SZEMPONT

Nagy a roham a boltokban, de diszkontkarácsony az idei, újra divat lett a másodkézből vásárlás

Sok kereskedő még az utolsó, karácsony előtti hétben reménykedett, mondja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az, hogy december 24-én zárva tart a boltok többsége, már nem sokat számít.

Link másolása

Ahogy 2020 és a Covid egy fogalommá váltak, úgy válik talán emlékezetünkben eggyé 2023 és az infláció. Mértéke már 2022-ben, a választás után egy hónappal áttörte a 10 százalékos plafont, hogy idén januárban 25,7 százalékkal tetőzzön. Amit elvesztettünk, azt nem kapjuk vissza, tehát, ami egyszer megdrágult, olcsóbb már nem lesz. Amit régen egy nagybevásárlásra költöttünk, azt lazán otthagyjuk most a sarki kisboltban csak egy kisebb vásárlásnál, ami annak fényében ijesztő, hogy a fizetések bárhogy emelkedtek, nem nagyon tartottak lépést az áremelkedéssel. Így érkezett el az idei karácsony, és sejthető, hogy sok családnak ez a karácsony szerényebb lesz, mint a korábbiak.

Molnár László, a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint rosszabb a helyzet, mint eddig bármikor az utóbbi tíz évben. A lakossági jövedelmek a magas infláció miatt erodálódtak. Az adatokból is látszik, hogy körülbelül 3 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom, a lakossági fogyasztás volumene. Az embereknek egyszerűen nincs pénzük vásárolni, és ez a karácsonyra is rányomja a bélyegét.

„Már 2022-ben Magyarország az utolsó előtti tagállam volt a lakossági fogyasztást nézve Bulgária előtt, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország Európa szegényházává vált, de legalábbis az Unióé mindenképpen. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába a sikerpropaganda, hogy Magyarország milyen jól áll, az emberek zsebén ez nem látszik.”

Molnár László szerint a bajok forrása a 2022-es választás előtti osztogatás, amikor ezermilliárd forintnyi pénz áramlott ki adókedvezmények, plusz nyugdíj-juttatás formájában, viszont az infláció részben emiatt is lett jó 10 százalékponttal magasabb, mint az uniós átlag. Ez 2000 milliárd forintot jelent, azaz amit a választás előtt kaptunk, annak a kétszeresét vette vissza a lakosságtól a pénzromlás.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondja, hogy a mérleget a kereskedelmi vállalatok még csak ezután vonják meg, de érezhető, hogy az embereknek kevesebb pénz van a pénztárcájában. Drágábbak a termékek, és egész évben ez volt a helyzet. Korábban több lehetőség volt arra, hogy év közben spóroljon valaki az ünnepekre.

„Mi a kereskedelmi dolgozók bérezésén látjuk ugyanezt, éppen most folynak a tárgyalások a jövő évi bérükről. Ők is minden hónapban szinte kifutottak a pénzükből, és amit nem tudtak félretenni, azt most nem tudják majd elkölteni, azaz biztosan más lesz ez a karácsony, mint amilyen volt az előző években.”

A két szakember egyetért abban, hogy az idei karácsonyi bevásárlások spórolósabbak lesznek, mint a korábbiak. Azt látják, hogy az emberek elkezdtek jobban tapogatózni az ár-érték arányban jobb, sajátmárkás termékek felé.

Korábban sokan karácsonyra időzítették a nagy fehéráru beszerzést, a hűtőszekrényt, a televíziót, a mosógépet, mosogatógépet, szárítógépet, az olyan nagy értékű dolgokat, amikre egész évben spóroltak.

„De hát legyünk őszinték, most már olyan drága minden, hogy egyre inkább felértékelődik például a másodkézből való vásárlás. Tehát olyan cikkeket vesznek meg az emberek, amit korábban nem vettek volna meg, a használt bojlertől kezdve, amit csak lehet.”

– mondja Molnár László. Szerinte az sem a környezetvédelem miatt van, hogy javíttatjuk például a cipőt, és nem dobjuk ki, hanem azért, mert drága. Az új megvásárlásához képest a javítás vagy a használt cikk olcsóbb. Ezeknek a forgalma kezd megint fellendülni, ami megint csak azt mutatja, hogy nincs pénz.

És ha nincs pénz az embereknél, nem lesz pénz a kereskedőnél sem. A jövedelem nem növekedett. Az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt tavaly, azaz ha annyival nőtt egy vállalat forgalma, akkor az még csak azt jelenti, hogy nullán volt. Idén pedig valahol 18% körül lesz a vége.

Persze a karácsonyi forgalomtól még remélnek enyhe változást. „Én azt mondom, a cégek is azt mondják, hogy alacsonyabb a forgalom, viszont volt, aki azt mondta, hogy ezt a hetet várja nagyon, mert ez a hét decemberen belül is meghatározó lehet. Ez annyira fontos adat lehet, hogy van, ahol emiatt elhalasztottuk a bértárgyalások folytatását januárra, mert meg akarjuk nézni a végleges eredményt” - mondja Karsai Zoltán.

Ugyanakkor idén először a Lidl, aztán a példáját követve több boltlánc bejelentette, hogy egészen vagy részlegesen, de zárva tartanak december 24-én.

A GKI vezérigazgató szerint 24-én már nincs nagy forgalom, az emberek olyankor már csak egy-egy elfelejtett termékért ugranak be. Eddig illett ezen a napon nyitva tartani, de már nem kell, nincs ilyen elvárás.

A szakszervezeti vezető ehhez azt teszi még hozzá, hogy ezt a munkavállalóik érdekében tették elsősorban, mert a munkavállalók oldaláról erre évek óta komoly igény volt.

„Szeretnének ők is otthon lenni, és 24-én úgy ébredni, hogy már a karácsonyi előkészületekkel foglalkozhassanak. Ha rajtunk múlna, akkor jövőre már akár szabály is lehetne arra, hogy ezen a napon vagy ne nyissanak ki, vagy csak túlórával lehessen foglalkoztatni a munkavállalókat. Ebben az évben a gazdasági racionalitás segített nekünk ebben.”

Eddig is arra törekedtek, hogy lehetőleg önkéntes alapon történjen ezen a napon a beosztás, ami persze nem mindig valósítható, meg, de ha mondjuk valaki vállalta a 24-ét, akkor 31-én szabadnapot kapott, vagy fordítva.

És hogy mire számíthat az a néhány áruházlánc, melyek nyitva marad? Karsai Zoltán szerint ha kevesebb bolt van nyitva, akkor relatíve több lesz a vásárló, de van egy másik, kényesebb szempont.

„Képzeljük el azt, hogy én alapvetően az egyik üzletláncban vásárolok. De nem tudok odamenni, mert bezárt. Ekkor körülnézek a városban, és azt mondom, hogy jó, hát akkor megnézem a másikat. Átmegyek, bevásárolok, és azt mondom, hogy tetszik, lehet, hogy fogok ide járni.

Emiatt a zárva tartó lánc akár évközben is veszíthet forgalmat, mert én eddig ott vásároltam, de most már lehet, hogy néha megyek majd a másikba is.

Tehát, aki nyitva tart, talán azt is várja, hogy azok a vásárlók, akik eddig elkötelezettek voltak egy-egy márka mellett, és az most nincs nyitva, akkor bejön hozzá, megnézi őt. Viszont azért azt se felejtsük el, hogy 24-én most már előre tudod, hogy melyik boltok vannak zárva.”

Az, hogy jövőre mi lesz, Molnár László szerint attól is függ, választási év lesz-e, vagy sem. A jövő évi pedig az lesz, tehát biztos lesz némi népjóléti intézkedés,

„ami majd megint a szegényebb rétegeknek juttat valamit, amitől úgy tűnik, hogy javul a helyzet. majd a választás után eljön valamikor az igazság pillanata.”

Azaz, a GKI vezérigazgatója szerint mivel a költségvetés továbbra sem lesz jó helyzetben, amin nem segítenek az érthetetlen extra kiadások (például a Vodafone vagy a reptér megvásárlása), illetve a már nem halasztható oktatási és egészségügyi béremelés, újból vissza kell venni a választások előtt kiáramoltatott pénzt, így jó eséllyel megint karácsony táján jön el a szűkösebb világ 2024-ben is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Pottyondy Edina tényleg kiakadt: nincs erőm most viccelni, talán nem is helyes
Nincs lelkierőm megcsinálni a heti videót – írja Pottyondy Edina. Az ellenzék, a NER és Magyar Péter követői is kiborították.
FM. Kép: Youtube - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

Pottyondy Edina kedden a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs lelkiereje a szokásos, heti videóját megcsinálni. Mint fogalmazott:

„Nem tudom, hogy hol van most a helyem. Videós vagyok, humorista, aki szórakoztatással és a véleményével tartozik. De ebben a világban az őrület és a gátlástalan gonoszság ül tort, és most nincs erőm viccelődni. Talán nem is helyes.”

Több dologot is említett Pottyondy, így például kritizálta Magyar Péter követőit, amiért azok „válogatott gyalázkodásokkal szénné alázzák” a kommentekben azokat a riportereket, akik „nem a közmédiás alákérdezést tolják”, ha Magyarról van szó. De azt is írta, az ellenzéki gyűlölködés is megrémíti:

„Nem látok különbséget az Orbán-és Gyurcsány-fanatikusok vérszomja és a Magyar-hívők kritikátlan komment-talibánsága között.”

Pottyondyt emellett – mint fogalmaz – végtelenül elkeseríti az is, hogy Tarr Zoltán református lelkészt, a szombati tüntetés egyik felszólalóját kirúgták a munkahelyéről a demonstráció utáni első munkanapon. Tarr Zoltán kirúgásáról itt írtunk bővebben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Eladta a Porschéját, és Magyar Péteréknek adja a bevétel felét egy támogató - körülnéztünk a Talpra magyarok! új közösségi felületén
A Discord nevű alkalmazásban aktivisták, felajánlók, ötletelők gyülekeznek. Van, aki 10 liter pálinkát ajánl fel, más nemzetbiztonsági elemzések készítését vállalná. És egyre több helyi csoport szerveződik.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

A Talpra magyarok! közössége a Discord nevű applikációt használja közösségi térként. Ez az eredetileg főként videójátékosoknak kifejlesztett felület olyasmi, mint amilyenek régen a fórumok voltak, csak épp itt akár hangban is kommunikálhatnak egymással a résztvevők, akik különféle tematikus csatornákon beszélgetnek, osztják meg az ötleteiket és a tartalmaikat.

A rövid regisztráció után benn is vagyok a Talpra Magyarok! legmélyében, ahol viszonylag gyorsan érkeznek az ötletek a legkülönfélébb témákban.

Amikor én ott jártam, 750 tag volt online, igaz, közülük néhányan épp Spotify-t hallgattak, mások pedig a Minecrafton keresztül ismerkedtek egymással.

Ami a komolyabb dolgokat illeti: a legelső csatorna a „Fontos bejelentések”. Itt még az április hatodikai rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalók vannak, és egy rövid üzenet a rendezvény után Magyar Pétertől, amiben mindenkinek megköszöni segítséget.

Van még egy sima „Bejelentések”, itt most semmi lényeges nem olvasható.

Jóval izgalmasabb a „Felajánlások” rész.

Van, aki 10 liter házi pálinkát ajánl fel a következő tüntetésre, más a weboldalkészítéshez, adatelemzéshez ért, és akad, aki nemzetbiztonsági és katonapolitikai elemzések, háttéranyagok készítését vállalja.

Ez utóbbihoz többen is csatlakoznak. „Korábban rendőrtisztként és nemzetbiztonsági szakértőként is dolgoztam, számos ötlettel, javaslattal tudok szolgálni. Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozom, így ebben a témában is szívesen felszólalok” - írja egyikük. „Volt katonatisztként ebben én is tudok segíteni” - szól hozzá valaki más.

De van olyan is, aki gazdasági, klíma, energetikai és fenntarthatósági elemzéseket készítene, más emberi erőforrás szervezésben jártas, megint más élelmiszergazdasági elemzéseket írna, vagy épp az Oktatási Hivatalban szerzett tapasztalatait hasznosítaná. Akad rendezvényszervező és óvodapedagógus is.

Azután szembejön velem ez a poszt:

Valaki tehát a hobbiautójának eladásából támogatná a mozgalmat. A pénzből szórólapokat és matricákat venne, sőt, szívesen le is gyártja ezeket.

A bejegyzés írójávak chatelve kiderül, hogy egy Porsche Boxsterről van szó, amit időközben 5,2 millió forintért sikerült is eladnia.

A névtelenségét gondosan őrző felajánló azt mondja, hogy amint letisztulnak a szervezeti keretek, eljuttat a bevételből 2,5 milliót az egyesületnek. Azt azért hozzáteszi: „nekem fontos a transzparencia, tehát csak annak teljes mértékű megvalósulása eseten adok ekkora összeget.”

Amikor rákérdezek, mégis mi vitte rá erre a felajánlásra, a lejáratókampányokat említi.

„Amennyi pénzt a Megafon elégetett lejáratókampányokra, az valami embertelen és teljesen abszurd. Úgy hiszem, hogy a sajtószabadság Magyarországon már nem létezik. Egyesek állami százmilliárdokból léteznek, mások pedig adományokból tartják fent magukat.”

Kérdésemre azt is elárulja, 2018-ig Fidesz szavazó volt, még önkénteskedett is Orbán Viktor pártjának.

Nagy a sürgés-forgás az „Ötletek” nevű csoportban is. Van, aki németországi csoportot szervez, más segítene a külföldön élő magyaroknak a választási névjegyzékbe vételben, és sok bejegyzés szól területi szervezetek alapításáról is. A XI. kerületben például már a személyes találkozó megszervezésénél tartanak.

Több száz hozzászólás van annál a témánál, hogyan lehetne megszólítani azokat, akik nem értik a gazdasági/pénzügyi témákat, hogyan lehetne lefordítani számukra a milliárdos lopásokról szóló híreket, és mit lehet kezdeni azokkal, akik vidéken, szegénységben, alulinformáltságban élnek.

Felvetődik az is, hogy születhetne egy pörgős rapszám Talpra magyarok! témában, amit írhatna Puzsér, sőt, akár Azahriah is.

Egy másik csatornán a digitális tartalmakat gyűjtik, még csak két kisfilm árválkodik rajta, de idővel komoly archívum is lehet ebből.

Komolyabbnak tűnik a két „Politika” csatorna, ám ez igazából egy csetszoba, ahol nagyon magasröptű eszmecsere nem folyik, csak a szokásos témák dobálgatása, egy kis zuglói parkolás, sok-sok Rogán, még több Orbán, meg egy kis Gyurcsány.

Van még egy mémes csatorna is, de itt már tényleg olyan érzése van az embernek, mintha betévedt volna egy Facebook-oldalra.

A végére hagytam a legérdekesebbet: a „Szabad hang” nevű beszélgetőcsatornát. Itt elvileg mikrofonnal, élőben lehet egymással beszélgetni. Belehallgattam,

de amikor már jó ideje valaki azt magyarázta, hogyan „lebegnek” a Starlink-műholdak a Föld felett, akkor végképp megfogalmazódott bennem, hogy felajánláson és csoportszervezésen, talán közösségi archívumon túl a többi rész igazából egy nagy közös homokozóként működik.

Bár ígérik, hogy később a Discord csatornáit még strukturálják, moderátor legyen a talpán, aki rendet vág egy ilyen dzsungelben. Persze lehetséges, hogy szükség van egy ilyen homokozóra is a közös identitás és aktivizmus fenntartásához.

Egyelőre azonban Bohár Dániel (ha csakugyan ő az, és nem egy még nagyobb troll) feleslegesen fülel a beszélgetős szobában, mert mozgalmi titkok helyett csak a lebegő Starlinkről hallgathat hosszas fejtegetéseket.

A félreértések elkerülése végett:

nem várható el, hogy egy három napos mozgalom három napos közössége tökéletesen olajozottan működjön.

Itt is látunk komoly munkát, felajánlást, és sok sutaságot. De a szabadság az bizony ilyen kócos. Aki jólfésültséget akar, megtalálja a maga médiumát. Van jó sok egyforma ebben az országban belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
Nagy Ervin Magyar Péterről: Nem azért állok ki mellette, hogy több pénzem legyen
Eddig mindig nagyon távolságtartó volt, de szerinte most időpillanat van. A színész azt mondta, hogy hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett.

Link másolása

Magyar Péter szombati demonstrációja után Nagy Ervint, az egyik felszólalót is kérdezte az RTL arról, hogyan értékeli a mostani helyzetet. Nagy szerint „az információs térben” már forradalmi hangulat van:

„Én most tényleg azt gondolom, hogy ezt a pöttyös labdát rugdosni kell. Most játékban van a labda, ezzel most játszani kell, és sokan kellünk, akik játsszuk ezt a focit. Úgyhogy én most nem finomkodok, én eddig mindig nagyon távolságtartó voltam, de most időpillanat van. Ezt meg kell ragadni. Ezt mindenki érzi. A Puzsértől kezdve valójában az összes ellenzéki párt óriás zavarban van, mert lejött a fiú, aki jobban játszik, mint mi”

– fogalmazott a színész. Magyar mellett március 15-én tűnt fel először, azóta rendszeresen kiáll mellette. Szerinte egyebek közt azért támogatják őt most ennyien, mert egyesíteni tudja a jobb- és baloldalt. Saját szerepvállalásáról azt mondta, hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett:

„Nem azért teszem, hogy nekem több pénzem legyen, hogy én még egy sorozatot kapjak. Én egy sikeres ember vagyok, és úgy megyek nekik, mert valójában a hazámért, meg a gyerekeimért, meg az oktatásért, meg minden olyan dologért, ami minden embert érint, azért megyek, magyarul én egy hazafi vagyok.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: