Dobj be egy kolbászt munkába menet!
Reggelizőhelynek indult, de nem jött be. Helyette kolbászozós-sörözős étkezdét nyitottak, ami nem lenne érdekes, no de pont az Astoria közepén? A Men & Tál ezen a héten is kitett magáért, és pukkadásig ette magát. Megtapasztalta, hogy milyen érzés egészségesen étkezni, de leutazott Velencére, hogy végre lásson olyan éttermet, ahol nem kamungalicát adnak (igen, jól olvasod).
Édeni Vegán étterem
-Vannak nagyon finom nyers tortáink is, amikben kakaó helyett karobot használunk.
-Pardon?
Cuki piros sarokház, cuki (nem piros) személyzet, 100% vegán ételek (csak növényi eredetűek). Viki megpakolja minden földi vegán jóval a tányéromat, és elsőre átlátok a káoszon. Minden falat művészet, a hús, és az egészségtelen alapanyagok nélkülözésével. Állandóan változó kínálatukban szép számmal találunk ételeket a lasagnáktól a répa curryn át egészen a, most figyelj, nyers napraforgómag-tejfölig. (Ez lesz a zenekarom neve vagy a könyvem címe, az tuti.)
A desszert szekcióban is törekednek a cukor, sőt, még a kakaó elhagyására is. A kakaó minimális függőséget okozó hatóanyaga nem található meg a szentjánoskenyér porításából keletkező karobban, viszont az íze eléggé hasonló. Van, aki ezért nem szereti, de ugyanannyian jobban, mint a kakaót. Karobból készített nyers csokitortájuk engem megnyert, karob-fan lettem. És az epém is. (Kíméletes.)
Amellett, hogy érdekes, eszméletlenül is egészséges itt az étkezés. Nem csak vegánoknak ajánlom, hanem azoknak is, akik elszakadnának kicsit a junk foodtól, vagy felfedeznének valami újat. Ez nem egy tofu bár, hanem vegán kísérleti konyha, és baromi jól csinálják.
A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.
BITE Sausage & Beer
"Kicsit olyan érzésed lehet, mintha piacon lennél. Pedig nem." - A Bite csapata először nem a megfelelő vendéglátó egységet tette az Astoriára. Másodjára a lehető legjobbat.
Sör és kolbász. Söröző-kolbászozó. Akárhogy írom, jól néz ki. Újabb világbajnok párost fedeztünk fel mivoltukban az Astorián nemrég nyílt BITE-ban, ahol szenzációs kolbász szelekciók és klasszik sörök várják azokat, akik tisztában szeretnének lenni a jó kolbászozás fogalmával. Azt állítják, a debreceni legyen debreceni, és emellé olyan különlegességeket is kínálnak, mint a csilis kacsakolbász (aztamindenit) vagy a citromos bajor kolbász.
A húsoknál nem áll meg a történet, a méretes fatálcákon hatalmas halom sült káposztán figyelnek a kolbik, nem ám csak úgy... A mustár ugye alap, de ínyencebbek próbálkozhatnak a mentás almalekvár és a paprikalekvár lelkes tunkolásával is. Természetesen a brutál nagy parasztkenyér karéj sem hiányozhat a tálcáról, ahogy a savanyúságok sem. Hamarosan csatlakoznak a foodtruck-mozgalomba is, és egy gigászi mobil monstrumból szórják majd mennyei kolbászkáikat. Ezek után egy pofa sör, és a mennyekben vagyunk. Egyszerű, gyors, finom, kolbász, sör!
Tekergő - Velence
"Mangalica Felcsútról, halak a tóból" - Gergő szerint a minőség menőség, és nem a ‘kópba’ jár vásárolni. A Vidéki Men & Tál első állomása a Velencei-tó mellett lévő Tekergő volt.
A Gault Millau nem szórja csak úgy az ajánlásait, főleg nem vidéki éttermekről, de a Tekergő Velencén kiérdemelte a figyelmét. A legjobb autópálya menti étteremnek titulált vendéglátó komplexum hibátlan alapanyagaival, Ruprecht László séf közreműködésével készült magyaros étlappal, és a verhetetlen tavi panorámájával csalogatja be az éhes autósokat. A jó felcsúti mangalicából készülő ételköltemények külön hasábot képeznek az étlapon. Elég vadgourmandnak kell lenni, hogy felismerjük a mangalica és a nem mangalica fajtájú sertések közötti különbséget, ezért rengeteg étterem mangalicának árul nem mangalicát, mióta az lett az új hipszter disznó. Nos, itt a manga valóban az, ami. Azt hiszem, most ehettem volna először igazit oly sok kamungalica után.
De borjút választottam a körete miatt, hála a sztrapacskafétisemnek. Klasszik borjúpaprikás, úgy elkészítve, ahogy kell, és juhtúrós galuska szerepel abban a vagány fekete serpenyőben. Sikítozik az étel egy káposztasalátáért, ami szépen fel van dobva egy kis répával, hogy mégiscsak, na.
A fent említettek + panoráma = öröm és boldogság, meg egy rosé fröccs. Gergőék nyaranta ráadásul termelői piacokat is szerveznek a parkolójukban, amivel a motel-étterem együttessel, már-már gasztrofesztivál érzést hoznak létre. A Dunántúl egyik legfrankóbb mangalica lelőhelye a pálya mellett, éjjel-nappal nyitva.
Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!