hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Dizájner ékszereket, lámpabúrákat készít 3D nyomtatással két miskolci fiatal kávézaccból

Óriási mennyiségű kávézacc végzi a kukában, de Tamási Kinga és Borsodi Eszter szerint ennek nem kell így lennie.

Link másolása

hirdetés

Nem sok embernek jutna eszébe, hogy a kávézás mellékterméke egy nap dizájner termékként éledhet újjá, viszont Tamási Kinga és Borsodi Eszter 3D technológiával gondolja újra a kávézacc felhasználását. Másfél éve az egyetemi menzán figyeltek fel arra a hatalmas mennyiségű zaccra, ami a kukában végzi.

"Csak azalatt az egy óra alatt, amíg ott ültünk, rengeteg kávézaccot dobtak ki. Mivel mindketten polimermérnökként végeztünk, ezért a kávé műanyagipari újrahasznosításán kezdtünk el gondolkodni” - magyarázza Tamási Kinga anyagmérnök, aki doktorjelölt a Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskolában.

Kinga nagyon régóta foglalkozik különböző anyagok kutatásával és fejlesztésével a Miskolci Egyetemen, és ugyan az emberiség jövője az újrahasznosítás jegyében fog telni, korántsem biztos, hogy minden anyag többször is bekerül a nyersanyag-körforgásba.

"Tudtuk, hogy a kávézacc számtalan ipari és otthoni felhasználása ismert, például kozmetikumokban is használják. Azt azonban nem tudtuk, hogy töltőanyagként műanyaggal keverve mire lesz pontosan jó."

Kávézaccot, valamint megújuló forrásból származó, növényi eredetű polimert tartalmazó keverékükkel a két mérnöknő PLAnt néven vett részt a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programban.

"Léteznek már hasonló anyagok, és ebből készülő termékek, például kávézaccot tartalmazó sportcipő. Ami az újdonságot jelenti a mi esetünkben, hogy saját összetételt dolgoztunk ki, illetve hogy 3D nyomtatással dizájner termékek, elsősorban lakberendezési cikkek előállítását tűztük ki célul " - mondja Borsodi Eszter anyagmérnök.

hirdetés
VIDEÓ: kávézaccból lámpabúra

Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, ahol a verseny egyik különdíját nyerték el.

"Első körben teljesen mást szerettünk volna a létrehozott anyagból készíteni. Egyszer használatos élelmiszercsomagolás, illetve eldobható evőeszközök volt a cél, ezzel az ötlettel jelentkeztünk tavaly nyáron a programba. Amikor elkezdtünk dolgozni az ötleten a mentorok segítségével, akkor jöttünk rá arra, hogy nem megfelelő az irány, mivel szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak kellett volna megfelelnie, továbbá amíg a versenytársak olcsóbbak, addig nincs piaca. Ezért a program végére elvetettük ezt az ötletet, és új irányt vettünk: lakberendezési termékek. Akkor írtam a diplomamunkám 3D nyomtatás témakörében, így merült fel az ötlet, hogy az új anyagból a termékeket is ezzel a gyártási technológiával kellene elkészíteni, és ez megadta az anyag felhasználásának új irányát" - magyarázza Eszter.

"Az elmúlt időszakban nagyon sokat költöztem, így személyes érintettségem miatt is látom a lehetőséget a lakberendezési tárgyak előállításában, így örülök, hogy Eszter ebben partner" - mondja Kinga.

A már említett inkubátorprogramban négy hónap állt rendelkezésre, hogy a két mérnök előálljon egy kidolgozott tervvel. "A program végére döntöttük el, illetve a mentoraink világítottak rá, hogy egyébként miért nem olyan szegmenst keresünk, ahol nem tömeggyártással kellene kezdeni, hanem kis darabszámú szériával. A 3D nyomtatás pont arra jó, hogy kis darabszámban egyedi, különleges geometriájú formákat hozzunk létre" - mondja Kinga.

Ahhoz, hogy tudjuk, egy adott anyagot mire lehet felhasználni, először az összetevőit kell tanulmányozni.

"Tisztában kell lenni az anyag kémiai összetételével és tulajdonságaival. Sok utánaolvasással jár, hiszen olyan kutatásokat kell keresni, ahol már foglalkoztak ezzel. Mint műanyagipari töltőanyagot, már sokat vizsgálták a kávézaccot globális szinten, de soha senki nem gondolta tovább, hogy mi lenne, ha nem állna meg egy publikációnál. Ezeket kutattuk fel, majd elkezdtünk kísérletezni az anyaggal az egyetemen. Amikor már úgy láttuk, hogy alkalmas lesz bármilyen termék létrehozására a mérési eredmények alapján, akkor jött a kérdés, hogy na de mivel öntünk formát? Hogy hozzuk létre azt a vázát vagy lámpabúrát?" - mondja Kinga.

A 3D nyomtatás sokaknak futurisztikus folyamatnak tűnhet, pedig Kinga szerint egyszerűen úgy kell elképzelni, mint amikor a fogkrémes tubusból egymásra nyomja valaki a rétegeket.

Egy bonyolult dizájnt azonban sok idő elkészíteni a nyomtatónak, ez a módszer ezért sem alkalmas sorozatgyártásra.

"Folyamatosan tökéletesítjük az anyagot és ötletelünk, hogy milyen termékeket lehet belőle készíteni. Amint lesz egy valamilyen szinten tökéletes anyag, - merthogy sosem lesz kész, mindig lehet majd rajta finomítani - amiből már készülhetnek termékek, terveink szerint egy éven belül piacra léphetünk" - mondja Eszter.

Kinga és Eszter elmondták, hogy az árnyalatot befolyásolja az anyagban található kávézacc (illetve más összetevők) mennyisége, akár teljesen fekete színt is el lehet érni. Folyamatosan kísérleteznek különböző tónusok előállításával, de festik is a termékeiket, így lényegében bármilyen színű tárgyat elő tudnak állítani.

A kutatók egyelőre nem tesznek különbséget az eltérő minőségű kávék között.

Nagy mennyiségű kávézaccot több forrásból is be lehet szerezni, azonban ezt a mennységet tárolni is kell, mégpedig jól szellőző, száraz helyen.

"Először saját magunk kezdtük el gyűjteni. Én nagyon sokat kávézom, egy hét alatt volt, hogy egy kiló kávézaccot termeltem ki otthon a saját kis kotyogós kávéfőzőmmel. A közvetlen környezetünkben a családtagok, ismerősök is lelkesek voltak. Volt olyan, aki majdnem tíz kiló kávézaccot küldött az egyetemre. Vannak kávéházak, akik szintén jelezték, hogy segítenének. Egy problémánk van csak: egyelőre nem tudjuk, hogyan oldjuk meg nagy mennyiség gyűjtését és tárolását."

Az anyag, az előállítási technológia és a terméktípus együttesen újdonságnak számít a piacon, és a termékek köre folyamatosan bővül, például elkészültek az első ékszerek is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin kapta a legnagyobb svájci gyógyszerészeti díjat, a Nobel-díjhoz is közelebb került ezzel

A rangos svájci elismerés erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet.

Link másolása

hirdetés

Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet, a legnagyobb svájci tudományos díjat a gyógyszerészet területén. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet - írta a Telex.

A lengyel-svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díj már többször is került olyan tudóshoz, aki később megkapta a Nobel-díjat is. A Reichstein-érmet a svájci akadémia adja azoknak, akik sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül.

Az új típusú, mRNS-technológián alapuló védőoltások kifejlesztésében meghatározó szerepet játszottak Karikó Katalin elmúlt évtizedekben folytatott kutatásai.

Karikó Katalin Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el; 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, így családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széles körű felhasználás.

A Reichstein-érem átadásakor a koronavírus elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét hangsúlyozták:

hirdetés

„Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető” – áll a hivatalos indoklásban.

„Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nemcsak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a Covid további terjedését.”

„Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak” – mondta Gerrit Borchard, a svájci akadémia elnöke.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyar film kapott fődíjat New Yorkban

Szajki Péter Most van most című filmjét összesen öt díjjal jutalmazták a New York Film Awards-on.

Link másolása

hirdetés

A fődíj mellett a filmnek ítélték a legjobb romantikus komédia, a legjobb eredeti történet díjait, emellett Tompos Kátya kapta a legjobb női főszereplő díját, míg Lovas Rozi a legjobb női mellékszereplői díjat. A New Yorkban öt éve alapított fesztiválon a jelenleg díjazott Most van most részt vesz a télen megrendezendő év végi fesztiválon is, ahol további díjra esélyes.

„Tompos Kátyával és Lovas Rozival is másodszorra forgattam filmet, mindkettőjükben azt szeretem, hogy képesek maximálisan a jelenre koncentrálni a forgatásokon, ezért kiemelkedő élmény velük dolgozni. Rendezőként ez az egyik legnagyobb öröm számomra: amikor a színészek munkáját is elismerik, hiszen szerintem nekik köszönhető a legnagyobb százalékban egy film ereje”

– mondta a rendező a színészek díjaira reflektálva.

A Most van most című dramedyt Bulgáriába is meghívták a júliusban zajló Comedy Europe Film Festival programjába. A film 2020 szeptemberében pedig részt vett a Love International Film Festivalon Los Angelesben, ahol Mohai Tamás a legjobb férfi főszereplő díját kapta meg. A film egy szökött menyasszony (Tompos Kátya) egynapos utazását meséli el egy humoros road movie keretei között.

A filmben olyan remek színészek tűnnek fel a főszereplők mellett, mint Scherer Péter, Básti Juli, Zrínyi Gál Vince, Elek Ferenc és Kovács Lehel. A film forgatókönyvét Szajki-Vörös Adél és a rendező közösen írták, operatőre Domokos Balázs volt. A filmet a ZLS Productions készítette a Sparks együttműködésével, forgalmazója a Romis Mozi. Főbb producerei: Kutyik Gábor, Szajki Péter, Romwalter Judit, Gulácsi Loránd, Adam Cobler, Szajki-Vörös Adél, Szűcs Dóra, Králik Samu Péter, Marencsák Kitty, Neuberger Zoltán, Bácskai László és Szoboszlai Gergely.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Speciális felszereléssel és kétmillió forinttal segíti a női kardcsapat felkészülését a Takarékbank

A magyar sport elkötelezett támogatójaként állnak a női kardcsapat mellé, amely korábban még sohasem jutott ki olimpiára.

Link másolása

hirdetés

A Takarékbank fontos feladatának tartja a magyar sport, különösen a fiatal tehetségek és az utánpótlás-nevelés támogatását, ami fontos eleme a társadalmi felelősségvállalási programjának. Az ügyfelek is elvárják ezt, egy tavaly végzett közvéleménykutatás szerint alapkövetelménynek tartják, hogy egy hitelintézet támogassa a magyar sportot, a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés pedig az egyik leginkább preferált terület.

Ezért állt a Takarékbank a női kardcsapat mellé, amely korábban még sohasem jutott ki olimpiára. A válogatott tagjai, Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna és Pusztai Liza márciusban harcolták ki a szereplést, és most együtt készülnek arra, hogy eredményesen képviseljék Magyarországot. A tehetséges fiatalok felkészülését speciális vívófelszerelésekkel és fejenként félmillió forinttal segíti a bank.
„Erős csapattal érkezünk”

„Óriási öröm, hogy végre azt mondhatjuk, kint vagyunk. Sok edzés van még előttünk, lesznek edzőtáboraink is, az utolsó 1-2 hétben pedig testileg és lelkileg is rápihenünk a versenyre. Ha mindenki kihozza magából a maximumot, nagyon erős csapattal érkezünk Japánba. Jól összekovácsolódtunk, és szeretjük egymást, ami különösen fontos egy ilyen csapatversenyen” – hangsúlyozták a fiatal sportolók.

„Japánban sok magyar megvív az eredményért, a sikeres magyar szereplésért. Biztatjuk ügyfeleinket, hogy drukkoljanak sportolóinknak, lélekben legyenek ott azokkal a honfitársainkkal, akik vállalták ezt a nem mindennapi megmérettetést” – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

Különleges bankkártya nyárra a Takarékbanktól

Különleges, Visa Olimpiai Játékok Tokyo 2020 témájú bankkártyát bocsát ki a Takarékbank. A Magyarországon egyedülálló kártyán Japánhoz kapcsolódó témák jelennek meg. A vésett és dombornyomott betéti kártyákat lakossági és vállalati ügyfelek is igényelhetik. Az idei év egyik legfontosabb nemzetközi eseménye minden szempontból különleges. A tokiói világversenyt tavaly rendezték volna, de a világjárvány miatt el kellett halasztani, amire még nem volt példa. A sportolók rendkívüli körülmények között, szigorú egészségügyi intézkedések mellett kellett készülniük. A Takarékbank egy egyedi bankkártya kibocsátásával tiszteleg az esemény előtt. A Visa Olimpiai Játékok Tokyo 2020 témájú bankkártya már a nevében is különleges, hiszen a versenyt 2021-ben rendezik, de a szervezők mégis megtartották a tavalyi évszámot. A betéti kártyát új bankszámlához lehet igényelni, valamint meglévő kártya cseréjét is kérhetik az ügyfelek az ország legnagyobb bankfiókhálózatában, valamint online, a Takarék VideoBankban, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Gumiból épített óriási kakasszobrot Szabolcs Angliában

Karanténja után négy nappal látott neki a négyméteres szobornak Bristolban a kishegyesi fiatalember. Gyerekként tanári segítség nélkül rajzolt görög filozófusokat olyan jól, hogy külföldi kiállításra hívták vele.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. június 13.


Link másolása

hirdetés

Október végén érkezett a délnyugati Bristolba Vass Szabolcs. A 29 éves képzőművész még épp befutott a Brexit előtt és megszerezte az elő-letelepedési státuszt.

"Elsősorban a nyelv miatt jöttem. A digitalizáció, globalizáció is angol nyelven siklik. Ez kell nekem, hogy többet értsek a világból. Mélyvíz a legjobb erre, semmilyen nyelviskola nem ér fel vele.

Nem könnyű, de háborgó vizen tanul meg az ügyes tengerész.”

Egy vajdasági faluból, Kishegyesről érkezett, de nem először él külföldön. Alaszkában töltött fél évet 2015-ben.

„Egyetemistáknak volt egy program, hogy fél év munkához kaptunk szállást és zöld kártyát, a legvégén egy hónapig utazgathattunk.”

Itt alapozta meg igazán az angol nyelvet, de Angliában meg akarja erősíteni. Vannak itt ismerősei, így esett a választása Bristolra.

hirdetés

„A kis falumban rajzot tanítottam a művészeti egyetem befejezése után. Ott nem sok inger ér, otthon stagnálás lenne. Fejleszteni akarom magam és ez egy hihetetlenül inspiráló hely nekem. Bár elég keveset láttam a valódi városból, semmi pluszt más településekről, hiszen fél éve vagyok itt, de hónapokig zárva volt itt minden.”

Pedig Bristol valóban kincsesbánya egy művésznek. Az egyetemváros teli kulturális rendezvényhelyszínekkel, grafitikkel, még a leghíresebb Banskynak is van kint festménye.

A lezárt országban sem unatkozott.

Ahogy kiszabadult az érkezése után elrendelt két hét karanténból nekiállt egy óriás kakas gyártásának.

A barátja Zavar József, a St. Werburgh’s City Farmon dolgozik.

„Ez egy közösségi farm, ahova az emberek megnyugodni, állatot simogatni, gondozni, kertet rendezni, terápiára mennek.”

Volt egy fal autógumikból, azt lebontották és csúfította a területet a rengeteg abroncs. Az elszállításuk nagyon drága lett volna. Neki volt már dolga többször ilyen anyaggal, négy éve egy Zastavát felfaló gumimalaccal nyerték a gödöllői Trash Art versenyét.

Most másik állatot tervezett. Ezúttal nem a társadalomkritika vezette, a kakas egyszerűen a farm logója.

„Szó szerint felvettem a harcot az abroncsokkal.

Egy késsel álltam neki szétvagdosni őket a parkban. Feljelentettek, mert itt az fegyver. Miután megmutattam más korábbi munkáimat, a rendőrt meggyőztem, hogy nem akarok senkit megtámadni, de el kellett talicskáznom a gumikat egy zárt helyre.”

A négy méteres gumikakason két hétig dolgozott Szabolcs, egészen a végéig nem hitte, hogy sikerülhet.

„Végig bizonytalanság van. Nem tudom, mit csinálok, de nem szabad feladni, az önbizalmat kell megtartani. Dialógust folytatok a munkával és a munka mondja meg, hogy mit csinálok.”

Minden egyéb alkotásnál is ezt érzi. Azt mondja, a lényeg, hogy nem szabad engedni a bizonytalanságnak, a végén mindig megvan a válasz.

Egyedül nem tudta volna talpra állítani az óriáskakast. Egy portugál ács segített a gerendákat tartani, tökéletesre igazítani. A szépség mellett a biztonságra is figyelni kellett,

a kakasnak azt is bírnia kell, ha fiatalok lónak használják.

„Fát kukáztam a környéken, de ezer csavart és festéket venni kellett. Erre gyűjtöttünk pénzt.”

Nem kerestek vele, ami bejött, azért kakasos pólót, kakasos nyomtatványt adtak az adományozóknak.

A kakas stabil és figyelemfelkeltő, nemcsak magára, hanem készítőjére is. Három országban is jelentek meg cikkek róluk. A feljelentő is elment hozzá bocsánatot kérni.

A környékbeliek örülnek, hogy a csúf szemétből épült valami, ami a helyet népszerűsíti. Naná, hogy ő is büszke erre:

"Újrahasznosítottam 75 kamion és kocsi ledobott gumiját, ami a városi parkot csúfította egy ideje."

A 29 éves férfi sosem aggódott a pénz miatt, nem sokkal ezelőttig alkalmi munkákból tartotta el magát, mindig talált valamit. Ma gondozóként dolgozik autista fiatalok mellett és emellett folyton fest, tervez.

Még gyerek volt, amikor kiderült, hogy művész lesz.

Azt mondja, a szülei szerint autószerelő vagy alelnök akart lenni, de ő már csak arra emlékszik, hogy görög filozófusokat rajzolt. Olyan jól, hogy 12 évesen önálló kiállítása volt Olaszországban.

Nem volt különösebben dolga a filozófusokkal, csak azt látta a könyvekben és lemásolta. Ez viszont megadta az alapokat a továbbtanuláshoz, a művészet irányába ment.

„Általánosban nem volt rendes tanárom, szerettem volna, de nem volt segítség, magamnak tapostam ki ezt az ösvényt.”

Bristolban a második művészeti munkája

Készített már festményeket, rajzokat, kerámiát, digitális képeket, és installációkat.

Sokért kapott díjakat is. Figyel és megalkotja, ami körülöttünk van, ahogy ő látja, kritikusan, viccesen, megdöbbentően, elgondolkodtatón. Munkái itt láthatók.

Az ember és annak változása különösen érdekli.

„Bizonytalanná válunk a jövőben. A múltunk nem olyan, mint a jövőnk. Egy egyiptomi, középkori ember számára megvolt a hierarchia, tudta, hogy kinek kell engedelmeskedni, Istenben hogy kell hinni, milyen rituálét kell csinálni. Ahogy megszületett, úgy halt meg. Ma meg egyre több a digitális eszköz, az internet, az arcfelismerő például meg hasonlók már módosítanak. A jövő nagyon más lesz, nem tudjuk, milyen.”

Szabolcs 4-5 évet tervez Angliában tölteni. A legnagyobb álma, hogy bekerüljön egy művészeti közösségbe itt. A járvány ennek útját állta eddig, de amennyire kifogyhatatlan a tervekből, nagy esélye van gyorsan társakat találni.

Olyan rohamosan változunk, hogy nem tervez különösebben, nem tudja, hol szeretne élni, igyekszik alkalmazkodni. Őt a vírus sem állította meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: