SIKERSZTORIK
A Rovatból

Nappal alszik, éjszaka a világra vigyáz – interjú egy magyar szuperhőssel

Ő fedezte fel azt a két méteres kisbolygót is, ami február 13-án hajnalban robbant fel, Normandia felett. Az égitest nagy része elégett a légkörben, néhány apró darabját azonban megtalálták.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. március 07.


Link másolása

Azt azért mindenki sejti, hogy a mai csillagászok nem hordanak csillagos köpenyt, nincsen csúcsos süvegük, és hosszú fehér szakálluk. De azért azt hittem, hogy az obszervatóriumban, a kupola alatt töltik az éjszakáikat. Sárneczky Krisztián csillagász ábrándított ki, amikor elmondta, hogy ő, bár a Piszkéstetői Obszervatóriumban kutat minden derült éjszakán, ki sem mozdul az otthonából. A teleszkópot a saját íróasztaláról irányítja, számítógépen keresztül. A felvételeket is simán a dolgozószobájában értékeli ki. Természetesen azért a műszer mellett is dolgoznak, de az jobbára csak a technikai és karbantartó személyzet.

Ahogy a csillagászok sem köpenyes varázslók, a fekete öves bolygóvédők sem ismerhetőek fel a villamoson. Ugyanis ez a szerény hangú csillagász éjszakánként, mint a nagy szuperhősök, a Földet védelmezi. Földsúroló kisbolygók után kutat.

– Ön úgy él, mint gróf Drakula, tehát nappal alszik, és éjszaka kikel birodalmából, és elmegy bolygókat lesni.

– Igen. Fordított életet élek.

– Eddig hét alkalommal sikerült légkörbe belépő kisbolygót felfedezni még mielőtt találkozott a Földdel, ebből két alkalommal ön volt a felfedező, a legutóbbi február 13-án lépett a légkörbe.

– Igen.

– Hogy képzeljem el? Az ég ugyanazon részét fotózzák egymás után, és összehasonlítják, mi mozdult el? Nem unalmas ez?

– Konkrétan így történik a földközeli kisbolygók keresése, ami most már két és fél éve folyik a Piszkéstetői Obszervatóriumban.

Akkor sikerült a távcsőbe szerelni egy, a korábbinál tízszer nagyobb digitális detektort, és így már akkora terület látszik az égből egyetlenegy felvételen is, hogy az éjszaka során nagyon nagy területet le lehet tapogatni.

És hát valójában unalmas a munka, mert az égboltot kell fotózni folyamatosan, egy területről legalább három, de van, amikor 12-15 felvétel is készül. Ezeken a felvételeken kell keresni a mozgó égitesteket. Azonban a döntő részükön nincs semmi. Általában 30-40-50 látómezőnként, de van, amikor még ritkábban esik be egy felfedezés, a többit meg feldolgozza az ember, de nincs rajta semmiféle mozgó objektum, ami érdekes lenne.

– Ezeket az elmozdulásokat számítógépes szoftver elemzi, vagy ember végzi?

– Ezeket szoftverek keresik meg. Akkora területet látunk az égből, hogy több tízezer vagy százezernyi csillag van egyetlen felvételen, ezt már nem lehetne emberi erővel átvizsgálni. Tehát igen, erre célszoftvereket használunk, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy a felvételeken megtalálják ezeket az elmozduló égitesteket.

– Gondolom, ha talál is valamit, először is ki kell zárni annak a földi eredetét, például, hogy nem műholdat vagy egy repülőt látunk?

– Nem is igazán a műholdak azok, amik bezavarhatnak, mert azok általában viszonylag közel keringenek a Földhöz, és ott a gyors mozgást el lehet különíteni, de nagyobb távolságokban rengeteg elhagyott hordozórakéta kering a Föld-Hold rendszerben, melyek korábban esetleg bolygóexpedíciókat vagy holdexpedíciókat vittek, és azok már lehetnek olyan messze, hogy úgy tűnjenek, mintha egy földközeli kisbolygóról lenne szó. Erre azért elég jó katalógusok vannak, és akkor persze az az első lépés, hogy az ember megnézi, nem erről van-e szó. Utána lehet továbblépni, hogy akkor ez mi. Ki kell zárni, hogy nem fotózták-e le, nem katalogizálták-e. Ez kiderül később, ahogy az ember követi, mert a megtalálás után nagyon fontos az, hogy minél hamarabb ki tudjuk számítani a pályáját, ehhez további megfigyeléseket kell végezni. Így dől el az, hogy egyáltalán ember készítette-e, vagy természetes, és az is, hogy esetleg felénk tart-e az égitest.

– A múltkori objektumnál tényleg csak órákkal a légkörbe lépése előtt vált a dolog publikussá. Mikor történt maga a felfedezés, és mennyi idő volt az előbb elmondott munkára? Tehát mennyi idő telik el az első észleléstől odáig, hogy azt mondjuk, igen, ez felénk tart?

– Körülbelül 7 órával a becsapódás előtt találtam meg.

Ez azt jelenti, hogy miután a képek elkészülnek, olyan negyedóra alatt kimérem, megtalálom az égitesteket, és ezt azonnal elküldöm a nemzetközi csillagászközösség felé. Erre van egy erre rendszeresített holnap, ahova minden ilyen program feltölti azokat az égitesteket, amelyek földközeli kisbolygók lehetnek. De ez az első néhány megfigyelésből még nem szokott látszani. Amikor találok valamit, akkor megszakítom a keresést, és visszatérek arra a területre, elkezdem követni. Illetve mivel ez megjelenik a nemzetközi honlapon,

azok, akik az égitestek követésével foglalkoznak, szintén odairányítják a távcsövüket, ahol én észleltem, és megpróbálják ők is megfigyelni.

Körülbelül fél órával az első képek után születtek meg a megerősítések, amelyek viszont már mutatták, hogy felénk tart.

Végül egy horvát obszervatóriumból, az Isztriai-félszigeten található Višnjan Obszervatóriumból is lefotózták.

Az első rögzítés után ki kell derüljön, hogy veszélyes lehet-e, vagy sem.

Ez nem volt veszélyes. Az én képeimet a Horvátoszágból küldöttekkel összevetve derült ki, hogy ez bizony pont felénk tart.

– Gondolom akkor nagyon sok olyan objektumot talál, ami nem tart felénk, csak a közelünkben van.

– Van amikor nem találok semmit, de átlagosan olyan egy, kettő, maximum három égitestet találok egy éjjel, tehát idén már találtam huszonhetet januárban és februárban, azok közül most egy ilyen akadt, ami felénk jön. A statisztikák ennél rosszabbak, mert 30 ezer földsúroló kisbolygót fedeztünk fel eddig, és ezekből 7 jött csak felénk.

– És ennek a 30 ezernek tudjuk a további pályaadatait?

– Ez változó. Van amit csak rövid ideig tudunk észlelni, van amit csak néhány órán át, mert aztán el is suhan mellettünk, de van amit hosszabban.

Mindenesetre amit ismerünk, azok közül biztosan egyik sem tart a Föld felé,

veszélyes méretű meg különösen nem.

– Miután,észreveszi, hogy ez a pötty elmozdult, hogyan lehet meghatározni, hogy mekkora, és hogy veszélyes-e vagy sem?

– Ha már tudjuk, hogy felénk jön, akkor már egész pontosan ismerjük a tőlünk való távolságát. Különösképpen így, hogy egy másik helyről is észlelik, akkor már a két földrajzi hely ismeretében ki lehet háromszögelni.

Ha tudjuk a távolságát, akkor a fényességből már lehet egy körülbelüli átmérőt mondani.

Ebben az esetben például nagyon hamar látszott, hogy olyan egy-két méter átmérőjű az objektum, ami veszélytelen, hiszen a földi légkör megóv minket tőle, maximum kisebb kövecskék érnek földet, ahogy itt is történt.

Talán néhány száz grammos a legnagyobb darab, ami földet ért, meg persze vannak kisebbek is, egészen a néhány grammosig, amit megtaláltak.

– A fényesség alapján történő méretmeghatározásban mekkora a szórás? Gondolok itt arra, hogy a különböző anyagoknak más és más fényvisszaverő képességük.

– Van ilyen, de nem jelentős. Ezért is mondok egy-két métert. A tavalyi, amit találtam, az olyan 3-4 méteres volt, ebbe a tartományba lehet becsülni a nagyságát. De egy méter, két méter, öt méter, ezek még nem okoznak különösebb problémát. Ezen objektumok tömegének 95 százalékát a földi légkör nagyon jól elégeti.

– Ezek szerint az ön munkájában az a megnyugtató siker, amikor igazából nem is talál olyan nagyot, meg olyan szépet...

– Hát azért szeretek felfedezni.

– Kifogyhatatlanok a lehetőségei...

– Körülbelül még százezres nagyságrend vár felfedezésre, ez eltart még a harmincas évek végéig, ezek között nyilván lesznek olyanok, amelyek már nagyot tudnak ütni. Nagy katasztrófát azok sem okoznak, de azért az általuk létrejövő légköri robbanás már elég komoly lökéshullámot kelthet, amikor eléri a földfelszínt. Valójában ez a veszélyes, nem maga a lehulló test. Persze ha valakit fejbe csap, az nyilván kellemetlen, de nagy területre valójában a lökéshullám az, ami elér.

Ahogy Cseljabinszkban történt 2013-ban, ahol egy körülbelül 16-18 méter átmérőjű, korábban ismeretlen égitest robbant fel a város felett.

A meteoritok lakatlan területre hullottak, de a város fölött történt, 20-30 kilométer magasan a detonáció, amit a test feldarabolódása okozott, amikor a sűrűbb levegőbe ért.

Összeállítás a cseljabinszki becsapódásról

Mivel ez pontosan a város fölött történt, a lökéshullám volt az, ami sok ezernyi ablakot tört be, aztán az üvegszilánkok sebesítették meg főképp az embereket.

– Irdatlan nagy ez a Naprendszer, és ön itt magabiztosan kijelenti, hogy a következő évtized végére ezeket az objektumokat mind megismerjük. Tényleg? Mind meg lehet ismerni?

– Meg tudjuk becsülni, hogy mennyi idő alatt, hány távcsővel, mennyit fedeztünk föl, tehát akkor meg lehet becsülni, hogy mennyi az, ami még hátra van.

– Ilyen egyszerű?

– A világ megismerhető körülöttünk, minden csak idő kérdése. Ezek a kisbolygók is, előbb-utóbb mindegyik megismerhető és megtalálható lesz, csak hát hosszú-hosszú időt és sok energiabefektetést igénylő munka.

– Sokan végzik a világon ezt a munkát?

– Csinálják sokan, de talán nem elegen. Az Egyesült Államok jár ebben az élen. A NASA-nak az amerikai kongresszus adott megbízást, hogy derítse fel ezeket az objektumokat, a NASA pedig finanszíroz obszervatóriumokat. Ezen kívül Chilében van még egy amatőr csillagászok által üzemeltetett hely, ők ott a nagyon sok derült éjszakát használják ki, az Atacama-sivatagban.

A chilei program után jelen pillanatban Magyarország a harmadik legsikeresebb hely a világon ezeknek az égitesteknek a kutatásában most.

Tehát még elférnének az ég alatt ilyen programok. Most az Európai Űrügynökség, az ESA igyekszik felzárkózni valamennyire, pont az én két felfedezésem nyomán, mivel ezek voltak az első európai felfedezések. A tavalyi a norvég tengerbe csapódott, tehát teljesen lakatlan területen, ez meg most Normandiában, szárazföldön ért le. Európában mi vagyunk az legelsők ezen a területen, Magyarország.

– Erről miért nem hallunk többet?

– Ön is fölhívott. Végül is hallott valamit a becsapódásról.

– Igen, valóban.

– A híradókban is volt erről szó, de hát persze csak ott, ahol a pandamaci szokott lenni a sok rémség után. Most ez a felfedezés volt ott. Éppen lehagytuk Spanyolországot. Eddig Spanyolország volt Eurázsiában a vezető ország, de most ezzel a sikeres felfedezéssel sikerült lehagyni őket. Eurázsiában nemcsak most, hanem már összfelfedezésben is Magyarország a legsikeresebb ezen a területen.

– Meg kell kérdeznem az anyagiakat. Ki támogatja ezt a programot?

– Amiből mi ezt a fejlesztést létre tudtuk hozni, az egy GINOP pályázat volt 2016-ban. Még a Pálinkás József vezette NKFIH meghirdetett egy infrastrukturális fejlesztési pályázatot, ami európai uniós pénz volt, de a magyar kormány ítélte oda.

Akkor mi is nyertünk egy majdnem egymilliárdos pályázatot, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az ELTÉ-vel közösen. Meteorkamera rendszert is építettünk, továbbá ionoszféra-radart, és ezt a nagy kamerát is beszereztük Piszkéstetőre.

Tehát ez egy céltámogatás volt, tudományos programra. Ezt a részét pedig én szerettem volna csinálni.

– Ezek szerint önök folyamatosan pályáznak, hogy a munkát folytatni tudják?

– Ez ötéves program volt, ‘16-ban indult, az már lejárt. Most fenntartási időszak van. A fenntartásra meg az Akadémiától és az ELKH-tól (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, ahova átkerültek az akadémiai intézetek) mindig kaptunk pénzt, tehát azzal, hogy fusson a program, nincsen gond. De hát fejleszteni kellene.

Most már megvan a módszer, képesek lennénk üzemeltetni még egy vagy két távcsövet, de ennek egyelőre még nem látszik a financiális háttere, mivel sok százmilliós projektről lenne szó.

– Hány csillagász van Magyarországon, akik ilyen munkát tudnának végezni, ha bővülne a program?

– Több műszerhez persze több csillagász kellene, de legalább tudnánk munkát adni a fiataloknak. Egy nagyobb kutatócsoportot kellene létrehozni és üzemeltetni. Viszont ehhez még csak kellenek feltétlenül profi szakemberek, sokszor ezt amatőr csillagászok is el tudják végezni.

Amerikában azok, akik éjszaka a távcsöveket üzemeltetik, sokszor nem is profi csillagászok, mert ahhoz végül is nem kell mély tudományos ismeret. Helyettük lelkes amatőr csillagászokat vesznek fel, akik bírják az éjszakázást.

Nyilván a plusz vasak mellé kell szerezni plusz munkatársakat is.

– Hogyan jött önnek ez a gondolat, hogy márpedig én földsúroló kisbolygókat akarok keresni? Látott egy-két jó kis hollywoodi szuperprodukciót, és gyerekkora óta ez izgatta?

– Nem vagyok egy nagy science fiction hívő, sok csillagásszal ellentétben. Engem gyerekkorom óta maga felfedezés érdekelt. Hogy új dolgokat találjak. És ezt mindig sikerült megvalósítani. 25 éve kezdtem el, akkor még a Mars-Jupiter közötti, sokkal több, sokkal könnyebben felfedezhető kisbolygók tömkelegét kerestem. Az elmúlt 20 évben azokat gyakorlatilag felfedeztük. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a Magyarországon elérhető méretű távcsövekkel már nem nagyon találok újabbat. Ugyanígy a földsúroló kisbolygók felfedezése is egyszer véget érhet, de számomra ennek van egy praktikus oldala is.

Ez tényleg nemcsak elvont kutatás, hogy mit csinál egy fekete lyuk, habár az is nagyon érdekes, hanem itt konkrét gyakorlati haszna is van az ember munkájának.

És a jövőbe tekintve a kisbolygók bányászata már átvezet egy egészen más, már-már gazdasági dimenzióba is.

– Korábban említett egy időkeretet, amíg meg lehet találni az összes földsúroló objektumot. De megtörténhet, hogy olyan objektumok is veszélyeztethetik a Földet, amik most minden létező látótávolságon kívül vannak, mert a keringési periódusuk évezredekben mérhetőek, mint például a minap elhaladt C/2022 E3 (ZTF) üstökös.

– Ezeket nyilván az időből adódóan nem tudjuk megtalálni. Ami tízezer éve járt a Föld közelében, azt nem látjuk, csak tízezer évente. Azoknak a Földet megközelítő kisbolygóknak, amiket én kutatok, fél és három év között van a keringési ideje. Nyilván ezek a tízezer éves üstökösök jöhetnek még, létezik egy statisztikai szám, hogy milyen gyakran találhatnak el minket, de ez egy roppant picike szám.

– Ön ezek szerint bírja az éjszakázást.

– Ez alkati kérdés. Nem is mindenki alkalmas arra, hogy mondjuk hajnali négykor, ötkor még tudjon koncentrálni.

– Akkor most alvásidőben hívtam fel?

– Azért is mondtam a délutáni időpontot, mert délelőtt sokszor még alszom.

– Ha valakit nagyon érdekel az asztronómia, de nem bír éjszakázni, belőle lesz a rádiócsillagász?

– Ma már csillagászati műholdak is ontják az adatokat, tehát rengeteg mindent fel lehet dolgozni. Aki egy űrtávcsőre pályázik, úgyis megkapja az adatokat, és akkor szépen munkaidőben, reggel nyolctól délután négyig feldolgozza azokat. Sokszor nagy távcsövekhez egyébként sem utazik el az ember, már csak költségtakarékosságból sem.

Tehát ha nyer az ember távcsőidőt Chilébe, vagy Hawaii-n, azt szépen leészlelik, és akkor azt munkaidőben fel lehet dolgozni.

Nekem annyiban speciális a feladatom, hogy nem érhetek rá. Aki egy távoli kvazárt vizsgál, ott pénteken megvan az észlelés, ráér hétfőn elkezdeni az irodájában. Én, ha nem mérem ki a képeket, akkor simán lemaradhatunk egy becsapódásról.

– Színészektől meg szokták kérdezni, hogy mi a szerepálmuk. Önnek van valamilyen szakmai álma, amit szeretne még elérni?

– Nekem a nagy álom, az igazi nagy álom, ami gyerekkoromban engem úgy igazán megfogott, az az üstökösök felfedezése volt. Először üstökösökkel kezdtem el foglalkozni, csak abból már adódik a kisbolygó, mert hát végül is egy kutya. Valami apró izé, ami kering a Naprendszerben.

Végül is 35 év álmodozás után tavaly felfedeztem az első üstökösömet.

– Akkor ez megvolt.

– Két hónappal utána jött a becsapódó kisbolygó, ami szintén egy álmom volt. Ráadásul azt sikerült megismételni. Persze nem mondom, hogy akkor most lezárult az életem, mert találhatok még sokkal többet is. Üstökösből a magyar rekord az például öt. Lovas Miklós csillagász a '70-es, '80-as években öt üstököst fedezett fel, ugyanazzal a távcsővel, amivel én is dolgozom Piszkéstetőn. Őt utolérni, az egy szép terv. És természetesen a mostani munkámat folytatni. Nyilván személyes ambíció is ezen a szakterületen tényleg a világ legjobbjának lenni, és annak maradni, még több égitestet felfedezni, hiszen láthatóan a know-how az megvan, tudjuk, hogy mit, hogyan kell keresni, hogy sikeresek legyünk. Ezt jó lenne folytatni, lehetőség szerint még több eszközzel, hogy még több felfedezést tehessünk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hatalmas büszkeség: a világ valaha volt két legidősebb olimpiai bajnoka is magyar
Keleti Ágnes másodiknak lépett fel az örökranglistára, ő egyben a legidősebb élő aranyérmes.

Link másolása

Két magyar áll a legtovább élt olimpiai bajnokok listájának élén: a 2016-ban elhunyt Tarics Sándor az első a sorban, a most 102 esztendős Keleti Ágnes pedig a második.

Az 1936-os berlini olimpián a vízilabda-válogatottal aranyérmes Tarics – aki földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig – 102 évet és 241 napot élt.

Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója és ötszörös olimpiai bajnok tornásznő: Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be, az 1956-os melbourne-i olimpián pedig négyet.

102 évesen és 65 naposan jelenleg ő a legidősebb élő olimpiai bajnok, az olimpikonok sorában pedig a harmadik legidősebb.

Az aranyérmeseket összesítő listán azzal lépett a második helyre – a leghosszabban élt ötkarikás sportolókat számon tartó honlap alapján –, hogy megelőzte az 1924-es párizsi olimpián az amerikai evezős nyolcassal első James Stillman Rockefellert. A híres amerikai család tagja 2004-ben 102 évesen és 63 naposan hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Libamennyországot varázsolt egy német erdő közepén Feldner Blanka, a Bolond Libás Nő
8 ezer négyzetméternyi, meseszerű birtokon élnek Blanka libái, a tyúkokkal és cicákkal együtt. Imádja őket, és nem tud megválni tőlük. Miután kiszáradt a közeli tó, még saját úszómedencét is kaptak.
Belicza Bea - szmo.hu
2023. február 26.


Link másolása

Feldner Blanka és német férje tíz éve él egy gyönyörű erdőben. Ahogy korábbi cikkünkben olvashatták, saját kezükkel alkották irigylésre méltóan mesésre otthonukat, ami egyre szebb, és ahol egyre többen élnek.

Két éve még öt tyúkjuk, egy kakasuk, négy cicájuk és két libájuk volt. Utóbbiak azóta megsokszorozódtak. Blanka – ahogy barátnője hívja, Ludas Manyi - bizony túltolta. A 11 jókora tojást megenni nem akarták, gondolta, jó lesz kikeltetni. Tudta, hogy ez nem könnyű, szakkönyveket olvasott hozzá. Forgatta a tojásokat, bespriccelte vízzel és betolta a tojó alá.

„Mindenhol azt hallottam, hogy neki sem sikerült, meg neki sem ült meg a mama. Olyan jól csináltam véletlenül mindent, hogy az összes tojásból kikelt egy sárga cukiság. Csodálatos családot alkotnak, a mama és az apa is folyamatosan felügyeli a kicsiket.”

– meséli Blanka.

A nagy örömöt felváltotta egy kis aggodalom. Ahogy nőttek a kis libák, és egyre többet ettek az egyre emelkedő árak mellett, ráadásul a hangjuk is nőtt, felmerült, hogy el kell engedni őket.

„Először mondtam nagy pofával, hogy semmi gond, ez az önellátás, mennek majd a fagyasztóba. De a barátait nem eszi meg az ember!”

Ezután megpróbálta eladni libákat. A feladott hirdetésére a helyi állatvédelem is jelentkezett. Leizzadt hirtelen, mi lehet a baj. Ők viszont csak azért akarták meglátogatni, mert ilyen szépen tartott állatokat még nem láttak.

Jelentkezgettek a tenyésztők, de a Bolond Ludas Nő – ahogy a másik barátnője hívja – nem akarta adni.

„Kértem, hogy küldjenek fotót az új otthonukról. Látni akartam, van-e fürdőhelyük. Ezek hattyúk! Olyanok a mozdulataik. Órákig lehet csodálni őket. Órákig.”

Senki nem tudott olyan luxus libaotthont mutatni, ahova elengedte volna barátait. A tenyésztők ráadásul a gúnárokat akarták.

„Azt mondták, majd ők kiválogatják. Kérdezem, honnan tudják, hogy melyik fiú, melyik lány. Azt mondták, hogy ki kell nyomni. Érted? Na, itt nem lesz nyomkodás!”

Nehezen, de férjével együtt elfogadták, hogy a libák maradnak. Azzal lehet számolni, hogy körülbelül 20 évig. Hacsak nem csap le a madárinfluenza vagy egy róka rájuk. Blanka persze mindent megtesz, hogy ne essen bajuk. Az ólban kis kamerával figyeli, nem jutott-e be ragadozó vagy nem vesztek-e össze a gúnárok.

A tojásokat ezután sem akarják megenni, talán a szomszéd örül majd neki. Füves területük nem túl nagy, de egy bácsi beengedi az állatokat az ő legelőjére.

A libák nagy szerencséjére Blankáék erdejében van egy tó is, nagy szerencsétlenségükre viszont nyáron kiszáradt. Saját úszómedencét kaptak átmenetileg.

„Másfél méterrel alacsonyabb lett a tó szintje. Volt, hogy Gyuri kakas beleesett, félig elsüllyedt a mocsárban. Kitárt szárnnyal ült kifáradva. Üvöltöttem a páromnak, hogy jöjjön, ha én is becsúszok, akkor csak ő menthet ki minket."

Blanka szerint a klímaválság egyértelműen érezhető. Az első években nagyon esős volt ez az észak-németországi terület, de pár éve ugyanolyan meleg, száraz a nyár, mint otthon. „Nagyon száradnak ki a fenyők, már megint ki kell vágatnunk, mert nagy viharban rádőlnek az ólakra. Mi legyen a tölgyfákkal? Nem locsolhatjuk őket.”

Élet az Atelier farmon

A libák mellett tyúkokból is több van, igazi nemzetközi csapat jött össze.

„Gyuri kakas mellett az elején csak a német csajok voltak, a kendermagosék és a lazacosok. Ma már vannak angolok és olaszok is. Na azok nagyon hangosak, reklamálnak, dumálnak egyfolytában. Imádom őket! És vannak a svéd virágtyúkok, akik majdnem kihaltak a 70-es években. A legrégebbi svéd fajta tollazata olyan, mint a virágszirom.”

Ez utóbbi tyúkokat olyan gazdától vette, aki úgy kényezteti állatait, mint Blanka. „Neki nincs kakasa, mert lakótelepi részen lakik, ezért ő kirakott egy kakasposztert a tyúkoknak.”

Szerinte Blanka tyúkjai palotában élnek. Mások is úgy látják, hogy ezeknél a tyúkoknál nagy a luxus.

Több csirkés csoportban benne van, és elragadtatva olvassa, milyen sokan őrülnek meg a szárnyasokért legalább annyira, mint ő.

„Az amerikaiak kedves kisasszonyaimnak, lányaimnak hivják a tyúkokat. Van a csoportban egy olyan nő is, akinek nincs tyúkja, csak imádja a történeteket, amiket megosztunk.”

Blanka csoda állatnak tartja a sok tojást adó tyúkokat. Szerinte ők valóban hasznos állatok. A koszt és kvártélyt nagyjából csak ők dolgozzák le.

A négy cica ellenben nem hoz sok hasznot. A vörös Maja, a fekete Dusty, a cirmos, fehér gumicsizmás Bandika és Smilla nevű tesója fehér sportcipőben is leginkább csak modellként jegyezhető a családban.

Nem kell túl korán kelni az állatok etetéséhez, fél 7-től körülbelül 9-ig mindenki megkapja a reggelijét, megvan a takarítás, szellőztetés és az első torna is.

„A libákkal szinkron repülünk. Ez úgy néz ki, hogy én berepülök nekik, sírnál, ha látnád, és aztán ők is repülnek. Amíg ők legelnek, én elolvasom az e-maileket."

A családi vállalkozásban dolgozó Blanka az irodai munkát home officeban végzi, aztán kétnaponta útra is kell, olyankor elszalad a postára vagy egyéb utazós feladatokat old meg.

Este az állatok bezárása és nyáron a kis kert locsolása marad. Az erdőben élni gyönyörű, de veszélyes is a háziállatoknak. A tyúkokat most a sólyomtól óvta Blanka. „A tyúktartók legnagyobb ellensége. Nem túl nagy madár, de a csőre, lába nagyon erős, megöli a csirkéket.”

A 8 ezer négyzetméteres területen mindig akad tennivaló. Hónapokig söprögették például a faleveleket. „Muszáj, különben kirohad a kevés füves területünk is. Egy részét hátratalicskázom a tyúkoknak, hogy kiszedjék a kis fűszálakat, a másik rész meg megy a komposztálóba.”

Akad még munka a paradicsom, padlizsán, fokhagyma és fűszerek termesztésével, az almaszürettel, a befőzéssel és a szárítással.

„Ad egy fittséget, hogy folyamatosan jövök-megyek gyakorlatilag friss levegőn. Hétvégén sincs pihenés, enniük akkor is kell az állatoknak."

Ilyenkorra marad még Blanka kedvenc hobbija, a farmtáblák készítése. Általában lassan megy, első nap levág pár palettát. Másnap egy órát csiszol, aztán következő alkalommal lefesti az összeset.

A családi céges munka mellett ma már másodállásban vállalkozóként is dolgozik minimálisan.

Megnyitotta a bódéját, az eladó nélküli boltját. Az udvar elején kitette a táblákat, és aki szeretne, az a perselyben hagyhatja az árát. Jön pár rendelése és vásáron is volt már, de eleinte csak ingyen készített farmtáblákat, amivel a saját, illetve az állatok otthonát is díszíti.

Nemrég a Gyömrői Árvácskák Állatotthonnak adott kutyás, cicás feliratokat, hogy azzal legyen otthonosabb a gazdára váró állatok átmeneti szállása. A hely állatorvosánál is vannak már táblái.

Mindketten imádják fotózni a farméletüket és ezt meg is osztják az Instagramon és a Facebookon az atelier.ammerland címen.

Tiz év alatt csak most tudtak elmenni pihenni. Nemrég meglátogatta a barátnője és az ő segítségével sikerült háromszor is elutazni két éjszakára Hollandiába.

„Ő etette az állatokat, mindent megtanult, szuperül csinálja. Azt mondta, ki kell mozdulnom, mert olyan vagyok, mint egy kis Maugli, elszoktam az emberektől, libaként élek, szinte mindig velük beszélgetek.”

Hazautazni csak egyedül szokott, a férjének maradnia kell az állatokkal. Magyarországra sem tud három napnál hosszabb időre jönni. Abba pedig sajnos nem fér bele kedvenc hobbija, a túrázás a Gerecsében. Attól fél, erre soha többet nem lesz lehetősége.

Blankáék mégis boldogok.

„Szeretek itt, kezdem megtalálni a lelki békémet, bár még lassíthatnánk egy kicsit. Jó lenne nem év végén észrevenni, hogy megint eltelt egy év, hanem mindent megélni. Bár mi azért sokszor kiülünk a padokra, és csak figyeljük a vadakat, a madarakat és imádjuk az évszakokat.”

Állatból csak tyúk lehet több a jövőben. Azt mondja libáról szó sem lehet és a cicák sem jöhetnek többen.

„Tőlem lehetne húsz cica is itt, de miattuk nem lehet. Nekik kell a terület, zavarják egymás köreit.”

A Bolond Libás Nő, alias Ludas Manyi élvezi, ha a libákkal kifekszik a mezőre és alulról nézi kedvenceit.

„Imádom ahogy szétszednek, átszabják a cipzárom, a hajam és a szemüvegem. Elégedett vagyok, ha minden így marad, akkor is. Még inkább a sok libával együtt is.”

Az Atelier farm békéje

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
18 éves koráig írni sem tudott, 37 évesen most ő lesz a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzora
Jason Ardayt gyerekkorában autizmussal diagnosztizálták, 11 éves koráig nem is beszélt. Végül két diplomát és egy PhD-t szerzett.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. február 28.


Link másolása

18 éves koráig írni és olvasni sem tudott Jason Arday, akit márciusban, 37 éves korában a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzorának fognak kinevezni - írja a BBC.

Arday London dél-nyugati részén, Claphamban született, és

gyerekként autizmussal diagnosztizálták. 11 éves koráig egyáltalán nem beszélt, 18 éves koráig pedig írni és olvasni sem tudott.

Erre végül egy barátja és mentora tanította meg tízes évei végére, így Arday beiratkozhatott a Surrey Egyetemre, ahol testnevelésből és neveléstudományból szerzett diplomát.

22 évesen azonban úgy döntött, beiratkozik posztgraduális képzésre is. Napközben így Arday testnevelő tanárként dolgozott, este pedig szociológiai tanulmányokat olvasott és dolgozatok írásával töltötte.

„Amikor elkezdtem tanulmányokat írni, fogalmam sem volt, mit csinálok. Nem volt ugyanis senki, aki megmutatta, volna hogyan kell ezeket megfogalmazni”

- mondta a férfi a lapnak. Az írásait ezért kezdetben kegyetlenül visszadobták, de ő ezt is egyfajta tanulási folyamatként fogta fel. Végül két mesterdiplomát és egy PhD-t szerzett neveléstudományból.

2018-ben jelent meg első az első oktatásszociológiai publikációja. Arday emellett vezető előadói állást szerzett a Roehampton Egyetemen, majd a Durham Egyetemre került docensként. 2021-ben már a Glasgow-i Egyetem professzora lett - ezzel ő lett az Egyesült Király egyik legfiatalabb professzora.

Jason Ardayt március 6-án fogják hivatalosan is kinevezni a Cambridge Egyetem oktatásszociológia professzorává. Ezzel ő lesz nagy múltú intézmény legfiatalabb fekete bőrű professzora.

A BBC cikkében arra is kitér, hogy a Cambridge Egyetemen jelenleg öt fekete bőrű professzor dolgozik. A Felsőoktatási Statisztikai Ügynökség adatai szerint 2021-ben az Egyesült Királyság több mint 23000 egyetemi professzora közül mindössze 155 volt fekete bőrű.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Nem foghatom meg a kezét, de fogom a szívét” – kéz és láb nélkül is tökéletes szerelem Nick Vujicicé
A világhírű motivációs tréner a Papp László Sportarénában elárulta, négy gyermekük mellé épp egy ötödik örökbe fogadását tervezik feleségével. Mert az álmok igenis valóra válhatnak.

Link másolása

Hosszú percekig állva tapsolták a világhírű motivációs trénert szombati budapesti előadása után a teltházas Papp László Sportarénában. Nick Vujicic már negyedik alkalommal bizonyította be Budapesten, hogy példájával rengeteg embert képes meggyőzni arról: szeretettel meg tudják gyógyítani magukat és a környezetüket is.

A szerb emigráns szülők gyermekeként Ausztráliában született Nick Vujicic úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved. Ez azt jelenti, hogy karok és lábak nélkül jött a világra. Bal lába helyén csupán két lábujj van, amelyek segítségével azonban ma már képes fésülködni, fogat mosni, borotválkozni, írni, gépelni, a számítógépet használni, sőt, focizni, úszni, ejtőernyőzni is. Páratlan akaratereje világszerte rengeteg embert motivál, hogy megküzdjön a hétköznapi nehézségekkel, és másképp nézzen a saját életére.

Azonban számára sem volt könnyű az idáig vezető út. Szüleit kezdetben sokkolta az állapota, és bár ezután mindig mindenben támogatták, az iskolában rengeteg bántás érte, olyannyira, hogy 10 évesen a kádban megpróbált öngyilkosságot elkövetni. De miközben nyelte a vizet, elképzelte, ahogy a szülei a sírjánál sírnak, és úgy döntött, inkább marad. Nem akarta őket ezzel a fájdalommal itthagyni. A szülei azt mondták, legyen hálás azért, amilye van. Úgy érezte, válaszúthoz érkezett. „Döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim nincs, vagy hálás legyek azért, amim van.” 17 évesen kezdett prédikációkat és előadásokat tartani. Később saját nonprofit szervezetet hozott létre Life Without Limbs néven.

Az előadó Budapesten azt mondta, szellemi és lelki bátorítást jött adni magyar közönségének, amelyhez különleges viszony fűzi. „Magyarország különleges helyet foglal el Isten szívében, mert Isten is különleges helyet foglal el a magyarok szívében” - mondta. Köszönetet mondott a magyaroknak a hitükért, a bátorságukért, és azért, hogy megnyitották a határokat az ukrán menekültek előtt.

„Magyarország egy olyan harcot vív, mint Dávid Góliát ellen, és azért jöttem ide, hogy hozzak még egy kavicsot a parittyátokba”

- fogalmazott. Hozzátette, évről-évre vissza kell ide jönnie, és ezt tervezi a következő tíz évben, valamint elhozza egyszer a családját is.

Nick Vujicic jelenleg Texasban él feleségével és négy gyermekével, akiket a kivetítőkön meg is mutatott. Azt mondta, a hit után a család a legfontosabb az életben, és arról is beszélt, nemsokára bővülhet a családjuk.

„Örökbe szeretnék fogadni majd, ezt régóta érzem, két héten át Isten folyamatosan küldte a jeleket erre vonatkozólag” - árulta el. Azonban sokáig tartott, mire összeszedte bátorságát, hogy ezt a tervét megossza feleségével is. Nem akarta még jobban leterhelni őt, hiszen a munka oroszlánrészét ő végzi a családjukban. De úgy érezte, nagyon erős belső vágy munkál benne. Kiderült, a felesége ugyanezt érzi, így ma már nem kérdés, hogy még az idén belevágnak.

Félig japán, félig mexikói feleségét 2010-ben egy előadásán ismerte meg. Azt mondja, szerelem volt első látásra. Egy évvel később kérte meg a kezét, és a szájával húzta fel a gyűrűt az ujjára.

Házasságáról elmesélte, hogy a mai napig minden hónapban megkérdezi a feleségét, mi az, amit szokott csinálni, és ezután inkább ne tegye, mi az, amit nem csinál meg, de a felesége szeretné, ha tenné, és mi az, amit jól csinál, és csak nyugodtan folytassa. A felesége a legjobb barátja.

„Amiatt aggódtam régen, hogy nem foghatom meg a kezét. És valóban, nem fogom a kezét. De fogom a szívét.”

Elmondta, két fiukkal, két kislányukkal és feleségével feltöltődésként szívesen járnak pecázni, vagy az erdőbe kirándulni. Ugyanakkor a rengeteg utazás nagyon megterhelő. Azt tervezi, hogy a folyamatos turnékkal nemsokára felhagy, utána csak azokba az országokba megy majd el, amelyeket nagyon kedvel.

„78 országban jártam, ez elég sok. Van egy produkciós társaságom, amely dokumentumfilmeket gyárt, szeretném más emberek történeteivel inspirálni a közönségem ezentúl” - tette hozzá.

Szeretne filmet forgatni például a nevelőszülői hálózatról, vagy arról, hogy a magyar és lengyel családok milyen sok ukrán menekültet fogadtak be.

Természetesen sokat beszélt a hitéről is. Elmondta, hogy 10 évesen utálta Istent. Megkérdezte, ki tudná-e növeszteni a kezét és a lábát, de nem kapott választ. De aztán rájött, Isten üzenete, hogy „úgy szeretlek, ahogy vagy.” Szerinte csak a hit tudja begyógyítani a sebeinket, csak Isten mentheti meg a lelkünket.

„Kéz és láb nélkül lehetek Isten keze és lába, aki bemutatja az ő szeretetét” - fogalmazott előadásában. De hozzátette:

„Senkire nem erőltetek semmit, csak szeretettel megosztom a gondolataimat.”
A teljes előadás

Papp Szabolcs Nick Vujicic talán egyik legnagyobb magyar rajongója, mind a négy előadásán részt vett, kerekesszékesként pedig úgy véli, fogyatékkal élni nem szégyen.

„Nagyon felnézek rá azért, mert nem a hátrányát emeli ki a testi hiányosságoknak, hanem pont azt, amire mindenkinek szüksége van: a szeretetet és a hitet.”

A szervezők pedig azt mondják, a pandémia után kétszer is meggondolták, milyen tervekkel indulnak neki az évnek, de Nicket egyszerűen nem lehetett kihagyni a programnaptárból, maga jelentkezett, hogy újra fellépne Budapesten.

„Egyáltalán semmilyen nyomás nem volt, hogy ez az aréna legyen, vagy egy ötszáz fős, vagy ezer fős helyszín. Justin Bieber koncertjét pont törölték, így megkaptuk a Papp Lászlót” - árulta el László Viktor, az "Ez az a nap!" Alapítvány alapítója.

Nick Vujicic az arénás fellépése után nem utazott egyből haza, vasárnap találkozott Orbán Viktorral, és a tervek szerint a következő napokban még több előadást is tart.

Link másolása
KÖVESS MINKET: