Miért vezet a féktelen evés diabéteszhez? Egy új kutatás döbbenetes összefüggésre világított rá
Az elhízott emberek sokkal hajlamosabbak a cukorbetegségre, ezzel valószínűleg mindenki tisztában van De vajon miért is van ez így?
Egy friss tanulmány egerek segítségével vizsgálta a jelenséget, és arra jutott, hogy az agy különös jelei indítják el a folyamatot. Úgy tűnik, hogy a magas zsírtartalmú étrend az egész testben beindítja a neurotranszmitterek áradását, ami végül a zsírszövet gyors lebomlásához vezet a májban. Eddig azt hittük, hogy a túlzott zsírsav-felszabadulásért az inzulin gyenge működése a felelős, de most úgy tűnik, hogy az idegrendszer „túlhajtása” is kulcsszerepet játszik a folyamatban.
Az új eredmények szerint a neurotranszmitterek áradata elősegíti a zsírszövetek lebomlását, amit általában az inzulin próbál kordában tartani. Ha ez a kontroll kicsúszik a kezünkből, akkor az eredmény cukorbetegség vagy akár májelégtelenség is lehet. „Valóságos paradigmaváltás ez” – mondja Martina Schweiger, az ausztriai Grazi Egyetem biokémikusa, aki szerint a folyamatban nem az inzulinrendszer hibás működése, hanem az idegrendszer túlteljesítése lehet a hunyó.
Az inzulin és a zsírsavak játszmája
A világon 890 millió ember küzd az elhízással, és már régóta közismert, hogy ez melegágya a cukorbetegségnek. A folyamatot eddig úgy képzeltük el, hogy az inzulin csökkenti a vércukorszintet, de az elhízás esetén ez a funkció legyengül, és ez vezet az inzulinrezisztenciához. A Rutgers Egyetem kutatói most ezt új oldalról közelítették meg, és a szimpatikus idegrendszerre összpontosítottak, amely a neurotranszmittereket, például a noradrenalint szállítja a test különböző részeibe.
A kutatás során egy génmódosított egérmodellt használtak, amelyből eltávolították azt a gént, ami a neurotranszmitterek termeléséhez szükséges enzim létrehozásáért felel. Az egereket zsírokban gazdag étrenddel táplálták, és megfigyelték, hogyan hat ez az anyagcseréjükre.
Az eredmény: a módosított egereknél nem volt fokozottabb a zsírszövet lebomlása és az inzulinrezisztencia, és végül nem mutatták a zsírmáj és a szöveti gyulladás fokozott jeleit. A módosítatlan egereknél viszont inzulinrezisztencia alakult ki, ami cukorbetegséghez vezethet. A gyulladás és a májbetegség fokozott jeleit is mutatták.
A kutatás egyik érdekessége, hogy bár az eredmények ígéretesek, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Hogyan okoz egy zsíros étrend neurotranszmitter-áradatot? És ennyire alkalmazhatók ezek az eredmények embereknél?
Egyelőre olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a szimpatikus idegrendszer neurotranszmittereit, nem bizonyultak hatékonynak az elhízás ellen embereknél. Buettner szerint lehetséges, hogy célzottabb megközelítésre van szükség, és az agy kihagyásával, a perifériás szövetekre koncentrálva lehetne eredményeket elérni.
Forrás: Nature