News here
hirdetés

SPORT

Világsztár kerékpárosok érkeznek Budapestre, a Dunakanyarba és a Balatonra

Május 6-án Budapestről indul a 105. Giro d'Italia mezőnye. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz.

Link másolása

hirdetés

A hazánkban rendezett szakaszokat (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) magában foglaló Nagy Rajt különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar látványosságait, tájait és műemlékeit. Balázs Tibor operatív vezetőt kérdeztük a közelgő versenyről.

– Mennyit alszik mostanában?

– Próbálok arra koncentrálni, hogy eleget aludjak. Ez egy kihívás a számomra, hogy optimálisan meglegyen a munkaidő és a pihenés közti egyensúly.

– Ha már kihívás… A mostani a legnagyobb – ha sportnyelven fogalmazok – megméretése?

- Ekkora még nem volt. A Tour de Hongrie szervezésében veszek részt évek óta, most a kettő együtt zajlik, szóval biztosan állíthatom, ez életem eddigi legnagyobb feladata.

hirdetés

– A Nagy Rajt kapcsán miből áll ez pontosan?

– Van egy operatív stáb a helyi szervező bizottság részéről, az ő munkájukat irányítom az operatív igazgatónk útmutatásai alapján.

– Mik a legjelentősebb utolsó simítások?

– Olyan részletek egyeztetései, mint például a biztosítások, egészségügyi, rendőri, civilbiztonsági szolgálatok munkájával, a Giro d'Italia olaszországi szervezőivel való együttműködés tökéletes összehangolása, a szolgáltatások folyamatos ellátása: tényleg másodpercről-másodpercre mindent össze kell hangolnunk, de gördülékenyen működünk közre.

Balázs Tibor, a Nagy Rajt operatív vezetője (a képen jobbra) fesztiválhangulatra számít

– A három nagy körverseny: a Tour de France, a Vuelta Espana és a Giro d'Italia a legismertebb a világon. Miért éppen az olasz háromhetes verseny Nagy Rajtját rendezheti meg hazánk?

– Nagyon nehéz bármelyik 3 hetes viadal rendezési jogát megszerezni, hatalmas munka és lobbi-tevékenység előzte meg a világeseményt, akárcsak más sportágak esetében is. A Giro-val az volt a szerencsénk, hogy találtunk olyan metszéspontokat, ami mindenkinek megfelelő volt.

– Mit jelent Magyarország számára mindez?

– Óriási eseményt, és elismerést. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy a régióját be tudnák így mutatni, mint most mi, a Gironak köszönhetően. Az értékeinket, hogy milyen csodálatos Magyarország. Hat, kamerával felszerelt motoros megy végig az útvonalon. Ők nemcsak a versenyzőket követik nyomon, hanem a tájat, a környezetet és az embereket is megmutatják. Nem is beszélve a helikopterről, amely folyamatosan rögzíti a szakaszokat. Hihetetlen élmény. Emlékszem, amikor a Tour de Hongrie versenyének felvételeit néztem még évekkel ezelőtt az Eurosporton, az volt az érzésem, hogy itt akarok élni! Akkor tudatosult bennem, de hiszen én itt is élek. Szóval, maga volt a gyönyör!

– Mit szól a lakosság a versenyhez?

– Sokan várják, az tény. Eredetileg 2020-ban lett volna a budapesti rajt, de a pandémia miatt, két évet kellett halasztani, érthető az érdeklődés az emberek részéről. Óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél alaposabban tájékoztassuk a lakosságot, ehhez készítettünk információs anyagokat is. A Nagy Rajt kapcsán Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól a weboldalunkon tájékozódhatnak. Ebben a rendőrségnek van a legnagyobb szerepe, akik profi módon készülnek a zökkenőmentes biztosításra. A szurkolóknak pedig a helyszíneken csak azt tanácsolhatom, élvezzék a fesztiválhangulatot. Tudom, hogy itthon még csak most tanulják mindezt, de higgyék el, annál nincs is jobb, mint reggeltől-délutánig a kerékpározókat nézve piknikezni. Menjenek ki a barátaikkal és éljenek át egy fantasztikus közösségi élményt településeiknél, az út mentén.

– Akkor mondhatjuk, hogy a 2 év halasztás valahol szerencse is?

- Igen, ebben egészen biztos vagyok. Sokkal több lett az információnk és lényegesen felkészültebbek vagyunk most.

– A magyar kerékpározók is így vélekednek, hiszen Valter Attila, aki tavaly 3 napig viselte a rózsaszín trikót a Giron, most állítása szerint élete formájában van, de ugyanez elmondható Peák Barnabásról és Fetter Erikről is, akik szintén rajthoz állnak Budapesten. Milyen eredményeket várhatunk tőlük?

– Nagyon szurkolok nekik és nemcsak azért, mert személyesen is ismerem őket. Biztos vagyok benne, hogy a tudásuk legjavát nyújtják majd a hazai közönség előtt és sikeresek lesznek a versenyen. Ehhez mi, hazai szervezők, az olasz szervezőkkel karöltve minden feltételt biztosítunk a számukra és remélem, hogy a magyar kerékpársportnak töretlen lesz a fejlődése továbbra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Élő adásban fakadt ki a magyar kapitány, nem tetszett neki, hogy az amerikai úszó mégis győzött
Dr. Sós Csabában indulatot keltett, hogy a szabálytalan Justin Ress mégis megkapta aranyérmét. Aztán rájött, hogy élőben van.

Link másolása

hirdetés

A 2022-es budapesti vizes-világbajnokság úszóversenyei egy érdekes ítélettel zárultak. Justin Ress az időmérő szerint elsőként csapott célba 50 háton, azonban beérkezése szabálytalansága miatt kizárták a versenyből. Később fellebbeztek, így mégis az amerikai úszó szerezte meg az aranyérmet.

Molnár Mátyás, az m4sport riportere Dr. Sós Csabát arról faggatta, hogyan értékeli a vb-t, miközben Ress várta aranyérmét. Az értékelő pont egybeesett az amerikai himnusszal és a díjátadóval, azért Dr. Sós úgy gondolta, nem tartja magában a véleményét - adta hírül a 24.hu.

hirdetés

Az alábbi beszélgetés élő adásban zajlott le:

– Ez miért kap most aranyérmet? – vetette közbe az úszók szövetségi kapitánya.

– Mert visszavonták a kizárást – felelte Molnár Mátyás.

– Ezt nem szeretem.

– Minket is meglepett ez a fordulat.

– Engem nem meglepett, hanem indulatot kelt.

– Miért?

– Mert nem volt szabályos, maradjunk annyiban.

– A beérkezése?

– Igen. Bárki más csinálja ezt, hazaküldik.

– Akkor miért vonták vissza?

– Hát ez az. Ez az én kérdésem is. Ez olyan, mint a váltásnál. Ott mínusz 0.02 volt a megengedett, ezek egyszer mínusz 0.03-at ugrottak, azóta mínusz 0.03. Nem szeretem ezt.

– Továbbra is élő adásban figyeljük az eseményeket.

– Ja, bocs. Ajaj.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
Soha nem fogjuk már élve látni Schumachert a legendás Forma-1-es riporter szerint
Sok mindenben már nem lehet reménykedni - mondta Frankl András.

Link másolása

hirdetés

Michael Schumacher 2013. decemberében szenvedett tragikus síbalesetet, a sztár azóta sem jelent meg a nyilvánosság előtt, svájci otthonában, a családja körében lábadozik. A pilóta állapotáról semmi konkrétumot nem lehet tudni.

A hétszeres világbajnokról most a legendás Forma 1-es magyar újságíró Frankl András beszélt a GP Híreknek adott interjújában. Frankl a lapnak azt mondta, hogy tavaly ott volt az Amerikai Nagydíjon Austinban, ahol a Haas-istállónál egyszer csak szembejött vele Corinna Schumacher, a pilóta felesége.

„Amint megláttam, elkezdtem zokogni, még ő vigasztalt engem. Elmondtam neki, hogy soha nem feledem el Michaelt, hogy mennyi mindent jelentett nekem az ő barátsága, jelenléte a Forma-1-ben” - mondta a 84 éves újságíró. Frankl szerint bár megrendítő ezt kimondani, de

„azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy Michael Schumachert soha nem fogjuk már élve látni.”

A riporter szerint bár Schumachert megmenteni a világ legfantasztikusabb dolga lenne, de nem tudják. Azt is hozzátette: ha a pilóta hírneve nem volt arra elég, hogy a világ legjobb orvosai meggyógyítsák, „akkor itt sok mindenben már nem lehet reménykedni”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Elsírta magát a 18 éves magyar úszó a vizes vébén, Hosszú Katinka vigasztalta
Mihályvári-Farkas Viktória lemaradt a 400 méteres vegyesúszás döntőjéről, Hosszú Katinka viszont az ötödik legjobb idővel bejutott.

Link másolása

hirdetés

Hosszú Katinka az ötödik idővel bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság szombati zárónapján.

A szám másik magyar versenyzője, a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai-6. Mihályvári-Farkas Viktória 9. helyen zárt összesítésben, így nem lesz ott az esti programban.

A két magyar úszó ugyanabban a futamban állt rajtkőre. Hosszú, a szám címvédője, világcsúcstartója és 2016-os olimpiai bajnoka 4:39.15 perces idővel csapott a célba, sikerült lehajráznia a tokiói játékokon hazai környezetben duplázó, 200-on és 400-on is győztes japán Ohasi Juit.

Hosszú a vegyes zónában elmondta, boldog, hogy még egyszer úszhat hazai közönség előtt, ugyanakkor ez most egyáltalán nem olyan érzés, mint korábban. A magyar klasszis kérdésre reagálva azt mondta, a Duna Arénában világbajnokságon szombat este utoljára úszik majd.

A 18 éves Mihályvári-Farkas 4:41.16 perccel a kilencedik lett összesítésben.

A fiatal magyar úszó a medenceparton elsírta magát, mire a tévés interjúval végző Hosszú Katinka odament hozzá és átölelte.

Mihályvári-Farkas aztán elmondta, annyi pozitívumot lát, hogy idén ez volt a legjobb ideje, persze így is csalódott. Hozzátette, a program változásával - hogy ezt a számot a vb végén rendezik - a felkészülésen is módosítottak, ráadásul az elmúlt időszakban sikerült néhány kilogramm izmot is felszednie, ezt azonban a vízben egyelőre még nem bírja el és korábban kezd savasodni. Mihályvári-Farkas megjegyezte, fiatal még, és a 2024-es párizsi olimpián szeretne a legjobb formájában kerülnis.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
„Boldog szülinapot, anya, belehaltam a vízbe!” – így köszöntötte a vb-döntős magyar vízilabda-kapus az édesanyját
A magyar női vízilabda-válogatott az amerikaiak csapata ellene harcol majd az aranyéremért.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön Magyarország bravúros játékkal, izgalmas mérkőzésen 13-12-re legyőzte Hollandiát a női vízilabda-világbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutottunk a döntőbe. A mérkőzés egyik sztárja kétségtelenük Magyari Alda kapus volt, aki több emlékezetes védést is bemutatott.

A meccs után Magyari otthonra üzent, mert mint mondta, édesanyja a legnagyobb rajongója – írja a 24.hu.

„Csak ezt az egyet kívántam, hogy a mai mérkőzést megnyerjük és a döntőben láthasson minket élőben. innen is üzenem, hogy nagyon boldog szülinapot, anya! Belehaltam a vízbe, nagyon szépen köszönöm az eddig belefektetett munkát!”

- mondta az M4 Sport riporterének.

A magyar csapat tehát kiharcolta a döntőt, ahol az Egyesült Államok csapata lesz az ellenfele.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: