húsvétkor, ne aggódj most mutatunk pár helyet ahova érdemes lesz kilátogatni a hosszú hétvégén. Az idei kínálatban a vásártól a gyerekprogramig, a tojásfestéstől a vársétáig rengeteg hagyományőrző, kézműves vagy épp gasztronómiai csemege vár ránk.
2025-ös húsvéti programok amiket kiemelten ajánlunk
Ezeket a programokat már volt szerencsénk korábban kipróbálni, és felejthetetlen élményt kínálnak az egész családnak!
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.
A Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.
Melyik sonkát válasszam?
A kötözött sonka a nagy klasszikus, de a darabolt comb, a tarja vagy szívsonka is megállja a helyét a húsvéti asztalon. Fontos azonban, hogy jó minőségű, hagyományos technikával készült terméket válasszunk, mert nemcsak az íze és az állaga lesz jobb ezeknek a termékeknek, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is kedvezőbb.
Mi baj a gyorspáccal?
Egy hagyományos, füstölt sokának az előkészülete már jóval a húsvéti szezon előtt megkezdődik. Nagyjából egy hónapon keresztül tart a pácolás, majd kemény fával, lassan füstölik a húsokat, míg meg nem keményedik a külseje, és át nem járja a természetes, füstös aroma.
Ezzel szemben a gyorspáccal egy hét alatt kész lesz a sonka, de ez a folyamat távolról sem mondható természetesnek.
A nitrites pác-só miatt marad a húsnak szép, rózsaszín a színe, és segít abban is, hogy ilyen rövid idő alatt is pácolt, aromás ízt vegyen fel a hús. Viszont nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.*
A gyorsan pácolt sonka sok esetben tartalmaz természetes fűszer helyett aromát, emulgeálószert, ízfokozót és glükózszirupot, és a füstölés helyett is csak füstaromát vagy füstkivonatot.
A hagyományosan füstölt sonkának van ideje kiszáradni, és így a megfelelő mennyiségű víz magától távozik belőle. Ha ennek a folyamatnak nem adnak elég időt, akkor a vizet nagyüzemi körülmények között kénytelenek valamilyen vízmegkötő anyaggal (di- vagy trifoszfát) megkötni.
Az ilyen sonkának hiába kedvezőbb a kilós ára, ha lényegében egy része csak víz.
Hogyan lehet megkülönböztetni a hagyományos és a gyorsan pácolt sonkát?
Az ár mindig nagyon árulkodó. A gyorspácolt sonkának 3000 - 4000 forint körül mozog kilója, míg egy hagyományos, minőségi sonkánál ez az ár 5000 forintnál kezdődik.
A gyorspácban érlelt sonkának a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ilyen technikával készült. És ha azt olvassuk, hogy "füstölt ízű", akkor szintén kezdhetünk gyanakodni, hogy nem természetes füstölést kapott a hús.
Az összetevőket átnézve minél több furcsa kifejezésre bukkanunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem a jó sonkát tartjuk a kezünkben. Ha könnyen összenyomható, pépes állagú a hús, az is intő jel, vagy ha a vákumcsomagon belül folyik a leve.
A legjobb amit tehetünk, hogy a rövid összetevőlistát részesítjük előnyben, vagy alapból megbízható piaci árushoz, vagy hentesboltba megyünk.
Nyersen is fogyasztható a kötözött sonka?
Alapból téves megnevezés egy ilyen sonkára az, hogy "nyers".
A jó sonka a füstölés után már fogyasztásra kész formában van, így akár azonnal szeletelhetjük is további hőkezelés nélkül.
De persze teljesen más lesz az íze és a textúrája is, ha puhára főzzük. A recept egyszerű:
1 éjszakára áztassuk hideg vízbe a húst, majd annyi órát főzzük, ahány kilogramm.
Fűszerezhetjük is a főzővizet, de sokat nem fog változtatni a hús ízén. Fokhagymát, borsot és babérlevelet sokan adnak hozzá. Akkor jó a hús, ha könnyed szalad benne a kés. Ha pedig igazán szép szeleteket szeretnénk vágni belőle, először hagyjuk kihűlni.
Pro Tipp: A sonka főzővizét ne öntsük ki. Akár le is lehet fagyasztani, és szuper alaplé lesz belőle későbbre.
Szabó Ferenc elmondta, hogy a különböző sonkák és a szabadtartású tyúktojás mellett a tejes bárány a szezon sztárja. Itt is érdemes a minőséget, és a megbízható hentest keresni.
A tejes báránynak abszolút nincs túl erős, aromás íze. Bátran kísérletezzünk vele!
HúsSzabóság
Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.
A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.
Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.
A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.
A Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!