GASZTRO
A Rovatból

Ezek voltak 2021 legjobb borai - Átadták a Vince Díjakat

A díjra jelölt és díjazott tételeket november 5-én és 6-án bárki megkóstolhatja a Marriott Hotelben.


A Vince Díj szeptember 23. és október vége között futó közönségszavazásán Magyarország legkiválóbb boraira, párlataira és borbárjaira szavazhattunk.

A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre.

November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

Ikonikus borvidékek és fajták

A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legyszívesebben. Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek jellemzik.

Az egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat nem csak a közönségkedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár- és borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine&Sky Bar révén.

Fehérborok

A közönségszavazásból kirajzolódó érdekes tendencia, hogy a fehérborok versenyében a nyertesek inkább a szőlőfajtákhoz köthetőek és nem borrégiókhoz. Az Alföldön toronymagasan a Frittmann testvérek 2020-as Irsai Olivérjét, Etyeken pedig az Etyeki Kúria Savignon Blanc 2019-et szeretik a legjobban - ez a két tétel mind a közönség, mind a szakmai zsűri, mind pedig a Vince Klub tagjai által megítélt díjjal büszkélkedhet. A sauvignon blanc esetében különösen nagy volt a verseny, hiszen ez az a szőlőfajta valamennyi magyar borvidéken megtalálható.

Rozé

Magyarországon az első szó, ami a rozé kapcsán eszünkbe jut: Szekszárd. A borfogyasztók döntése szerint idén a Lajvér Borbirtok Prémium Rosé 2020 bizonyult a mezőny legjobbjának. Ez a halvány lazac színű bor a syrah és kékfrankos válogatásából készült rozsdamentes tartályban, reduktív térben történő alkoholos erjesztéssel. A 6 hónapos fajtánkénti érlelést követően kortyolhatjuk az ország kedvenc rozéját poharunkból.

Vörösborok

A vörösborok mezőnyében továbbra is Villány és Szekszárd foglalja el a legelőkelőbb helyeket. A Vylyan pincészet Mandolás Cabernet Franc Válogatás 2016 lett kategóriájának győztese, melybe kortyolva komplex ízhatást érezhetünk csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel. Gere Attila Solus Merlot 2016 tétele sós, ásványos, gyümölcsös jegyeivel és egyszerre édes fűszeres ízével nyerte el a fogyasztók elismerését. A cabernet sauvignonok versenyében a 27 hektáros birtokkal rendelkező Vesztergombi Pince nyert Szekszárdi Bodzás Cabernet Sauvignon 2017 borával, a kékfrankosoknál pedig a Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016 került a legjobbak közé.

Pezsgők és buborékok

Alig 7 éve, 2014-ben készült el az első palack Kreinbacher pezsgő, mára hazánk egyik abszolút kedvence lett. A Brut Classic a szakmai ítészek és közönség szerint is mindent vitt. Egyéb buborékos kategóriában az Etyeki Kúria Pláne Frizzante rozé tételét díjazták. Az Etyek-Budai borvidék sajátos ökológiai viszonyai szépen megmutatkoznak ebben a tételben, a magas mésztartalmú talaj és a szeles fennsík ugyanis ideális a nagy savtartalmú szőlő termesztéséhez, ami a pezsgőgyártás alapanyaga.

Tokaj aranya

A természetes édes borok kategóriában abszolút Tokaj a listavezető. A szakmai zsűri és a közönség is egyöntetűen egyetértett abban, hogy a Szepsy Pincészet 2013-as 6 Puttonyos Aszúja a kategória legjobbja. Joggal büszke a régióra és az innen származó borokra minden magyar, hiszen a tokaji aszú a világ egyik legkülönlegesebb, a legnagyobb nevű borszakértők által is sokra értékelt édes bora, idővel talán nem csak a karácsonyi ünnep családi asztalának, hanem a hétköznapoknak kincse is lesz.

További elismerések

A hazai közönség a legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock Józsefnek ítélte. A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken és vált a régió meghatározó nevévé.

A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, amely négy kategóriában is szerepelt a listán, kettőt meg is nyert.

November 5-én és 6-án a Vínce Díjra jelölt és díjazott tételeket bárki megkóstolhatja a Marriott Hotelben, aki jegyet vált a kétnapos gálarendezvényre.

A 2021-es VINCE DÍJ közönségszavazás nyertesei:

1. Fehérbor / Sauvignon blanc - Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2019

2. Fehérbor / Szürkebarát - Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018

3. Fehérbor / Hárslevelű - Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2018

4. Fehérbor / Olaszrizling - Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2018

5. Fehérbor / Rajnai rizling - Cseri Pincészet VII. Septimus Pannonhalmi Rajnai rizling 2017 S

6. Fehérbor / Chardonnay - Kovács Nimród Borászat Chardonnay Battonage 2016

7. Fehérbor / Furmint - Szepsy István Úrágya Furmint 2017

8. Fehérbor / Irsai Olivér - Frittmann Borászat Irsai Olivér 2020

9. Fehérbor / Sárgamuskotály - Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2020

10. Fehérbor / Cuvée - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina 2020

11. Fehérbor / Egyéb fehérbor - Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019

12. Rozé - Lajver Borbirtok Premium Rosé 2020

13. Vörösbor / Kadarka - Balla Géza Sziklabor Kadarka 2017

14. Vörösbor / Kékfrankos - Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016

15. Vörösbor / Cabernet sauvignon - Vesztergombi Pince Szekszárdi Bodzás Cabernet sauvignon 2017

16. Vörösbor / Cabernet franc - Vylyan Szőlőbirtok Mandolás Cabernet Franc válogatás 2016

17. Vörösbor / Merlot - Gere Attila Solus Merlot 2018

18. Vörösbor / Pinot noir - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2020

19. Vörösbor / Bikavér - St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő 2017

20. Vörösbor / Syrah - Takler Borbirtok Syrah Prémium 2017

21. Vörösbor / Cuvée - Gere Attila Kopar 2017

22. Vörösbor / Egyéb vörösbor - Heimann Pincészet Barbár 2017

23. Buborékos / Tradicionális eljárással készült pezsgő - Kreinbacher Birtok Brut Classic

24. Buborékos / Egyéb buborékos - Etyeki Kúria Pláne Frizzante Rosé

25. Természetes édes borok (késői szüretelésű borok, szamorodnik) - Balassa Pincészet Betsek Édes Szamorodni "Kvarc" 2017

26. Aszú - Szepsy István Aszú 2013

27. Párlat / Pálinka - Egy CSEPP Pálinka Feketecseresznye-Málna pálinka

28. Párlat / Gin - Seven Hills Tokaj

29. Borász életműdíj - Bock József

30. A legjobb borcímke - Bolyki Egri Csillag 2020

31. A legjobb borbár / borétterem - St. Andrea Wine & Sky Bar

32. A legjobb borászat, pincészet - Pannonhalmi Főapátság Pincészete

33. A legjobb bor-/szeszesital-kereskedés - Bortársaság


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kutyabarát helyek Budapesten: 4 szuper terasz, ahová a kedvenceddel is betérhetsz
Friss limonádé, árnyékos teraszok és nyugodt zöld környezet – ezek a budapesti helyek tökéletesek egy közös nyári pihenéshez.


Kevés dolog esik jobban nyáron, mint egy hosszú séta után beülni valahová a kutyáddal – legyen szó egy hideg limonádéról vagy egy jó ebédről. És mennyivel könnyebb úgy leülni, hogy nem kell azon izgulnod, vajon szívesen látják-e a négylábú társadat is. Szerencsére Budapesten egyre több hely van, ahol nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják a kutyákat is: friss víz, árnyékos terasz, kedves vendéglátás – sőt, néhol még kutyafagyi is jár.

A Városliget Café & Restaurant a park szívében, a Csónakázótó partján kínál békés menedéket – itt a madárcsicsergés, az élő gitárzene és a nyári koktélok garantálják a nyugalmat, miközben kutyusod is vendégként van jelen. A Centrál Grand Café & Bar elegáns belvárosi brunch-helyszín, ahol a századfordulós irodalmi kávéház hangulata friss reggelikkel és különleges kávékülönlegességekkel találkozik – és ahol a kutyáknak is kijár egy kis figyelem. A Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely egy barátságos, növényekkel teli terasz a Római-part közelében, ahol a klasszikus sütemények és reggelik mellé kutyabarát hangulat társul, így egy rövid kitérővel is megéri beugrani. Végül ott az Evezős Sörkert, a Római-part ikonikus nyári közösségi tere, ahol a hekk, a zene és a Duna-parti szellő mellett hypoallergén jutifalat és kutyafagyi is várja a négylábúakat.

Ha olyan helyet keresel, ahol tényleg együtt pihenhettek – olvass tovább!

Evezős Sörkert – Árnyas menedék a Római-parton

Ha szívesen sétáltok nagyokat a Római-parton, vagy a kutyád imád a Dunában pancsolni, akkor van egy hely, ahol a közös kalandok után mindketten megpihenhettek: irány az Evezős Sörkert! Több mint 40 éve a környék egyik legismertebb találkozóhelye, ahol a hatalmas platánfák árnyékában, a Duna-parti szellőben kortyolhatsz bele a nyári esték hangulatába. Az egykor bádogbódéként induló sörkertet Farkas Lajos álmodta meg még 1983-ban, azóta pedig igazi közösségi térré nőtte ki magát, ahol a gasztronómia, a zene és a baráti beszélgetések adják a program lelkét.

A hangulatos, színes terasz hívogatóan vár mindenkit – és tényleg mindenkit, mert a kutyák is külön figyelmet kapnak.

A négylábú vendégek friss vizet, hypoallergén jutifalatot és kifejezetten számukra készült fagyit kapnak, miközben gazdáik elmerülhetnek a hűsítő italok, a finom street food fogások (mint a smash burger, a mac&cheese vagy a rántott kovászos uborka), és a nyári életérzés örömeiben.

Az Evezős nem csak a felnőtteké és a kutyáké: a gyerekeket animátorok várják kreatív programokkal, a nagyobbakat pedig élő zenés estek – például a Cats Trio vagy a Party Dance Band fellépései – szórakoztatják.

Akár egy spontán sörözésre ugrotok be, akár egy hosszabb családi délutánt vagy baráti vacsorát terveztek, itt nem kell sietni – csak hátradőlni, kortyolni, és élvezni a nyarat. A kutyád sem fog panaszkodni!

Városliget Café & Restaurant – Kutyabarát oázis a főváros szívében

Ha a Városliget a kedvenc úticélotok a közös sétára, futkározásra vagy csak egy kis levegőzésre, akkor van egy jó hírünk: a Városliget Café & Restaurant nemcsak téged, de kutyusodat is szeretettel várja! A park szívében, a Műjégpálya impozáns épületében működő étterem tökéletes megálló, ha megpihennétek egy kör után – és közben finomat ennétek, innátok vagy csak élveznétek a Liget csendes nyugalmát.

A tágas, árnyékos teraszon friss víz és barátságos mosoly jár a négylábú vendégeknek, míg te frissítő limonádék, ínycsiklandó fogások vagy egy jegeskávé társaságában töltődhetsz fel.

A szezonális étlap különleges koktélokat kínál, mint az Ananász Spritz vagy a Melone Daiquiri, a limonádék között pedig olyan különlegességeket találsz, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy a gyömbéres-uborkás kombináció. És ha valami édesre vágysz, ott a pisztácia affogato vagy egy hűsítő fagyikehely.

Szerdától vasárnapig élő gitárzene gondoskodik az aláfestésről a teraszon, vasárnaponként pedig a gyerekek sem maradnak élmények nélkül: animátorok várják őket kézműves programokkal és játszósarokkal a Tavirózsa teremben. A gyerekbarát ételeknek köszönhetően az egész család jól érezheti magát – kutyástul.

Legyen szó egy gyors fagyizásról, egy családi ebédről, vagy egy romantikus vacsoráról a park szélén: itt minden adott egy tökéletes nyári pihenőhöz. És a legjobb az egészben? Négylábú társadat sem kell otthon hagynod.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely – Édes pillanatok két (vagy négy) lábon

A Római-parti séták egyik legjobb kitérője a Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely, ahol nemcsak a sütemények illata hívogat, de a kutyádat is örömmel látják.

Ez a barátságos, családias hangulatú hely igazi közösségi tér, ahol két- és négylábú vendégek egyaránt otthon érezhetik magukat.

A Nánási úton található cukrászda idén nyáron egy még hangulatosabb, természetközelibb szabadtéri térrel bővült: stílusos bútorok, árnyas napernyők és gondosan válogatott növények gondoskodnak a pihentető atmoszféráról.

Akár reggeliznétek egy jót, akár délutáni sütizésre vágytok, a Cziniel remek választás. A klasszikus magyar sütemények mellett – mint a dobostorta, a zserbó vagy az isler – francia krémes, Sacher szelet, sőt mentes, vegán és paleo finomságok is várnak. A kínálat naponta frissül, a pult tele van teasüteményekkel, tortaszeletekkel és sós falatokkal, de smoothie-k, szendvicsek, tojásos fogások és forró italok is színesítik a reggelizőélményt.

Bár a Római-parti sétányról egy kis kitérőt igényel, a Cziniel élménye bőven megéri: egy szelet süti, egy csésze kávé és a madárcsicsergés mellett nyugodtan megpihenhettek a megújult teraszon, kiskedvencetek társaságában.

Ráadásul a napokban Budakeszin, a korábbi legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében megnyílt új egységüknek köszönhetően már két helyen is kutyabarát terekkel és kerthelyiséggel várnak benneteket.

A nyári napokon pedig nincs is jobb, mint egy laza brunch a barátokkal, vagy egy kis közös idő a családdal ebben a békés, árnyas helyen.

Centrál Grand Café & Bar – Elegáns megálló a belváros szívében

A Centrál Grand Café & Bar igazi belvárosi klasszikus, ahol nemcsak a kávé és a kultúra találkozik, hanem a kutyabarát szemlélet is természetes része a mindennapoknak.

A Ferenciek tere közelében, a Károlyi Mihály utcában található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont a város szívében, ahol a kutyád is vendégként élvezheti a pillanatot.

A barátságos, növényekkel övezett terasz egy nyüzsgő városi térre néz, mégis kellemesen elszeparált – tökéletes pihenő egy kutyasétáltatás után. A négylábú vendégeket friss vízzel és szeretetteljes figyelemmel fogadják, miközben a gazdik hátradőlhetnek egy jeges kávé, egy különleges cappuccino vagy egy hűsítő limonádé mellett. A kínálatban nemcsak kiváló reggelik és brunch fogások szerepelnek, hanem igazi gasztroélmények is: a Centrál Benedict vagy a Shakshuka egy kis francia és közel-keleti ízt csempésznek a reggelekbe, a Central Brunch Tower pedig látványos tálalásával varázsolja különlegessé a közös étkezéseket.

A desszertpult is megér egy misét: a levendulás krémes, a Centrál képviselőfánk, vagy a rózsavizes „Léda könnye” minden édesszájú vendég szívét megdobogtatja. A különleges ízesítésű kávék – mint a pisztáciás fehércsokoládés vagy a Creme Brulee cappuccino – pedig tovább fokozzák az élményt.

A Centrál nemcsak egy étterem, hanem élmény: élő zene kíséri a reggeleket és estéket, legyen szó nyugodt olvasásról, egy üzleti megbeszélésről vagy egy romantikus vacsoráról. És a legjobb az egészben? Mindezt a kutyád is veled élvezheti.

Akár a városligeti fák alatt pihennél meg, akár a városban vagy a Duna-parti szellőben üldögélnél, jó tudni, hogy egyre több helyen gondolnak kiskedvencedre is. Hiszen a közös élmények nemcsak a gazdit, hanem a kutyust is boldoggá teszik – és nincs is jobb, mint együtt élvezni a nyár legszebb pillanatait.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: