SIKERSZTORIK
A Rovatból

Csak egy hazai egyetem van az első százban a világranglistán – nem biztos, hogy eltalálnád, melyik

Az intézmény az előadóművészeti kategóriában szerepelt kiválóan.

Link másolása

Megőrizte előkelő helyét a Zeneakadémia:

az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (Rankings by Subject 2023) öt nagy tudományág 54 szakterületén méri össze a világ csaknem 1600 egyetemét.

A Zeneakadémia az előadóművészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51-100. helyezésével kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyanok társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Cornell Egyetem vagy a Zeneakadémia egyik partnere, a Sanghaji Konzervatórium.

A szakterületi rangsorok angol nyelven ITT látható.

Az előadó-művészet szakterületi rangsora pedig ITT.

A szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 80,4-es pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a nemzetközi együttműködéseket, de mivel speciális terület az előadó-művészet, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb súllyal nézik.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei azonban egyaránt kiemelkedőnek számítanak nemzetközi téren. A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak, a Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó, az itt végzett diákok közismerten kelendők, nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is felvételt nyernek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Anna és Tamás megvették a kedvenc kávézójukat, nehogy szolárium vagy ingatlaniroda legyen belőle
A budapesti házaspárnak semmilyen vendéglátós múltja nem volt, de amikor megtudták, hogy eladó a hely, nem sokáig hezitáltak. Azóta teljesen a saját képükre formálták, törzsvendégeik száma pedig egyre csak nő.

Link másolása

Tavaly decemberben egy kommunikációs szakember (Anna) és egy újságíró (Tamás) alkotta házaspár – nulla vállalkozói és vendéglátós tapasztalattal, viszont óriási lelkesedéssel és több száz csésze elfogyasztott kávéval – megvette a kedvenc kávézóját. A hely abban az utcában van, ahol laknak, ide jártak minden nap: Anna egy lattéra, Tamás egy eszpresszóra.

Nem tervezték korábban, hogy lesz saját kávézójuk, hirtelen és némileg még számukra is váratlanul jött az ötlet. Merthogy nem az volt a cél, hogy vállalkozók legyenek, egyszerűen csak imádták a helyet, és sajnálták volna, ha valaki más tulajdonába kerül, aki esetleg kozmetikát, ingatlanirodát, vagy valami ehhez hasonlót csinál belőle.

„Amikor szülési szabadságra mentem, biztos voltam benne, hogy gyerek mellett nem akarok egy multinál reggeltől estig dolgozni. Vártam, hogy jöjjön a nagy ötlet, amivel legalább részben kiválthatnám az addigi munkámat, de sokáig hiába” – meséli Anna.

Közös ötleteléseik során került szóba a Kresz Géza utca 38. szám alatti, akkor még Bean my Lover névre hallgató apró kávézó is, ahol törzsvendégek voltak. Eleinte még csak viccelődtek vele, mi lenne, ha megvennék: mit csinálnának másképp, mire változtatnák meg a nevét és így tovább. Aztán megtudták az előző baristától, hogy a tulaj valóban árulja a helyet.

„Ekkor kicsit meg is ijedtünk, hogy ez most tényleg valósággá válik? Addig csak álmodoztunk és kreatívkodtunk tét nélkül, onnantól viszont elkezdtünk utánanézni a praktikus dolgoknak is” – idézik fel.

Tamás szemei előtt az álmodozós szakaszban inkább egy cseh söröző vagy egy rockklub lebegett, ezek azonban jóval komolyabb projektek lettek volna, arányosan nagyobb kockázattal.

Persze így sem volt rizikó nélküli a dolog. Amikor megkérdezték a legjobb barátaikat, szerintük érdemes-e belevágni, mindannyian próbálták lebeszélni őket. Nem csoda, hiszen nem sokkal azelőtt kezdődött a háború, ami magával hozta a szankciókat, az elszabaduló inflációt és a forint gyengülését is.

„A másik oldalon viszont erős érv volt, hogy a hely megnyitása után néhány nappal kitört a Covid, így az előző tulajdonosoknak gyakorlatilag azonnal be kellett zárniuk, mégis átvészelték a karantént. Úgy voltunk vele, hogy ha ilyen kezdet után talpon tudott maradni a kávézó, ennél rosszabb csak nem lehet…” – mondják nevetve.

Mint amikor a boroskólától eljutsz a száraz vörösborig

Anna régebben nem is ivott kávét egyáltalán, de amikor a felmondási idejét töltötte korábbi munkahelyén, nagyon sok kollégája hívta el egy kávéra, hogy mesélje el, miért döntött így és mik a további tervei. Innen indult számára a dolog, először lattéval és cappuccinóval, majd fokozatosan formálódott az ízlése.

Tamás ugyan korábban is kávézott, de inkább a klasszikus vonal híve volt. „Amikor először kóstoltam újhullámos kávét, még gondolkodtam is rajta, odamenjek-e szólni, hogy ez megromlott, annyira furcsa volt a savanyú, citrusos ízvilág. Utána megkóstoltam még egyszer, és rájöttem, hogy ez direkt van. Szép lassan pedig azt vettem észre, hogy már csak ilyet iszom. Kicsit olyan ez, mint ahogy az ember a boroskólától eljut a minőségi, száraz vörösborig.”

A tervezésbe teljesen laikusként vágtak bele, se gazdasági, se vállalkozási, sőt még kávékészítő ismereteik sem voltak. Utána persze igyekeztek pótolni a mulasztást, Anna elvégzett egy barista tanfolyamot is, de a döntést még ezelőtt hozták meg.

„Szerettünk volna kipróbálni valami olyasmit, amit még soha nem csináltunk. Ez kicsit olyan volt, mint amikor elkezdesz síelni, és először a legkönnyebb pályát választod: kiszámoltuk, hogy ilyen adottságokkal bíró helynél túl nagy veszteség akkor sem érhet bennünket, ha esetleg mégse jönne össze” – mondja Anna, hozzátéve: mivel van két gyerekük, nem is vállaltak volna be olyasmit, ami veszélybe sodorhatja a családi kasszát.

Mindketten maradtak a meglévő munkahelyükön, ezért kényszer sem volt, hogy egyik napról a másikra ebből tartsák el a családjukat. Tamás szerint első körben mindössze annyit tűztek ki célul, hogy legyen egy hely, ahova szívesen térnek be az emberek, mert jó zenék szólnak, és a kávé is finom.

Anna ma is azt tartja a fő kihívásnak, hogyan tudnának még feljebb lépni, és mi a maximum, amit ki lehet hozni ebből a helyből úgy, hogy ne sérüljön az eredeti koncepció. Vagyis maradjon közvetlen és családias, tudjanak beszélgetni a vendégekkel.

Mivel ő csak részmunkaidőben dolgozik, napi szinten ott van, szükség esetén akár beugrik az állandó barista helyett. Tamás pedig általában a saját munkája végeztével, vagy ebédszünetben néz be egy-egy kávéra.

Felkerült a falra a törzsvendég kedvenc mondása

A specialty kávézókat általában már a cégérükről is meg lehet ismerni, a tipikus megkülönböztető jegyek innen viszont korábban hiányoztak, inkább egy olasz kávézó benyomását keltette a hely. Szerettek volna változtatni ezen, így már a legelején eldöntötték, hogy új nevet adnak neki.

Erre végül júliusban került sor, egy alapos átalakítást követően a hónap végén nyitottak újra, immár EARLY Specialty Coffee Bar néven. Kívül-belül mindent a saját képükre formáltak, ekkor került fel a falra neon betűkkel egy külföldi törzsvendégük mottója is, aki mindennap bejár, és mindig azt mondogatta, this is my happy place.

Közvetlenül alatta Banksy hintázó kislányt ábrázoló képe kapott helyet, az utcafronton a bejárat mellett pedig egy Mona Lisát ábrázoló mém, Neményi Márton munkája: a világhírű festményalak balra a reggeli első kávéja előtt látható igencsak gyűrött arccal, jobbra pedig már azután, kisimulva. Ez gyakran még olyanokat is megállít egy szelfire, akik csak épp arra jártak.

Vendégkörük főleg a környéken található irodaházak dolgozói közül kerül ki, de a home office-ban lévőket is szívesen látják, mivel szerintük mindenkire ráfér, hogy a munkaideje alatt is legalább egyszer-kétszer 15 percre emberek között lehessen és feltöltődhessen.

A választékuk folyamatosan változik, a cél az, hogy minél több országot és tájegységet bemutassanak. Előfordult, hogy utazás során bukkantak rá egy olyan fajtára, amit utána berendeltek a kávézóba, sőt arra is volt precedens, hogy egy törzsvendég kívánsága alapján alakították a kínálatot: például valaki szeretett volna guatemalai kávét, és a következő rendelésbe be is került.

Vendéglátós játék a fürdőkádban

A házaspár főleg esténként foglalkozik a kávézó ügyeivel, a rendelésért és a többi operatív teendőért Anna felel, a kommunikációt pedig Tamás viszi.

Ami az anyagiakat illeti, pontos összeg említése nélkül annyit árulnak el, hogy nagyjából egy középkategóriás használt autó árát költötték eddig a projektre. Minden hónapban van rajta nyereségük, de mostanáig az egészet visszaforgatták a átalakításba.

„Azt szokták mondani, hogy amikor új üzletbe kezdesz, az első 2-3 év biztosan bukó, akkor csak rakod bele a pénzt. Mi ugyan eléggé biztonsági játékot játszottunk azzal, hogy egy létező helyet vittünk tovább (egyik nap az előző tulajok zártak, másnap már mi nyitottunk), de ezzel együtt is időbe fog telni, mire megtérülnek a költségeink” – fogalmaz Anna.

Mindketten türelmesen állnak hozzá, szerelemprojektként tekintenek az egészre: nem állítják, hogy nem fárasztó, de inkább a kreatív energiáikat fordítják rá. Azt is nagy előnynek tartják, hogy bele tudják tenni a személyiségüket, a gyerekeikre szánt időből viszont tudatosan nem vesznek el miatta.

Apropó gyerekek: nem nyomasztják őket azzal, hogy majd nekik kell továbbvinniük a családi vállalkozást, vagy épp ott állni a pult mögött az iskolai szünetekben. Azt viszont észrevették, hogy a kisfiuk a kádban gyakran vendéglátóst játszik, miközben a vizet töltögeti egyik pohárból a másikba.

És hogy mit hozhat a jövő? A kínálattal már elégedettek, amit beterveztek, meg tudták valósítani, sőt talán még felül is múlták a saját várakozásaikat.

„Fontos cél, hogy hónapról hónapra jobb legyél, de nem szabad azonnali profitmaximalizálásra törekedni. Nem akarunk futószalaggá válni, ahol a törzsvendégek leülni se tudnak. Tök jó érzés beszélgetni a betérőkkel, én nagyon élvezem” – mondja Anna.

Azokat pedig, akik hasonló vállalkozásba fognának, azzal bátorítja: „ha nekünk sikerült előzetes szakmai ismeretek nélkül, másnak is sikerülhet, mindössze elég lelkesnek és tanulékonynak kell lenni hozzá.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Megnyerte egy magyar diák a Térképrajz világversenyt
Emmert Olivér mohácsi diák rajza a 9-12 éves korcsoportban ért el első helyezést, 62 pályamunka közül: Olivér 40 pontot kapott, őt követte egy kanadai grafika 13 ponttal, a harmadik helyezett pedig egy indiai térképrajz lett 12 ponttal.

Link másolása

Első helyezést ért el korosztályában Emmert Olivér "Én így képzelem..." című munkája a dél-afrikai Fokvárosban megrendezett ICA Térképrajz-verseny nemzetközi döntőjén, amelyen 32 ország 176 versenyzője vett részt.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikatudományi Intézet (ELTE IK PR) hétfői közleménye szerint a Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente rendezi a Barbara Petchenik emlékére alapított gyermek-térképrajzversenyt, amelyet minden alkalommal az ICA soros nemzetközi konferenciáján tartanak.

Emmert Olivér mohácsi diák (felkészítő tanára: Bosnyák Mihály) rajza a 9-12 éves korcsoportban ért el első helyezést, 62 pályamunka közül: Olivér 40 pontot kapott, őt követte egy kanadai grafika 13 ponttal, a harmadik helyezett pedig egy indiai térképrajz lett 12 ponttal

- írták a közleményben.

A szavazásban 19 ország és a José Jesús Reyes Nunez (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet docense) által vezetett nemzetköz zsűri vett részt.

A verseny elsődleges célja a gyerekek világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elősegítése. Az idei verseny témájának címe: "A jövő világom térképe" volt. A megmérettetésen négy korcsoportban 6 és 15 év közöttiek vehettek részt. Magyarországot hat térképrajz képviselte.

A nyertes rajzot itt lehet megnézni:

A díjazott műveket elismert nemzetközi szervezetek jelentethetik meg képeslap vagy poszter formájában.

Magyarország eddig mind a tizennyolc nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hetven éve él vastüdőben, de nem adja fel a 77 éves férfi
Az acélkapszulában élte le életét, de elvégezte a jogot, évtizedeken át praktizált, és még egy memoárt is írt. Azonban mindvégig hűvéges maradt „régi vaslovához” az ódon vastüdőhöz, aminél ma már létezik fejlettebb technológia is.

Link másolása

Az utolsó nagy gyermekbénulásos járványok olyan régen voltak, hogy sokak számára nem sokat mond az a szó, hogy vastüdő. Holott, amíg nem létezett hatásos oltás a járványos gyermekbénulás ellen (poliomyelitis anterior acuta), a legsúlyosabb esetekben csak ez a szerkezet jelenthetett túlélést a betegséget elszenvedőknek.

A „Polio Paul” névre keresztelt férfi hét évtizede él egy 727 kilós vastüdőben, amit nem hajlandó modern gépre frissíteni. Azt mondta,

mire újabb gépeket fejlesztettek ki, megszokta „régi vaslovát”.

Pault márciusban a Guinness Világrekordok Könyve minden idők leghosszabb vastüdős betegének nyilvánította.

A 77 éves Paul Alexander 1952-ben, 6 éves korában kapta el a gyermekbénulást.

Röviddel a diagnózis után a texasi sürgősségi gégemetszésen esett át, és vastüdőbe helyezték, hogy segítsen testének leküzdeni a halálos betegséget. Azóta is a nyaktól talpig lélegeztetőgépre van szüksége, hogy túléljen.

Azt a típust, melyben Alexander éli az életét hetven éve, 1928-ban találták fel, de már a 60-as évek vége óta nem gyártották, mivel a technológia fejlődött. Ez tulajdonképpen egy légmentesen záródó kapszula, amely a fej kivételével mindent lefed, és a kapszulában létrehozott negatív nyomás arra kényszeríti a tüdőt, hogy kitáguljon, hogy a beteg lélegezhessen.

A modernebb gépek feltalálása ellenére Alexander inkább továbbra is vastüdejében él, mivel nem hajlandó újabb lyukat ütni a torkán, amire az újabb eszközökhöz lett volna szükség.

Alexander megtanult rövid ideig lélegezni a vastüdőn kívül.

A „béka légzésnek” nevezett technika a torokizmokat használja arra, hogy levegőt kényszerítsen a hangszálakon keresztül, lehetővé téve a beteg számára, hogy egyszerre egy falatnyi oxigén a torkán keresztül a tüdejébe jusson.

Paul amellett, hogy megtanulta, hogyan kell önállóan lélegezni hacsak rövid ideig is, folytatta karrierálmait és másokat is inspirált. Befejezte a középiskolát, elvégezte a főiskolát, jogi diplomát szerzett, több évtizeden át gyakorolta a jogot és írt egy memoárt – mindezt úgy, hogy mindvégig a vastüdőben élt.

„Soha nem adtam fel, és nem is fogom feladni” – mondta Alexander egy 2021-es videóinterjúban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Gömöri András Máté: sikeres színész és testépítő egyszerre
Több mint egy évtizede foglalkozik testépítéssel a színészi munkái mellett, szeretett hobbija a testépítés pedig már hivatalosan is a második szakmájává nőtte ki magát. Elkísértük a siófoki Plázsra, hogy avasson be minket a Scitec Muscle Beach világába.

Link másolása

Gömöri András Máté neve ismerős lehet a színházba járóknak, a sorozatok rajongóinak, de azoknak is, akik példaképként tekintenek a sportban kimagasló teljesítményt elérőkre. Merthogy Máté nemcsak színészként lép színpadra, hanem naturál testépítőként is: a Team Scitec tagjaként most épp világbajnokságra készül.

A felkészülési időszakban pont jól jött Máté számára inspirációként a 11. alkalommal megrendezett Scitec Muscle Beach – ide kísértük el kameránkkal.

VIDEÓ: NÉZD MEG TE IS MÁTÉ RÖVID PORTRÉJÁT ÉS ISMERD MEG A SCITEC MUSCLE BEACH-ET AZ Ő SZEMÉN KERESZTÜL

Egy fotózásra akart formába lendülni - egy új életformát talált

Máté otthonosan mozgott már a terepen, hiszen nem ez volt az első alkalom, hogy részt vett az „izmok fesztiválján”. Ugyan a sport, a mozgás mindig is élete része volt, a testépítés apránként lett egyre fontosabb számára. Gyerekként még csak csodálva tekintett az olyan színészekre, mint Arnold Schwarzenegger vagy Sylvester Stallone, akik kidolgozott izomzatukról is híressé váltak. Miután Budapestre költözött és komolyabban kezdett foglalkozni a színészmesterséggel, egy fotózásra készülve szeretett volna formába lendülni.

„Felhívtam Kalas Csaba barátomat, aki naturál testépítéssel foglalkozik és a segítségét kértem. Elkezdtük a rövid felkészülést, majd az utolsó találkozásunk alkalmával azt mondta, hogy bennem azért több is lenne és genetikailag jók az adottságaim. Én akkor kinevettem, majd később rájöttem, hogy igazából érdekel a dolog."

Ez már több, mint egy évtizede történt, innen indult el a testépítés iránti szerelem, ami azóta is tart. Persze vannak nehezebb időszakok az életében, amikor egy kis ösztönzésre szorul, hogy lemenjen a terembe. A sportban meglévő motiváció sok tényezőből áll, és nagyon egyéni, kinél mi válik be. Mátét is megkérdeztük, hogy ő miből nyer erőt a mindennapokhoz:

"Önmagam legjobb verziójává szeretnék válni. Ahogy a Scitec szlogenje is mondja 'Make a difference', ami azoknak szól, akik már életük részévé tették a folyamatos sportot, a súlyzós edzést, hogy folyamatosan többre törekedjenek."

"Amíg nem belülről fakad a motiváció, addig nem fogod megtalálni azt a szigort magaddal szemben, ami igazán a sikerhez tud vezetni."
Máté egész családjára átragasztotta a sportos életmódot

A fáradtság vagy a motiváció néha felszínre törő hiánya mellett azonban számos nehézség akad, pláne ha az embernek két teljes embert kívánó szakmája van. Napjainak menedzselése sem könnyű feladat, hiszen a színház és a testépítés mellett két nevelt fia és felesége is várja otthon, akikkel szeretne időt tölteni. Mióta családja is elkezdett bevonódni az aktív versenysportba, azóta könnyebb lett a helyzet, hiszen könnyebb közös programot találni. A Scitec Muscle Beach-re is elkísérték és együtt edzettek a Balaton parton.

Idén 11. alkalommal gyűlt össze a testépítés és az erősport színe-java augusztus első hétvégéjén a Scitec Muscle Beachen a siófoki Plázson. A legendás kaliforniai „izomstrand” inspirálta rendezvény a 2010-es évektől kezdve az egyik legfontosabb hazai eseménye ennek a sportnak, ahol a látogatók 2 napon keresztül tudnak versenyezni, edzeni, szórakozni és találkozni a testépítés legkiemelkedőbb nemzetközi és magyar sportolóival. 

Sportolói sztárparádé volt Siófokon

Az eseményen ott volt a 2019-es Mr. Olympia győztese, az amerikai Brandon Curry, de nem hiányozhattak a magyar testépítő legendák sem, például Kathi Béla vagy Bohos Kornél, az újdonsült IFBB Pro Szmereka László, Rakonczás Péter, Lukács Barbara és Majlinger Nóra.

Máté Kathi Bélát üdvözölte a szabadtéri edzőparkban, bevallva, hogy néhány éve még szinte félve lépett oda Bélához, hogy közös fotót kérjen -

"Ma pedig már én kérek tőle közös fotót" - vágta rá Béla, akit Máté a legnagyobb motivátornak nevezett.

Team Scitec urak: Tóth Dániel, Szmereka László, Bohos Kornél, Mészáros László, Rigó Richárd, Morgan Aste és Kathi Béla (balról jobbra)

A 4. alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge különlegessége, hogy minden indulónak egyvalakivel kellett megküzdenie: önmagával. Az erőpróba hobbi- és versenysportolóknak ad lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat különböző versenyszámokban. A komplett kategória 5 versenyszámot tartalmaz, de az indulóknak lehetőségük volt csak bizonyos számokat kiválasztani a guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás és húzódzkodás (férfiak) vagy állva bicepsz (nők) közül. A versenyen az egészen fiatal, tinédzser korosztálytól a szenior korosztályig rekordszámú, összesen 358 nevezés érkezett, 90 nő és 268 férfi versenyzett. A legfiatalabb versenyző 14 éves volt, a legidősebb pedig 75.

A Scitec Raw fekvenyomó és felhúzó bajnokság egy hivatalos erőemelő verseny kezdő, haladó és profi versenyzőknek, különféle kor- és súlycsoportokban - ebben a versenyszámban Máté is próbára tette magát, megállapítva, hogy jó úton halad a felkészülésben. A bajnokságon rekordszámú, összesen 318 sportoló vett részt, 90 nő és 228 férfi mutatta meg a nyers erejét. A legfiatalabb versenyző 14 éves volt, a legidősebb pedig 81.

Izmos hölgyek és urak a színpadon

Nem maradhatott el az esztétikus fizikum mögött rengeteg munkát, fegyelmezettséget és szigorú napirendet megkövetelő Mr. és Ms. Muscle Beach bikini és Men’s Pshysique Bajnokság sem, ami idén először egy tehetségkutató minősítő kategóriával is bővült. Máté itt nem versenyzőként, hanem ceremóniamesterként lépett színapdra - ő vezényelte le a teljes versenyprogramot.

A verseny célja, hogy még több fiatal kóstolhasson bele a színpadi versenyzés világába - itt ugyanis nem kellett sem pózolási tudás, sem barnítás, mindössze pár alapfordulatot követően kaptak arany, ezüst vagy bronz minősítést szerezhettek a vállalkozó szellemű sportolók. A legizmosabb nő Pilár Mercédesz lett, a legszárazabb nő Bacsáné Bodolai Hermina, a legjobb összkép Pávkovics Petra, a legizmosabb férfi Gyenes Gábor, a legszálkásabb férfi Kiss Máté és a legjobb összkép Hadadi Róbert.

A Men's Physique kategóriában 18-an, a Miss Bikini kategóriában pedig 12-en indultak, kategóriájuk győztesei Horváth Martin, Vörös Benjamin, Barát Bettina és József Zsuzsa lettek. A legvégén a Mr. és Ms. Muscle Beach címekért a kategóriagyőztesek és a legjobb összképpel díjazott tehetségkutatós versenyzők küzdhettek, összesen 3 férfi és 3 hölgy. Idén a Mr. Muscle Beach címet Vörös Benjamin, a Ms. Muscle Beach címet pedig József Zsuzsa érdemelték ki.

A rendezvény történetében először a helyszíni termékértékesítésből befolyó összeg teljes egészét jótékony célokra fordítják. Máté is elárulta, hogy vásárolt magának Scitec-pólót, tudván, hogy a bevételt nemes célokra fordítják. A vállalat a Jószívű Testépítők Akcióban névre hallgató társadalmi felelősségvállalási programjában, - amelynek márkanagykövetei: Bohos Kornél, Kathi Béla, Lukács Barbara, Rakonczás Péter és Szmereka László, - olyan fontos szociális ügyekre hívják fel a figyelmet, ahol a konkrét anyagi támogatás mellett szemléletet is tudnak formálni és valós segítséget is nyújtanak.

Aktuális kampányuk keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítik, akikkel közösen egy több állomásos, jövő évre átívelő, országos aktivitássorozatot dolgoztak ki.

A testépítők személyesen látogatnak majd meg mozgássérült gyerekeket, időseket, hátrányos helyzetű fiatalokat és családjaikat, akiknek elviszik a mozgás örömét és akiket a vállalat készpénzzel és termékekkel támogat.

Az első állomás a Szeretetszolgálat 2023. szeptember 21-én, Keszthelyen megrendezésre kerülő A Sport Egyenlővé Tesz elnevezésű sportnapja lesz.

Link másolása
KÖVESS MINKET: