hirdetés
szarvas-ferenc-1.jpg

Így lesz valakiből elsőkönyves író a 90. születésnapján

Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 04.


hirdetés

„Változó, mikor ülök le írni. Néha felkelek korán reggel, és egymás után megírok három történetet, máskor viszont csak délután vagy este állok neki. Egy biztos: nincs olyan napom, amit semmittevéssel töltenék” – meséli.

Ebbe a ház körüli teendők is beletartoznak, a szőlővel és gyümölcsfákkal teli hatalmas kertben bőven akad mit csinálni. Ha ezzel végzett, akkor jöhet az írás.

„Testvéri szeretet

A világon nincs nagyobb öröm, mint amikor egy gyereknek kistestvére születik. Ezt bizonyítom a következő történettel. Sylvike első osztályba járt, és november 23-án megszületett a kistestvére, Krisztina.

Bementem az iskolába, kértem a tanító nénit, engedje el Sylvikét, mert megyünk az István Kórházba megnézni a kistestvérét, és megköszönni az édesanyjának, hogy lett egy kistestvére, akit nagyon fog szeretni.

Nagyon esett a hó, két villamosmegállónyi távolságot tettünk meg, de Sylvike boldogságát nem lehet leírni. Néztem az arcocskáját, sírt és nevetett. Kérdezte, hogy igazi élő baba-e, milyen a haja, milyen a szeme, hogyan mozog, sír, nevet, milyen ételt eszik, mit iszik, beszél-e, és ha beszél, mit beszél, mikor érünk hozzá, a baba tudja-e, hogy ő a testvére, ugyanúgy szeretjük-e majd, mint őt, mikor játszhat vele, örökre nálunk lesz-e.

Az idősebb testvérben a kisebbik féltése még felnőtt korban is él. Mi nyolcan voltunk testvérek, nem tudok különbséget tenni testvéri szeretetben, de a tőlem fiatalabbakat mindig jobban féltettem a rosszindulatú emberektől. Soha nem bántottuk meg egymást. A vér nem válik vízzé, szoktam mondani.”

Budapest, 2016. február 09.

A történeteket Feri bácsi lánya, Krisztina (akinek születéséről a fenti szöveg szól), és unokája, Petra gépelték le – ő maga a mai napig tollal, papírra ír mindent. Utána visszaolvasták neki, még ekkor is sokszor korrigált ezt-azt, hosszú órák teltek el ezzel.

Az viszont teljes meglepetés volt számára, hogy az első két év termését könyv formájában is kiadták „Lélekből fakadó” címmel. A kötet magánkiadásban, 100 példányban jelent meg, és a 90. születésnapján adták a kezébe.

„Megmondom őszintén, elsírtam magam” – idézi fel a pillanatot. A különleges ajándék sokat serkentette abban is, hogy folytassa a munkát: azóta már a folytatás anyaga is kezd összeállni.

A 300 oldalas könyv négy fejezetből áll: az elsőben a kis Ferike gyerekkori élményeit ismerhetjük meg, a másodikban pedig egy nagy ugrással már az ‘56-os forradalomról van szó, amiben Ferenc aktív szerepet vállalt. Ez utána egészen a rendszerváltásig súlyos teherként nehezedett rá, hiszen ha bárki feljelenti, azonnal börtönbe került volna. Végül szerencsésen megúszta, és elmondása szerint ma sem cselekedne másképp.

A harmadik fejezet a felnőtt koráról szól, részletesen elmeséli, hogyan ismerte meg feleségét, valamint gyerekeiről és unokájáról is számos kedves emléket felidéz. A kötet végén pedig állatmesék találhatók, amiket szintén ő írt – egyedül ezek nem igaz történetek.

Gyűjteményes kötetek, amelyekben mind szerepel Feri bácsi valamelyik története

„Miért lettem forradalmár?

Minden magyar ember álma szabad országban félelem nélkül élni. 28 éves voltam, tartalékos katonatiszt, nőtlen. 1956. október 23-án elérkezett az idő, most vagy soha. Fegyveres rendfenntartóként szolgáltam november 5-ig. Központunk a New York Palotában volt, Gáti József irányította. Szirénás mentők menekítettek át a keleti pályaudvarnál harcoló csoporthoz. Rendszerváltásig félelemben kellett élnem, mert kötelességem teljesítettem a hazámért.”

Budapest, 2017. február 15.

(Megjelent a Clavis Irodalmi Ügynökség 56 szó, 56-ról kiadványában)

A családtagok és barátok elismerése mellett szakmai sikerekben is bőven van része: a ház nappalijában egy vastag mappa kizárólag oklevelekkel és emléklapokkal van tele, amiket egy-egy írásáért kapott.

Krisztina folyamatosan böngészi az internetet, és ha olyan pályázatot talál, ahol megfelel a feltételeknek édesapja valamelyik írása, azt azonnal beadja.

A legfrissebb és egyben egyik legnagyobb díjat néhány hete ítélték neki: a 16. alkalommal meghirdetett, Szárnypróbálgatók nevű országos irodalmi pályázat próza kategóriájában arany oklevelet nyert. A zsűri elnöke Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő volt.

A győztes történet megjelent a hasonló című antológia új kiadásában is, amibe ennyi idősen aligha került még be bárki.

Feri bácsi lendülete pedig nem lankad: legújabb írása, „Az én karácsonyom” több mint nyolc évtizedet ölel fel – 10 éves korában kezdődik az elbeszélés, és az elmúlt karácsonykor, 92 éves korában fejeződik be. Ez már a következő könyvben lesz benne.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
dallosbogi-forbes-sikeres-magyar-fiatal.jpg

Dallos Bogi a legsikeresebb 30 év alatti magyar fiatal

Még csak 23 éves, de ő vezeti a Forbes idei listáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

A Forbes minden évben elkészíti a "30 sikeres magyar 30 alatt" című listáját.

Ezen a legsikeresebb magyar fiatalokat mutatják be.

Idén a 23 éves Dallos Bogi került a lista első helyére.

"14 éves korában édesapja felvette, ahogy énekel, és feltöltötte Youtube-ra. Végzős gimnazista korában már a Sportaréna színpadán találta magát James Blunt előzenekaraként" - írja a Forbes.hu.

hirdetés

Dallos Bogi számait sokan ismerik, de igazán akkor robbant be a neve a köztudatba, amikor elvállalta az X-Faktorban a mentori feladatokat.

Az RTL Klub műsora, a Fókusz most riportot készített az énekesnővel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Oszaka-naomi.jpg

Letaszították a trónról Serena Williamst, Oszaka Naomi a világ legjobban kereső női teniszezője

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es japán győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

A japán Oszaka Naomi megelőzte az amerikai Serena Williamst, ezzel élre állt a világ legjobban fizetett női sportolóinak listáján, amelyet az amerikai Forbes üzleti magazin tett közzé.

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly. Ez 1,4 millió dollárral több, mint a listát az elmúlt négy évben vezető Williams bevétele.

Eddig az orosz teniszező, Marija Sarapova tartotta a női sportolók között az éves jövedelmi rekordot: 2015-ben 29,7 millió dollár volt a bevétele, ezt döntötte most meg a 22 éves Oszaka. A női sportolók kereseti listáját 1990 óta mindig teniszezők vezetik a Forbesnál.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
storror_parkour.jpg

Storror: az extrém parkour csapat, akiknek halált megvető ugrásai felkeltették Hollywood figyelmét is

Michael Bay legújabb filmjében szerepeltek a mindent átugró és átfutó brit parkourosok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

Már összesen több mint 600 millió nézték meg a Storror videóit a Youtube-on, írja a CNN.

A 2010. október 10-én - vagyis 10/10/10 - alapított brit extrém parkour csoport idén ünnepli 10 éves fennállását. A hétfős csapat ennyi idő alatt bejárta a világot, és több nagyváros háztetőin, parkjaiban bemutatták már be életveszélyes futásaikat és ugrásaikat.

A parkour egyfajta akadályfutás, melynek során a célig vezető úton felmerülő akadályokat nem megkerülik a résztvevők, hanem átugorják vagy felmásznak rá, azaz a pálya szerves részeként kezelik.

2016-ban a Storror járt Magyarországon is:

A fiúk röviddel a koronavírus-járvány kitörése előtt együtt forgathattak Michael Bay-jel, a talán legismertebb hollywoodi akciófilm-rendezővel. A többek között a Transformerst és az Armageddont is jegyző Bay legújabb filmjét a Netflixen mutatták be. A 'Six Underground - Hatan az alvilágból' főszereplője Ryan Reynolds.

hirdetés

A forgatás során a Storror tagjai a saját elképzeléseik szerint alakíthatták az operatőrök munkáját, miközben színészként és dublőrként is szerepeltek a film egyes jeleneteiben.

A végül tavaly decemberben bemutatott film előzetesét itt lehet megnézni, amiben 1:17-nél például a firenzei dóm kupoláján szaladgálnak a fiúk:

A csoport tagjai éveken keresztül képezték magukat, hogy a legjobb parkourosok között tartsák őket számon. Úgy vélik, hogy ha már Hollywood is felfigyelt rájuk, jól végzik a dolgukat és egyfajta visszaigazolás is egyben.

Ettől persze még nem tagadják, hogy nagyon veszélyes, amit csinálnak: a Storror egyik tagjának egyszer kitört négy foga, míg egy másik srác eltörte a bokáját.

"Az érzés, ami kárpótol, ha egy-egy őrült vállalkozásunk sikerül, mindent megér. Ha 14 évente egyszer eltöröm a bokámat, azt vállalható kockázatnak tartom, tekintve, hogy másokkal ez egy hétvégi berúgás után is megtörténhet"

- mondta a vakmerő parkouros.

A film forgatásáról több videót is feltöltöttek a Youtube-ra:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!