Pokorny Lia: „Szerettem volna egy olyan receptgyűjteményt, aminek pozitív az üzenete”
Pokorny Lia pályáját régóta követem. Itthon, kisfiam jóvoltából, állandóan szól a hangja hangoskönyv formájában, és külön szimpatikus benne, hogy akárcsak én, szeret túrázni és gombászni. Örömmel vettem tehát, amikor lehetőséget kaptam interjút készíteni vele.
- Mióta foglalkoztat a fenntarthatóság? Mit jelent számodra?
- Igazán hangsúlyosan körülbelül az utóbbi öt évben foglalkoztat. Az utóbbi másfél évben pedig végképp eljutottam oda, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnom, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem ügyét előbbre vigyem. Persze, nyilván előtte is sok mindenre odafigyeltem, például a szelektív hulladékgyűjtésre.
Ha valaki a munkája miatt a nagyközönség előtt tevékenykedik, akkor oda kell állnia jó ügyek mellé, mert jobban odafigyelnek a szavára.
Ezért próbálok segíteni azoknak, akik ébresztőt fújnak, miközben azt is fontosnak tartom, hogy ez ne puszta riogatás legyen, hanem adjunk alternatívát is az embereknek.
Ezért született meg ez a receptgyűjtemény is. Úgy vettem észre, hogy a fenntarthatóság fogalmát sokszor halljuk, használjuk, de nagyon kevesen tudják, mit takar. Az étkezés, a konyha, a vásárlás mindennapos tevékenységünk, lehet odafigyeléssel és felelőtlenül is művelni.
Gondoltam, hogy készüljön egy olyan receptgyűjtemény, aminek pozitív az üzenete. Hogy nem kell feltétlenül lemondani azokról a dolgokról, amiket szeretünk, csak kevesebbet fogyasszunk olyan ételeket, amelyek rombolják a Földet.
Olyan emberek receptjeit gyűjtöttem össze a könyvbe, akik a fenntartható konyhát már nagyon magas szinten művelik.
- Bevallom, amikor meghallottam, hogy fenntartható receptek, nekem a nagymamám jutott eszembe, akinek fontos szempont volt a főzésnél, hogy egy alapanyagból lehetőleg használjunk fel mindent. Ahogy mondjuk, egy nagyobb csirkének egy részét kisütjük, más része mehet a levesbe. A könyvedben viszont nem teljesen erről van szó. A Te receptjeidben mi jelenti a fenntarthatóságot?
- Ebben a könyvben nem ezt szerettük volna megmutatni, de az alapgondolat mégis csak hasonló. Inkább olyan recepteket próbáltunk összegyűjteni, ami a kreativitásról szól. Például ha van egy alapgondolatod egy ételről, de nem teljesen az ahhoz szükséges alapanyagok vannak otthon, akkor lehet kísérletezni.
Mondok egy példát. Magamnak már nagyon ritkán főzök húst. De a gyermekem még igényli. Tegnap készítettem neki paradicsomos húsgombócot. Észrevettem, hogy van még négy darab sárgarépám, ami mára megromlott volna, ezért szépen belereszeltem a paradicsomszószba.
Tehát, ha a hűtőszekrényben van olyan étel, ami nem illik pontosan az adott ételbe, azt nyugodtan újragondolhatom. Legyünk kreatívak.
Tudjuk, hányféleképpen lehet felhasználni egy alapanyagot, vagy mit ne dobáljunk ki.
- A sárgarépa a paradicsomszószban nem ördögtől való. Az angol shepherd pie-ban is van paradicsom sűrítmény és reszelt répa, állítólag a répa édessége enyhíti a paradicsom savanyúságát.
- (nevet) Na tessék, akkor jó volt a megérzésem.
- A legtöbb lány az anyukájától tanul főzni, de te speciális helyzetben voltál, hiszen apukád szakács. Gondolom, tőle is ellestél ezt-azt.
- Apukám szakács, de érdekes módon otthon nem ő főzött. Most, felnőttként szoktam tőle recepteket kapni, ha valami olyat főz, elkérem tőle, de gyerekkoromban anyukám és nagymamám főztjét ettem. Mivel a nyarakat az apai nagymamámnál töltöttük, az ő konyhája volt a legmeghatározóbb számomra.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!