hirdetés
vcm3.jpg

Easymaths: tanulj viccesen matekot a neten

Két srác a semmiből indította el ezt a videós oktatóportált három éve, mára 150 ezren használják.
Petrovics Cs. cikke - szmo.hu
2014. november 06.


hirdetés

Noémi jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Szorgalmas és odaadó munkával készült a tavalyi érettségire, ám a „matematika” kifejezés hallatán egyre gyakrabban rándult görcsbe a gyomra. Soha az életben nem volt egy matekzseni, sokkal inkább az irodalom vagy a társadalomismeret vonzotta. Korrepetálásra járni kifejezetten utált, a tanárnak nem merte feltenni a kérdéseit, és alapvetően minden műveletet legalább százszor kellett neki elmagyarázni. Akkor mégis hogyan tette le a matek érettségit?

Mint elmondta, egy szép tavaszi napon a Facebookon akadt rá az easyMaths egyik videójára.

Nem sokkal később már jóízűeket nevetett Mosóczi Andris elképesztő stílusán, miközben a másodfokú egyenleteket tanította neki otthon, a monitor előtt ülve.

De ne rohanjunk ennyire előre.

Egy "óra" az easyMaths-en:

Az easyMaths két magyar fiatalember fejéből pattant ki 2011-ben, a vizsgaidőszak környékén.

Egy olyan weboldalt akartak létrehozni, amely kombinálja a hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsit az otthoni kényelmes, mamuszban ülős, lazulós körülményekkel.

Mi volt erre a legjobb megoldás? Hát persze: videók a neten!

Ők csinálják az EasyMaths-et

Somogyi Tibi, az easyMaths marketingese, illetve Mosóczi Andris, a „hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsi” egy közös korrepetálás folyamán eszelte ki az easyMaths alapjait. Andris már korábban is kacérkodott az online oktatás lehetőségeivel: az ő nevéhez fűződik a mateking.hu is, ahol prezentációszerűen próbálta megtanítani a matematikát az erre szomjazó egyetemistáknak. Az easyMaths ezen a részletes tananyagon alapul, közvetlen hangvételű videók formájában.

emfigyelo

Fotó: Figyelő

A srác elég hamar feltöltötte az legelső kurzust az új honlapra: operációkutatást. Egyetemistákon tesztelték a videókat, mindenhonnan pozitív visszajelzések érkeztek, 2011 első vizsgaidőszakában pedig elözönlötték őket az érdeklődők is: több mint 600 regisztrációval bővült a portál egyetlen hét leforgása alatt. Mára 150 ezer látogatójuk van évente, és a regisztráltak száma is a 20 ezret közelíti.

Szóval van itt minden: statisztika, lineáris algebra, valószínűség-számítás és természetesen számtalan egyéb ínyencség is. A gimnazisták körében egyértelműen a - korábban is említett - érettségire felkészítő videók a legnépszerűbbek: 13 témakör, 20 órányi tananyag és megannyi ötletes feladat, mindössze 2000 forintért, amely – valljuk be – egy olcsó magántanárnál 45 percet jelent. Persze az egyetemistáknak készített videókat is jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Hogy miért? A következő videóból kiderül.

emrajz1

A felvételek egy számítógépre kötött „digitális rajztábla”, más néven write pad segítségével készülnek: ez úgy néz ki, mint egy kis tablet, csak rajzolni is lehet vele. A write padbe egy speciális szoftver integrálta a mókás digitális kezecskét is. Ettől függetlenül nem a képkockák elkészítése a legbonyolultabb művelet, sokkal inkább az előkészületek, illetve a tematika megtervezése. Egyébként a videóknak legalább a 45-50 százalékát ingyen nézhetitek meg, hogy fel tudjátok venni a ritmust, mielőtt bekapcsolódtok a tananyag további részébe.

Nagyon fontos, hogy az easyMaths csapata nem csak a gimnazisták, illetve az egyetemisták korrepetálásával foglalkozik. Legfőbb céljuk, hogy 2014-re kialakuljon egy olyan platform, amely bármelyik tanulni vágyó agyát meg tudja tölteni információkkal online, költséghatékonyan, a monitor előtt ülve. Éppen ezért a nyár végén megalapították az easyLearn nevű nagytesót is, ahol a matematikán kívül többek között képszerkesztést, Excel-ismereteket, illetve angolt is tanulhattok a fotelből ülve. A tervek szerint ezen az új oktatási platformon az élet minden területéről lesznek kurzusok. Sőt, nyitott platform, tehát bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában piacképes tudást, és ezt át is tudja adni a hallgatóknak.

Felkészülés az érettségire az easyMaths-en:

És a ZH-kra:

Ajánlj tanárt vagy jelentkezz tanárnak az EasyMaths-hez!

Több tanár is dolgozik az easyMaths-csoportnál, ám legtöbbször Andris hangjával találkozhattok a videókban. A fiatalembernek világéletében a számtan, illetve az oktatás volt a hivatása, így nem véletlen, hogy számos közismert egyetemen tanított már matematikát. Közvetlen hangvételével, humoros beszédével és érdekes, figyelemfelkeltő magyarázataival még egy orangutánt is be tudna avatni a másodfokú egyenletek rejtelmeibe.

Ennek ellenére a csapat most is folyamatosan keresi a lelkes tanárjelölteket. Ha van olyan tanár, akit bízvást ajánlanátok a netes oktatói csapatba, azt itt tudjátok megtenni.

Ha ti magatok jelentkeznétek erre a nemes feladatra, és nem riadtok meg a modern technikától, a legnagyobb szenvedélyetek a tudás átadása, kiváló a beszélőkétek, és nem utolsósorban szeretnétek egy dinamikusan fejlődő, fiatalos helyen dolgozni, ne habozzatok: klikkeljetek a honlapon a "Légy oktató!' menüpontra az oldal tetején!

Tibi egyébként azt mondta nekem a közös interjúnk vége felé közeledve, hogy egy kis elszántsággal bárkiből lehet oktató. Szerinte például akár én is tarthatnék egy kurzust arról, hogy milyen módon írjuk meg a legelső cikkünket.

És hogy miért jó a gép előtt ülve tanulni? Tibi szerint az online oktatás „trendi, felvilágosult és szexi dolog”. Nem kell a tanár esetenként savanyú képét bámulnotok a tanterem közepén, akkor mehettek ki a vécére, amikor akartok, és természetesen vége van az állandó visszakérdezgetéseknek is: „Elnézést tanár úr, hogy mondta az előbb? Nem értettem.”

emSomogyi_Tibor_01462

Somogyi Tibor

evhonlapja

Az év honlapja díjátadóján 2013-ban

Az easyMaths csapata számtalan díjat kapott a megalapulásuk óta: bekerültek az 50 példaértékű fiatal vállalkozó közé, de például elnyerték a 2013-as Év Honlapja címet is. Ettől függetlenül Tibiék mégis arra a legbüszkébbek, hogy évente 150 ezer diáknak taníthatják meg a matematika fantasztikus tudományát.

A fiúk távolabbi céljai közé tartozik, hogy radikálisan bővíteni szeretnék az easyLearnt, emelt szintű matekérettségire felkészítő videókat is készítenek majd, valamint felveszik a palettára a további reál-alapú tárgyakat is – például az informatikát vagy a mérnöki ismereteket.

Ha szimpatikus az easyMaths, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x