BUDAPEST
A Rovatból

Megvan az ország egyetlen gluténmentes étterme

De a Men & Tál talált még két "gyilkos" cukrászdát és a nyolcker legbékésebb szigetét (van ilyen!) is tesztelte.


A Men & Tál felkutatta az ország egyetlen gluténmentes éttermét, de járt három különleges cukrászdában, találkozott a pastrami forradalom kirobbantóival, és még egy hangulatos kis kocsmaétteremben is megkóstolta a fogásokat. A szakács-fotós Csákvári Péter, gasztrokalandjaival és fényképezőgépével minden kedden bemutatja Budapest legjobb vendéglátóhelyeit, az ételeket és azokat, akik mögöttük állnak.

Csiga Café

"Ez tényleg egy jó értelemben vett kocsma, de nem az a lokál, hanem a magunkfajta fiataloknak egy vidám, barátságos hely" - meséli Geri, a Csiga séfje, majd megmutatja az érő fügét a bejáratban, és körbevezet bent.

csiga

Növények garmadája fogad odabent, és látszik rajtuk, hogy szeretve vannak. Csinálnak növénycsere programokat is, ahol szinte bármire cserélheted a megunt növényeidet (nyilván növényekre). Szinte kiömlik a flóra az ajtón, ami segít kicsit bezöldíteni a Rákóczi teret is. A galéria ablakában kovászolódik a spárga, és kerti fűszerek törnek a nap felé, hogy friss konyhakert álljon rendelkezésre az ételekhez.

Az étlap pont annyira egyszerű, amennyire egyszerűnek kell lennie egy iszogatós, baráti, nyolcker szívében lévő kávézóban. Első sorban a melegszenyó a sztár, de amióta Geri felfedezett egy gerecsei sajtmestert, a grillezett juhsajtja is kilövésre kész a budapesti gasztrouniverzumba. Ember még nem mondta a szemembe olyan őszintén, hogy mennyire jó az a sajt, mint Ő. Rozmaringgal konfitált koktélparadicsom és sült kifliburgonyaágyon pihenő kérgesre, olaj nélkül sütött baromi jó juhsajt ez, tetején répaszeletbe csavart friss rukolával. A grill sajtok feltörekvésének egy csillaga ez, maradandó élményt nyújtott. A kávé szcéna is erős. A spanyolok egyik kedvenc kávéja, a Cofesa, nálunk még csak pár helyen kapható, de máris híres arról például, hogy biciklivel szállítják ki. A környezettudatos, jófej kávé biciklivel érkezik a Csiga kertjébe. Hát nem tündéri? Értékes zöld sziget ez a zord Rákóczi téren, amit nem csak hétvégi piálás alkalmával érdemes felkeresni, hanem például egy isteni juhsajtért és egy jó kávéért is...

Men & Tál – Az étel és a mögötte van

A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.

Köles

"Volt olyan, hogy egy hölgy, fogta a tányérját az étterem közepén és kinyalta. Csak a két keze és a tányér látszott." - A Kertész utca 41-ben sok minden ment már tönkre, a gasztrokocsmán át a peep-show-ig. Elátkozott helynek tartották az utcában, míg Rita és Kriszta meg nem törte az átkot, és felépítették Magyarország első és jelenleg egyetlen gluténmentes éttermét.

koles

Rita és Kriszta, a ritakonyhaja.hu-val gázoltak bele a magyar gasztrosztrádába, majd egy hirtelen jött ötletből 6 hét alatt éttermet varázsoltak, méghozzá az egyetlen olyat itthon, ahol bármely gluténérzékeny bátran ehet bármit. Az épületben zéró toleranciája van a gluténnak, és minderről saját szemünkkel győződhetünk meg látványkonyhájukban. A kínálatuk állandóan változik, mert Rita imád főzni, és nem tudja megállni, hogy ne kreáljon valami újat. Amellett, hogy leveszik a terhet a gluténérzékenyek válláról, még egy barátságos, jófej hangulat is jelen van az étteremben. Rengeteg a törzsvendég, de olyan is volt, hogy ausztrál turisták térképpel keresték a Kölest.

Ételeiket nem próbálják meg más színben feltüntetni, mint menzakosztnak. Egy jó minőségű, melegen-tartóban is normális állagú, jóízű ételnek. És itt jön a csavar a gluténnel, ami nincs ugye. Tehát van itt kérem egy normális étkezde azoknak, akik más helyeken alapos érdeklődés után választhatnak csak valamit, és közel sem 100%, hogy az teljesen gluténmentes lesz. Megkóstoltam náluk egy kicsit mindenből, és arra gondolok, hogy talán glutén nem is kellene hogy létezzen, ha ilyen jól lehet nélküle főzni. Oké, talán a tészta nem az igazi a rommá hántolt liszt nélkül, de így is abszolút fogyasztható, és a tányéron semmi másból nem hiányoltam semmit. Eszméletlenül bájos grafika figyel a falon a lányok életútjáról, és minden mosolyog, amerre nézel. Jó bent lenni.

Gluténérzékenyek! Végre itt a várva várt éttermetek! Gluténevők! Ne egyetek glut.. Itt egy remek hely, ahol egészségesen, mégis jóízűen kajálhattok!

Gluténérzékeny kisfiú kérdése anyjához, a Kölesben:

-Anya, mit ehetek?

-Bármit kisfiam.

La Praline boulangerie patisserie

"Nagyon büszkék vagyunk francia macaronjainkra" - mondja Zsolt, a La Praline marketing és értékesítési vezetője, s azzal kezembe nyomja a telefonját a másik végén főcukrászukkal, Gáborral.

la_praline

Gábor pedig elmeséli miért is olyan jók a la Praline francia cukrászsüteményei. Magas minőségű mandulalisztjük és a fantasztikus ízvariánsok teszik macaronjaikat egyedivé, ráadásul elindítottak egy macaron webshopot is elsőként Magyarországon. Tokajis, csilis-csokis, sós karamellás, levendulás macaron-paradicsom ez kérem!

A három üzlet (Allee, Hegyvidék, Hűvösvölgy) közül a Hegyvidékben jártunk. Belépve egy impozáns vitrin mögött eszményi tortákat találhatunk, különböző méretekben. A fronton lévő pultban ezen torták sütemény verzióiból választhatunk gazdagon. Az üzlettől az embernek esküszöm jó hangulata lesz, legyen bármilyen rossz az éppen. Tarka, vidám, francia és színes, színes, színes! Macaron párnák, macaron magazinok, fás utcára néző hatalmas ablak.

Érdemes megkóstolni az igazi francia krémest is a Mille-Feuille-t. Sokkal krémesebb, kevésbé habos, mint magyar verziója. Éden nevezetű mangós-passiógyümölcsös terméküket pedig a Dining Guide beválasztotta Budapest 10 legjobb tortája közé, nem véletlenül. A La Praline nem csak cukrászda, nyitnak a francia reggelizők irányába is. Croque monsieur-jük és croque madame-juk kegyetlenül gusztusos, és egy páratlan reggeli\ebéd áldozatai lehetnek annak, aki belecsempészne egy kis franciát a napjába. Egyedi kínálat, eszméletlen hangulat. Ez vár a La Praline-ban.

Nándori Cukrászda

"Nem szeretem a reformokat, inkább a konzervatív cukrászatot képviseljük. Persze néha újítunk, de a dobostorta az dobostorta marad." - Nándori úr hosszan nosztalgiázik cukrászdájáról, és azt is elmeséli, hogy egykor ő volt Közép-Európa leggyorsabb fagyi adagolója.

nandori_cukraszda

Belépve a pici ‘tortadobozba’ csomagolt cukrászdába, úgy érzem magam mint gyerekkoromban a tanév utolsó napján, mikor elvittek fagyizni a szüleim. Hosszan a Rákóczi-túróson tartom a szemem, és az emlékek viharában hánykolódom. Nándori úr itt volt tanuló, sőt már édesanyja is itt dolgozott a hatvanas évektől. A koncepció mit sem változott az évek alatt: jó minőségű, magyar sütemények a bevált receptek szerint, ahol a fagyit reggel elkészítik, és másnap reggel frisset adnak újra. Színezékek, porok nélküli termékek ezek, friss gyümölcsből és minőségi alapanyagokból.

Itt készült a tavalyi cukormentes országtorta is, a híres-neves ribizlihabos-almás réteges torta. Nándori úr megelégelte hogy sokan szidják az országtortákat, és panaszkodás helyett csinált egyet, ami hatalmas sikert aratott a cukormentes kategóriában. Azt is elmondja, hogy a minőséget magához igazítja, és csak olyat készít, amit szeret, hiszen szereti magát és a vendégeit is. Ragaszkodnak bevált beszállítóikhoz, a margarint például 20 éve ugyanattól az osztrák cégtől rendelik (főképp persze vajat használnak). Javarészt azonban magyar termékekkel dolgoznak, és olyanokkal, amik már bizonyítottak, nem spórolnak ezen. Nándori úr hosszan mesél még, és iszom minden szavát a régmúltról, cukrászatról és fagylaltokról. Igazi időutazás ez modern minőségben. A Ráday utca elején egy igazi klasszikus magyar cukrászda vár minket tárt ajtókkal és barátságos személyzettel. És persze Rákóczi-túróssal.

Pistabá

"Mi nem vagyunk se street, se fast food étterem. Az urban food sokkal helytállóbb" - magyarázza Peti, aki párja nagyapjáról nevezte el delijét, mert idén lesz 100 éves.

pistaba

Mostanában egyre többet lehet hallani a pastramiról és a hozzákapcsolódó vendéglátóegységről, a delikről. New York kedvenc szendvicse eddig szinte csak a Pastramiban volt kapható (vagy legalábbis itt volt hájpolva), de valami történt kis hazánkban, és a pastrami lett az új hamburger. A Pistabá egészen szerényen bújik meg a Gozsdu kapujában, és az ártalmatlan elsétáló csak egy újabb éttermet\delit gondolna a kirakat mögé, azonban kevesen tudják, hogy bizony odabentről indult ez a pastrami-forradalom.

Petiék decemberben nyitottak, az első ilyen típusú pastramis\deli étteremként, és máris sokan kedvet kaptak hasonló üzletek nyitásához. Sőt, még mellettük is nyitott egy deli, és Peti erre már csak azt mondja: "Legyen akkor ez a delik utcája". Arra kér, hogy siessünk a fotózással, mert ez igazi pastrami és hamar összeesik. Klasszikusan rozskenyérben, magos mustárral és csemege uborkával az oldalán harcol. Mert ahogy mondja: "A pastrami az pastrami". A hús zavarba ejtően puha, szaftos, és a mustárnak sem sikerül elvonni a figyelmet az ízéről. Ez itt a pastrami kérem. Máshol is ettem jót, de ez itt a klasszikus pastrami, amit kerestem, akárcsak őshazájában (egész pontosan senki sem tudja hol van az, de ebben a formában New York).

Mindemellett remek kézműves söreik is vannak, Pistabá sör formában. Hangulatos kis hely ez egy elég elit környéken, mégis baráti árakkal. Ha meg akarod kóstolni az igazi pastramit, hát itt a helyed!

Zazzi

"Mi még a múlt századból maradtunk itt" - mesélik nevetve Margit és Melinda, a Zazzi tulajdonosai, azonban a süteményeik a modern francia cukrászat jegyeiről árulkodnak. Méghozzá roppant elegánsan.

zazzi

A volt gégész főorvos és a bölcsész nyolc évvel ezelőtt nyitotta meg cukijukat Solymáron. Tavaly beköltöztek a Kolosy térre, mivel a Zazzi-termékek egyre több embert vonzottak a belvárosból is. Kezdetben azt kérdezték tőlük az első vendégeik, hogy vannak-e rendes süteményeik, mára pedig ott vannak minden neves gasztrolap top listáján. Itt nem talált akkor sem az ember krémest, islert vagy lúdlábat, ők a francia jellegű cukrászat úttörői voltak kis hazánkban.

Színes, tarka enteriőr belül, színes, tarka, és szemtelenül gusztusos sütemények legbelül, a pultban. Egyszerűen nem tudsz választani a nevek alapján, a minitorták szépsége leteszi az agyadat a gyomrodba. De hé! Mi az a BFZ 30? “A Budapesti Fesztivál Zenekar 30. születésnapjára készült süteményünk”. Az ember gondolatai elindulnak az íz felkutatása felé a kinézetből, ha már a név nem segít, de maximum a vaníliáig jut. Odabent azonban egy egész gyümölcsös rejtőzik. Citrusos piskótaalapon vaníliakrém (mondtam), epervelő és egy yuzu nevű szupercitrusból készült krém adja össze az Úr színe előtt az édes hármast.

A másik nagy közönség kedvenc a Mambó, ami elsőre túl pirosnak tűnik, hogy ne csak epres legyen, de az eper csak egy statiszta ebben a csodában. Eper-mangó-kaktuszvirág a piskótán, és ott középen van valami, amit csak sejtünk, de nem esik le mi az: "grillázsréteg". Ez az! Ropog is! Zseniálisan izgalmas enni, nem tudsz máshova figyelni közben. Mehet neki a Men & Tál-díj!

Minden színes kis forma ott a pultban felfedezésre hív. Bizony ez is egy olyan hely, ahova vissza kell térnünk majd mindent végigkóstolni. És mindenhez enni egy plusz Mambót is.

Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Ilyen volt, amikor dél előtt leállt tíz percre a tömegközlekedés Budapesten - videón, amikor megáll az élet egy kicsit a fővárosban
„Van, aki szerint sok a 10 perc, mások szerint kevés, de a valóság az, hogy ha a város sarcolása folytatódik, akkor a leállás legközelebb nem 10 perces, hanem 10 órás, 10 napos vagy 10 hetes lesz” - mondta a főpolgármester.


Pénteken 11 óra 50 perc és déli 12 óra között tíz percre leálltak a BKK járatai Budapesten. A főpolgármester, illetve a főváros vezetése a leállást figyelmeztetésnek szánta, mert a kormány a szolidaritási adó növelésével és egyéb lépésekkel nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatot. Karácsony Gergely kifejezetten úgy fogalmazott, hogy ellehetetlenítik a működést.

@szeretlekmagyarorszag.hu #budapest #bkk #karácsonygergely #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

„A pénteki leállást nevezzük első figyelmeztetésnek. Figyelmeztetés a kormánynak, hogy Budapestet nem lehet legyűrni, és jelzés a budapestieknek, hogy mi is a tét: a város működése, a hétköznapjaink nyugalma, a budapestieknek járó közszolgáltatások biztosítása” – mondta a HVG-nek adott interjújában Karácsony Gergely.

„Van, aki szerint sok a 10 perc, mások szerint kevés, de a valóság az, hogy ha a város sarcolása folytatódik, akkor a leállás legközelebb nem 10 perces, hanem 10 órás, 10 napos vagy 10 hetes lesz”

- tette hozzá a főpolgármester, aki azt is kijelentette, hogy erkölcsi és politikai kötelessége megvédeni Budapestet, és ehhez minden jogi és politikai eszközt felhasznál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Vitézy Dávid szerint 23 városra szakadhat szét Budapest, ha elfogadják a helyi önazonosság védelméről szóló törvényt
A Podmaniczky mozgalom vezetője szerint a törvény lebéníthatja a városfejlesztést és megnehezítheti a letelepedést. Szerinte Budapest jövője most komoly veszélybe került.


Vitézy Dávid szerint komoly következményekkel járhat a fővárosra az a törvényjavaslat, amely a helyi önazonosság védelméről szól – írta Facebook-oldalán a politikus. A Podmaniczky mozgalom vezetője úgy látja, hogy ha elfogadják a javaslatot, Budapest 23 különálló városként működhetne tovább, mivel a kerületi önkormányzatokra kellene alkalmazni az új szabályokat.

A közösségi oldalán azt írta, hogy

a kerületek saját hatáskörben korlátozhatnák a lakosságszámot, és akár azt is eldönthetnék, hogy ki költözhet be. Szerinte ez azt jelenti, hogy egy kerület megtilthatja más kerületekből vagy más településekről érkezők letelepedését, vagy ehhez jelentős anyagi feltételeket szabhat.

A politikus szerint ez a változás komolyan visszavetné a főváros fejlesztését, és hozzájárulhat a lakosságszám csökkenéséhez is. Hozzátette: a gazdasági növekedés szempontjából a legfontosabb munkahelyek továbbra is Budapesten jönnek létre. Úgy véli,

az új szabályozás „tovább erősítheti a hosszabb távon fenntarthatatlan agglomerációs szétterülést”,

miközben a főváros rozsdaövezeteiben nagy lehetőség rejlik – például csak Rákosrendezőn körülbelül 10 ezer új lakás épülhetne.

Vitézy a Fővárosi Közgyűlés májusi ülésére olyan előterjesztést nyújtott be, amelyben többek között arra kéri az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában. Az előterjesztés célja az is, hogy Budapest továbbra is egységes város maradjon, ahol biztosított a szabad mozgás, a letelepedés és az otthonteremtés lehetősége.

A dokumentumban az is szerepel, hogy minden olyan jogszabály, amely a letelepedés, lakcím létesítés vagy ingatlanszerzés feltételeit érinti, biztosítsa a budapestiek és a fővárosba költözni vágyók jogait. Vitézy úgy fogalmaz: „Budapest fejlesztése nem lehet a kerületi részérdekek széttartó halmaza”, hanem közös városi célokat kell követnie, különös tekintettel a lakhatásra, a rozsdaövezetek hasznosítására, a közösségi közlekedésre és a közszolgáltatások összehangolására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Vadregényes udvarok és üvegbe zárt virágok – mutatjuk az idei Budapest100 legizgalmasabb kertjeit
Bejutottunk az idei Budapest100 legérdekesebb és legzöldebb házaiba. Mutatjuk, mi vár rád a nyitott házak hétvégéjén.


15. alkalommal rendezik meg a Budapest100 nyitott házak fesztiválját május 22–25. között. Az idei téma a KÖZ/ZÖLD, vagyis házaink zöldfelületei, klímatudatossága, és a velünk együtt élő állat-, növény-, rovarvilág fontossága kerül főszerepbe.

Mi már bejuthattunk 4 izgalmas házba, amelyek zöldellő, virágzó belső kertje téged is nyitott kapukkal vár a Budapest100 hétvégéjén. Megtudtuk, mit adnak a városlakóknak a város zöld oázisai, és mit tehetnek a városlakók ezekért az oázisokért. Láttunk dzsungelszerű udvarokat, környezettudatos közösségi kertet és Róth Miksa legszebb üvegvirágait is. Nézd meg velünk az idei Budapest100 legzöldebb kertjeit!

Budapest100

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) építészeti és kulturális fesztiválja 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén minden évben. 2016-tól olyan témákat vagy városrészeket választanak, amelyek kapcsán nemcsak városképi jelentőségű épületeket mutathatnak be, hanem felhívhatják a figyelmet aktuális városi problémákra, örökségvédelmi és társadalmi kérdésekre.

A barátaim szerint budai sznob vagyok, mert nem szeretek átjárni Pestre. Igazuk is van, nem vonz a belváros betonrengeteg. A zöldterületeket szeretem, abból pedig nincs sok Pesten. Erzsébetvárosban konkrétan az egy főre jutó zöldterület 0,4 m²! Éppen ezért kíváncsian indultam a Budapest100 sajtósétájára, ahol megmutatták nekünk, milyen csodálatos, vadregényes kerteket rejtenek a belváros szürke bérházai.

Első állomásunk a Városliget közelében álló Ilka utca 30 volt. Meg merném kockáztatni, hogy ennek az épületnek van a legjellegtelenebb homlokzata az egész utcában. Vörös kapuján belépve azonban egy valódi paradicsom tárult a szemünk elé páfrányokkal, magnóliafával és burjánzó vadszőlővel.

A ház önkéntese elmesélte, hogy 9 évvel ezelőtt a ház lakóinak összefogásával alakult át a romos belső udvar zöldellő kertté. A háznak nem volt elég pénze, hogy költséges tájépítészt vagy kertrendező szakembert bízzon meg, így mindazt, amit ma itt láthatunk, minimális pályázati pénzből, közösségi tervezéssel és a közös munkájukkal hozták létre.

Volt olyan idősebb lakó, aki fizikai erejét nem tudta beleadni, de helyette saját költségen vett padot, illetve frissítőket, uzsonnát készített a kerten dolgozó szomszédoknak.

A kertet fenntarthatóra tervezték, és direkt olyan növényeket választottak, amik jól bírják ezt az éghajlatot, és amelyeket csak június közepétől, a legnagyobb kánikulában kell locsolni.

Voltak persze viták a kert funkciójával és a vadszőlővel kapcsolatban, de összességében a zöldítés pozitív hatását mindenki érzi. Olyan szempontból is, hogy a gyönyörű belső udvar miatt a házban lévő lakások értéke is emelkedett.

A Budapest100 hétvégéjén az Ilka 30-ban Mágikus kert florárium – műhelylátogatással, háztörténeti kiállítással és koncerttel várják majd az érdeklődőket.

A következő helyszínünk a Nefelejcs utca 26 volt, Róth Miksa világhírű iparművész egykori otthona, ahol ma a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény működik.

A ma múzeumként működő ház kiállításai a Róth-műhely gyönyörű mozaik- és üvegmunkáiból mutatnak be válogatást, az emeleti terekben pedig a család egykori bútoraival berendezett szobákat is bejárhattuk, és izgalmas részleteket tudtunk meg az iparművész életéről.

A Budapest100 hétvégéjén a ház udvarán közösségi kertészkedés és közösségi mozaiképítés is szerepel a programok között.

Természetesen a múzeum is megnyitja kapuit. Ingyenes tárlatvezetéseken és épülettörténeti sétákon is részt vehetsz, ha előzetesen regisztrálsz.

A Budapest100 idei témájához kapcsolódva Üvegbe zárt természet címmel különleges tárlatvezetésen vehetsz részt, ahol megtudhatod, hogyan kapcsolódik az épület és a kiállított alkotások a zöld szemlélethez. A séta során felfedezheted a természet ihlette szecessziós motívumokat – a növényi díszítéseket, organikus formákat és zöld színvilágot –, amelyek Róth Miksa üvegablakain és mozaikjain is megjelennek.

Az üvegvirágok után valódi oázisra bukkantunk a nyüzsgő bulinegyed közepén. A Király utca 28. alatt lévő ház zöldellő kertje csendes menedéket nyújt lakóinak.

A Budapest100 önkénteseitől megtudtuk, hogy a romantikus-eklektikus bérház az 1860-as években épült Dobler János megrendelésére, aki kora igazi botrányhőse volt. A ház nagyon lassan, 5–7 év alatt készült el, mert Dobler mindig csak akkor építtette tovább, amikor épp hitelhez jutott.

Napjainkig természetesen több felújítás is történt, azonban a vörös mészkő kőlapok és a lépcsőház öntöttvas korlátja is eredeti.

A legtöbb lakás Airbnb-re van kiadva, a zöld belsőkertet azonban nagy odaadással gondozza az a kevés lakó, aki életvitelszerűen itt él.

Érdekesség, hogy a kert közepén álló hatalmas fenyőfa a ház egyik idős lakójának karácsonyfája volt még gyermekkorában. Családja ültette ki az udvarra, és a fenyő úgy nőtt ekkorára, hogy az évtizedek alatt egyszer már félbevágták.

A Budapest100 hétvégéjén itt a századforduló bulinegyedének hangulatát is megelevenítik DJ-vel és kertipartival. Lesz háztörténeti kiállítás, háztörténeti előadás, felolvasószínház és gyereksarok is.

Sétánkat egy gyönyörű, zöldellő, virágzó közösségi kertben zártuk, ahol egy dézsába telepített koi-tó is helyet kapott. A Kisdiófa Közösségi Kert Erzsébetváros Önkormányzatának támogatásával, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetésével és koordinációjával nyílt meg 2016-ban a Kisdiófa utca 4. szám alatti foghíjtelken.

A 44 egyéni/családi parcella és 4 tanparcella gondozói nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra. A kertben kiemelten fontosnak tartják a mulcsolást és a víztakarékos művelési módot, a szomszédos épületről is gyűjtik az esővizet, amit szintén felhasználnak a locsoláshoz.

Elsőként indítottak el lakossági komposztátvevő pontot. A kertben van rovarszálló, számos madáretető és itató. Vegyszert nem használnak, csak ökológiai módszerekkel védekeznek, és saját komposztjukat rendszeresen visszaforgatják.

A kert ezen kívül számos közösségi, szakmai és kulturális eseménynek ad otthont, amivel nyitni tudnak a szomszédság felé is. A Budapest100 hétvégéjén kézműves programokkal, gyógynövény-felismerő sétákkal várják az érdeklődőket, és lehetőséged lesz beszélgetni is a kerttagokkal a fenntartható, vegyszermentes kertészkedésről, komposztálásról.

Idén rekordmennyiségű, csaknem 80 ház és közösségi kert nyitja meg kapuit. A négynapos eseménysorozat május 22-én egy szakmai nappal kezdődik. A program május 23-án az első Budapest Fafesztivállal folytatódik, amely a város fáit ünnepli kéttucat tematikus sétával, majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul május 24–25-én.

A Budapest100 minden programja ingyenes, és a legtöbb nem regisztrációhoz kötött. A részletes programokról a Budapest100 oldalán tájékozódhatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Egy nap a Budai Várnegyedben – történelem, gasztronómia és mesés panoráma
A Budai Várnegyed nemcsak a történelem és a kultúra szerelmeseinek paradicsoma, hanem azoknak is, akik tartalmas, mégis könnyed programokat keresnek egy napra.


A Budai Várnegyed szűk, macskaköves utcái és ikonikus épületei között sétálva az ember könnyen kiszakadhat a 2025-ös valóságból. Adunk pár tippet arra, hogy ha ezen a környéken töltenétek el egy napot, mi mindent lehet érdemes útba ejteni.

A látnivalók és programok mellett pedig három különleges gasztronómiai helyszínt is ajánlunk, hiszen egy jó ebéd vagy vacsora hozzátartozik a tökéletes naphoz.

Ebédre a történelmi múlttal rendelkező, magyaros ételeket kínáló Főőrség Éttermet, vacsorára pedig a Hilton Budapest éttermét, a Lángot ajánljuk. Az estét pedig érdemes egy koktéllal a White Raven Skybarban zárni.

Halászbástya és Mátyás-templom – kilátás és történelem kéz a kézben

Nem lehet úgy a Várban járni, hogy ne sétálnánk végig a Halászbástya ívein, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunára és a pesti oldalra. A közvetlen közelében álló Mátyás-templom színes csempéivel és gazdag belső díszítésével pedig a város egyik legkülönlegesebb temploma.

Országos Széchényi Könyvtár – csendes kincsesbánya

Bár elsőre túl komoly programnak tűnhet, az OSZK egy igazi kincsesbánya: külön gyűjteménye van a régi térképeknek, kéziratoknak, és az irodalom szerelmeseinek külön öröm lehet látni Petőfi vagy Arany saját kézírását. Az épület önmagában is impozáns, és ha előre bejelentkeztek, izgalmas tárlatvezetéseken is részt lehet venni.

Magyar Nemzeti Galéria – festmények a palotában

A Budavári Palota falai között működő Magyar Nemzeti Galéria már önmagában is lenyűgöző: a történelmi épületben magyar mesterek ikonikus művei sorakoznak, Munkácsytól Csontváryig. Az időszaki kiállítások gyakran hoznak kortárs meglepetéseket is, így akkor sem unalmas, ha már jártunk itt korábban.

A legújabb kiállításukról itt olvashattok bővebben: Indák, virágok és modern nők – a szecesszió legszebb plakátjaiból nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában

Ebéd a Főőrség Étterem és Kávéházban

A Budai Vár közepén, a Szent György téren található Főőrség Étterem és Kávéház ideális választás ebédre, akkor is, ha csak egy gyors fogásra térnénk be, és akkor is, ha hosszabban időznénk a napfényes teraszon. Az étlap elsősorban magyaros, klasszikus ízekre épül, az adagok kiadósak, az árak pedig meglepően barátságosak a környékhez képest.

Az étlapon több olyan fogás is van, ami gyakorlatilag levehetetlen. Az egyik ilyen étel a gulyásleves, ami a turisták miatt is a legkeresettebb fogásuk. Tartalmas, ízes, és pont olyan, amilyet otthon készít a nagymamánk.

Ezen kívül a kardra húzott csülök és a kétszemélyes császármorzsa is az étterem védjegyeivé váltak.

A vegetáriánusoknak vagy könnyedebb ebédet keresőknek jó választás lehet az étlap egyik új fogása: a parajrizottó. Ezt kérhetjük alapverzióban, de akár húsos feltéttel is. A másik meggyőző újdonság a Laci pecsenye, ami egy konfitált sertéstarja lecsós burgonyával. Laktató, de mégis nagyon nyári fogás.

De ha csak valami street food jellegű opcióra vágyunk a Főőrség szendvicsét érdemes lehet kipróbálni. Házi cipóba kerül csülök, tormakrém és savanyúság.

Az új desszertek közül pedig szinte lehetetlen választani: a bazsalikomos eper rendkívül krémes, mégis frissítő, az ibolyás és áfonyás Virágoskert pedig amellett hogy gyönyörű és ízletes, még cukormentes is.

Ha az ebéd után még marad idő, az étterem emeletén egy kisebb, ingyenesen látogatható kiállítás is található, ami a Magyar Királyi Testőrség történetét mutatja be – érdemes vetni rá egy pillantást.

Cím: 1014, Szent György u.

foorseg.hu

Ha gyerekkel kelnétek útra, akkor is van pár tippünk:

Szaffi játszótér – mesevilág a szabadban

A Várnegyed egyik legbarátságosabb zuga a Szaffi játszótér, ahol a legkisebbek is otthon érezhetik magukat. Árnyas fák, biztonságos játékok, meseszerű környezet – a szülők pedig addig is fellélegezhetnek pár percre.

Mesemúzeum – ahol életre kelnek a történetek

A Mesemúzeum egy igazi gyöngyszem, amely játékosan és interaktívan mutatja be a magyar népmesék világát.

A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”. Az állandó kiállítás mellett egy külön teremben időszaki kiállítás is várja a látogatókat.

Vacsora a LÁNG étteremben

A Hilton Budapest éttermeként működő Láng a Budai Vár szívében, az UNESCO világörökség részét képező történelmi környezetben várja vendégeit. Ez az a hely, ahol az ízek, a történelem és a panoráma utánozhatatlan módon találkoznak.

Az étlap nemrég megújult, de változatlanul magyar és nemzetközi klasszikusokat dolgoznak fel, modern technológiákkal.

Mind az előételek, mind a főételek között megjelennek hagyományos magyar alapanyagok és ételek, mint például a libamáj, a mangalica szűz vagy a túros csusza (marhapofával).

De ha nem ragaszkodnánk az otthon ízeihez, akkor is van jópár húsos és húsmentes opció.

A csúcstechnológiával felszerelt konyha és a szakértő csapat biztosítja, hogy minden tányér egy ízekben gazdag, vizuálisan is lenyűgöző élményt nyújtson.

A Láng nem a rohanós étkezések helyszíne. Itt ráérős, beszélgetős vagy kifejezetten romantikus vacsorákhoz teremtettek miliőt.

A finoman megvilágított tér az ablakokon túl pedig a Halászbástya és a város fényei gondoskodnak a hangulatról.

Cím: 1014, Hess András tér 1-3.

langrestaurant.hu

Koktél a White Raven Skybarban

Április 24-től ismét nyitva a Hilton tetején található White Raven Skybar & Lounge, amelyet nem véletlenül emlegetnek Budapest egyik legexkluzívabb rooftop bárjaként.

De a hely varázsát nemcsak a lenyűgöző kilátás adja, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is.

A 2025-ös itallap egyik leglátványosabb újdonsága a Snap & Sip koktélszekció. Ezek az italok kifejezetten instakompatibilisek: különleges poharakban, aprólékosan megtervezett tálalással érkeznek.

Ezen kívül új Signature koktélok is kerültek a menübe, amiket különböző zenei korszakok inspiráltak. Ilyen például a Back to Black (whiskey, karamell, banán) vagy a Dancing Queen (guava, popcorn, lime). A signature koktélokat a White Raven saját mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser alkották meg.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatódik az együttműködés a Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel érhető el náluk. Tematikus pezsgőkóstolókat és exkluzív eseményeket is terveznek majd a szezonban.

A nyár egyik fénypontja minden bizonnyal a június végi Midsummer Party lesz: DJ, tánc, látványos naplemente. Tökéletes alkalom, hogy a város felett ünnepeljük az év leghosszabb napját!

whiteravenskybar.com

+1 tipp: Ha jó áron keresel csendes szállást a Vár közelében

Egy nap alatt ugyan bejárható a Várnegyed, de ha szeretnél még egy kicsit tovább maradni, vagy csak kipihenten kezdenéd a napot, érdemes a környéken megszállni. Erre kiváló választás a Carlton Hotel Buda Castle****, amely a Budai Vár lábánál, egy csendes mellékutcában található.

A szálloda egyszerre hangulatos és praktikus: közel van a látványosságokhoz, de a nyüzsgéstől távol, nyugodt környezetben kínál pihenést.

Az idei évben ráadásul elnyerte a „2025-ös Alvásbarát Hotel” díjat, amit a Magyar Alvás Szövetség ítélt oda azoknak a helyeknek, amelyek kiemelten figyelnek a vendégek nyugodt alvására.

A zajszigetelt szobák, a prémium matracok, a természetes fényviszonyok és a személyre szabható hőmérséklet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt valóban kipihenje magát az ember, legyen szó városnézésről vagy üzleti útról. A szálloda igazgatója, Sárvári Krisztina szerint a legnagyobb elismerés számukra továbbra is a vendégek visszajelzése.

Ha tehát fontos a nyugalom, a kényelem és a megfizethető ár, a Carlton remek választás a Budai Vár közelében.

Cím: 1011, Apor Péter utca 3.

carltonhotel.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk