SIKERSZTORIK
A Rovatból

Magyar hobbiszakács aratott hatalmas sikert a világ egyik legismertebb szállodájában

Tóth-Nacsa Ági földdeáki gasztroblogger étele a bécsi Park Hyatt éttermében a téli étlap állandó fogásaként fog szerepelni.


Tóth-Nacsa Ági fantasztikus ételeivel már találkozhattatok portálunkon is, rendszeresen jelennek meg portálunkon Boldog Kukta blog szerzőjének receptjei. Ági nemrég nemzetközi versenyen aratott sikert Bécsben.

Park Hyatt Vienna konyhafőnöke, Stefan Resch versenyt hirdetett hobbiszakácsok részére. A nyertes abban a megtiszteltetésben részesül, hogy az általa kreált étel a téli étlapon az egyik állandó fogásként szerepel. Tóth-Nacsa Ági a Szarvascomb brandyvel, áfonyával, bébi zöldségekkel és szarvasgombával című ételkölteménnyel nyert.

A versenyről a blogján is beszámolt. Változtatás nélkül közöljük a bejegyzést.

Nem meséltem nektek erről a megtiszteltetésről, mert még számomra is hihetetlen volt, hogy a három döntős között szeptember 5-én én is ott lehetek Bécsben. Csak akkor szerettem volna billentyűzetet ragadni, amikor már valóban részt vettem a rendezvényen. Tudjátok belecsaphat az emberbe a villám, leszakadhat az ég, rám esik egy zongora vagy csak egy virágcserép séta közben... Ennyi blogírással töltött év alatt megtanultam, hogy csak akkor beszéljen az ember amikor kell, hogy megőrizhesse a hitelességét! De minden rendben ment!

Kezdjük az elején! Nyáron egy felhívásra lettem figyelmes a Dining Guide weboldalon. A bécsi Park Hyatt Vienna konyhafőnöke, Stefan Resch versenyt hirdetett hobbiszakácsok részére. Utánanéztem a THE BANK Brasserie & Bar oldalán a hivatalos kiírásnak és kritériumoknak. Mi másra esett a választásom fiatal vadászként, mint egy szarvassültre brandyvel és áfonyával. Láss csodát a 30. születésnapom előtt néhány nappal egy mailt kaptam, miszerint szeptember 5-én szeretettel várnak a bécsi Park Hyatt Vienna Hotelben a döntőre, ahol egy 8 tagú zsűrinek készíthetjük el a megálmodott ételünket.

Eljött a kijelölt dátum és Fecómmal Bécs felé vettük az irányt. Ömlött szó szerint az autópályán az eső. Imádtam vezetni! Valahogy nekünk a jó dolgokért egy picit mindig meg kell küzdeni.

Szeretem, ha a férjem mellettem van a fontosabb eseményeken. Nekem ő az igazi háttérország, a támasz ilyen helyzetekben. Elegendő nekem csak egy pillantás vagy a puszta tudat, hogy Fecóm bármi is történik ott van velem. De ez nem minden esetben kivitelezhető.

boldogkukta_becs2

A kabalám

A kabala lőszerrel vágtam neki a megmérettetésnek (pedig nem vagyok tárgyfüggő)! Ennek külön története van. A vadászvizsga előtti utolsó két gyakorló rottét zuhogó esőben lőttem végig még májusban. Az utolsó sikeres lövés emléke. Azóta minden vizsgán, fontosabb eseményen ott volt velem ez a kis apróság. Tipikus jelképe annak, hogy az ember legyőzheti a korlátait, ha még nem is hisz benne, vagy félve vág neki a nagy feladatnak. Most is végig a zsebemben volt főzés közben ez a sörétes lőszer.

A helyszín

A Park Hyatt Vienna a város Arany negyedében, az 1900-as években épült, egykor bankként működő épületben luxus kényelemmel és bécsi eleganciával várja vendégeit.A 35-170 m²-es, légkondicionált szobái és lakosztályai elegáns berendezéssel, modern felszereltséggel és jellegzetes bécsi díszítéssel rendelkeznek. A történelmi belváros szívében helyezkedik el a szálloda egy kellemes sétára Hofburgtól és számtalan nevezetességtől.

A különböző étkezési lehetőségek közé tartozik a klasszikus osztrák ételeket, izgalmas újdonságokat és modern italokat kínáló, történelmi The Bank Brasserie & Bar, a válogatott whiskyket kínáló Living Room szivarszalon, a hagyományos bécsi kávékülönlegességeket felszolgáló Café am Hof ​​és a délutáni teát kínáló Lounge.

boldogkukta_becs3

THE BANK Brasserie & Bar

A konyha

Kedves fogadtatásban volt részünk a megérkezésünkkor. Először megismerhettem a másik két döntőst! Mindketten Bécsben élnek. Lisa a www.finespitz.at blog szerzője, az első döntős és az előételért felelős személy egyben. Mohamed, a második finalista egy zseniális levessel kápráztatta el a zsűrit. A bár részen találkoztam először Mohameddel, aki roppan kedves és közvetlen volt. Elmesélte, hogy neki mindig csak olyan barátnői voltak, akik nem tudtak főzni, így ő nyugodtan kiteljesedhetett a konyhában. Majd megérkezett Lisa is.

Aztán eljött a pillanat, amikor Stefan Resch konyhafőnökkel személyesen is találkozhattunk. Roppant kedves, szerény és nagyon közvetlen ember, habár mérhetetlen szakmai tapasztalatára igenis joggal lehetne büszke. Nagyon szeretem az ilyen típusú embereket. Alázattal fordul a gasztronómia felé. Legnagyobb inspirációja az édesanyja, aki mindig is nagy gondot fordított a minőségi alapanyagok beszerzésére. Kedvenc fogása a császármorzsa, amely az étlapon is helyet kap és a receptjét mind a három finalista egy pazar könyvbe fűzve megkapta. Kérdeztük, hogy mennyivel nehezebb a vendégek előtt főzni. Azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem okoz gondot. Ők ezt szokták már meg. Számomra ez már profizmus netovábbja. Itt nincs esély hibázni, nincs lehetőség egy kigyulladt konyhában tüzet oltani vagy éppen "átüvölteni" a másik kollégának.

boldogkukta_becs4

A konyha

14:30 és 18:00 óra között a konyha zárva tart, hogy a legmagasabb minőségben tudják akár a szálloda vendégeit, akár pedig az utcáról betérőket kiszolgálni. Mi ebben az időben vehettük át ezt a bámulatos helyszínt.

A verseny

Első lépésben mindannyian kaptunk egy kötényt és egy kis terepszemlével indítottunk. Elmondta nekünk a konyhafőnök, hogy tudja, nem egyszerű egy idegen konyhában teljesíteni, főleg ilyen versenyszituációban. Minden finalista megkapta az alapanyagokat egy-egy pultra előkészítve. Továbbá egy tapasztalt séf is csatlakozott minden döntős mellé az étterem csapatából. Ahogyan Stefan Resch mondta nekem "mindjárt jön egy kollégája, aki nagyon jól beszél magyarul és németül is". Ilyen csak a mesében van.

boldogkukta_becs5boldogkukta_becs6

A bécsi Hyatt egyik séfje egy kedves magyar szakács, Törzsök István. Fiatal kora ellenére roppant nagy tapasztalattal, szakmai tudással rendelkezik. Főzés közben odafigyelve rengeteget tanulhattam tőle. Nem csak szakmai fogásokat, hanem egy-egy étel történetéről is hallhattam. Valljuk be, hogy aki a Hyatt elismert csapatba felvételt nyer, nagyon magas kritériumoknak kell megfelelnie. Emellett nagyon nagy lelki támasz is volt számomra. Belecsöppen az ember egy versenyhelyzetbe külföldön és mennyire jól tud esni néhány szó az anyanyelvén. Nem tagadom az elején több ok miatt is roppant feszült voltam, de a végére szépen kisimult minden. Emlékszem István biztatott, hogy nyerjem meg a versenyt és had legyen büszkék rám a csapat magyar tagjai.

A zsűri vizslató tekintete többször végigpásztázott a munkáinkon. Több kritérium alapján pontozták az ételünket. Figyeltek arra, hogy milyen rendezett a munkakörnyezet, hogy mennyire figyelemfelkeltő az étel neve, az első pillantásra kapott benyomás, az íz... Többször körbejárták a pultokat, beszélgettek a versenyzőkkel, érdeklődtek az étel történetéről.

boldogkukta_becs7boldogkukta_becs8boldogkukta_becs9boldogkukta_becs10boldogkukta_becs11

A zsűri asztala

Szerencsés voltam, mert számomra állt rendelkezésre a legtöbb idő a főétel elkészítésére. Habár erre nem volt igazán szükség. Éttermi pontossággal kerültek az asztalra az ételek a tökéletes hozzájuk passzoló borral együtt! Itt válik el az én hobbiszakácsságom a profizmustól. István, ha 10-szer nem jelezte nekem, akkor egyszer se, hogy ne kapkodjak, nem kell még tálalni.

Stefan Resch konyhafőnök jelezte Istvánnak, hogy 2 percen belül leszedik az asztalt és lassan készülhetünk a tálalásra. Normál földi halandó, lást én már jelképesen a 10 körmét rágta, hogy nem leszünk kész a tálalással. István pedig hihetetlen nyugalommal mondta nekem, hogy ne aggódjak, tökéletesen időben vagyunk! Itt jön be a profizmus! Közösen tálaltunk és az alábbiakban láthatjátok a végeredményt, a rögtönzött "magyar csapat" munkáját!

A tálalás

Mikor az asztalra került a főétel, a zsűri alaposan szemügyre vette, lefotózta, mustrálta, majd pontozta. Stefan Resch konyhafőnök és Lisa, sőt Mohamed finalista társaim is megkóstolták és elismeréssel adóztak a fogás iránt.

Számomra az az igazi öröm, ha az embereknek ízlik a főztöm legyen szó a férjemről, a tágabb családomról, de akár a zsűriről is. Szeretem látni az emberek arcán az elégedett mosolyt, az étkezés végén a jóllakott boldogságot.

boldogkukta_becs12boldogkukta_becs13

Szarvascomb brandyvel, áfonyával, bébi zöldségekkel és szarvasgombával

boldogkukta_becs14

Rengeteget kell tanulnom, fejlődnöm. Életem végéig hobbiszakács maradok, de az ilyen terű gasztronómiai tapasztalatok megismertetik a gyengeségeimet, rámutatnak a fejleszteni való dolgokra és sok-sok tapasztalatot, praktikát égetnek az ember agyába. Kitörölhetetlen emléke!

Az eredményhirdetés

Majd eljött végre 18 óra előtt az eredményhirdetés pillanata. Jelen esetben nagyon esetlenül hangzik a nyertes szó, hisz mindannyian egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Ilyen pazar konyhában/környezetben amatőrként csak igen kevesen készíthetnek el bármit is. Szinte el sem hittem, hogy az én fogásom nyerte el a zsűri tetszését.

boldogkukta_becs15boldogkukta_becs16boldogkukta_becs17boldogkukta_becs21

A nyeremény

Azonnal kérdezi mindenki, hogy mi volt a nyereményem? Igazából a reakciók. Stefan Resch örömmel mondta ki a nevem, Fecóm büszke volt rám, István a tapasztalt magyar séf elismerő véleménnyel volt az ételről, a zsűri elégedetten pihent meg a kiváló ételsor után! Jó volt magyarnak lenni Bécsben!

Igazi elismerésként az én fogásom a világ egyik legnívósabb szállodaláncának bécsi éttermében a téli étlap állandó fogásaként fog majd szerepelni! Bárki megrendelheti majd a THE BANK Brasserie & Bar téli kínálatából bárki, aki betér az étterembe!

boldogkukta_becs20

Mindezt megkoronázva a Park Hyatt Vienna. Két éjszakára a szálloda vendége vagyok másodmagammal! Emellett egy köténnyel, a döntősök receptjeivel és egy exkluzív könyvvel gazdagodtunk mindhárman. A könyv a világ összes Park Hyatt Hoteljének konyhafőnökeinek receptjeit, kedvenc helyeit, praktikáit tartalmazza a filozófiájukkal, idézetekkel megtűzdelve!

Nagyon hálás vagyok ezért az életre szóló élményért! A téli étlap megjelenésével mi is újra Bécs felé vesszük az irányt és megmutatom majd élesben is az általam kitalált fogást!

Ha Bécs felé veszitek az irányt a téli időszakban, akkor térjetek be a Park Hyatt éttermébe és kóstoljátok meg ezt a fogást (no meg a többit is). Otóbertől már megtalálhatjátok az étlapon a nyertes ételt.

Kattints a megosztásra, hogy más is megismerhesse a magyar lány sikerét!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
100 nap alatt több mint 63 ezer megmentett termék – így működik Magyarország első élelmiszer-outletje
A Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET-ben a közeli lejáratú vagy csomagolássérült termékek akár 70 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók, miközben több tonnányi élelmiszer menekül meg a kidobástól.


Az élelmiszer-pazarlás világszinten is égető probléma, de szerencsére egyre több hazai kezdeményezés mutat példát arra, hogyan lehet ezt a mindennapokban is kezelni. A budapesti Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET – Magyarország első élelmiszer-outletje – száz napos működése alatt bebizonyította, hogy a fenntarthatóság és a kedvező árak nem zárják ki egymást, sőt, kéz a kézben járhatnak.

Az eredmények önmagukért beszélnek: több mint 63.000 terméket mentettek meg a pazarlástól, ami 16,6 tonna élelmiszert jelent.

Ez a mennyiség 44 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével egyenértékű – vagyis akkora megtakarítás, mintha egy átlagos magyar család 17 évnyi áramfogyasztását spórolták volna meg.

A vásárlók sem jártak rosszul: az outlet áraknak köszönhetően 21.737.043 forint maradt a pénztárcákban –

ez átlagosan 300–400 forint megtakarítást jelent termékenként,

miközben minden árucikk a jól ismert PRÍMA-minőséget képviseli.

A PRÍMA OUTLET kínálata naponta változik:

a polcokra csomagolássérült, közel lejáró, túlkészletezett vagy szortimentfrissítésből kikerülő termékek kerülnek, akár 70%-kal olcsóbban.

Az üzlet így egyszerre kínál okos, fenntartható és pénztárcabarát alternatívát a tudatos vásárlóknak.

„A PRÍMA OUTLET egyszerre nyújt kedvező árakat, magas minőséget és fenntartható megoldást az élelmiszer-pazarlás ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket értünk el: több tízezer termék kapott új esélyt, a vásárlóink pedig több millió forintot spóroltak meg.” – mondta Breier Péter, a vállalat tulajdonosa.

Segítség a rászorulóknak is

A fenntarthatóság azonban nem áll meg az üzlet polcainál: a századik működési napon a Breier Cégcsoport bejelentette, hogy a Récsei Centerben található Príma szupermarket együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Céljuk az, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, közvetlen segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben élő családoknak is.

A PRÍMA OUTLET mögött álló Breier Csoport több mint 30 éve meghatározó szereplője a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. A családi tulajdonban lévő vállalat jelenleg 26 üzletet üzemeltet Budapesten és Pest megyében, és elkötelezett a minőség, az innováció és a közösségi értékteremtés mellett.

A PRÍMA OUTLET első száz napja megmutatta, hogy az élelmiszermentés nemcsak egy jó ügy – hanem mindannyiunk közös jövőjének kulcsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Orvosi bravúr: aranybevonatú, személyre szabott pacemakert kapott egy beteg Pécsen
Az országban elsőként a A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be ilyen pacemakert, amelyre eddig világszinten is csak nagyon kevés példa volt.


Itthon eddig példátlan beavatkozást hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján: októberben az országban elsőként ültettek be aranybevonatú pacemakert.

Ez azért is komoly bravúr, mert a nemzetközi szakirodalomban is csak elenyésző számú hasonló beavatkozásról számoltak be ezidáig.

A klinika közleménye szerint a beavatkozásra egy különleges eset kapcsán volt szükség: a beteg a hagyományos, titántartalmú generátorral szemben túlérzékenységi reakciót mutatott. A titánérzékenység egy rendkívül ritka állapot, amelynek kapcsán a szervezet allergiás reakcióval reagál a beültetett eszközzel szemben.

A pacemaker-generátort egyedileg, a beteg alapbetegségének megfelelően gyártották le részletes kivizsgálást követően.

A piacon nem is érhető el ilyen eszköz, hiszen minden esetben a beteg kórtörténetének részletes elemzését követően gyártják le, majd ültetik be. A speciális aranybevonat megakadályozza, hogy a beteg szervezete allergiás reakcióval reagáljon a beültetett generátorral szemben.

A közleményben azt is írják, hogy

a pacemaker-generátor nem csak összetétele miatt számít különlegesnek, hanem jól példázza azt is, hogy a modern orvoslás egyre inkább a személyre szabott ellátás irányba halad.

„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának célja, hogy hazai és nemzetközi szinten élvonalbeli terápiás megoldásokat kínáljon betegeinek – az egyéni különbségek és a magas szintű szakmai gondoskodás szem előtt tartásával” – írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Több mint egymillióan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra Japánban
A magyar megjelenés az Expó központi témájához egyedi módon kapcsolódott, a figyelmet a hagyományokra, az ember és a természet harmóniájára, valamint a múlt értékeiből építkező jövő gondolatára irányítva.


A magyar részvétel minden szempontból sikertörténetnek bizonyult: közel 70 kulturális programmal, több mint 80 szakmai és üzleti rendezvénnyel, 46 ezer éttermi és 2250 protokollvendéggel, valamint kézzelfogható turisztikai eredményekkel zárta Magyarország a fél éves oszakai bemutatkozását.

Élő Népzenei Előadás a Pavilon Szívében

A Magyar Pavilon központi élményét az állandó élő népzenei előadás jelentette, amely 184 napon át negyedóránként várta a látogatókat. A program keretében 21 énekesnő naponta 43 alkalommal szólaltatta meg a magyar népdalokat.

Az előadás összesen 7848 alkalommal csendült fel – több mint 58 000 percnyi élő műsort ajándékozva a közönségnek. A magyar népzene, a viseletek és az előadók közvetlensége különleges atmoszférát teremtett: a látogatók a pavilonba belépve nemcsak hallhatták, hanem át is élhették a magyar hagyományok lüktetését.

A Magyar Konyha Diadala

A Magyar Pavilon étterme a világkiállítás egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. A Miska Kitchen & Bar hat hónap alatt 46000 vendéget fogadott, napi mintegy 250 főt.

A kulináris sikerek számokban:

Gulyáslevesből: 18 600 adag

Hortobágyi palacsintából: 17 000 adag

Somlói tekercsből: több mint 4100 adag, azaz 164 méternyi desszert készült – ez több mint másfél futballpályányi édes élmény.

A magyar ételek iránti érdeklődést jól mutatja, hogy sok látogató már reggel 8:55-kor, közvetlenül az Expó nyitását követően beállt a sorba, hogy biztosan bejusson az étterembe, amely hivatalosan 13 órakor nyitott.

Tradíció Kézműves Formában

A pavilon harmadik emeletén 22 héten át kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, amelyek végig teltházzal működtek. Összesen 11 tradicionális magyar mesterség mutatkozott be, köztük a nemezelés, a gyékényfonás és a kékfestés. A látogatók saját kezűleg készíthettek el kisebb tárgyakat, miközben megismerkedhettek a magyar kézművesség aprólékos technikáival.

Kultúra, Üzlet és Diplomácia

A Magyar Pavilon az Expó egyik legaktívabb országpavilonjaként zárt:

Kultúra: Közel 70 koncertet szervezett 50 magyar fellépővel, csaknem 600 művész és stábtag közreműködésével. Ezzel Magyarország a harmadik legtöbb kulturális programot bemutató országként zárta a világkiállítást, bemutatva hazánk zenei örökségének sokszínűségét a klasszikus, népi és kortárs műfajokban egyaránt.

Üzleti és Szakmai Rendezvények: 84 szakmai és üzleti rendezvény valósult meg hat különböző helyszínen, köztük a pavilon Community Centerében és az Expó ikonikus Női Pavilonjában, ahol Magyarország szervezte a legtöbb eseményt. Összesen 31 magyar vállalat mutatkozott be a japán partnerek előtt, ami új gazdasági és turisztikai együttműködések alapját teremtette meg.

Diplomácia: A pavilon 2250 protokollvendéget fogadott, 440 delegáció tagjaként. Tiszteletüket tették a japán császári család tagjai, de a vendégek között volt Nobel-díjas, államfő, kormányfő, olimpikon, nagykövet, tiszteletbeli konzul és püspök is.

Turisztikai Eredmények és Jövő

A pavilon nemcsak megszólította, hanem inspirálta is a japán közönséget – a kulturális jelenlét érzékelhetően erősítette Magyarország turisztikai vonzerejét.

„A világkiállítás ideje alatt 19 százalékkal nőtt a Magyarországra beutazó japán turisták száma 2024 azonos időszakához képest. A magyar bemutatkozás hidat épített a két nemzet között: élményt és inspirációt adott mindazoknak, akik az expós látogatásukat követően személyesen is szerették volna felfedezni hazánkat. A kulturális jelenlétnek ez a formája hosszú távon erősíti Magyarország imázsát a szigetországban.”

Kristó Ákos miniszteri biztos

A Magyar Pavilon a „Múltunk nélkül jövőnk sincs” gondolat jegyében épült, és az elmúlt fél év során méltó módon képviselte Magyarország értékeit. A látogatók számára a pavilon nem csupán építészeti különlegesség, hanem egy érzelmi és kulturális utazás is volt – lenyomata annak, hogy a fenntartható jövő kulcsa a természethez és hagyományainkhoz való visszatérésben rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Mi köze a Túró Rudinak a babaváráshoz? Németh Nóri, a PregHello applikáció megalkotója elárulja nekünk
Saját várandóssága adta az ötletet Németh Nórinak az ingyenes applikációhoz, amit ma már több tízezer kismama használ a babavárás időszaka alatt és után.


Nem ritka, hogy sok nőt megihlet az anyaság, a babavárás, sokan ebben az időszakban találnak rá önmagukra, kezdenek új dolgokba, váltanak karriert, vállalkozást alapítanak. Németh Nórival, a PregHello applikáció megálmodójával és tulajdonosával is pontosan ez történt: észrevette, hogy nincs olyan magyar nyelvű információgyűjtemény a piacon, ahol a kismamák egyszerűen, gyorsan, átláthatóan és nem utolsósorban szórakoztatóan tájékozódhatnak, ezért úgy döntött, készít egyet ő maga. Nóri a mára rendkívül népszerűvé vált alkalmazás megszületéséről, a további célokról és tervekről mesélt nekünk.

  • SZMO: Hogyan született meg a PregHello ötlete, és mik voltak az első lépések, amiket megtettél, hogy applikációt fejleszthess?

Németh Nóra: Amikor elszántam magam, hogy összerakok egy olyan tartalomcsomagot, ami segíti a kismamákat, akkor fogtam egy A4-es lapot és elkezdtem összeírni, hogy milyen információk segítenének engem és más várandós kismamákat. Az alkalmazás fejlesztése ugyan csak akkor kezdődött el, amikor a kisfiam bölcsis lett, de addigra elég jól összeállt az első verzió tartalma.

A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy a kismamák hiteles forrásra támaszkodhassanak, így szakmájukban elismert és aktívan dolgozó egészségügyi szakemberek validálták és a mai napig is folyamatosan aktualizálják az alkalmazásban szereplő összes tudásanyagot.

  • SZMO: Volt személyes élményed, ami inspirálta a fejlesztést?

 Németh Nóra: Azt gondoltam magamban: „Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan platform, ami kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi.” Országonként ugyanis teljesen eltérőek a javaslatok, így szerintem nagyon fontos, hogy kifejezetten az itthoni viszonyokat vegyük figyelembe a magyar kismamák számára. Magába az applikációba is rejtettem pár személyes élményt.

A várandósság heteit az applikáció főként gyümölcsökhöz hasonlítva mutatja, a kismamák lelkesen mutatják mindig a párjuknak, hogy az adott napon épp milyen gyümölcs méretének felel meg a kisbabájuk. Van két dolog azonban, amik kifejezetten személyes emlék miatt kerültek be az appba..

A Playmobil figura a férjem nagy kedvence, és egyik alkalommal, miután az orvostól jöttünk haza, vidáman vette észre, hogy amekkora akkor volt a kisbabánk, teljesen megegyezett a kezében tartott Playmobil figura méretével. Ugyanígy a túró rudi a  a 14. hétnél szerepel. Én nagy túró rudi rajongó vagyok és a túró rudi hossza pont akkora, mint ebben a korban a magzat mérete. Lemértük vonalzóval.

  • SZMO: Mi volt a legnagyobb kihívás az applikáció fejlesztése és működése során?

Németh Nóra: Mindig vannak kisebb dolgok, amikkel meg kell küzdeni, amiket helyre kell hozni, mielőbb meg kell oldani. A rendszerhibák, illetve a határidők betartása, az ezekre való állandó koncentráció az, ami számomra nehézség, ez persze nem a legszórakoztatóbb része a dolognak. Nem volt könnyű olyan szakembereket, fejlesztőket találni, akikkel kifejezetten jó együtt dolgozni és nem csak értenek a dolgukhoz, de emberileg is könnyen megértetik magukat és gördülékeny velük a közös munka. De szerencsére találtunk megfelelő munkatársakat, és a szakértők, akikkel együttműködünk az egyik legfontosabb mozgatórugói a gépezetnek. Tőlük leszünk igazán hitelesek és naprakészek.

Szakértőink között találunk szakorvost, nőgyógyászt, gyermekápolót, védőnőt, pszichológust, bábát, szülésznőt, gyógytornászt, szonográfust, diabetikust, mentőtisztet, szülésznőt és visszérspecialistát is.

Úgyhogy azt hiszem joggal mondhatom, hogy tényleg minden területre odafigyelünk és profi, hiteles forrásból adunk információt a kismamáknak.

Szerencsésnek érzem magam, mert tudom, hogy sokan, akik vállalkozásba kezdenek, eljutnak egy olyan ponthoz, amikor  el kell dönteniük, hogy megéri-e folytatni, vagy nem. Nálam nem volt ilyen pont, mindig tudtam, hogy mit szeretnék a PregHellóval. Viszont egyértelműen szükség van néha pihenésre, megújulásra, mert azért el lehet  fáradni a vállalkozásvezetésben.

  • SZMO: Mikor érezted először azt, hogy az applikáció sikeres, mikor gondoltad, hogy „Igen, pontosan ezt képzeltem el, megcsináltuk”! ?

Németh Nóra: Az alkalmazás létrejötte után két héttel. Ugyanis szinte azonnal letöltötte 2500 kismama, ez pedig egyértelmű visszajelzés volt számomra, hogy mekkora szükség volt már itthon egy ilyen platformra. Amire pedig nagyon büszke voltam akkor is és most is, hogy ezek a kismamák nem csak letöltik és használják az applikációt, de visszajelzést is adnak folyamatosan.

Már az elején is rengeteg pozitív üzenetet kaptunk, de ami nekem külön öröm, hogy javaslatokat, ötleteket írnak, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően fejlesszük az alkalmazást és minél inkább kielégítsük a felhasználók igényeit. Ez pedig nagyon nagy érték.

Ha már visszajelzés: számomra például az egyik legkedvesebb a MAVE-hoz (Magyar Védőnők Egyesülete) kapcsolódik, akik előszeretettel ajánlják a PregHellót a kismamáik számára, ez pedig szakmailag is egy szuper elismerés.

  • SZMO: Mi volt az eddigi legnagyobb mérföldkő az applikáció életében?

Németh Nóra: Majd most jönnek az igazi mérföldkövek! De eddig az applikáció „kistestvérének”, a BabyHellónak a létrejötte volt különös jelentőségű. Ez az app is egyre népszerűbb, ezt is már több ezer kismama töltötte le itthon, így erre mindenképp büszke vagyok.

De említhetem mérföldkőként  az idén ősszel első alkalommal megrendezésre kerülő Babaváró fesztivált, amit már elképesztően várok! Tényleg egy igazi jó hangulatú, szakmai, ám vidám és színes, közösségépítő fesztiválra készülünk, ami úgy gondolom, hogy más lesz, mint az eddig itthon megrendezett baba-mama expók.

Preghello Babaváró fesztivál - Írd be a naptárba már most!

A fesztivált szeptember 13-án, szombaton egy gyönyörű helyszínen, az Eiffel Műhelyházban rendezik meg és a szervezők nem titkolt célja, hogy egy olyan közösségi élmény legyen ez a nap, ahol minden kismama és kispapa jól érzi magát és az eseményről magabiztosan és boldogan távozzanak.

Jegyvásárlás és részletek: www.preghello.com

  • SZMO: És mit gondolsz, maga az applikácó miben különbözik akár az itthoni, akár a külföldi alkalmazásoktól?

Németh Nóra: Amellett, hogy kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi, amit meglehetősen hiányoltam, átláthatóra, letisztultra terveztük az alkalmazást, amiben nincsen felesleges s töltet és forgatag, amiben el tudna veszni a kismama.

  • SZMO: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a PregHellóval?

Németh Nóra: Minden folyamatosan változik, én inkább közeli célokat szoktam kitűzni elsősorban, mint például amilyen a fesztivál is. De mindenképpen tervben van, hogy szeretnénk külföldi piac felé is nyitni, létrehozni a PregHellót több nyelven is, jelenjünk meg minél több helyen. De mindennek meg van a maga ideje, én ebben nagyon hiszek. A BabyHello és a fesztivál is pont akkor valósult meg, amikor itt volt az ideje, és biztos vagyok benne, hogy ezek a tervek is a megfelelő időben fognak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk