SZEMPONT
A Rovatból

„Az ember úgy érzi, hogy feladja az életét” – a lelki összeomlás szélén a karantén miatt veszteglő hajók személyzete

Csak az USA felségvizein jelenleg legalább 100 hajó várakozik, fedélzetén 70 ezer főnyi személyzettel. Sokaknak több mint két hónapot kellett elszigetelten a kis kabinjukban tölteni.
Fotó:Flickr - szmo.hu
2020. május 19.


Link másolása

Közel százezerre tehető azoknak a dolgozóknak a száma, akik a világ különböző pontjain vesztegzár alá helyezett hajókon rekedtek, és ennek a bezártságnak már tragikus következményei is voltak.

Tarthatatlan helyzetükre újra rávilágított egy ukrán nő múlt heti halála. A 39 éves nő a rotterdami kikötőben ugrott ki a Regal Princess nevű luxushajóról, és szörnyethalt. Ezt megelőzően egy Miami közelében horgonyzó hajó 15 román alkalmazottja kezdett éhségsztrájkot, hogy távozhassanak. Végül egy chartergépet küldtek értük Barbadosról. A németországi Cuxhaven kikötőben a rendőrségnek kellett lecsillapítani több hajó mintegy 3000 főnyi személyzetét, akik fellázadtak, miután nem engedték őket haza 9 ember pozitív koronavírus-tesztje miatt. Sokaknak több mint két hónapot kellett elszigetelten kabinjukban tölteni, és egyre többen jutottak el lelki tűréshatáruk végére.

Hetek óta folyik a huzavona a hajózási társaságok és az egészségügyi hatóságok között a szigorú partraszállási szabályok miatt. Az Egyesült Államok felségvizein és azok közelében jelenleg legalább 100 hajó várakozik, fedélzetén 70 ezer főnyi személyzettel, de mint azt az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) közölte, egyes társaságok maguk döntöttek a nyílt vízen való maradás mellett, a jogi következményektől tartva.

A Guardian jól jellemzi a helyzetet egy kanadai férfi esetével.  Őt a Norwegian Star nevű hajóra szerződtették művészeti programok és árverések szervezésére még az ősszel. Két hónappal azután szabadulhatott ki, miután az utasok elhagyták a hajót. A férfit előbb a társaság egy másik hajójára szállították, majd onnan egy harmadikra, ami Európába viszi, és ígéretet kapott, hogy innen majd hazarepülhet Kanadába.

„Napok telnek céltalanul. Az egyik nap olyan, mint a másik. Az ember úgy érzi, hogy feladja az életét, miközben újra meg újra ugyanazt csinálja” – írta egy WhatsApp-üzenetben, amelyet az Atlanti-óceánról írt, valahonnan a Bermuda-háromszög közeléből.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: