A Rovatból

Hogy rendezd át a konyhád, hogy egyszerűbb legyen az életed?

Egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.


Nem tudom, mások hogy vannak vele, nálam a konyha az abszolút mumus. Az az élettér a lakásban, ahol megmagyarázhatatlan rejtélyek tárháza fordul elő: az ételhordó pekedlik például egészen biztosan kivándoroltak a lakásomból. Én azt tudom, hogy évente veszek ilyen kis műanyag edényeket ötösével és amikor kellenek, nincs belőlük. Egy sem.

A konyha továbbá a megmagyarázhatatlan foltok és koszok színhelye: ha nem főzök egy adott napon és előző nap takarítottam le a főzőlapot, vajon hogyan tud egy éjszaka alatt tiszta dzsuva lenni?

A mosogatóról már nem is beszélek, egészen biztos vagyok abban, hogy nálunk is az az igazság, amit ezen a képen látsz.

A mosogató telitettségébőlarra merek következtetni,hogy lakik nálunk egy másikcsalád is, csak még nem találkoztunk.

A legnagyobb gondot mégis az jelenti, hogy úgy érzem, nem férek el a konyhában. Amikor az a fránya utolsó kiló cukor vagy zacskó müzli nem fér be a helyére, a szekrénybe. Vagy amikor kinövöm a fűszeres fiolákat, mert találok valami újabb különlegességet, ami helyes kis üvegcsében van, imádom az illatát, de hová a túróba tegyem? A bors és a kurkuma közé már nem fér, az új fűszer a menőbb, sétálgatok a kurkumás üveggel a kezembe, aztán hagyok mindent a régiben és valahová betuszkolom az új fűszert. (Amit rendre négy évvel később kidobok, mert anno úgy elraktam, hogy soha többé nincs meg...)

Számtalan konyhai rémtörténetet megélvén néha igyekszem magam lenyugtatni egy-egy IKEA reklám láttán, lám, a svédek tudják a tutit!

Vajon hogyan látja az agonizálásomat és a szerencsétlenkedésemet egy otthonszervezési tanácsadó?

Megkérdeztem Cserta Alexandrát a Kívül Belül Boldogság alapítóját és otthonszervezési tanácsadót:

A konyha az otthon középpontja. Naponta többször vagyunk ott, nyitogatjuk a hűtőt, észre sem vesszük, hogy ott voltunk, így megeshet, hogy útközben összekoszoljuk a pultunkat is.

A műanyag tárolóeszközöknél érdemes ugyanabból a családból, tartós darabokat vásárolni. Mindenki eldöntheti, hogy külön tárolja a fedőket és a hozzá tartozó aljakat, vagy pedig biztos, ami biztos, egymásra illesztve. Fontos, hogy kizárólag azokat a tárolóedényeket tartsuk meg, aminek megvan a hozzá tartozó eleme. Azoknál, amiknél elveszett a fedő, újra hasznosíthatjuk őket, de semmiképpen se tároljuk a többi tárolóval együtt, mert csak nehezíti a munkánkat, amikor szükség van a tárolókra.

Mivel gyakran használjuk a konyhát, amint bármihez is hozzányúlunk benne, rögtön piszkos lesz a munkafelület és mosatlan edényeink lesznek.

Fontos egy megfelelő rutin kialakítása, hogy minden tiszta és rendezett legyen.

Ha nincsen mosogatógépünk, akkor érdemes minden étkezés után elmosogatni, mert így hosszú távon kevesebbet kell mosogatással foglalkoznunk, hiszen nem kell a rászáradt ételmaradékot lekapargatni a tányérokról napokkal később. Akiknek mosogatógépe van, érdemes megfigyelni, hogy leggyakrabban mennyi használat után telik meg a gép, például ha naponta indítjuk el a mosogatógépet, akkor este bepakolhatunk, reggel indulás előtt pedig kipakolhatunk belőle. Így nem lesz tele a pult mosatlan edényekkel.

A konyhai eszközök elrendezésénél a legfontosabb, hogy a konyha könnyen tisztítható legyen. Nem, valóban nem az a cél, hogy minden kézre álljon, az csak a másodlagos célkitűzés lehet.

Éppen azért, mert bármikor, amikor használatban van a konyha, mi összekoszoljuk a pultot, így ha mindig arra törekszünk, hogy könnyen tisztítható legyen, akkor az üres munkafelületek kialakítása is fontos célpont lesz számunkra. Gondoljunk bele, ha közvetlenül a tűzhely mellett van az olaj, papírtörlő és egyéb fűszerek, akkor bármikor, amikor főzünk, azokat mozgatni kellene. Ezután már egyértelmű, hogy a pulton is minimalizálni kell az eszközök tárolását. A konyhapult funkciója nem a tárolás, hanem a munkafelület.

Legtöbben úgy érezzük, hogy nem férünk el a konyhánkban, túlzsúfolt. Mégis amikor átválogatjuk az élelmiszereket, rengeteg lejárt terméket találunk, amit egyszer megvettünk, majd elfeledkeztünk róla. Magyarországon átlagosan évente 1,8 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a Földművelési Minisztérium tájékoztatása alapján. Ez rengeteg élelmiszer. Hogyan tudjuk ezt a mennyiséget háztartásonként csökkenteni? Írjunk bevásárló listát. Mire van szükségünk az adott héten? Gondoljuk át bevásárlás előtt, hogy milyen élelmiszer alapanyagra van szükségünk, mit fogunk az adott időszakban főzni. Ez sokszor segít minket, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy mennyiségű bevásárlást, és így elfeledkezzünk élelmiszerekről a spájzunkban.

A másik lehetőség, ha rendszerezzük a spájzunkat, és az alapélelmiszereinket, amik szinte mindig előfordulnak a konyhánkban mindig ugyanoda tesszük vissza. Találunk minden élelmiszernek egy pontos helyet, így könnyebben megtaláljuk őket. Először csoportosítsuk az alapélelmiszereket, majd utána lehetőség szerint megfelelő tárolóeszközben tároljuk őket, hogy könnyebb legyen a ki- és berakás. Átláthatóbb és rendezettebb lesz a spájzunk, ha ugyanolyan márkacsaládból válogatunk össze tárolóeszközöket, mintha tarka, összevissza tárolókban tárolnánk az élemiszereinket.

Egyre gyakrabban jelennek meg a piacon különböző újszerű eszközök, kütyük, amik gyorsan megtetszenek nekünk, de aztán a végén nem használjuk őket.

Rendszeresen nézzük át a konyhai eszközeinket is, válogassuk át őket, hogy valóban csak a funkcionális, gyakran használt és számunkra örömet szerző eszközök maradjanak.

Nincsen szükségünk rozsdás, törött, vagy éppen alig használt eszközökre, amit jobb esetben évente egyszer használunk. Válogassuk át a konyhánk tartalmát, és váljunk meg mindentől, ami számunkra felesleges.

A konyhánkban jól kell, hogy érezzük magunkat. Olyan konyhát kell kialakítanunk, ami számunkra örömet szerez, ahol szívesen töltjük az időt. Ehhez pedig szükség van elfogadni a realitást, ha most éppen nincsen arra keret, hogy új, nagyobb, tágasabb konyhát alakítsunk ki, akkor pedig addig kell válogatni, ameddig nem érezzük túlzsúfoltnak a konyhánkat. Van olyan eszközöd, amit idén még nem használtál? Vagy olyan, amit kifejezetten utálsz használni? Addig egyszerűsíts, amíg nem érzed meg a pillanatot, hogy most már befejezheted.

Utána jöhet a rendszerezés.

Használj ki minden fiókot, polcot, és ha szükséged van, szerezz be polcelválasztókat, fiókelválasztókat, különböző tárolókat, hogy mindennek legyen helye, és a pulton csak az abszolút szükséges, mindennapi eszközök legyenek elől.

Így egy eszköz vagy a helyén lesz, vagy pedig éppen használatban. Amint nem használod, minél hamarabb tedd vissza a helyére. A rend kialakítása az otthonunkban és a konyhánkban nem egy végcél, a rend az egy körfolyamat. Folyamatosan törekednünk kell a rendre, és egyre jobbak leszünk. Nem szabad sosem elkeseredni, ha éppen vannak olyan szakaszai az életünknek, amiben a rend nem prioritás. Azonban kevesebb felesleges eszközzel, kevesebb lejárt élelmiszerrel és egy rendszerezett konyhával könnyebben fenn tudjuk tartani a rendet hosszútávon.

Hiszen egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.

További otthonszervezési ötletekért bátran kattints a Kívül Belül Boldogság oldalára!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk