SZEMPONT
A Rovatból

Napelemszövetség: Több ezer ember munkahelye került veszélybe, és több százezer ember napelemes rendszerének értelmét nullázták le

A Napelemszövetség szerint valaki félrevezeti a kormányt, ezért dönthettek úgy, hogy megtiltják az új napelemes rendszereknél a hálózati betáplálást. Ilyen feltételekkel szerintük nem éri meg napelemet telepíteni.

Link másolása

Teljes bizonytalanságot hozott a napelem-szektorban a kormány váratlan bejelentése, ami arról szólt, hogy azok, akik ezután szeretnének napelemes rendszert telepíteni, nem táplálhatják be a megtermelt energiát a hálózatba. A napelemek nappal termelik az energiát, viszont jellemzően a háztartások fogyasztása az esti órákban a legnagyobb, és ugyanez igaz az évszakokra is: nyáron sok napenergia termelődik, télen viszont nagyon kevés. Eddig a felesleget automatikusan megvette az energiaszolgáltató, amikor pedig nem termelt a napelem, biztosította a ház ellátásához szükséges energiát. Utóbbi valószínűleg ezután is így marad, viszont a felesleget nem veszi meg többé, az tehát vagy kárba veszik, vagy további milliós beruházással akkumulátort is telepíteni kell a napelemes rendszerhez. Ez azonban még mindig nem oldja meg a téli energiaellátást, akkor tehát egész biztosan magasabb számlákra számíthatnak majd a napelem-tulajdonosok.

Mindezt Gulyás Gergely kormányszóvivő úgy próbálta eladni, hogy egyszerűsödik az eljárás, és ezzel úgymond csak egy kötelezettséget függesztenek fel addig, amíg uniós pénzből nem tudják modernizálni a villamosenergia-hálózatot.

Megkerestük Kiss Ernőt, a Napelem és Napkollektor Szövetség elnökét, mit szólnak az elképzeléshez, aminek egyébként a részleteit nem ismerni, mert írott formában (tervezetként, rendeletként, törvénymódosításként) még nem jelent meg.

– Téves információ alapján született kormánydöntés. Szakmailag úgy tűnik, valaki félrevezeti a kormányt. Az ugyanis nem igaz, hogy olyan mértékben telített lenne a villamosenergia-hálózat Magyarországon, hogy nem fér a hálózatra a napelemes rendszerek által megtermelt villamosenergia. Napközben a villamosenergia-importunk közel 40 százalék, amit a környező országokból importálunk, hiszen a hazai termelés sajnos elenyésző, és ugyanerre a hálózatra kereskedelmi célú erőműveket építeni két éve nem enged a MAVIR.

– Milyen következményei lesznek a döntésnek?

– Ezzel a döntéssel megakadályozza a kormány, hogy az emberek saját magukról gondoskodhassanak, hogy saját maguk építhessenek napelemes rendszereket. Miközben itthon kevés a megtermelt energia, és hatalmas villamosenergia-importotra szorulunk. Pedig nem mindegy, hogy kinek és mennyit fizetünk. Az elmúlt évtizedekben valóban nem történt meg az elosztói hálózat fejlesztése, amivel könnyedén befogadná a megújuló energiatermelőket.

De amit a napelemes rendszerek megtermelnek, az el sem jut a MAVIR hálózatáig, mert az elosztói hálózaton rögtön felhasználják. Tehát nem igaz, hogy mindenhol telített a hálózat.

Viszont az általános tiltás sajnos a megújuló energiák használata ellen hat.

– Mi lesz ennek a következménye, ha ebben a formában lép hatályba?

– Nagyon komoly problémákat fog okozni, és a drága importot kell fizetnünk ahelyett, hogy saját magunk tudnánk megtermelni a villamos energiát. Pedig a kormány két éve elindított egy programot, ami nagyon korszerűvé tenné az épületenergetikai beruházásokat. A fűtésrendszerek elektrifikációjáról szól, tehát azt támogatja a kormány, hogy például 100 százalékos támogatású pályázattal elektromos fűtési rendszereket építsenek Magyarországon. Ami nagyon jó lenne, hiszen a villamosenergiát magunk meg tudnánk termelni, és magunk tudunk fűteni is vele, például hőszivattyús rendszerekkel. De így, hogy a felesleget nem táplálhatják ki a hálózatra, gyakorlatilag a kormány megszüntette ezt a lehetőséget.

Ugyanis az piaci alapon nem működik, hogy vegyek egy drága, akkumulátoros energiatárolót, ami többe kerül, mint maga a napelemes rendszer. Egy 5 kilowattos energiatároló, ami például a 100 százalékos támogatást kínáló pályázatban volt, körülbelül 3 millió forint.

– Egy csaknem duplájára drágult rendszer hogyan térül meg?

– Az élettartama alatt alig. Nyilván, hogyha kap rá támogatást a beruházó, akkor azért más a helyzet.

– Lehetséges-e olyan hardveres probléma az áramszolgáltató részéről, amiért tényleg nem tudja átvenni a megtermelt áramot, tehát amiért jogosak lehetnek a kormány felvetései?

– Igen, egyes helyeken előfordulhat, de rendszerszinten ez nem igaz.

Ezért volt eddig is, hogy az áramszolgáltatók külön-külön minden egyes igénybejelentést megvizsgáltak. Az esetek döntő többségében engedélyezték a csatlakozást, de előfordult olyan is, hogy azt mondták, két év múlva jut el a hálózatfejlesztés oda, hogy az adott helyre telepíteni lehet.

Műszakilag egyszerűen megoldható, hogy például a transzformátor állomásokban szabályozzák a feszültséget. Erre nagyon sok technikai megoldás létezik, csak ugye nem történtek meg hálózatfejlesztések, a szabályozások, ez okozza a mostani anomáliákat.

– Mennyi volt a visszautasítás kérelmek aránya?

– A háztartási méretű napelemes rendszereknél szinte minimális. A vállalkozásoknál viszont végtelenül hosszú volt maga az engedélyeztetés. Tehát akár egy évet is igénybe vett. A vállalkozásoknál már évek óta az a trend, hogy kizárólag visszatáplálás nélkül lehet létrehozni napelemes rendszereket. Ez egyébként szerintem óriási hiba, mert azon túl, hogy nagy többletköltséget jelent, nem veszi figyelembe, hogy Magyarország óriási villamosenergia-importra szorul.

Égbekiáltó bűn, hogy mi megcsinálunk egy napelemes rendszert egy ipari csarnokra, egy irodaházra, és miközben óriási a kereslet a villamosenergiára, mégsem használjuk ki ezeket a napelemeket, hanem visszaszabályozzuk, azért, mert a hálózat nincsen felkészülve erre a szolgáltatásra.

Ez mind-mind azt mutatja, hogy az áramszolgáltatók nagymértékben elmulasztották a fejlesztéseket, emiatt mi most kénytelenek megvenni a drága import villamosenergiát.

– Ezek szerint mégiscsak van olyan körülmény, ami miatt vissza kell fogni a becsatlakozások ütemét?

– Ez inkább egy politikai döntés az áramszolgáltatóktól, illetve a MAVIR részéről, mivel, ahogy mondtam, nem igaz, hogy mindenhol ilyen a hálózat. Ehhez képest viszont gyakorlatilag az összes ipari csatlakozónál azt mondja az áramszolgáltató, hogy nem engedik a visszatáplálást. Ráadásul évek óta nem tudunk semmit sem engedélyeztetni, tehát nem tudnak megépülni azok a kereskedelmi célú erőművek, amelyek csökkentenék Magyarország importfüggőségét. Ezeket két éve nem engedélyezi az áramszolgáltató.

Nemhogy nem ad ki a MAVIR egyetlen engedélyt sem, de visszamenőleges hatállyal tavaly szeptemberben vissza is vonta az évekkel korábban kiadott összes műszaki-gazdasági tájékoztatót. Tehát több év fejlesztése áll azóta. Pedig irdatlanul drága a gáz, irdatlanul drága a villamosenergia.

A befektetők sorban állnak, és vállalkozások várnak arra, hogy saját maguk tudjanak gondoskodni a saját villamosellátásukról, és a piacra is termeljenek villamosenergiát. De mindez az adminisztratív akadályok miatt egyelőre lehetetlen.

– Mikor ülnek le a minisztériummal egyeztetni?

– Már többször kezdeményeztük, hiába. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb sikerül, hiszen a céljaink közösek. Mi is azért dolgozunk, amiért a kormány, hogy Magyarország villamosenergiaellátás-biztonságát növeljük, hogy csökkentsük a költségeket. Erre vannak források, lehetőségek, érdemes lenne ezekkel élnünk.

Ám most, ezekkel a döntésekkel több ezer ember munkahelye került veszélybe, illetve több százezer ember napelemes rendszerének az értelmét nullázták le.

Mostantól nem éri meg napelemes rendszert telepíteni, mert az történt, hogy megszüntették a szaldo elszámolást az új napelemes rendszerekre. (A szaldo elszámolás lényege, hogy eddig csak a hálózatba táplált és onnan kapott energia különbözetét kellett kifizetni a napelem-tulajdonosoknak.)

– Semmilyen egyeztetés nem volt a mostani döntésről?

– Az biztos, hogy a hazai napelemes szakmai szervezetekkel nem egyeztettek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk