News here
hirdetés

SPORT

Világsztár kerékpárosok érkeznek Budapestre, a Dunakanyarba és a Balatonra

Május 6-án Budapestről indul a 105. Giro d'Italia mezőnye. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz.

Link másolása

hirdetés

A hazánkban rendezett szakaszokat (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) magában foglaló Nagy Rajt különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar látványosságait, tájait és műemlékeit. Balázs Tibor operatív vezetőt kérdeztük a közelgő versenyről.

– Mennyit alszik mostanában?

– Próbálok arra koncentrálni, hogy eleget aludjak. Ez egy kihívás a számomra, hogy optimálisan meglegyen a munkaidő és a pihenés közti egyensúly.

– Ha már kihívás… A mostani a legnagyobb – ha sportnyelven fogalmazok – megméretése?

- Ekkora még nem volt. A Tour de Hongrie szervezésében veszek részt évek óta, most a kettő együtt zajlik, szóval biztosan állíthatom, ez életem eddigi legnagyobb feladata.

hirdetés

– A Nagy Rajt kapcsán miből áll ez pontosan?

– Van egy operatív stáb a helyi szervező bizottság részéről, az ő munkájukat irányítom az operatív igazgatónk útmutatásai alapján.

– Mik a legjelentősebb utolsó simítások?

– Olyan részletek egyeztetései, mint például a biztosítások, egészségügyi, rendőri, civilbiztonsági szolgálatok munkájával, a Giro d'Italia olaszországi szervezőivel való együttműködés tökéletes összehangolása, a szolgáltatások folyamatos ellátása: tényleg másodpercről-másodpercre mindent össze kell hangolnunk, de gördülékenyen működünk közre.

Balázs Tibor, a Nagy Rajt operatív vezetője (a képen jobbra) fesztiválhangulatra számít

– A három nagy körverseny: a Tour de France, a Vuelta Espana és a Giro d'Italia a legismertebb a világon. Miért éppen az olasz háromhetes verseny Nagy Rajtját rendezheti meg hazánk?

– Nagyon nehéz bármelyik 3 hetes viadal rendezési jogát megszerezni, hatalmas munka és lobbi-tevékenység előzte meg a világeseményt, akárcsak más sportágak esetében is. A Giro-val az volt a szerencsénk, hogy találtunk olyan metszéspontokat, ami mindenkinek megfelelő volt.

– Mit jelent Magyarország számára mindez?

– Óriási eseményt, és elismerést. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy a régióját be tudnák így mutatni, mint most mi, a Gironak köszönhetően. Az értékeinket, hogy milyen csodálatos Magyarország. Hat, kamerával felszerelt motoros megy végig az útvonalon. Ők nemcsak a versenyzőket követik nyomon, hanem a tájat, a környezetet és az embereket is megmutatják. Nem is beszélve a helikopterről, amely folyamatosan rögzíti a szakaszokat. Hihetetlen élmény. Emlékszem, amikor a Tour de Hongrie versenyének felvételeit néztem még évekkel ezelőtt az Eurosporton, az volt az érzésem, hogy itt akarok élni! Akkor tudatosult bennem, de hiszen én itt is élek. Szóval, maga volt a gyönyör!

– Mit szól a lakosság a versenyhez?

– Sokan várják, az tény. Eredetileg 2020-ban lett volna a budapesti rajt, de a pandémia miatt, két évet kellett halasztani, érthető az érdeklődés az emberek részéről. Óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél alaposabban tájékoztassuk a lakosságot, ehhez készítettünk információs anyagokat is. A Nagy Rajt kapcsán Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól a weboldalunkon tájékozódhatnak. Ebben a rendőrségnek van a legnagyobb szerepe, akik profi módon készülnek a zökkenőmentes biztosításra. A szurkolóknak pedig a helyszíneken csak azt tanácsolhatom, élvezzék a fesztiválhangulatot. Tudom, hogy itthon még csak most tanulják mindezt, de higgyék el, annál nincs is jobb, mint reggeltől-délutánig a kerékpározókat nézve piknikezni. Menjenek ki a barátaikkal és éljenek át egy fantasztikus közösségi élményt településeiknél, az út mentén.

– Akkor mondhatjuk, hogy a 2 év halasztás valahol szerencse is?

- Igen, ebben egészen biztos vagyok. Sokkal több lett az információnk és lényegesen felkészültebbek vagyunk most.

– A magyar kerékpározók is így vélekednek, hiszen Valter Attila, aki tavaly 3 napig viselte a rózsaszín trikót a Giron, most állítása szerint élete formájában van, de ugyanez elmondható Peák Barnabásról és Fetter Erikről is, akik szintén rajthoz állnak Budapesten. Milyen eredményeket várhatunk tőlük?

– Nagyon szurkolok nekik és nemcsak azért, mert személyesen is ismerem őket. Biztos vagyok benne, hogy a tudásuk legjavát nyújtják majd a hazai közönség előtt és sikeresek lesznek a versenyen. Ehhez mi, hazai szervezők, az olasz szervezőkkel karöltve minden feltételt biztosítunk a számukra és remélem, hogy a magyar kerékpársportnak töretlen lesz a fejlődése továbbra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Élő adásban fakadt ki a magyar kapitány, nem tetszett neki, hogy az amerikai úszó mégis győzött
Dr. Sós Csabában indulatot keltett, hogy a szabálytalan Justin Ress mégis megkapta aranyérmét. Aztán rájött, hogy élőben van.

Link másolása

hirdetés

A 2022-es budapesti vizes-világbajnokság úszóversenyei egy érdekes ítélettel zárultak. Justin Ress az időmérő szerint elsőként csapott célba 50 háton, azonban beérkezése szabálytalansága miatt kizárták a versenyből. Később fellebbeztek, így mégis az amerikai úszó szerezte meg az aranyérmet.

Molnár Mátyás, az m4sport riportere Dr. Sós Csabát arról faggatta, hogyan értékeli a vb-t, miközben Ress várta aranyérmét. Az értékelő pont egybeesett az amerikai himnusszal és a díjátadóval, azért Dr. Sós úgy gondolta, nem tartja magában a véleményét - adta hírül a 24.hu.

hirdetés

Az alábbi beszélgetés élő adásban zajlott le:

– Ez miért kap most aranyérmet? – vetette közbe az úszók szövetségi kapitánya.

– Mert visszavonták a kizárást – felelte Molnár Mátyás.

– Ezt nem szeretem.

– Minket is meglepett ez a fordulat.

– Engem nem meglepett, hanem indulatot kelt.

– Miért?

– Mert nem volt szabályos, maradjunk annyiban.

– A beérkezése?

– Igen. Bárki más csinálja ezt, hazaküldik.

– Akkor miért vonták vissza?

– Hát ez az. Ez az én kérdésem is. Ez olyan, mint a váltásnál. Ott mínusz 0.02 volt a megengedett, ezek egyszer mínusz 0.03-at ugrottak, azóta mínusz 0.03. Nem szeretem ezt.

– Továbbra is élő adásban figyeljük az eseményeket.

– Ja, bocs. Ajaj.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
Soha nem fogjuk már élve látni Schumachert a legendás Forma-1-es riporter szerint
Sok mindenben már nem lehet reménykedni - mondta Frankl András.

Link másolása

hirdetés

Michael Schumacher 2013. decemberében szenvedett tragikus síbalesetet, a sztár azóta sem jelent meg a nyilvánosság előtt, svájci otthonában, a családja körében lábadozik. A pilóta állapotáról semmi konkrétumot nem lehet tudni.

A hétszeres világbajnokról most a legendás Forma 1-es magyar újságíró Frankl András beszélt a GP Híreknek adott interjújában. Frankl a lapnak azt mondta, hogy tavaly ott volt az Amerikai Nagydíjon Austinban, ahol a Haas-istállónál egyszer csak szembejött vele Corinna Schumacher, a pilóta felesége.

„Amint megláttam, elkezdtem zokogni, még ő vigasztalt engem. Elmondtam neki, hogy soha nem feledem el Michaelt, hogy mennyi mindent jelentett nekem az ő barátsága, jelenléte a Forma-1-ben” - mondta a 84 éves újságíró. Frankl szerint bár megrendítő ezt kimondani, de

„azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy Michael Schumachert soha nem fogjuk már élve látni.”

A riporter szerint bár Schumachert megmenteni a világ legfantasztikusabb dolga lenne, de nem tudják. Azt is hozzátette: ha a pilóta hírneve nem volt arra elég, hogy a világ legjobb orvosai meggyógyítsák, „akkor itt sok mindenben már nem lehet reménykedni”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
Horrorbaleset a Forma–1-ben: az egyik autó fejjel lefelé repült ki az első kanyarban – az újraindított versenyt Sainz nyerte
Csou Kuan-jü, az Alfa Romeo kínai pilótája jól van, de hordágyon vitték el a baleset helyszínéről.

Link másolása

hirdetés

Közvetlenül a rajt után hatalmas baleset történt a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjon, a versenyt pedig emiatt piros zászlóval félbeszakították.

A televíziós közvetítésben nem ismételték meg a startnál történt esetet, de Csou Kuan-jü, az Alfa Romeo kínai versenyzője hatalmasat bukott, versenyautója fejjel lefelé repült ki a bukótérbe az első kanyarban.

A viadalt azonnal félbeszakították, több mint tíz perccel később a Sky Sports az Alfa Romeo istállóra hivatkozva azt írta, a pilóta jól van, de hordágyon vitték el a baleset helyszínéről.

A rajt után a világbajnoki címvédő Max Verstappen állt az élre, míg a pole pozícióból startoló Carlos Sainz Jr. (Ferrari) második, a hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton (Mercedes) harmadik volt.

Csou versenyautója többszáz méteren keresztül csúszott fejjel lefelé az első kanyar bukóterébe, majd átesett a gumifalon is, és a nézőket védő fémkerítésnek csapódott.

Nagyjából 15-20 perc után kiderült, hogy Csou jól van, nem veszítette el az eszméletét, és nincs komolyabb sérülése.

hirdetés

A Brit Nagydíj 17 óra előtt néhány perccel újra elstartolt, a versenyzők az eredeti sorrend szerint állnak fel a rajtrácsra.

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte végül a versenyt amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünet után folytatódott.

A 27 éves Sainz pályafutása 150. Forma-1-es viadalán először diadalmaskodott.

A spanyol mögött Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzője ért célba másodikként, míg a hazai közönség előtt szereplő hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája harmadikként.

A vb-címvédő Max Verstappen (Red Bull) hetedik lett, Charles Leclerc pedig a negyedik helyre hozta be a másik Ferrarit. Karrierje első vb-pontjait szerezte Mick Schumacher (Haas), aki nyolcadikként zárt.

A vb jövő hétvégén Ausztriában folytatódik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
„Boldog szülinapot, anya, belehaltam a vízbe!” – így köszöntötte a vb-döntős magyar vízilabdakapus az édesanyját
A magyar női vízilabda-válogatott az amerikaiak csapata ellen harcol majd az aranyéremért.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön Magyarország bravúros játékkal, izgalmas mérkőzésen 13-12-re legyőzte Hollandiát a női vízilabda-világbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutottunk a döntőbe. A mérkőzés egyik sztárja kétségtelenük Magyari Alda kapus volt, aki több emlékezetes védést is bemutatott.

A meccs után Magyari otthonra üzent, mert mint mondta, édesanyja a legnagyobb rajongója – írja a 24.hu.

„Csak ezt az egyet kívántam, hogy a mai mérkőzést megnyerjük és a döntőben láthasson minket élőben. innen is üzenem, hogy nagyon boldog szülinapot, anya! Belehaltam a vízbe, nagyon szépen köszönöm az eddig belefektetett munkát!”

- mondta az M4 Sport riporterének.

A magyar csapat tehát kiharcolta a döntőt, ahol az Egyesült Államok csapata lesz az ellenfele.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: