News here
hirdetés

SIKERSZTORIK

Barabás Miklósnak a tanítás az élete

Adószakértőből lett tanár, de egy pillanatig sem bánja. Interjú és kórkép a magyar oktatásról.

Link másolása

hirdetés
Névjegy

Barabás Miklós HR-közgazdász, társadalombiztosítási szakember. A tanítás és a szakmai tanácsadás mellett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar tb és munkaügyi igazgatási szakán folytat tanulmányokat. Járulékokról, adózásról, munkabérekről és munkajogi kérdésekről szólnak az órái. A Facebook üzenőfala folyamatosan tele van a tanítványi és volt tanítványai köszönetnyilvánításaival.

Miklós jelenleg a saját cégével, a TAXon-Art Oktatási Kft.-vel szervezett tanfolyamokon tanít, de korábban a Számalk, a Metodika, a KOTK, a Corvus Kft., a Soter-line és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának tanfolyamain is oktatta a társadalombiztosítási és munkaügyi területhez kapcsolódó szakmai ismereteket.

- Miért kezdett tanítani?

- 2007-ben az ELTE jogi karára jártam, de akkor már több éve dolgoztam a jelenlegi szakmámban. Jött egy kósza pillanat. Vettem a bátorságot, és odamentem az egyik egyetemi oktatómhoz, és azt mondtam neki: "Szerintem ezt én is tudnám oktatni." Bátorságom mindig több volt, mint eszem. A tanárom ahelyett, hogy elküldött volna a fenébe, a következő meghökkentő választ adta: "Akkor készítsél nekem előadás-anyagokat." Elkészítettem az előadásokat két témában – tudtommal a mai napig használja őket. Innen egyenes út vezetett az egyik iskolába.

- Mi az eredeti szakmája?

hirdetés

- Élelmiszeripari technológusnak készültem, aztán jött a zene: énekeltem. Hogy valamiből meg tudjak élni, emellett adóval, tb-vel kezdtem foglalkozni. Megszerettem a szakmát. Aztán jött ez a váratlan fordulat ez életemben, elkezdhettem tanítani is.

- Hogyan érezte magát az első óráján?

- Rettenetes volt! Ott ült mellettem végig az iskolaigazgató, előttem a jegyzeteim – ki volt húzva a lényeg – és egy nyitott HVG, én meg mögé bújtam, nehogy rám nézzenek, és diktáltam nekik folyamatosan, hogy ne velem legyenek elfoglalva.

"
Néha pedig kinéztem a hallgatókra. Borzasztó volt. Rettegtem tőlük!

Már az első órán gondoltam valamit, amit helyesen tudtam egy témáról, és arról beszéltem. Erre hátulról megszólalt egy hallgató: "Az nem lehet. Én tíz éve nem így csinálom". Úgy éreztem, mindjárt megnyílik alattam a föld. Szerencsére a többiek rögtön elkezdtek nevetni. Azt feleltem: "Akkor tíz éve mindenki rosszul csinálja." Ezzel sikerült feloldani a feszültséget.szupertanar5szupertanar9

- Mit tehet egy tanár, ha felkészületlenül éri egy kérdés, vagy ha valamire nem tudja a választ?

- Vállalja be! Aztán nézzen utána. Polihisztorok nem léteznek. Olyan nincs, hogy valaki mindenhez értsen. Ha csak valamicskét értek hozzá, akkor igazából nem értek hozzá.

- Milyen tárgyakat tanít?

- Alapvetően pénzügyi ismereteket, ám ez egy hatalmas terület. Az én szakterületem a társadalombiztosítás, az adózás és a munkajog.

- Ez elsőre rém unalmasan hangzik.

- Egyáltalán nem az! Ijesztő tantárgynak tűnik, éppen ezért hatalmas kihívás, hogy ezt meg is tudjuk tanítani. Nem azok számára kihívás megtanítani, akik már dolgoztak ezen a területen. Az az izgalmas, ha azoknak adjuk át az ezzel kapcsolatos lehető legteljesebb ismeretanyagot, akinek fogalmuk sincsen például a járulékok fizetéséről, és mégis ebben a szakmában szeretnének elhelyezkedni. Igenis meg lehet nekik tanítani, a visszajelzések és a sikeres vizsgák ezt bizonyítják.szupertanar10

- Mi volt eddig a legnehezebb szituáció, amivel szembetalálta magát?

- Talán az, hogy volt egy végtelenül elkeseredett tanítványom. Élete egyik legrosszabb szakaszában került hozzám. Nehéz volt kihozni ebből az állapotból, előfordult, hogy este fél tízig ott ültem mellette a tanteremben, és próbáltam vele megértetni dolgokat. És mindebből ki lehetett hozni! Az egyik legjobb barátom lett.

Nehéz helyzet volt, mert eleinte nem tudtam kezelni. Nem tudtam, hogy nekem most oktatóként vagy barátként kellene vele szemben viselkednem. És lehet, hogy pont arra volt jó ez az eset, hogy végleg eldőljön, miként viszonyuljak a hallgatóimhoz. A tanítványaim lettek a barátaim. Ez volt a választóvíz, rájöttem, ez a legegyszerűbb, ahelyett, hogy én legelöl a katedrán állva játszanám a szigorú tanító bácsit.

- Ezek szerint nem a tekintélyelvű, hierarchikus modellt követi.

- Ne vicceljen, leülök közéjük. Van egy kollégám. Zseniális, okos, az egyik legjobb tanár, hihetetlenül tisztelem. Az egyik legjobb barátom, akivel például sokszor úgy tartunk órát, hogy ő elöl pattog a tanteremben, én meg hátul ülök a földön, és onnan magyarázok. Ha arról van szó, a Mekiben is tartunk órát, nekünk ez nem téma.

- Hogyan lehet átadni a társadalombiztosítással, adózással kapcsolatos ismereteket úgy, hogy odafigyeljenek, sőt, a figyelmet végig fenn tudja tartani?

- Nagy felelősség volt, be kellett vállalnom. Alapvetően vidám habitusú ember vagyok, és ez a tárgy azt kívánná, hogy nagyon komoly legyek. Nem lehet.

"
Ha tanár bácsit játszom, abban a pillanatban meghal az egész.

Biztosan van egy korosztály, vagy vannak olyan vérmérsékletű emberek, akiknek az kell. De azok az emberek hozzám nem jönnek el. Szabad szájú és őszinte vagyok.

Egyszer pedagógus hallgatók jöttek be az órámra hospitálni. Érkezett velük egy idős hölgy, a főiskolai tanáruk. Hoztam a szokott formámat, mert nem fogom senki előtt megjátszani magam. A végén hozzám lépett a hölgy, nagyon csúnyán rám nézett, és azt kérdezte: maga ugye nem pedagógus?szupertanar11szupertanar7

- A szakmai tudás bővítését, a továbbképzést mennyire lehet megvalósítani a mindennapokban?

- Szerintem az adott engem el, hogy a mai napig társadalom- biztosítási, adózási területen dolgozom. Folyamatos a szakmai, gyakorlati munkám. Nem az egyetemről kikerülve, nulla munkatapasztalattal kezdtem tanítani, hanem a gyakorlati életben állandóan benne vagyok. Ügyfeleim vannak, cégekhez járok ki nap mint nap. Én is több vagyok azzal, hogy többféle feladatot végzek. Fontosnak tartom a folyamatos tanulást, annak soha nem lehet vége. Megyek előre, képzem magam. A másik, hogy nagyon sokat kell szakmai anyagokat írni, mert azzal is tanulunk. Az egy iszonyatosan jó folyamat. És persze az emberek kezelése is lényeges szempont. Nem akarok a szó hagyományos értelmében pedagógus lenni.

- Eddig mennyi diákja volt?

- Több mint 3000. Nyomon követem azt is, ki hová megy, kiből mi lesz. Ha egy kívülálló látná a postafiókomat, sírógörcsöt kapna. Rendszerint először én tudom meg azt is, ha valakinek megszűnik időközben a munkahelye, sőt, van, hogy előbb értesülök róla, mint a férje vagy a felesége. Elküldik hozzám az önéletrajzukat, én pedig küldözgetem tovább. Mert ismerem őket, tudom, ki milyen területre való.

"
Folyamatos online szeretetszolgálatot tartok fenn.

Szerintem egyenesen új tudományág az emberek kezelése. Meg kell ismerni őket. Nem mindegy, bizonyos konfliktusokat hogyan kezelünk, hogyan oldunk meg. Új emberek nőnek fel, most történik a váltás.

- Ezen mit ért egészen pontosan?

- Egészen más típusú diákok jelentek meg a képzésben. Az most mindegy, hogy OKJ-s vagy más tanfolyamról beszélünk.

"
Új világ bontakozik ki, nincs mese. Emberileg is más generáció, technológiai értelemben is. Nyitnunk kell. Egészen más típusú képzést kell megtanulnunk, az online tanítást. Rá leszünk kényszerülve például arra, hogy streaming szolgáltatás vagy Skype segítségével tanítsunk.

Nem biztos, hogy hosszú távon fenntartható ez a hagyományos fizikai kontaktus, ahogyan én például a mai óráimat tartom, tanteremben. Az új nemzedék tagjai elvárják majd, hogy online letölthessék a tananyagot, vagy megnézzék az órát a Youtube-on.

Az online tanítás egyre népszerűbb

Az online tanulás és tanítás (az e-learning) egyre népszerűbb eszköz és népszerű kutatási téma itthon is. Az elektronikus tanítást szolgálja számos blog, fórum, zárt online közösség - mint amilyen az általunk nemrég bemutatott EasyMaths -, streaming szolgáltatás, videócsatorna. Már megjelentek olyan hirdetések, amelyekben hazai magániskolák Skype-os tanításhoz keresnek oktatókat. A nyelvoktatásban lassan mindennapossá válik például ez a fajta tanítás.

Az egyetemek, könyvtárak, tudásbázisok egymás után tesznek elérhetővé ingyenes online adatbázisokat, szakirodalmat, irodalmi műveket. Ma már az sem számít különlegességnek, hogy egyes oktatási intézményeknél fizikai kontaktus nélkül, online csatornákon keresztül végezik a hallgatók tanulmányaikat.

- Frontális tanítás vagy csoportmunka? Mi a módszere?

- Csoportmunka. A képzéseinkre olyan oktatókat szerveztem be, akik a gyakorlati életből jöttek, akik tudják, mit jelent a csapatmunka, akik tudják, hogy ezt hogyan kell kezelni, moderálni. Az órákon van, amikor 12 hónapokat számfejtenek le egy munkavállalónak. Élt, meghalt, szeretett, abban minden van. Ezt akkor tudod velük megtenni, ha úgy tanítod őket, hogy folyamatosan kijárnak a táblához, és beszélnek.

Fontos, hogy a csoportokat csapattá kell kovácsolni. A tanfolyam hallgatói az ország több részéről és Budapestről érkeztek. Össze kell szokniuk, mert más-más közegből jöttek; aztán ha ez megtörténik, már önálló feladatokat is tudok nekik adni, amiket egymással megbeszélnek, amit együtt oldanak meg, vagy együtt rontanak el. Együtt is javítják ki. A csapatmunka arra is jó, hogy a tanár rájöjjön, kinek mi az erőssége. Látom, mit tud, mit nem tud a hallgató. Mit lehet rábízni.szupertanar4szupertanar8

- Mit tart az eddigi legnagyobb sikerének?

- Amikor egy nagyon nagy állami szervezet vezetője azt mondta, küldjek még hozzá embert, mert csak azok maradnak meg náluk, akiket mi tanítottunk.

- Mi a titka, miért?

- Nincs titok, imádom őket, ennyi. Nem tudok úgy ide jönni, hogy nem szeretem őket. Ha úgy mégy be egy terembe, hogy utálod a tanítványaidat, akkor azt abban a percben leveszik, és ott vége. A diákok nem hülyék. Minél több mindenbe bevonja őket az oktató, annál jobb lesz neki is. Időnként hagyni kell a diákokat beszélni, van, hogy be nem áll a szájuk.

"
A tanítás az életem. Azért is kezdtem magánzóként tanítani, mert éreztem, hogy így tudok kiteljesedni – itt ugyanis én diktálom a tempót.

- Ebben a folyamatos offline és online szeretetszolgálatban Önnek mi a jó? Mit kap?

- Rengeteg mindent. Csak az tudja, aki tanított - és csak az érzi igazán, mivel jár ez a munka. Nem úgy mégy haza, mint egy irodából. Hanem úgy, hogy rettentő jó társaságban rettentő jó emberekkel nagy beszélgetéssel töltötted az egész estét. Többet tanultam a diákjaimtól az elmúlt években, mint bárki mástól. Nincs az a főiskola, az az egyetem, ami ennyit adott volna. Engem a tanítványaim tanítottak meg tanítani.szupertanar1

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A Huncut Szilva Herceg lett 2022-ben Magyarország tortája
A Magyarország Cukormentes Tortájának pedig a Nagyi kedvence fantázianevű tortát választották.

Link másolása

hirdetés

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut Szilva herceg” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban

újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban megadott jellemzők alapján anonim módon kóstolnak a zsűritagok, innen általában öt torta jut tovább az összesített pontszámok szerint. A második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

hirdetés

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös)

a Huncut Szilva Herceg ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok”, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz. A torta energiatartalma - 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Immáron második éve támogatja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a Magyarország Tortája versenyt. A Zsolnay 2022-ben is különdíjként felajánlja a Magyarország Tortája 2022. verseny győztese és a Magyarország Cukormentes Tortája 2022. verseny győztese számára a kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tartó tálját.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól megtalálni a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Világrekord: 40 tonnás kamiont vezetett a születése óta vak magyar férfi
Karvai Sándor korábban motor, autó, busz és jetski volánja mögött is ült már, most több mint 1 kilométert tett meg a 480 lóerős kamionnal. Ráadásul egy jótékonysági akció keretében.

Link másolása

hirdetés

A 47 éves Karvai Sándor az aktív életet élő vakok között is külön kategóriát képvisel: akkora életöröm árad belőle és olyan kalandokban van része, ami a teljesen egészséges emberek jó részének sem adatik meg.

Több Guinness- és magyar rekord is fűződik a nevéhez, vezetett már utasokkal teli luxusbuszt a Hungaroringen, elektromos autót teljesen egyedül (csak telefonos segítséget kapott), raliban pedig országos bajnoki címet szerzett navigátorként.

Mindemellett rádióműsora is van, valamint rendszeresen tart érzékenyítő előadásokat iskolákban. Hitvallása, hogy minden nap egy ajándék, új lehetőségek és új dolgok várnak ránk – kizárt, hogy ne érhetne bennünket valami olyan impulzus, amiből töltekezhetünk.

„Mindig nagyra tartottam a kamionsofőröket és buszvezetőket, ha látónak születek, biztosan a két szakma valamelyikét választottam volna” – meséli. A busz után most a másik, régóta dédelgetett álma is megvalósult: beülhetett egy kamion volánja mögé.

Erre a Szekszárd melletti Őcsény repülőterén került sor, egy kamionos találkozó keretében. Az apropót egy jótékonysági akció is adta: egy izomsorvadásos kislány, Etessy Anett részére szerveztek gyűjtést, akinek a kezelése évente nagyjából 3 millió forintba kerül. Ezért merült fel, hogy Sándor rekordkísérletével irányítsanak nagyobb figyelmet az eseményre.

hirdetés
Navigátora ezúttal Fekete Róbert kamionsofőr volt, aki a vezetőülés mögött található ágyon ülve segítette. Több mint 1 kilométert tett meg a 40 tonnás, 480 lóerős, pótkocsival együtt 20 méter hosszú járművel. Többször kanyarodott, tolatott, sőt meg is fordult vele, 30 km/órás maximumsebességgel.

„Csodálatos érzés volt, ráadásul rájöttem, hogy minél nagyobb a jármű, annál könnyebb irányítani és uralni. Simán vállalnám a 24 órás versenyt is!” – teszi hozzá nevetve.

Videó a vezetésről:

A magyar rekordot már hitelesítették, de ha minden jól megy, Guinness-rekord is lesz belőle, mivel tudomása szerint a világon senki nem vezetett még kamiont vakon. A kitétel az volt, hogy a jármű hosszának háromszorosát vezesse le önállóan, ezt többszörösen túlteljesítette.

Sándor és felesége munkahelye, a Főkefe-Kézmű-Erfo felajánlott a jótékonysági akcióra egy kézzel készített labdát, ahhoz hasonlót, amit annak idején az Aranycsapat számára is készítettek. Mint mondja, ez plusz motivációt adott neki: ha az Aranycsapatnak sikerült azt a csodát elérnie, amit elértek, neki miért ne sikerülne? Így is történt, a labdát pedig egy Facebook-csoportban bocsátották licitre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: