SIKERSZTORIK
A Rovatból

"Csak a színpadon mertem bikiniben mutatkozni" – 50 felett fedezték fel a testépítő szupernagyit

Veronikát a volt férje nemhogy férfiak közé nem engedte, még barátnőivel sem találkozhatott. Amióta viszont egyedül maradt, olyan mintha teljesen kicserélték volna.

Link másolása

Nem egy tipikus nagyiba futok bele, mikor belépek Veronika külvárosi fodrászüzletébe - tökéletes frizura, egy nagyon bájos helló, és egy dekoratív fiatal nő fogad. Veronika tíz éve dolgozik itt, egyedül, a tízemeletes panelház legalsó szintjén. A legtöbb vendége nemcsak haj-, de lélekápolásra is hozzá jár, nem véletlenül: sok barátságot kötött az üzletben, ahol az ideje nagy részét tölti.

Volt férje szinte mindentől féltette, máshova alig-alig mozdulhatott ki, szinte a barátnős programoktól is eltiltva élt. Lassan egy éve már, hogy Veronika özvegy, és a hirtelen változást nehéz volt feldolgozni: először az altatókhoz fordult, majd jött egy barát, aki a felszabadult időt, energiát és megszűnt korlátokat kihasználva egy izgalmasabb utat mutatott. Veronika 52 éves, nagymama, fodrászmester és a testépítő bajnokság egyik nagy felfedezettje.

A súlyzó könnyebb, mint a whiskys pohár

A fodrászüzlet, ahova belépek, kissé sötét, de barátságos helyiség. Miközben Veronika készülődik, és a szoknyák közül válogat – amiket ma már hordhat, hiszen nincs ellenőrzés alatt - a fellógatott fotókon időzik a tekintetem: vendégek, barátok, unokák mindenütt.

"

Rengeteget mesélnek nekem az emberek, mindenkit meghallgatok, és ápolom a lelküket. Viszont ma már nem csak hallgatóság vagyok. Mióta elkezdtem a testépítést, sok-sok női vendégemtől hallom, hogy motiválom őket, hogy erőt adok nekik, és én biztatom őket a változtatásra. A legtöbben látták, hogy másfél éve honnan indultam, és azt is, hogyan érzem magam ma, milyen életet élek, és persze, hogy a sport hogyan változtatott a testalkatomon és a lelki állapotomon is. Azt mondják, reményt adok nekik, és ez csodálatos érzéssel tölt el.

Mosolyogva fürkészem a családi fotókat – Veronika három fiút nevelt fel, és az unokákról készült képek is visszaköszönnek a falon. A srácok nagy szurkolói a testépítésben, sőt azt is nevetve mesélik, ha a haverok jó nőnek titulálják az édesanyjukat. Mindannyian örülnek neki, hogy valamit végre önmagáért tesz. Férje sokáig szorult ápolásra, Veronika szinte minden szabadidejét ennek szentelte. Utána nehéz volt mit kezdenie a külvilággal.

IMG_7822

Fotók: Mervai Márk

"

A férjem szinte soha nem engedett el sehová. Gondolkoztam rajta korábban is, hogy sportolni kezdjek, vagy fitneszklubba járjak, de ő azt mondta, nem mehetek férfiak közé – a legtöbb helyen pedig férfiak vannak, így kénytelen voltam otthon maradni. Az életem tehát a szalon-otthon egymásutániságából állt, a barátnőimmel is alig tudtam kimozdulni. Pár hete viszont flitteres bikiniben pózoltam a színpadon, egy testépítő versenyen. És nem éreztem magam kakukktojásnak – számomra már ez is hihetetlen eredmény!

Beszélgetés közben elindulunk a megszokott útvonalon, a közeli fitneszterem felé. Veronika 52 éves, bombázó - sorra nézik meg a férfiak, amitől már szinte én kerülök zavarba.

"

A férjem mindenkire féltékeny volt – előfordult, hogy bejött az üzletbe leellenőrizni, mert a férfi vendégektől féltett. Nem vehettem fel túl csinos ruhát, nehezen engedett el a barátnőkkel, egyszóval sok mindent kontrollált az életemben. Mikor beteg lett, minden szabadidőmben őt ápoltam, amit szívesen tettem és ő is hálás volt érte. Aztán mikor elment, nem tudtam mihez kezdjek magammal. Gyógyszer, altató vagy alkohol, jött a kérdés. Akkor a fiaim viccből próbáltak rávenni, hogy igyak egy pohár whiskyt, de attól meg rosszul lettem. Valahogy muszáj volt mégis kikapcsolnom: nekikezdtem a jógának, de az nem volt elég, nem tudtam kitombolni magam. És ekkor jöttek a súlyzók. Az edzőteremben jó zene dübörgött és segített felszabadulni. Így ismertem meg Verát, az edzőmet, aki segített a versenyfelkészülésben.IMG_7842

Kerti munka vs. súlyemelés

Mikor megérkeztünk, és beléptünk a terembe, családias légkör, sok kedves „helló, Veronika”, és az edző fogad. Ganyu Veronika (továbbiakban: Vera), megismerkedésük kezdetétől missziójának érezte, hogy ledöntse a gátlásokat Veronikában, és megpróbálja kihozni belőle a lehetetlent. Először csak heti 3-4 alkalommal edzettek, és az étkezési szabályokat még nem sikerült betartani. Veronika ráadásul mindenki előtt szégyenlős volt…

"

Vegyülni az emberek, a férfiak közt, azt csinálni és viselni, amit szeretnék, először ez is furcsa volt… Mielőtt Pestre költöztem, hosszú évekig éltem egy kis faluban, Tápiószelén. Ott neveltem a három fiamat, műveltem a kertet, etettem a disznókat, tyúkokat stb. Akkoriban nem is gondoltam volna, hogy az a rengeteg fizikai munka a hasznomra válik egyszer – Vera, az edzőm szerint mindenkinél gyorsabban jöttem bele a súlyok emelésébe, és mivel a genetikám is szerencsésnek mondható, látta bennem potenciált a versenyzésre. A legfőbb cél azonban az önbizalmam helyrerakása volt.

Vera támogatóan viselkedik a beszélgetésünk során is. Több idősebb korú, teljesen kezdő, vagy nem feltétlenül jó adottságokkal megáldott versenyzője is van. Számára ez nem feltétlenül munka, inkább egyfajta küldetés.

"

Itt állt előttem egy gyönyörű nő, egy nagymama, felnevelt három fiút, vezeti a saját fodrászszalonját, az önbizalma mégis végtelenül kicsi, amit először el sem akartam hinni. Éreztem, hogy segítenem kell neki. Amellett, hogy Veronika jó genetikával megáldott, hihetetlenül kitartó is – tudtam, hogy végig fogja csinálni a versenyfelkészülést, és ha sikerül, egy kicsit kinyílik előtte a világ, és le tudunk küzdeni néhányat abból a milliónyi gátlásból, amely az évek során kialakult benne. És akkor belevágtunk az edzésbe, a versenyfelkészülésbe.IMG_7877

IMG_7928

Brutális diéta, nulla előélet

Veronika soha életében nem sportolt, és az egészséges étrend is ismeretlen volt számára. Mégis, a gátlásoktól és félelmektől nehezebb volt megszabadulnia. A nőre, akinek néhány éve még a pesti tömegközlekedés is kihívást jelentett, egy testépítő verseny várt, flitteres bikiniben.

"

Engem is meglepett, hogy Vera ilyen lehetőségeket látott bennem. Az első reakcióm egy kérdés volt: Mi ez, valami nagymama bajnokság? Aztán kiderült, hogy a negyvenesek kategóriájában indulok, a BodySport (országos) Kupán, külön engedéllyel, merthogy már a legidősebb kategóriában is túlkorosnak számítok. Szóval tele voltam kétellyel és félelemmel – nem hittem magamban, de aztán mégis belevágtunk. Heti minimum öt edzés várt rám: két és fél órákat töltöttem a teremben, a napi munka előtt és után. De nem ez jelentette a legnagyobb kihívást: a teljes étrendváltoztatás volt, amibe majdnem belehaltam.

Soha életemben nem figyeltem rá, hogy mit, hogyan, mennyit eszem – tele volt a szekrényem csokival, zsírosan főztem, nem érdekeltek a kalóriák. Szinte lehetetlen volt betartani a meghatározott étrendet: titokban odamászkáltam a recepciós pulthoz, hogy adjanak legalább egy proteinszeletet, de olyan mértékben szurkolt és támogatott mindenki a teremben, hogy viccelődve csak annyit mondtak: „Nem lehet Veronika, tudod, hogy figyelnek”. Vera odaadása persze megkönnyítette a dolgom: ha kellett, az éjszaka közepén is felhívhattam. Számára az első az volt, hogy ez egy teljesen egészséges, naturális felkészülés legyen, és ami a legfontosabb: tudjam élvezni az átváltozást.IMG_7947k

Akit egész éltében gnómnak neveztek

"

Mikor a bajnokság előtt, itt a fitneszklubban kiléptem az öltözőből, a falatnyi bikinit viselve, tapsolni kezdtek a vendégek a teremben. Hihetetlen élmény volt, hogy ilyen sokan támogatnak! Ettől függetlenül, én törölközőbe csavartam magam, annyira szégyenlős voltam mások előtt – csak a színpadon mertem bikiniben mutatkozni.

Veronika már a súlyokat emelgeti előttem a teremben, és mintha hirtelen átalakult volna, alig ismerek rá: egy eltökélt erős nőnek látom, akiben nincs semmi félelem. A gátlásokkal teli, "bocshogyélek" nagymama hirtelen megszűnt létezni. A kérdéseimre azért továbbra is szerényen válaszol.

"

Egy falatka bikiniben mutatkozni – soha nem hittem volna, hogy ez menni fog. Ahhoz képest, hogy a pasiaim örök életemben gnómnak neveztek, legyőztem a félelmeimet, és végigcsináltam ezt az egészet. Nem tudok elég hálásnak lenni – Verának köszönhetem, hogy 52 évesen képes voltam egy új emberré átváltozni.IMG_7966

A nagy nap

"

A verseny napján is Vera töltötte belém az erőt. Az étkezési szabályokat volt a legnehezebb betartani. Előző nap nem ehettem, viszont 3-4 liter vizet kellett fogyasztanom… Másnap reggel a saját látványomtól is megijedtem, de Vera mindvégig biztatott. Tudta, hogy a végeredmény jó és látványos lesz. Ez a folyamat játszódott le egyébként a felkészüléskor is: én magam lassan kezdtem el észlelni, hogy változom. Időközönként meglepődve kiabáltam Verának, hogy nézd, vannak izmaim! Ő pedig csak mosolygott, és lelkesített a további munkára.

Ahogy Veronika a fizikai átalakulásáról mesél, úgy változik meg a testtartása és a hangszíne is – lassan kezdem megérteni, hogy ez a felkészülés egyfajta belső átváltozást is jelent, és, hogy valahogy így néz ki, amikor egy nő ötven felett kap lehetőséget az önmegvalósításra.

"

Aznap, a versenyen is kételkedtem önmagamban: csak ne legyek kakukktojás, mondogattam. Aztán kaptam Verától egy üveg Nutellát, és ez volt a varázsütés - sikerült legalább fizikailag helyrerázódnom. A lelki erőt csak a színpad hozta meg: felléptem rá, és azon kaptam magam, hogy egy falatka flitteres bikiniben állok a közönség előtt… a férfiak előtt… mindenki előtt. Végig az járt a fejemben, hogy milyen hálás vagyok Verának, hogy ezt képes volt kihozni belőlem.

A végeredmény példaértékű: Veronika erős középmezőnyben végzett, az országos bajnokságon, 52 évesen, a negyvenes kategóriában. Míg ő annak örül, hogy nem lógott ki a mezőnyből, az edző a súlyos gátlások és félelmek leküzdése miatt a legboldogabb.

testep_verseny

Egy fotó a versenyről

IMG_7968

Flitter után cipellő

"

Nincs megállás: a következő cél is kirajzolódott már a fejemben: szeretnék megtanulni társas táncolni, és elindulni egy újabb versenyen. Edzések közben is táncra perdülök, és ez egy új kihívást jelent majd az életemben. Más jellegű kihívást, de újabb gátlások leküzdését.

A "bocshogyélek" nő, aki nem állhatott szóba idegen férfiakkal, és az élet számos területén korlátozva volt, a testépítő bajnokság után most egy még nagyobb nyitottságot igénylő feladatra vállalkozik. Ráadásul párban, talán egy idegennel. Súlyos gátlásokat küzdött le, mikor belevágott a testépítésbe, és ha nem is lesz országunk bajnoka, egy egészen biztos: Veronika jó barát, szuper nagymama, sikeres fodrász, és középmezőnyben végzett egy országos testépítő bajnokságon, ötvenkét évesen, nulla előélettel. A gátlásos nagyiból - az edző szavait idézve - díva lett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: