News here

SZÍNES

A háború eseményeiről készít videókat, ezzel lett egyik napról a másikra népszerű a TikTokon egy ukrán lány

A Londonban tanuló egyetemista lett a tiktokozó fiatalok egyik legfőbb háborús forrása, milliók nézik a bombázásokról, romokról, ukránok összefogásáról készült videóit.

Link másolása

A 20 éves Marta Vasjuta másfél hete még egy teljesen átlagos fiatal életét élte. Ahogy a kortársai közül sokan, ő is aktívan használja a TikTokot, és múlt hétig ő is zenére tátogós, bulizós, utazós és a mindennapi életét bemutató videókat osztott meg. Miután azonban Oroszország megtámadta a hazáját, az ukrán lány úgy döntött, inkább az Ukrajnában zajló eseményekről posztol videókat, hogy a fiataloknak megmutassa, mi történik az otthonában - számolt be róla a BBC.

A lány az Egyesült Királyságban tartózkodott, amikor a háború kitört, mert Londonban jár egyetemre. Amikor meglátta az egyre sokasodó felvételeket az orosz bombázásokról az első napon, sokkolták a látottak. Rögtön elkezdett kutakodni a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amely rendkívül népszerű Ukrajnában. Elkezdte lementegetni a telefonjára az ott talált képeket és videókat, majd úgy döntött, hogy megosztja ezeket a TikTokon, hogy a más országban élők is lássák, mi zajlik Ukrajnában.

Másnap, amikor felébredt, meglepve látta, hogy az addigi pár százas követőtábora egy éjszaka alatt sokkal nagyobbra nőtt, a videóit pedig már több milliószor nézték meg.

Mivel Marta ezt annak tudta be, hogy a tiktokozókat nagyon érdeklik ezek a tartalmak, folytatta a kutakodást és a posztolást. Vannak videó az egyes városokban történő bombázásokról, a támadások után maradt romokról, Zelenszkijről és az ukránok összefogásáról és háború- és oroszellenes tüntetéseiről is. A Kijev bombázásáról készült videóját már közel 50 milliószor nézték meg és 9,3 millióan lájkolták.

"Már kimondani ezeket a számokat is felfoghatatlan"

- mondta a BBC-nek.

@martavasyuta ???? #Ukraine ♬ bringing the era back yall - chuuyas gf
Az egyetemista mostanra az egyik legfőbb forrássá vált azon fiatalok számára, akik a háborúról akarnak tájékozódni. Már Több mint 205 ezren követik, videói pedig már összesen több mint 18 millió lájkot kaptak. A profilja bemutatkozó részében ezt írja: "Valódi felvételeket mutatok valódi emberekről".

A BBC-nek arról is beszélt, hogy sokan még az újságírókban, a hitelesített forrásokban sem bíznak, így vannak kommentelők, akik őt is azzal vádolják, hogy hamis felvételeket tesz közzé. Elmondta, hogy fontosnak tartja a tartalmak hitelességének ellenőrzését, és próbál is ennek eleget tenni, de nem profi ebben. Igyekszik olyan videókat megosztani, amelyeket neves sajtótermékek, például a BBC is hitelesített már. Ugyanakkor szerinte a többség azért nem kérdőjelezi meg az általa feltöltött tartalmakat, mert jobban bíznak benne, mint az újságírókban.

"Én ugyanolyan ember vagyok, mint ők. Csak egy 20 éves lány egy másik országból, aki eddig élete az átlagos életét. Emiatt jobban bíznak bennem és az általam közzétett videókban"

- magyarázta.

@martavasyuta Share to spread awareness!! #ukraine ♬ original sound - Marta Vasyuta

Marta nagyon aggódik az Ukrajnában élő családtagjai miatt, akikkel egyelőre nem is tud találkozni, mert nem tud hazautazni Londonból. De úgy érzi, azzal, hogy a TikTokon folyamatosan közvetíti a fiataloknak, mi történik éppen a hazájában, segít abban, hogy a világ megértse, milyen katasztrófa történik jelenleg.

"Csak azt szeretném, ha az emberek megértenék, hogy az Ukrajnában történtek nemcsak az ukránok problémája, hanem mindenki másé is"

- hangsúlyozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Gianni: „Nem jó irány, hogy a fiatalok harminc négyzetméteres lakásokban magányoskodnak a nagyvárosokban"
A magas inflációk és az árváltozások miatt szerinte el fog mozdulni a vendéglátás abba az irányba, hogy hagyományos, jó alapanyagokat kínálnak majd jó áron.

Link másolása

Gianni Annoni a Mandinernek adott interjút, amiben szóba került a vendéglátás helyzete, az identitás, a világpolitika és persze a gasztronómia is.

Gianni szerint a pandémia csak a kezdet volt, a háború és a gazdasági válság azonban hosszú távú következményeket von maga után.

„Nem vagyunk naivak: tisztában vagyunk azzal, hogy sokan nem fognak étterembe járni a nehéz gazdasági helyzet miatt”

– fogalmazott az üzletember, egyben mindenkit arra kért, hogy aki teheti, ne az étterembe járásról, hanem inkább a külföldi utazásról mondjon le és így segítse a Magyarországon működő éttermeket.

Abban továbbra is bízik, hogy a házhozszállításra megmarad az igény. A külföldi turistáknak pedig szerinte most kifejezetten előnyös a forint árfolyama. Pozitív, hogy az energetikai átállás felgyorsult és egyre többen szerelnek fel napelemeket.

De nem csak ebben lát változást. Szerinte egyre tudatosabbak a fiatalok és látják, hogy szép életet lehet élni vidéken. Olaszországban is sokan mennek vissza régi családi házakba, mert kezdik megérteni, hogy miért élt régebben több generáció egy fedél alatt.

"Az, hogy a fiatalok a nagyvárosokban harminc négyzetméteres, erkély nélküli kis lakásokban magányoskodnak, nem jó irány. Úgy tűnik, az élet ezt is megtanítja: vissza kell találni a nagycsaládos életformához, az egészséges privát szférát megtartva".

A nagypolitikára rátérve kifejtette, hogy a nyugati politikai elit már nem foglalkozik az emberek véleményével és már nem a népért vannak.

"Európa elvesztette a valóságérzékelését, és egy bábu lett a világhatalmi játszmában, ahol az Egyesült Államok érdekei érvényesülnek"

- tette hozzá.

A vendéglátással kapcsolatosan elmondta, hogy továbbra is jelentősen emelkednek az árak és várhatóan lesznek olyan alapanyagok, amiket nem tudnak a termelők eladni, ők pedig beszerezni. Ehhez át kell majd nézni az étlapot és ha egy étel árszempontból átlépi a tűrési küszöböt, akkor le fogják húzni onnan.

"Szerintem el fogunk mozdulni abba az irányba, hogy hagyományos, jó alapanyagokat kínáljuk majd jó áron."

Az éttermek bezárását nem tartja jó ötletnek, vész esetén legfeljebb azon gondolkozna el, hogy csak a leg­forgalmasabb négy napon legyenek nyitva a kisebb energiafogyasztásért.

A saját éttermeiben egyelőre nem tapasztalnak változást, decemberre folyamatosak a foglalások. Itt az ünnepek alatt a magyar és olasz hagyományokat is tartják, a két ország ételeit kombinálják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja, unokája összeomlott
Anna néni 96 éves volt.

Link másolása

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, kedden kórházba vitték Zámbó Jimmy édesanyját.

A Tények beszámolója szerint, a 96 éves Anna néni a kórházban meghalt.

Az idős asszonyt nagyon megviselte fia, Zámbó Jimmy 2001-es halála. Folyamatosan betegeskedett, állapota romlott, combnyaktöréssel és sztrókkal is küzdött.

Szerdán délután érkezett a hír, hogy a 96 éves Anna néni elhunyt.

"Természetesen megrázott, nagyon szerettük a mamát..." - mondta megrendülten Zámbó Jimmy fia, Adrián.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Rasszista botrány a Buckingham-palotában: lemondott az egyik alkalmazott a megalázó kérdései miatt
Botrányba fulladt Kamilla királyné jótékonysági estje kedden. Az egyik vendéget sértő kérdésekkel zaklatta a palota egyik munkatársa.

Link másolása

Lemondott a Buckingham-palota egyik alkalmazottja, miután többször is megkérdezte kedden este egy karitatív szervezet színesbőrű elnökétől, hogy „valójában honnan származik”, írja a BBC. Kamilla királyné egy ENSZ-kampány keretein belül fogadta 300 vendége között többek például a jordán, a belga és a dán királyné mellett Volodimir Zelenszkij feleségét, és Ngozi Fulanit, a Sistah Space vezetőjét. Az est témája a nők elleni erőszak volt.

Ngozi Fulanit érkezése után többször is megkérdezte a palota egyik munkatársa, hogy Afrikából pontosan honnan érkezett. Az SH monogramú nővel folytatott teljes beszélgetést a felháborodott Fulani a Twitterre is posztolta:

SH: Honnan érkezett?

Fulani: Sistah Space.

SH: Nem, honnan jött?

Fulani: Hackney-ben van az irodánk.

SH: Nem. Afrika melyik részéről érkezett?

Fulani: Nem tudom, nem szerepel az irataimban.

SH: Nos, tudnia kell, honnan származik. Én például éltem Franciaországban. Honnan jött?

Fulani: Innen, az Egyesült Királyságból.

SH: De milyen nemzetiségű?

Fulani: Itt születtem és brit vagyok.

SH: De honnan származik, honnan jött a népe?

Fulani: A népem? Hölgyem, mi folyik itt?

A beszélgetés ezután hasonló mederben folytatódott, ami teljesen megdöbbentette Ngozi Fulanit és a társaságában lévő másik két nőt.

Az egyik szem- és fültanú szerint a kérdések „sértőek, rasszisták és barátságtalanok” voltak. Mandu Reid úgy fogalmazott, hogy szabályosan „kihallgatták” Fulanit, aki hiába magyarázta, hogy brit állampolgár és a szigetországban is született.

A Buckingham-palota közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban. Ebben biztosították a Sistah Space alapítóját, hogy „rendkívül komolyan veszik az esetet”, amit elfogadhatatlannak és sajnálatosnak neveztek. A közleményből kiderül, hogy az érintett kolléga bocsánatot kért a történtekért és azonnali hatállyal lemondott tisztségéről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
„Mintha Jimmyt hallanám!” – Zámbó Jimmy dalait dolgozta fel Zdroba Patrik, lenyűgözte a kommentelőket
Egyesek szerint a hangja nagyon hasonlít A Királyként emlegetett énekeséhez.

Link másolása

Zdroba Patrik Zámbó Jimmy három dalából is feldolgozást készített, amelyeket a minap jelentetett meg a YouTube-csatornáján - vette észre a 24.hu. Az X-Faktorban ismertté vált énekes a Nézz le rám, ó istenem, az Emlékezz rám és a Fogadj örökbe című számokat énekelte fel.

A kommentelők nem győzik dicsérni Zdroba hangját, sőt, vannak, akik szerint nagyon hasonlít Zámbó Jimmy hangjára. Valaki azt írta, olyan, mintha az egykori énekest hallaná.

Az X-Faktor korábbi felfedezettje meglehetősen jól időzített a feldolgozások megjelentetésével, ugyanis nemrég jelent meg az RTL-en A Király című, Zámbó Jimmy életéről szóló sorozat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: