hirdetés
koronavirus_szegenyseg1.jpg

Szegénység koronavírus idején – ezrek maradhatnak betevő falat nélkül

Anry Soós Éva írása az Éva almája blogon, Fotók: Milan Radisics fotóművész - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Ahogy a Heti Betevőnek is vannak vidéki nagyvárosokban osztagai, a Krisna-tudatú hívők által működtetett Ételt az életért Alapítvány sem csak Budapesten, de vidéken is próbálja megfelelő táplálékhoz juttatni a rászorulókat. Ők még nem szüntették be a hétfőtől-péntekig tartó meleg, vegetáriánus ételekkel fogadását az arra járóknak, amíg arról egyéb intézkedés nem rendelkezik. De már

az ő Facebook oldalukon is megjelent egy közlemény, miszerint a magyar kormány 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényekre vonatkozó tilalmára való tekintettel a COVID-19 koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az április 4-re hirdetett nagy tavaszi ételosztás elmarad.

Ilyenkor általában hetekre, akár hónapokra is elegendő tartós élelmiszercsomagot szoktak kiosztani, amiben van liszt, olaj, cukor és mindenféle szárazáru. Idén ez a nagyszabású ételosztás szintén még a húsvéti ünnepet megelőzően történt volna, de a rászoruló családok most erre sem számíthatnak.

Pedig március 20-án már arról számolt be az alapítvány, hogy feltűnően sok, egyre több ember szorul most élelmiszersegélyre. Ők pedig minden lehetséges módon próbálnak most a rászorulók segítségére lenni. A Fellegvár Napközibe például naponta 20 család számára szállítanak tartós élelmiszereket, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot!

Vidéken pedig a "Mint egy falat kenyér" program részeként az elmúlt hétvégén Pécs-Szigetvár régiójában is a körülményeknek megfelelően akcióztak. Ötvenöt családnak segítettek az önkéntesek ebben a zónában. A program keretében a csomagok ezúttal az intézményekbe, illetve házhoz érkeztek a rászoruló családokhoz. Az ételcsomagokba négyféle konzervet, illetve friss gyümölcsöt tudtak vinni ezúttal.

De más tények is nehezítik az alapítványok munkáját. A krisnások például arról számoltak be, hogy egyik társuknak azért kell feladni az önkéntes munkát, mert most az egészségügyben számítanak rá. „Ma átmenetileg búcsút vettünk a "Mint egy falat kenyér" vidéki osztóprogramunk vezetőjétől, aki több éve önkénteskedik a program élvonalában alapítványunknál. Száznál is több vidéki ételosztás megszervezése és koordinálása kötődik már nevéhez. De mivel főállásban az egészségügyben dolgozik intenzív osztályon, ezért most a koronavírus elleni küzdelemben fogja kivenni a részét hamarosan.

Úgy gondoljuk, ez legalább olyan fontos és emberpróbáló szolgálat, mint amit a programban végzett. Végtelenül büszkék vagyunk rá, és várjuk vissza sorainkba a jelenlegi kötelességei után, ahogy más Krisna-hívő és Ételt az Életért önkéntesünket is, akik az egészségügyben dolgoznak ezekben a nehéz időkben. Igen, vannak, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak a járvány idején, mert értünk küzdenek. Háláld meg nekik azzal, hogy ha lehetséges, Te ne hagyd el az otthonodat!”

Budapesten még tartja a frontot a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat népkonyhájának két állomása is, ahol a szokásos 1000-1200 meleg étel helyett akár 1500 adagot is ki tudnak osztani, ha ez lehetséges és szükséges. Viszont amit továbbra sem tudnak megtenni, hogy ne szolgálják ki azokat a rászorulókat, akik az idősebb korosztályból kerülnek ki. „Mariann néni törzsvendégünk. 80 éves. Minden nap a 11. kerületből jön el hozzánk a 8. kerületbe. Mi is aggódunk érte. De nincs más, amit ehetne, mert a rezsi és gyógyszerek után nem marad pénze. Mielőtt ítélkezünk azok felett, akik kimennek az utcára, vagy értetlenül állunk azok előtt, akik nem "spájzoltak" be, gondoljunk arra, hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen spórolt pénze, nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen hol laknia!” – írják egyik Facebook-posztjukban.

Viszont, amit tudnak megtesznek! Így most

olyan önkénteseket toboroznak az idősebbek helyett, akik nem a veszélyeztetett csoportban tartoznak, tehát nem múltak el 50 évesek, nincsenek krónikus betegségeik, és nem dohányoznak, akár csak 1-1 napra is be lehet ugrani segíteni.

2020. március 22., vasárnap. Az első a tavaszi napfordulót követően. Hat éve ma először nem kötöttek kötényt a Heti Betevő önkéntesei, hogy megfőzzenek jópárszáz adag meleg ételt, amit aztán némi gyümölccsel, süteménnyel, pékáruval kísérve odaadhatnak az éhes embereknek.

Az írásban szereplő segélyszervezetek elérhetőségei:

Heti Betevő: [email protected]

CEDEK: [email protected],

Ételt az életért: [email protected]

Ha tetszett, amit olvastál, keresd az Éva almája blogot a Facebookon is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bucsuuzenet-scaled.jpg

Percekkel késte le koronavírusos férje halálát a feleség – aztán megtalálta a búcsúüzenetét

Amikor a nő bekapcsolta halott férje telefonját, akkor vette észre, hogy próbálta hívni őt. És ott volt az üzenet is, amit zokogva olvasott el.
Kép forrása: Katie Coelho / SWNS.COM (Northfoto) - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

A koronavírus áldozatául esett 32 éves Jonathan Coelho utolsó erejével feleségének, Katie-nek és két gyermekének üzent. Az asszony hét perccel azután érkezett meg a Connecticut állambeli Danbury egyik kórházának intenzív osztályára, miután férjét halottnak nyilvánították.

A 33 esztendős anya minden bizonnyal megőrzi az üzenetet mindaddig, amíg a két kisgyermek a kétéves Braedyn és az egyéves Penelope megértik azt. Jonathan búcsúsorait egy nappal azelőtt írta, hogy lélegeztetőgépre tették. Ebben még olyan gyakorlati tanácsokat is adott párjának, hogy kit hívjon fel a munkahelyén, milyen jelszavakat kell ismernie és miként fizesse ki jelzálog-hitelüket. Ekkor tudta meg az asszony, hogy van egy bankszéfjük is. A legfontosabb mondatok azonban így hangzottak.

„Szeretlek benneteket egész szívemmel, és a legszebb életet kaptam tőletek, amire valaha is vágytam. Szerencsés vagyok, és büszke arra, hogy a férjed, és Braedyn és Penny apja lehetek”. A jelenidőből is kitűnik, hogy Coelho nem készült a halálra, de számolt vele.

„Nem hiszem, hogy ha én Jonathan helyében lettem volna, eszembe jutott volna egy ilyen üzenetet írni. De ő ilyen volt. Nagyon nehéz elképzelni, hogy milyen lelkiállapotban lehetett, de mégsem meglepő, hiszen annyira szeretett engem és szerette a gyerekeket. Kapcsolatunkban ő volt a felnőtt” – mondta Katie a a Mirrornak.

Amikor az asszony bekapcsolta férje telefonját, akkor vette észre, hogy próbálta őt hívni, és mellette ott volt az üzenet, amit zokogva olvasott el.

hirdetés

Jonathannél migrén, majd ízvesztés voltak az első tünetek. Március 25-én lett pozitív a koronavírus-tesztje, másnap kórházba szállították erősödő légúti problémákkal. Március 31-én lélegeztetőgépre tették, de egy hét múlva levették róla. Akkor azt mondta feleségének, hogy hamarosan hazaengedik. Április 22-én hajnalban azonban az orvosok felhívták Katie-t, hogy jöjjön azonnal, mert el kell búcsúznia férjétől. Az asszony azonban hét percet késett.

Jonathan hamvait a család két kakukkos órában helyezte el: az egyik Braedyn, a másik Penelope születési idejét mutatja.

Jonathan és Katie a connecticuti állami egyetemen ismerkedtek meg, 2013 Valentin napján otthonukban, pólóban kötöttek házasságot. „Soha nem bíztam önmagamban annyira, mint amikor a felesége lettem. Igazi párom volt. Nem vágytam semmi másra, minthogy mindent megosszunk egymással. Jonathan állhatatos volt és tudtam, hogy szeret” – idézte fel immár elmúlt közös életüket az asszony.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
halalra-gazolta-fiat-apa.jpg

Véletlenül gázolta halálra ötéves kisfiát az ausztrál apa, szívszorító levélben búcsúzott tőle

A kisfiú imádta az apukáját, a nyomdokaiba lépve ő is kamionsofőr szeretett volna lenni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Doug Sproule a családi vállalkozásuk területén akart leparkolni a 100 tonnás teherautójával, de tolatás közben nem vette észre, hogy az ötéves kisfia, Harry a jármű mögött áll. A kisfiú beszorult a két pótkocsi közé. A mentők kórházba szállították a kicsit, de már nem tudták megmenteni Harry életét - számolt be news.com.au.

Az eset még május 22-én történt, a kisfiút két héttel később temették el. A temetésen az édesapa egy szívszorító levélben búcsúzott el Harrytől, aki a család négy gyermeke közül a legkisebb volt. Az apuka levelében arról írt, hogy Harry imádta az autókat, már hároméves korában meg tudta különböztetni őket. De gyakran az édesapját is elkísérte dolgozni.

"Hat hónapot töltöttél a zöld Western Starban velem. Ez lett a kedvenc színed, a zöld"

- írta levelében Doug.

A kisfiút mindenki nagyon szerette, amikor az apjával volt, mindig segített neki a munkában: ellenőrizte az abroncsokat és segített rögzíteni a hevedereket is.

hirdetés

"A legteljesebb, a legkalandosabb életet élted, a két bátyáddal és a nővéreddel, akik nagyon szerettek téged"

- fogalmazott az édesapa Harryről. A kisfiú édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni, a halála után a család ugyanis feltett egy fotót róla a Facebookra, amin egy táblát tart a kezében azzal, hogy mi szeretne lenni, ha felnőtt lesz: kamionsofőr.

"Minden alkalommal, amikor mostantól vezetek, kicsi H, minden kamion fényszórójából te fogsz világítani rám. Mindig velünk leszel! Az anyukádnak és az apukádnak hiányozni fogsz. Majd újra látjuk egymást! Tudjuk, hogy fent vagy a mennyben. Hajts tovább, kisember!"

- olvasta fel a kisfiú édesapja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apolono.jpg

Könnyfakasztó találkozás: így fogadták gyermekei az ápolónőt, miután 9 hétig nem látták

Teljes titokban mögéjük lopakodott – amikor észrevették, az a pillanat minden pénzt megér...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Nemcsak a karantén szakított el világszerte családokat: egészségügyi dolgozók tízezrei nélkülözték szeretteiket, mert mások életéért küzdöttek. Ebben a helyzetben volt a norfolki Suzie Vaughan is. A 43 éves ápolónő, aki 20 évvel ezelőtt választotta ezt a hivatást, több mint két hónapig volt távol egyedül nevelt két kislányától, a kilencéves Bellától és a nála két évvel fiatalabb Hettie-től, mert a koronavírus-válság első vonalában dolgozott.

Még születésnapját is külön töltötte, mert önkéntes vállalás alapján 12 órás váltásban dolgozott az intenzív osztályon, és kénytelen volt távol tartani magát gyermekeitől, nehogy átadjon nekik valami fertőzést. Nagyon nehéz döntés volt, hiszen nem tudta, hogy meddig tarthat ez a folyamatos szolgálat. Maga sem hitte volna, hogy 9 hétig nem láthatja őket viszont.

Szerette volna meglepni a lányokat, akik a járvány kitörése óta nővérénél laktak. Suzie borzadva idézi fel, hogy amikor hazament, temetői csend fogadta otthon, senki sem szaladt eléje, hiányoztak a közös éneklések, táncok. Egy idő után már elkezdett egy visszaszámlálást magában, várva, hogy mikor találkozhatnak ismét.

Most mögéjük lopózott, és sikerült megörökíteni azt a pillanatot, amikor a kicsik feleszméltek, hogy édesanyjuk öleli át őket. A hatalmas örömsikolyt sírás követte, ekkor értették meg mindhárman igazán, hogy végre visszakapták egymást.

A találkozásról szóló videó hamarosan nagy sikert aratott a Twitteren – írta a Sun

hirdetés

„Most már nem engednek ki a látókörükből. Amikor leteszem őket az ágyba, mindketten azt mondják: „Álmodom, mama?” – meséli boldogan Suzie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
toth-bendeguz-megemlekezes.jpg

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a 22 évesen elhunyt Tóth Bendegúzra

A fiatal birkózó edzésen lett rosszul. Versenyzőtársai pszichológus segítségével próbálják feldolgozni a lelki traumát.


hirdetés

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) péntek délelőtt a Körcsarnok előtt gyertyagyújtással emlékezett meg a csütörtökön elhunyt Tóth Bendegúzra, a szabadfogású válogatott tagjára.

A 22 éves, U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres egyetemi vb-második tehetség szabadtéri edzésen lett rosszul.

Társai a helyszínen elkezdték szakszerűen újraéleszteni, amit folytattak a kiérkező mentőegységek is.

Tóth Bendegúzt a Honvédkórházba szállították, ahol azonban hiába küzdöttek mintegy másfél órán át az életéért.

hirdetés

A pénteki megemlékezésen az MBSZ vezetői, Németh Szilárd elnök, Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató és Farkas Tibor főtitkár mellett jelen voltak a szövetségi kapitányok (Dvorák László, Ritter Árpád, Sike András), valamint mindhárom szakág válogatottjának tagjai és edzői, illetve a szövetség apparátusának tagjai.

A megemlékezésen Dvorák László szabadfogású szakvezető tartott rövid beszédet, méltatva az ESMT sportolójának szakmai és emberi értékeit. A résztvevők maguk és az egész magyar birkózócsalád nevében gyertyát helyeztek el a Körcsarnok bejáratánál kialakított emlékhelyen.

A szövetség hírlevelében azt is közölte, hogy a versenyzők ezután a válogatott mellett dolgozó pszichológus segítségével megkezdték a lelki trauma feldolgozását.

Tóth Bendegúzt az MBSZ saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!