SIKERSZTORIK
A Rovatból

Óriási kékcápát fogott az Adrián egy magyar horgász

Nikl Bélának egy 2,5 méretes, 150 kilós kékcápát sikerült horogra akasztania.

Link másolása

Egy kékcápát is sikerült horogra akasztania Nikl Bélának Horvátországban a Kornati Nemzeti Parkban - írja a teol.hu.

Az ismert dunaföldvári horgász idén májusban indult útnak Bárdkai Lászlóval és egy horvát kísérővel tonhalat fogni, itt sikerült egy 2,5 méretes, 150 kilós kékcápát horogra akasztaniuk.

A zsákmányt azonban természetesen nem tarthatták meg, hiszen a kékcápa védett fajnak számít.

"Gyönyörű állat, gyors, tökéletesen kifinomult a szaglása, de ha nincs kifáradva, könnyen megsértheti a horgászt"

- magyarázta a portálnak a magyar horgász.

Nikl Béla azóta már a következő tengeri expedíciót tervezgeti, ami jövőre valósulhat meg. Barátjával szeretnének visszatérni Norvégia északi részére, ahol korábban húszkilós tőkehalakat is sikerült fogniuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek – fesztivállal ünnepelt a Csányi Alapítvány
A Csányi Alapítvány immár 19 éve támogatja a nehéz anyagi helyzetben lévő családok tehetséges gyermekeinek oktatását. Prioritásuk az idegennyelv-tudás és az informatikai ismeretek fejlesztése.

Link másolása

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek.

Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

„Ha ki is repültem a kertből, mindig mikor visszatértem tudtam hozni olyan magokat, amiktől szebb lett a kert, a közösség” – így foglalta össze Járay Bianka, hogy mit jelent a Csányi Alapítvány mentoráltjának lenni. Biankát 2008 óta, 10 éves korától támogatja a Csányi Alapítvány. Idén három nyelv ismeretével és két diplomával búcsúzik a programtól. Kiemelkedő teljesítményét az Életút Fesztiválon Ágoston Attila-díjjal jutalmazták.

A siker kulcsa: nyelvtudás és informatika

A munka világába történő sikeres belépéshez manapság nélkülözhetetlen a használható idegennyelv-tudás.

A Csányi Alapítványnál a nyelvi órák, az alapítványi versenyek, a táborozások, valamint a külföldi önkéntesek bevonása mind azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok ne csak nyelvvizsga bizonyítvánnyal, hanem használható nyelvtudással rendelkezzenek.

A Csányis diákok 2008 és 2023 között összesen 606 sikeres nyelvvizsgát tettek.

A nyelvtudás mellett Dr. Csányi Sándor alapító az Alapítvány létrehozásakor prioritásként határozta meg az informatikai tudás bővítését.

A mentorált fiatalok eddig 246 komplett informatikai vizsgabizonyítványt szereztek. Oktatásuk ezzel nem zárul le, további informatikai képzéseken is részt vehetnek. A digitális kultúra fejlesztése érdekében az első kísérleti év jó tapasztalatai alapján több Közösségi Házban is elindult a Maker’s Red Box projektek használata. Kaposváron immár második éve járnak a diákok a Digitális Tudásközpontba, ahol először a Szuperhősök, most pedig a Jövő városa projekt keretében ismerkednek a tudomány és a technológia újdonságaival.

Mohácson és Pécsett már a mentorok és az informatikai fejlesztők tanulták meg a kidolgozott tananyagok használatát. Mohácson a Jövő Városa, Pécsett a Global Warning projektben dolgoznak a diákok, mindenütt nagy sikert arat a program, hisz olyan készségeket fejleszt, amelyek a tanulás minden színterén kamatoztathatóak.

A gyerekek olyan eszközökkel ismerkednek meg a program során, mint a 3D nyomtató, lézervágó, megtanulják a mikrobit-ek programozását és alkalmazási területeit.

S ami a legfontosabb készség: megtanulnak közösen gondolkodni és együttműködni.

Jászberényben projektmunka keretében évek óta Lego-robot programozást is tanulnak a gyerekek, évről évre sikeresen szerepelnek az országos robotika versenyen.

Legfrissebb büszkeségük, hogy a Jász Stones csapat, vagyis a jászsági lego-programozók a FIRST LEGO League verseny 2024. évi országos döntőjében elért helyezésükkel – melynek része az innovációért járó különdíj is – kivívták a jogot, hogy Sydneyben a Macquarie Egyetemen megrendezésre kerülő Ázsiai, Csendes-óceáni Nyílt Bajnokságon induljanak 2024 nyarán.

Az Alapítvány további informatikai képzései: számítógépes grafika működik Nagybajomban, animációkészítés Kaposváron, 3D-s nyomtatás programozására van lehetőség Pécsett, professzionális Fotós Klub működik Szegeden.

A közösség ereje

Jelenleg hét Közösségi Házban – Jászberény, Nagybajom, Kaposvár, Pécs, Mohács, Szeged, Szentes - 21 tehetséggondozó csoportban több mint félezer hátrányos helyzetű diákot segít a Csányi Alapítvány az általános iskola 5. osztályától egészen az egyetem befejezéséig, vagy piacképes szakma megszerzéséig.

A támogatottak száma 2021 óta éves szinten meghaladja az 500 főt, a testvéreket és családtagokat is figyelembe véve több mint 1500 főt pártfogol folyamatosan az Alapítvány.

Az Életút Programot az idei évig 86 fiatal teljesítette sikerrel, idén további 19 fiatal búcsúzik ünnepélyesen, köztük négyen szakmai végzettséget, 15-en pedig diplomát szereztek. Mára nemcsak az Alapítvány lett nagykorú, hanem egyre több az olyan fiatal felnőtt, akik a támogatásnak köszönhetően megszerzett tudás és tapasztalat birtokában sikeresen állják meg a helyüket a nagybetűs életben. A program sikerét mutatja, hogy a végzettek közül egyre többen maradnak közel az Alapítványhoz és segítik a mostani fiatal mentoráltakat.

„Van 500 olyan barátom, akikben feltétel nélkül megbízok. Tudom, hogy ahogyan én is, ők is magas színvonalon művelik szakmájukat, munkájukat és bármikor számíthatunk egymásra” – mondta Szabó Gábor László, az Alapítvány Gyermekparlamentjének korábbi elnöke, az Alumni szervezet egyik alapítója, aki már maga is mentorál végzés előtt álló alapítványi fiatalokat.

Ezt a szellemiséget, a „Csányisok” összetartását emelte ki a kuratórium elnöke, Csányi Erika is: „Nemcsak a megszerzett tudás és a tanulás az érték, hanem a boldog gyermekkor is, mert ez vezet a sikeres, harmonikus felnőttkorhoz. Azt pedig még nagyobb öröm látni, hogy sokan igyekeznek visszaadni a közösségüknek a megszerzett tudást és tapasztalatot. Ezek a példák mutatják, hogy “Csányisnak” lenni nem a végzettségről szól, hanem egy szellemiség, ami egész életében elkíséri azokat, akik a részesei.”

A cél a legteljesebb tudás biztosítása

Az Alapítvány célja, hogy az élet lehető legtöbb területén nyújtson képzéseket a mentoráltjainak.

„A tehetség önmagában nem elegendő a sikerhez, kemény, kitartó munkára is szükség van. Az elmúlt közel két évtizedben elért eredmények alapján az Alapítvány működését alapítóként jó befektetésnek minősítem, amit visszaigazol a Nobel-díjas magyar tudós, Dr. Karikó Katalin elismerő támogatása is.” – mondta Dr. Csányi Sándor.

A fejlesztő munka támogatására 2021-ben Dr. Karikó Katalin a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom felét, 10 millió forintot juttatott a Csányi Alapítványnak. A támogatás összegét a támogató kérésének megfelelően a diákok természettudományos ismereteinek bővítésére, illetve kutatásokra fordították. A program eredményeit látva Dr. Karikó Katalin 2023-ban ismét támogatta az Alapítványt, ezúttal 10 ezer euróval.

Ennek felhasználásával ebben az évben is megrendezték a természetismereti tudást bővítő programokat, továbbá a kutatásokhoz szükséges eszközöket és anyagokat szereztek be. A támogatásból megvalósuló programokról, kutatásokról idén már a második kiadványt jelentette meg az Alapítvány.

A munka nem áll meg

2024-ben Kaposváron, Szegeden, valamint Mohácson és környékén a márciusban megtartott beválogatások alapján összesen 45 újabb kisdiák felvételére tesznek javaslatot a Kuratóriumnak az Életút Programba. Ezzel a támogatottak jelenlegi létszáma továbbra is meghaladja az 500 főt. Az ő fejlődésüket 21 főállású mentor, 54 fejlesztőtanár és 41 önkéntes, köztük 3 fő külföldi önkéntes segíti.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Megvannak az idei VinAgora borverseny díjazottjai
14 különböző országból összesen 877 bort neveztek a versenybe, melynek háromnegyed része hazánkból származott.

Link másolása

Hazánk borversenye minden szempontból minőséget képvisel a nemzetközi normáknak megfelelően. A pontos, precíz előkészületi munkálatokon túl elengedhetetlen az innovatív technológiai háttér a VinAgora alapvetően magas színvonalának megtartásához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága kiemelt szerepet tölt be az eredmények hitelességében. A tableteken történő borbírálat során a zsűri mentesül minden papíralapú adminisztrációtól, lehetővé téve a bor egyszerű, pontos és gyors beazonosítását, elemzését és értékelését. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a program legújabb, még inkább felhasználóbarát verzióját használták idén a zsűritagok. A borok egyéni értékeléseinek összegyűjtését, átlagolását majd a pontszámok összesítését a rendszer azonnal, hiba nélkül végezte el.

Minden borverseny kétségkívül fontos és nélkülözhetetlen a borágazat fejlődéséhez, viszont érdemes megjegyezni, hogy a versenyek szabályzata különböző szempontrendszerek szerint lettek kialakítva. A VinAgora a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján zajlik, így hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyként tartják számon.

A VinAgorán minden pohárba töltött bor elismert hazai és külföldi borászok áldozatos és elhivatott munkájának gyümölcseként bontakozott ki, melyekhez a bírálók egységesen, ugyanazzal a tisztelettel álltak hozzá. Azért, hogy ez gond nélkül megvalósulhasson, a 6 fős bizottságok munkáját tapasztalt koordinátorok segítették a minták megfelelő előkészítésével. A borok nyitása, hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, vörösborok levegőztetése, a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció mind a koordinátorok felelősségi körét alkotta, és a verseny színfalak mögötti munkájának szerves részét képezte.

Idén kiemelkedően erős mezőnyből kerültek ki a szakmai zsűri által éremmel díjazott borok. Az éremkiosztás szabályainak köszönhetően csak a nevezett minták 30%-a részesülhet nagyarany, arany- vagy ezüstéremben, azonban ezek megoszlását a végső pontszámok határozzák meg. Idén a végleges ponthatárokat kivételesen magasan kellett meghúzni, ezért az aranyérmes borok száma drasztikusan nőtt, ami egyben azt is jelentette, hogy az ezüstérmeké jelentősen csökkent a tavalyi eredményekhez képest.

Figyelemreméltó, hogy a csendes vörösborok kategóriájában rendhagyó módon egyáltalán nem született ezüstérem, ezzel fordított arányban az aranyérmek száma viszont nőtt, így e kategória borainak egyharmada a dobogó tetején végzett.

Lássuk az eredményeket

Több száz minta várakozott, hogy a palackból a pohárba öntve elnyerje a zsűri tetszését. 14 különböző országból összesen 877 bort neveztek a versenybe, melynek háromnegyed része hazánkból származott. Az aranyérmek megoszlása is ugyanebben az arányban alakult, így ezek 25%-át külföldi borok vitték haza.

A mezőny magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest. A zsűritagok idén a nevezett borok 23 %-át arany- és mindössze csak 6%-át taksálták ezüstre.

A véglegesített ponthatárok értelmében 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált.

Jöjjenek elsőként a különböző főkategóriák legjobb borait, vagyis a Champion díjas tételek:

Csendes fehérborok kategóriája: J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023

Csendes rosék kategóriája: Font Pincészet – Font Cabernet Sauvignon rosé 2023

Csendes vörösborok kategóriája: Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Pezsgők kategóriája: Szentpéteri Borpince – Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Hangavári Borászat – Tokaji Furmint késői szüretelésű 2021

Botrytisálódott borok kategóriája: Babits Borászat – Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú 2019

Gyöngyözőborok kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Jóbarát gyöngyözőbor 2023

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással. Hatalmas öröm, hogy 2022 óta idén újra Champion díj kerülhet kihirdetésre a gyöngyözőborok kategóriájában egy kiváló, friss és üde borkülönlegesség megtestesítőjeként.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)

Idén a legjobb magyar fajtaborok:

Cabernet franc: Stier Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2019

Kékfrankos: Vylyan Pincészet - Kékfrankos 2022

Irsai Olivér: Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Irsai Olivér 2023

Cabernet sauvignon: Garai Pincészet - Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Olaszrizling: Herold Pince - Liebling Olaszrizling 2020

Chardonnay: Herold Pince - Saci Chardonnay 2023

Merlot: Herold Pince - Vinori Merlot 2019

Rajnai rizling: Palik Pincészet - Rajnai Rizling 2022

Sauvignon blanc: Szöllősi Pincészet - Sauvignon blanc 2023

Syrah: Maul Zsolt Prémium Winery – Démon 2020

Furmint: Grand Tokaj Borászat Terroir Selection Szarvas Furmint 2021

Pinot Noir: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Pinot Noir 2022

Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki:

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – St Andrews Chardonnay 2022

Best of Brazil: Don Guerino – Monteolivo 2023

Best of France: Mas du Novi - Le Chemin de No(s) Vi(es) 2019

Best of Italy: Cantine Torrevento - Primaronda Castel del Monte DOC Rosato 2023

Best of Slovakia: Pivnica Čebovce - Müller Thurgau neskorý zber 2023

Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023

A 25. jubileumi VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált:

Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”:

Herold Pince (Pannonhalmi borvidék)

A Hovány Csoport különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára:

Rappay József, Schieber Borászat (Szekszárdi borvidék)

A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára:

Ifj. Hörcsik Richárd, Tokaj-Portius Borászat (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára: Riczu Bor- és Vendégház - Villányi Franc 2019 (Villányi Borvidék)

Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára:

Fritz Borbirtok (Szekszárdi borvidék)

Royal Tokaji Borászati Zrt. (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Bóna Labels különdíja a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack” számára:

Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Hemina fehér 2021 (Pannonhalmi borvidék)

A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:

J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc, Verdejo Edicion Especial 2023

Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:

Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:

Font Pincészet - Cabernet Sauvignon rosé 2023

Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:

Szentpéteri Borpince – Chardonnay Methode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

Bővebb információk és a teljes eredménylista megtalálható a VinAgora hivatalos honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: