FELFEDEZŐ
A Rovatból

Rekorder Dobos-tortával ünnepelte a szakmák születésnapját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A gigantikus torta három és fél méter átmérőjű lett. Impozáns méretével bekerült a Magyar Rekordok közé, és egyben Guinness Rekord-esélyes is.


Rekorder Dobos-tortával ünnepelte a szakmák születésnapját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A gigantikus, három és fél méter átmérőjű tortakülönlegesség az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült, impozáns méretével bekerült a Magyar Rekordok közé, és egyben Guinness Rekord-esélyes is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hosszú évek óta folytat párbeszédet az iskolaválasztás előtt álló hetedik és nyolcadik osztályos tanulókkal, valamint szüleikkel a Szakmavilag.hu weboldalán és számos kísérőrendezvényen. Fontos üzenetük, hogy a magyar iskolarendszer lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő tanulási formát, így bárki olyan szakmát kaphat a kezébe, amellyel esélye van egy boldog, sikeres életre;

ma Magyarországon 177 szakma közül választhatnak a tanulni vágyók.

A szeptember ezentúl a szakmák születésnapi hónapja is, amikor az MKIK Szakmavilág projektje kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hetedik és nyolcadik osztályos diákok már úgy vágjanak neki az újabb tanévnek, hogy tudatosan tervezzék saját jövőjüket.

A születésnaphoz torta is dukál, így együttműködve az Auchan Magyarországgal egy három és fél méteres Dobos-torta készült az áruház maglódi cukrászüzemében.

A 22 szakembert megmozgató folyamat egyben Guinness Rekord-kísérlet is, az viszont már biztosan elmondható, hogy a torta rendhagyó paramétereinek köszönhetően bekerült a Magyar Rekordok közé.

„Cukrászcsapatunk számára ez a kísérlet egy igazán izgalmas kihívásnak számított. Büszkék vagyunk arra, hogy az Auchan elkötelezett a szakmák iránt és számos lehetőséget – mint például cukrász, hentes, pék – kínálunk a munkavállalóknak, akikkel minden nap azon dolgozunk, hogy kiváló minőségű, friss termékeket nyújtsunk vásárlóinknak. Nem is volt kérdés, hogy csatlakozzunk a rekordkísérlet felállításához és nagyon örülünk, hogy ilyen szép végeredmény született a kétnapos esemény során” – mondta Kalmár Richárd, az Auchan Magyarország regionális igazgatója.

A dobostortához 3665 darab tojást, 109,6 kg cukrot, 36,8 kg búza-finomlisztet, 6,2 kg vaníliás cukrot, 98,5 kg vajat, 32 kg porcukrot, 12,8 kg kakaóvajat és 40 kg fekete csokoládét használtak fel, a munka két napon, 19 munkaórán át tartott. Az elkészült süteményt elsőként szakmájukban sikeres fiatalok kóstolhatták meg, többek között Sipos Kristóf, aki 2018-ban lett aranyérmes a szakmák Európa-bajnokságán, és idén Ipar 4.0 területen képviseli hazánkat Grazban. A másik kiváló fiatal szakember Nagy Dániel, aki a jövő évi sanghaji világversenyen, a szakmák olimpiáján épületasztalosként vesz részt hazánk színeiben. A résztvevők mellett a Fővárosi Gyermekotthonból érkezett gyermekek, valamint az áruház vásárlói is kaphattak egy-egy szeletet az édességből, míg a torta jelentős részét helyi iskoláknak, óvodáknak és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület részére ajánlották fel.

„Tavalyi felmérésünkből kiderült, hogy százból közel ötven nyolcadik osztályos szeretne szakmát szerezni: harmincan szakképző iskolában, tizenheten pedig technikumban vagy szakgimnáziumban tanulnának tovább. Ugyanakkor a nyolcadik évfolyamos tanulók 12 százaléka még nem gondolkozott a továbbtanuláson. Fontos missziónk, hogy őket is megszólítsuk, ezért is hívtuk életre a szakmák születésnapját. Talán ez a tortás rekordkísérlet is egy olyan esemény, amelyre sokan felkapják a fejüket, rákeresnek a Szakmavilág oldalra, és első kézből tájékozódnak a legfontosabb információkról. Már elérhető Szakmavilág applikáció is, bízunk benne, hogy minél több fiatalnak és szülőnek tudunk segíteni nyújtani a pályaválasztáshoz kapcsolódó, olykor fogós kérdésekben is” – fejtette ki Vörös-Gubicza Zsanett az MKIK oktatási és képzési igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Bezárja utolsó budapesti üzletét a legendás magyar ruhamárka - óriási akciókat hirdettek, a vásárlók megrohamozták a boltot
A tulajdonos család azt üzente, nem szűnnek meg végleg: „Nem búcsúzunk, csak átalakulunk. A Griff tovább él – mostantól a digitális térben”.


A magyar divatpiac egyik legrégebbi szereplője,

az öltönyeiről ismert Griff bejelentette, hogy bezárja utolsó budapesti üzletét

a Nyugati tér 7. szám alatt. A cég közölte, hogy a jövőben kizárólag online folytatja működését - írja a Blikk.

A bolt bezárásának bejelentésével egy időben a Griff óriási végkiárusítást hirdetett, ahol akár 70 százalékos kedvezményekkel kínálja termékeit. A hírt hallva sok vásárló rohamozta meg az üzletet, attól tartva, hogy ez a márka végét jelenti. A tulajdonosok azonban hangsúlyozták, hogy nem csődről, hanem stratégiai átalakulásról van szó, a döntést a vásárlói szokások átalakulásával indokolták. Az utóbbi években a fogyasztók egyre inkább az online vásárlás felé fordultak, ami a hagyományos boltok fenntartását kevésbé tette gazdaságossá.

A közösségi médiában közzétett üzenetükben a tulajdonos család egyik tagja úgy fogalmazott: „Nem búcsúzunk, csak átalakulunk. A Griff tovább él – mostantól a digitális térben.”

A Griff Collection neve évtizedek óta egyet jelentett a minőségi magyar divattal. A márka 1986-ban indult, még Griff Gentlemen’s néven, egy kis Visegrádi utcai garázsban. Innen nőtte ki magát országos hálózattá, amely fénykorában több mint 25 üzletet működtetett. A márka történetéhez számos emlékezetes pillanat kötődik: 1992-ben a barcelonai, majd 1996-ban az atlantai olimpián is a Griff biztosította a magyar sportolók hivatalos formaruháit. 2007-ben a Griff megújult, Griff Collection néven folytatta működését, modern arculattal és nemzetközi márkákkal bővítve kínálatát. A Covid-időszak azonban jelentős visszaesést hozott a hagyományos bolti kiskereskedelemben, ekkor zárták be üzleteik többségét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Mészáros Lőrinc: A „legyetek bátorak” mondat külön életre kelt, pedig, aki tartott már előadást, vagy adott már interjút, az tudja, hogy ott néha bakizik az ember
A „gondolom, nem gyalog” kifejezéséről is beszélt. Azt mondta, szerinte kicsit vicces, kicsit pikírt, válasznak szánta a személyes támadásokra, a folyamatos karaktergyilkossági kísérletekre.


Mint azt mi is megírtuk: Mészáros Lőrinc hosszú interjút adott az Indexnek, melyben beszélt a cégei válságkezeléséről, a magyar gazdaság helyzetéről, sőt Magyar Péterről is. Az interjú során többször kérdezték őt politikai, közéleti témákkal kapcsolatban, ám ezekre mind azt reagálta, hogy nem foglalkozik a politikával, csak annyira, amennyire szükséges.

Az újságíró felvetésére, miszerint ha levédette a „gondolom, nem gyalog” kifejezést, mégiscsak foglalkozik egy kicsit politikával, úgy válaszolt, hogy szerinte ez a megjegyzés jól hangzott.

„Valóban kicsit vicces, kicsit pikírt. De válasz is arra, amiről az interjú elején beszéltünk: a személyes támadásokra, a folyamatos karaktergyilkossági kísérletekre. Ezzel csak azt szerettem volna üzenni, hogy nem érzem ezeket a politikai nyomásokat, inkább humorral kezelem a helyzetet. A »legyetek bátorak« mondat is külön életre kelt, pedig, aki tartott már előadást, vagy adott már interjút, az tudja, hogy ott néha bakizik az ember”

- fogalmazott Mészáros.

Az ország leggazdagabb emberét még idén májusban a müncheni BL-döntő előtt kérdezte a 444 arról, hogy mivel utazott a helyszínre, mire ő csak annyit válaszolt: „gondolom, nem gyalog”. A mondat azóta valóban szállóigévé vált, ahogy a „legyetek bátorak” megjegyzése is, ami egy fiataloknak tartott előadása közben hangzott el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
A Rovatból
„Ez undorító!” – Megdöbbentő dolgot tett a jakuzziban a hotel dolgozója, a vendégek kiakadtak
A vendégek videóra vették a bizarr esetet, majd panaszt tettek. Mint kiderült, ez a szállodánál régóta bevett gyakorlat.
DKA - szmo.hu
2025. november 11.



Döbbenetes eset történt egy amerikai hotelben: döbbent vendégek videózták le, ahogy az Expressway Suites egyik alkalmazottja a szálloda jakuzzijába dobálja a foltosnak mondott ágyneműket, majd egy seprűnyéllel kavargatni kezdi azokat a klóros vízben – írta meg a New York Post.

„Ez undorító. Viccelnek? Ezeken az ágyneműkön alszunk? Teljesen kiakadtam”

– mondta az egyik vendég, miután végignézte a jelenetet.

A szálloda vezetősége azzal védekezett, hogy a jakuzzis áztatást csak végső megoldásként, a makacs foltok eltávolítására használják, és elvileg csak záróra után. Állításuk szerint a dolgozót megrovásban részesítették, amiért a vendégek előtt végezte a műveletet.

Egy rögzített telefonhívás során az egyik alkalmazott azt is elmondta a panaszkodó vendégnek, hogy a módszerrel „apró kis foltokat” szednek ki, majd a medencét leeresztik és alaposan kitisztítják.

A helyi közegészségügyi hatóság azonnal megtiltotta hotelnek, hogy a vendégeknek fenntartott jakuzziban áztassa a lepedőket. Bár a bizarr gyakorlat miatt nem szabtak ki bírságot, mert nem állapítottak meg közvetlen veszélyt, a hatóság több utóellenőrzést is elrendelt.

Egy, a szállodánál 2010-ben dolgozó volt alkalmazott szerint a gyakorlat egyáltalán nem új keletű. Azt állította, hogy a jakuzzis előáztatás már akkoriban is bevett eljárás volt az erősen szennyezett textíliák esetében.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a nem megfelelően karbantartott jakuzzik a meleg víz és a belekerülő testnedvek miatt a baktériumok melegágyai lehetnek. Olyan súlyos betegségeket terjeszthetnek, mint a legionáriusbetegség, de okozhatnak kellemetlen bőrkiütést is.

„Ahogy az ember ül a forró vízben, a bőre szó szerint leválik… vedlik le róla” – fogalmazott Amy Vandal, a másik vendég, aki jelentette az esetet a hatóságoknak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán-Trump munkaebéd: kiderült, hogy milyen fogásokat szolgáltak fel a tárgyalások után
Egy hírügynökségi fotós lefényképezte az ínycsiklandó menüsort. Ezek szerint a magyar delegációt az évszaknak megfelelő fogásokkal várták a Fehér Házban.


Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök és delegációja csütörtök óta Donald Trump amerikai elnöknél vendégeskedik. A pénteki program közös sajtótájékoztatóval indult, amit munkaebéd követett.

Trump nyilvános programja szerint az ebéd legfeljebb két órás lehetett, mert utána telefonos sajtótájékoztatót tartott, majd Floridába repült.

Az egyik hírügynökség fotósa lefényképezte a menüt, vagyis azt, hogy milyen fogásokkal várták. a magyar küldöttséget a Fehér Házban, írja a 24.hu.

A fotó alapján előételként őszi kerti saláta érkezett gránátalmamagokkal, uborkával, reszelt retekkel és mentás–citromos vinaigrettel.

A főfogás kakukkfűvel sült csirke édesburgonya-pürével, kelbimbóval és bébi kelkáposzta levelekkel volt.

Míg desszertként sütőtöktortát vaníliafagylalttal, tökmagos karamellaropogóssal és gyömbéres kekszmorzsával szolgáltak fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET: