SIKERSZTORIK
A Rovatból

Magyar hobbiszakács aratott hatalmas sikert a világ egyik legismertebb szállodájában

Tóth-Nacsa Ági földdeáki gasztroblogger étele a bécsi Park Hyatt éttermében a téli étlap állandó fogásaként fog szerepelni.

Link másolása

Tóth-Nacsa Ági fantasztikus ételeivel már találkozhattatok portálunkon is, rendszeresen jelennek meg portálunkon Boldog Kukta blog szerzőjének receptjei. Ági nemrég nemzetközi versenyen aratott sikert Bécsben.

Park Hyatt Vienna konyhafőnöke, Stefan Resch versenyt hirdetett hobbiszakácsok részére. A nyertes abban a megtiszteltetésben részesül, hogy az általa kreált étel a téli étlapon az egyik állandó fogásként szerepel. Tóth-Nacsa Ági a Szarvascomb brandyvel, áfonyával, bébi zöldségekkel és szarvasgombával című ételkölteménnyel nyert.

A versenyről a blogján is beszámolt. Változtatás nélkül közöljük a bejegyzést.

Nem meséltem nektek erről a megtiszteltetésről, mert még számomra is hihetetlen volt, hogy a három döntős között szeptember 5-én én is ott lehetek Bécsben. Csak akkor szerettem volna billentyűzetet ragadni, amikor már valóban részt vettem a rendezvényen. Tudjátok belecsaphat az emberbe a villám, leszakadhat az ég, rám esik egy zongora vagy csak egy virágcserép séta közben... Ennyi blogírással töltött év alatt megtanultam, hogy csak akkor beszéljen az ember amikor kell, hogy megőrizhesse a hitelességét! De minden rendben ment!

Kezdjük az elején! Nyáron egy felhívásra lettem figyelmes a Dining Guide weboldalon. A bécsi Park Hyatt Vienna konyhafőnöke, Stefan Resch versenyt hirdetett hobbiszakácsok részére. Utánanéztem a THE BANK Brasserie & Bar oldalán a hivatalos kiírásnak és kritériumoknak. Mi másra esett a választásom fiatal vadászként, mint egy szarvassültre brandyvel és áfonyával. Láss csodát a 30. születésnapom előtt néhány nappal egy mailt kaptam, miszerint szeptember 5-én szeretettel várnak a bécsi Park Hyatt Vienna Hotelben a döntőre, ahol egy 8 tagú zsűrinek készíthetjük el a megálmodott ételünket.

Eljött a kijelölt dátum és Fecómmal Bécs felé vettük az irányt. Ömlött szó szerint az autópályán az eső. Imádtam vezetni! Valahogy nekünk a jó dolgokért egy picit mindig meg kell küzdeni.

Szeretem, ha a férjem mellettem van a fontosabb eseményeken. Nekem ő az igazi háttérország, a támasz ilyen helyzetekben. Elegendő nekem csak egy pillantás vagy a puszta tudat, hogy Fecóm bármi is történik ott van velem. De ez nem minden esetben kivitelezhető.boldogkukta_becs2

A kabalám

A kabala lőszerrel vágtam neki a megmérettetésnek (pedig nem vagyok tárgyfüggő)! Ennek külön története van. A vadászvizsga előtti utolsó két gyakorló rottét zuhogó esőben lőttem végig még májusban. Az utolsó sikeres lövés emléke. Azóta minden vizsgán, fontosabb eseményen ott volt velem ez a kis apróság. Tipikus jelképe annak, hogy az ember legyőzheti a korlátait, ha még nem is hisz benne, vagy félve vág neki a nagy feladatnak. Most is végig a zsebemben volt főzés közben ez a sörétes lőszer.

A helyszín

A Park Hyatt Vienna a város Arany negyedében, az 1900-as években épült, egykor bankként működő épületben luxus kényelemmel és bécsi eleganciával várja vendégeit.A 35-170 m²-es, légkondicionált szobái és lakosztályai elegáns berendezéssel, modern felszereltséggel és jellegzetes bécsi díszítéssel rendelkeznek. A történelmi belváros szívében helyezkedik el a szálloda egy kellemes sétára Hofburgtól és számtalan nevezetességtől.

A különböző étkezési lehetőségek közé tartozik a klasszikus osztrák ételeket, izgalmas újdonságokat és modern italokat kínáló, történelmi The Bank Brasserie & Bar, a válogatott whiskyket kínáló Living Room szivarszalon, a hagyományos bécsi kávékülönlegességeket felszolgáló Café am Hof ​​és a délutáni teát kínáló Lounge.boldogkukta_becs3

THE BANK Brasserie & Bar

A konyha

Kedves fogadtatásban volt részünk a megérkezésünkkor. Először megismerhettem a másik két döntőst! Mindketten Bécsben élnek. Lisa a www.finespitz.at blog szerzője, az első döntős és az előételért felelős személy egyben. Mohamed, a második finalista egy zseniális levessel kápráztatta el a zsűrit. A bár részen találkoztam először Mohameddel, aki roppan kedves és közvetlen volt. Elmesélte, hogy neki mindig csak olyan barátnői voltak, akik nem tudtak főzni, így ő nyugodtan kiteljesedhetett a konyhában. Majd megérkezett Lisa is.

Aztán eljött a pillanat, amikor Stefan Resch konyhafőnökkel személyesen is találkozhattunk. Roppant kedves, szerény és nagyon közvetlen ember, habár mérhetetlen szakmai tapasztalatára igenis joggal lehetne büszke. Nagyon szeretem az ilyen típusú embereket. Alázattal fordul a gasztronómia felé. Legnagyobb inspirációja az édesanyja, aki mindig is nagy gondot fordított a minőségi alapanyagok beszerzésére. Kedvenc fogása a császármorzsa, amely az étlapon is helyet kap és a receptjét mind a három finalista egy pazar könyvbe fűzve megkapta. Kérdeztük, hogy mennyivel nehezebb a vendégek előtt főzni. Azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem okoz gondot. Ők ezt szokták már meg. Számomra ez már profizmus netovábbja. Itt nincs esély hibázni, nincs lehetőség egy kigyulladt konyhában tüzet oltani vagy éppen "átüvölteni" a másik kollégának.boldogkukta_becs4

A konyha

14:30 és 18:00 óra között a konyha zárva tart, hogy a legmagasabb minőségben tudják akár a szálloda vendégeit, akár pedig az utcáról betérőket kiszolgálni. Mi ebben az időben vehettük át ezt a bámulatos helyszínt.

A verseny

Első lépésben mindannyian kaptunk egy kötényt és egy kis terepszemlével indítottunk. Elmondta nekünk a konyhafőnök, hogy tudja, nem egyszerű egy idegen konyhában teljesíteni, főleg ilyen versenyszituációban. Minden finalista megkapta az alapanyagokat egy-egy pultra előkészítve. Továbbá egy tapasztalt séf is csatlakozott minden döntős mellé az étterem csapatából. Ahogyan Stefan Resch mondta nekem "mindjárt jön egy kollégája, aki nagyon jól beszél magyarul és németül is". Ilyen csak a mesében van.boldogkukta_becs5boldogkukta_becs6

A bécsi Hyatt egyik séfje egy kedves magyar szakács, Törzsök István. Fiatal kora ellenére roppant nagy tapasztalattal, szakmai tudással rendelkezik. Főzés közben odafigyelve rengeteget tanulhattam tőle. Nem csak szakmai fogásokat, hanem egy-egy étel történetéről is hallhattam. Valljuk be, hogy aki a Hyatt elismert csapatba felvételt nyer, nagyon magas kritériumoknak kell megfelelnie. Emellett nagyon nagy lelki támasz is volt számomra. Belecsöppen az ember egy versenyhelyzetbe külföldön és mennyire jól tud esni néhány szó az anyanyelvén. Nem tagadom az elején több ok miatt is roppant feszült voltam, de a végére szépen kisimult minden. Emlékszem István biztatott, hogy nyerjem meg a versenyt és had legyen büszkék rám a csapat magyar tagjai.

A zsűri vizslató tekintete többször végigpásztázott a munkáinkon. Több kritérium alapján pontozták az ételünket. Figyeltek arra, hogy milyen rendezett a munkakörnyezet, hogy mennyire figyelemfelkeltő az étel neve, az első pillantásra kapott benyomás, az íz... Többször körbejárták a pultokat, beszélgettek a versenyzőkkel, érdeklődtek az étel történetéről.boldogkukta_becs7boldogkukta_becs8boldogkukta_becs9boldogkukta_becs10boldogkukta_becs11

A zsűri asztala

Szerencsés voltam, mert számomra állt rendelkezésre a legtöbb idő a főétel elkészítésére. Habár erre nem volt igazán szükség. Éttermi pontossággal kerültek az asztalra az ételek a tökéletes hozzájuk passzoló borral együtt! Itt válik el az én hobbiszakácsságom a profizmustól. István, ha 10-szer nem jelezte nekem, akkor egyszer se, hogy ne kapkodjak, nem kell még tálalni.

Stefan Resch konyhafőnök jelezte Istvánnak, hogy 2 percen belül leszedik az asztalt és lassan készülhetünk a tálalásra. Normál földi halandó, lást én már jelképesen a 10 körmét rágta, hogy nem leszünk kész a tálalással. István pedig hihetetlen nyugalommal mondta nekem, hogy ne aggódjak, tökéletesen időben vagyunk! Itt jön be a profizmus! Közösen tálaltunk és az alábbiakban láthatjátok a végeredményt, a rögtönzött "magyar csapat" munkáját!

A tálalás

Mikor az asztalra került a főétel, a zsűri alaposan szemügyre vette, lefotózta, mustrálta, majd pontozta. Stefan Resch konyhafőnök és Lisa, sőt Mohamed finalista társaim is megkóstolták és elismeréssel adóztak a fogás iránt.

Számomra az az igazi öröm, ha az embereknek ízlik a főztöm legyen szó a férjemről, a tágabb családomról, de akár a zsűriről is. Szeretem látni az emberek arcán az elégedett mosolyt, az étkezés végén a jóllakott boldogságot.boldogkukta_becs12boldogkukta_becs13

Szarvascomb brandyvel, áfonyával, bébi zöldségekkel és szarvasgombávalboldogkukta_becs14

Rengeteget kell tanulnom, fejlődnöm. Életem végéig hobbiszakács maradok, de az ilyen terű gasztronómiai tapasztalatok megismertetik a gyengeségeimet, rámutatnak a fejleszteni való dolgokra és sok-sok tapasztalatot, praktikát égetnek az ember agyába. Kitörölhetetlen emléke!

Az eredményhirdetés

Majd eljött végre 18 óra előtt az eredményhirdetés pillanata. Jelen esetben nagyon esetlenül hangzik a nyertes szó, hisz mindannyian egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Ilyen pazar konyhában/környezetben amatőrként csak igen kevesen készíthetnek el bármit is. Szinte el sem hittem, hogy az én fogásom nyerte el a zsűri tetszését.boldogkukta_becs15boldogkukta_becs16boldogkukta_becs17boldogkukta_becs21

A nyeremény

Azonnal kérdezi mindenki, hogy mi volt a nyereményem? Igazából a reakciók. Stefan Resch örömmel mondta ki a nevem, Fecóm büszke volt rám, István a tapasztalt magyar séf elismerő véleménnyel volt az ételről, a zsűri elégedetten pihent meg a kiváló ételsor után! Jó volt magyarnak lenni Bécsben!

Igazi elismerésként az én fogásom a világ egyik legnívósabb szállodaláncának bécsi éttermében a téli étlap állandó fogásaként fog majd szerepelni! Bárki megrendelheti majd a THE BANK Brasserie & Bar téli kínálatából bárki, aki betér az étterembe!boldogkukta_becs20

Mindezt megkoronázva a Park Hyatt Vienna. Két éjszakára a szálloda vendége vagyok másodmagammal! Emellett egy köténnyel, a döntősök receptjeivel és egy exkluzív könyvvel gazdagodtunk mindhárman. A könyv a világ összes Park Hyatt Hoteljének konyhafőnökeinek receptjeit, kedvenc helyeit, praktikáit tartalmazza a filozófiájukkal, idézetekkel megtűzdelve!

Nagyon hálás vagyok ezért az életre szóló élményért! A téli étlap megjelenésével mi is újra Bécs felé vesszük az irányt és megmutatom majd élesben is az általam kitalált fogást!

Ha Bécs felé veszitek az irányt a téli időszakban, akkor térjetek be a Park Hyatt éttermébe és kóstoljátok meg ezt a fogást (no meg a többit is). Otóbertől már megtalálhatjátok az étlapon a nyertes ételt.

Kattints a megosztásra, hogy más is megismerhesse a magyar lány sikerét!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek – fesztivállal ünnepelt a Csányi Alapítvány
A Csányi Alapítvány immár 19 éve támogatja a nehéz anyagi helyzetben lévő családok tehetséges gyermekeinek oktatását. Prioritásuk az idegennyelv-tudás és az informatikai ismeretek fejlesztése.

Link másolása

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek.

Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

„Ha ki is repültem a kertből, mindig mikor visszatértem tudtam hozni olyan magokat, amiktől szebb lett a kert, a közösség” – így foglalta össze Járay Bianka, hogy mit jelent a Csányi Alapítvány mentoráltjának lenni. Biankát 2008 óta, 10 éves korától támogatja a Csányi Alapítvány. Idén három nyelv ismeretével és két diplomával búcsúzik a programtól. Kiemelkedő teljesítményét az Életút Fesztiválon Ágoston Attila-díjjal jutalmazták.

A siker kulcsa: nyelvtudás és informatika

A munka világába történő sikeres belépéshez manapság nélkülözhetetlen a használható idegennyelv-tudás.

A Csányi Alapítványnál a nyelvi órák, az alapítványi versenyek, a táborozások, valamint a külföldi önkéntesek bevonása mind azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok ne csak nyelvvizsga bizonyítvánnyal, hanem használható nyelvtudással rendelkezzenek.

A Csányis diákok 2008 és 2023 között összesen 606 sikeres nyelvvizsgát tettek.

A nyelvtudás mellett Dr. Csányi Sándor alapító az Alapítvány létrehozásakor prioritásként határozta meg az informatikai tudás bővítését.

A mentorált fiatalok eddig 246 komplett informatikai vizsgabizonyítványt szereztek. Oktatásuk ezzel nem zárul le, további informatikai képzéseken is részt vehetnek. A digitális kultúra fejlesztése érdekében az első kísérleti év jó tapasztalatai alapján több Közösségi Házban is elindult a Maker’s Red Box projektek használata. Kaposváron immár második éve járnak a diákok a Digitális Tudásközpontba, ahol először a Szuperhősök, most pedig a Jövő városa projekt keretében ismerkednek a tudomány és a technológia újdonságaival.

Mohácson és Pécsett már a mentorok és az informatikai fejlesztők tanulták meg a kidolgozott tananyagok használatát. Mohácson a Jövő Városa, Pécsett a Global Warning projektben dolgoznak a diákok, mindenütt nagy sikert arat a program, hisz olyan készségeket fejleszt, amelyek a tanulás minden színterén kamatoztathatóak.

A gyerekek olyan eszközökkel ismerkednek meg a program során, mint a 3D nyomtató, lézervágó, megtanulják a mikrobit-ek programozását és alkalmazási területeit.

S ami a legfontosabb készség: megtanulnak közösen gondolkodni és együttműködni.

Jászberényben projektmunka keretében évek óta Lego-robot programozást is tanulnak a gyerekek, évről évre sikeresen szerepelnek az országos robotika versenyen.

Legfrissebb büszkeségük, hogy a Jász Stones csapat, vagyis a jászsági lego-programozók a FIRST LEGO League verseny 2024. évi országos döntőjében elért helyezésükkel – melynek része az innovációért járó különdíj is – kivívták a jogot, hogy Sydneyben a Macquarie Egyetemen megrendezésre kerülő Ázsiai, Csendes-óceáni Nyílt Bajnokságon induljanak 2024 nyarán.

Az Alapítvány további informatikai képzései: számítógépes grafika működik Nagybajomban, animációkészítés Kaposváron, 3D-s nyomtatás programozására van lehetőség Pécsett, professzionális Fotós Klub működik Szegeden.

A közösség ereje

Jelenleg hét Közösségi Házban – Jászberény, Nagybajom, Kaposvár, Pécs, Mohács, Szeged, Szentes - 21 tehetséggondozó csoportban több mint félezer hátrányos helyzetű diákot segít a Csányi Alapítvány az általános iskola 5. osztályától egészen az egyetem befejezéséig, vagy piacképes szakma megszerzéséig.

A támogatottak száma 2021 óta éves szinten meghaladja az 500 főt, a testvéreket és családtagokat is figyelembe véve több mint 1500 főt pártfogol folyamatosan az Alapítvány.

Az Életút Programot az idei évig 86 fiatal teljesítette sikerrel, idén további 19 fiatal búcsúzik ünnepélyesen, köztük négyen szakmai végzettséget, 15-en pedig diplomát szereztek. Mára nemcsak az Alapítvány lett nagykorú, hanem egyre több az olyan fiatal felnőtt, akik a támogatásnak köszönhetően megszerzett tudás és tapasztalat birtokában sikeresen állják meg a helyüket a nagybetűs életben. A program sikerét mutatja, hogy a végzettek közül egyre többen maradnak közel az Alapítványhoz és segítik a mostani fiatal mentoráltakat.

„Van 500 olyan barátom, akikben feltétel nélkül megbízok. Tudom, hogy ahogyan én is, ők is magas színvonalon művelik szakmájukat, munkájukat és bármikor számíthatunk egymásra” – mondta Szabó Gábor László, az Alapítvány Gyermekparlamentjének korábbi elnöke, az Alumni szervezet egyik alapítója, aki már maga is mentorál végzés előtt álló alapítványi fiatalokat.

Ezt a szellemiséget, a „Csányisok” összetartását emelte ki a kuratórium elnöke, Csányi Erika is: „Nemcsak a megszerzett tudás és a tanulás az érték, hanem a boldog gyermekkor is, mert ez vezet a sikeres, harmonikus felnőttkorhoz. Azt pedig még nagyobb öröm látni, hogy sokan igyekeznek visszaadni a közösségüknek a megszerzett tudást és tapasztalatot. Ezek a példák mutatják, hogy “Csányisnak” lenni nem a végzettségről szól, hanem egy szellemiség, ami egész életében elkíséri azokat, akik a részesei.”

A cél a legteljesebb tudás biztosítása

Az Alapítvány célja, hogy az élet lehető legtöbb területén nyújtson képzéseket a mentoráltjainak.

„A tehetség önmagában nem elegendő a sikerhez, kemény, kitartó munkára is szükség van. Az elmúlt közel két évtizedben elért eredmények alapján az Alapítvány működését alapítóként jó befektetésnek minősítem, amit visszaigazol a Nobel-díjas magyar tudós, Dr. Karikó Katalin elismerő támogatása is.” – mondta Dr. Csányi Sándor.

A fejlesztő munka támogatására 2021-ben Dr. Karikó Katalin a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom felét, 10 millió forintot juttatott a Csányi Alapítványnak. A támogatás összegét a támogató kérésének megfelelően a diákok természettudományos ismereteinek bővítésére, illetve kutatásokra fordították. A program eredményeit látva Dr. Karikó Katalin 2023-ban ismét támogatta az Alapítványt, ezúttal 10 ezer euróval.

Ennek felhasználásával ebben az évben is megrendezték a természetismereti tudást bővítő programokat, továbbá a kutatásokhoz szükséges eszközöket és anyagokat szereztek be. A támogatásból megvalósuló programokról, kutatásokról idén már a második kiadványt jelentette meg az Alapítvány.

A munka nem áll meg

2024-ben Kaposváron, Szegeden, valamint Mohácson és környékén a márciusban megtartott beválogatások alapján összesen 45 újabb kisdiák felvételére tesznek javaslatot a Kuratóriumnak az Életút Programba. Ezzel a támogatottak jelenlegi létszáma továbbra is meghaladja az 500 főt. Az ő fejlődésüket 21 főállású mentor, 54 fejlesztőtanár és 41 önkéntes, köztük 3 fő külföldi önkéntes segíti.

Link másolása
KÖVESS MINKET: