hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
vcm
Easymaths: tanulj viccesen matekot a neten
Két srác a semmiből indította el ezt a videós oktatóportált három éve, mára 150 ezren használják.
Petrovics Cs. cikke - szmo.hu
2014. november 06.


hirdetés

Noémi jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Szorgalmas és odaadó munkával készült a tavalyi érettségire, ám a „matematika” kifejezés hallatán egyre gyakrabban rándult görcsbe a gyomra. Soha az életben nem volt egy matekzseni, sokkal inkább az irodalom vagy a társadalomismeret vonzotta. Korrepetálásra járni kifejezetten utált, a tanárnak nem merte feltenni a kérdéseit, és alapvetően minden műveletet legalább százszor kellett neki elmagyarázni. Akkor mégis hogyan tette le a matek érettségit?

Mint elmondta, egy szép tavaszi napon a Facebookon akadt rá az easyMaths egyik videójára.

Nem sokkal később már jóízűeket nevetett Mosóczi Andris elképesztő stílusán, miközben a másodfokú egyenleteket tanította neki otthon, a monitor előtt ülve.

De ne rohanjunk ennyire előre.

Egy "óra" az easyMaths-en:

Az easyMaths két magyar fiatalember fejéből pattant ki 2011-ben, a vizsgaidőszak környékén.

Egy olyan weboldalt akartak létrehozni, amely kombinálja a hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsit az otthoni kényelmes, mamuszban ülős, lazulós körülményekkel.

Mi volt erre a legjobb megoldás? Hát persze: videók a neten!

Ők csinálják az EasyMaths-et

Somogyi Tibi, az easyMaths marketingese, illetve Mosóczi Andris, a „hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsi” egy közös korrepetálás folyamán eszelte ki az easyMaths alapjait. Andris már korábban is kacérkodott az online oktatás lehetőségeivel: az ő nevéhez fűződik a mateking.hu is, ahol prezentációszerűen próbálta megtanítani a matematikát az erre szomjazó egyetemistáknak. Az easyMaths ezen a részletes tananyagon alapul, közvetlen hangvételű videók formájában.

emfigyelo

Fotó: Figyelő

A srác elég hamar feltöltötte az legelső kurzust az új honlapra: operációkutatást. Egyetemistákon tesztelték a videókat, mindenhonnan pozitív visszajelzések érkeztek, 2011 első vizsgaidőszakában pedig elözönlötték őket az érdeklődők is: több mint 600 regisztrációval bővült a portál egyetlen hét leforgása alatt. Mára 150 ezer látogatójuk van évente, és a regisztráltak száma is a 20 ezret közelíti.

Szóval van itt minden: statisztika, lineáris algebra, valószínűség-számítás és természetesen számtalan egyéb ínyencség is. A gimnazisták körében egyértelműen a - korábban is említett - érettségire felkészítő videók a legnépszerűbbek: 13 témakör, 20 órányi tananyag és megannyi ötletes feladat, mindössze 2000 forintért, amely – valljuk be – egy olcsó magántanárnál 45 percet jelent. Persze az egyetemistáknak készített videókat is jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Hogy miért? A következő videóból kiderül.

emrajz1

A felvételek egy számítógépre kötött „digitális rajztábla”, más néven write pad segítségével készülnek: ez úgy néz ki, mint egy kis tablet, csak rajzolni is lehet vele. A write padbe egy speciális szoftver integrálta a mókás digitális kezecskét is. Ettől függetlenül nem a képkockák elkészítése a legbonyolultabb művelet, sokkal inkább az előkészületek, illetve a tematika megtervezése. Egyébként a videóknak legalább a 45-50 százalékát ingyen nézhetitek meg, hogy fel tudjátok venni a ritmust, mielőtt bekapcsolódtok a tananyag további részébe.

Nagyon fontos, hogy az easyMaths csapata nem csak a gimnazisták, illetve az egyetemisták korrepetálásával foglalkozik. Legfőbb céljuk, hogy 2014-re kialakuljon egy olyan platform, amely bármelyik tanulni vágyó agyát meg tudja tölteni információkkal online, költséghatékonyan, a monitor előtt ülve. Éppen ezért a nyár végén megalapították az easyLearn nevű nagytesót is, ahol a matematikán kívül többek között képszerkesztést, Excel-ismereteket, illetve angolt is tanulhattok a fotelből ülve. A tervek szerint ezen az új oktatási platformon az élet minden területéről lesznek kurzusok. Sőt, nyitott platform, tehát bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában piacképes tudást, és ezt át is tudja adni a hallgatóknak.

Felkészülés az érettségire az easyMaths-en:

És a ZH-kra:

Ajánlj tanárt vagy jelentkezz tanárnak az EasyMaths-hez!

Több tanár is dolgozik az easyMaths-csoportnál, ám legtöbbször Andris hangjával találkozhattok a videókban. A fiatalembernek világéletében a számtan, illetve az oktatás volt a hivatása, így nem véletlen, hogy számos közismert egyetemen tanított már matematikát. Közvetlen hangvételével, humoros beszédével és érdekes, figyelemfelkeltő magyarázataival még egy orangutánt is be tudna avatni a másodfokú egyenletek rejtelmeibe.

Ennek ellenére a csapat most is folyamatosan keresi a lelkes tanárjelölteket. Ha van olyan tanár, akit bízvást ajánlanátok a netes oktatói csapatba, azt itt tudjátok megtenni.

Ha ti magatok jelentkeznétek erre a nemes feladatra, és nem riadtok meg a modern technikától, a legnagyobb szenvedélyetek a tudás átadása, kiváló a beszélőkétek, és nem utolsósorban szeretnétek egy dinamikusan fejlődő, fiatalos helyen dolgozni, ne habozzatok: klikkeljetek a honlapon a "Légy oktató!' menüpontra az oldal tetején!

Tibi egyébként azt mondta nekem a közös interjúnk vége felé közeledve, hogy egy kis elszántsággal bárkiből lehet oktató. Szerinte például akár én is tarthatnék egy kurzust arról, hogy milyen módon írjuk meg a legelső cikkünket.

És hogy miért jó a gép előtt ülve tanulni? Tibi szerint az online oktatás „trendi, felvilágosult és szexi dolog”. Nem kell a tanár esetenként savanyú képét bámulnotok a tanterem közepén, akkor mehettek ki a vécére, amikor akartok, és természetesen vége van az állandó visszakérdezgetéseknek is: „Elnézést tanár úr, hogy mondta az előbb? Nem értettem.”

emSomogyi_Tibor_01462

Somogyi Tibor

evhonlapja

Az év honlapja díjátadóján 2013-ban

Az easyMaths csapata számtalan díjat kapott a megalapulásuk óta: bekerültek az 50 példaértékű fiatal vállalkozó közé, de például elnyerték a 2013-as Év Honlapja címet is. Ettől függetlenül Tibiék mégis arra a legbüszkébbek, hogy évente 150 ezer diáknak taníthatják meg a matematika fantasztikus tudományát.

A fiúk távolabbi céljai közé tartozik, hogy radikálisan bővíteni szeretnék az easyLearnt, emelt szintű matekérettségire felkészítő videókat is készítenek majd, valamint felveszik a palettára a további reál-alapú tárgyakat is – például az informatikát vagy a mérnöki ismereteket.

Ha szimpatikus az easyMaths, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Megvan, ki lett Magyarország legnépszerűbb orvosa a betegek szerint
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazására hétszáz orvost jelöltek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Közel hétszáz orvosra érkezett szavazat a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazásán. A több mint százezer szavazó régiónként választhatta meg a legnépszerűbb orvost.

A szakmai zsűri majd később dönt a díjakról, de a közönségdíjasok névsorát már közzétették.

Magyarország legnépszerűbb orvosai 2019-ben:

Dr. Tandel Beáta, sebész, Észak-Magyarország

Dr. Deák György, gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Északnyugat-Magyarország

Dr. Felföldi Ferenc, gasztroenterológus, Délnyugat-Magyarország

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Közép-Magyarország

Dr. Kemény András, háziorvos, Közép-Magyarország

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Délkelet-Magyarország

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, Északkelet-Magyarország

A legtöbb szavazatot a balassagyarmati kórház sebésze, Dr. Tandel Beáta kapta, 3834 szavazatot gyűjtött.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
Kiderült, melyik lett Magyarország legboldogabb városa
Más nyert a megyeszékhelyek és a nagyvárosok versenyében. Az is kiderült, hogy éreznek a nők és a férfiak, melyik korosztály a boldogabb.
MTI - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa, Salgótarján a sor végén kullog a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában a boldogság világnapja alkalmából szerdán közzétett kutatás szerint.

A vizsgálódás Magyarország 832 településén élő 17-89 éves férfiak és nők megkérdezésével zajlott. A kutatócsoport a boldogság világnapjára összegezte a 2019-es Boldogságtérkép Kutatás eredményeit.

A főbb eredmények szerint

a magyar lakosság boldogságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat, de régiókként, megyékként és megyeszékhelyekként eltérően alakul.

Az Észak-Alföld régióban elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően nőtt a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúl régióban a legboldogabb a lakosság és Észak-Magyarországon vallják magukat boldogtalannak az emberek annak ellenére, hogy itt is emelkedett a boldogságszint. Megyék szintjén Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogságszint, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében csökkent.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya ismét Magyarország legboldogabb városa.

Salgótarjánban és Miskolcon emelkedett ugyan a boldogságszint, de továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában, Salgótarján jelentősen alacsony értékekkel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:

A pécsi havihegyi mandulafa lett az Európai Év Fája
A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa 45 ezer szavazatot kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45.132 szavazatot pécsi fa kapta.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet"

- mondta.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:

Hatalmas hazai siker: megverte a magyar válogatott a vb-ezüstérmes horvátokat
Megvan a magyarok első győzelme az Európa-bajnokság selejtezőjében - nem is akármilyen ellenfél ellen.
MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. március 24.


hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában a Groupama Arénában.

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki - Király Gábor és Bozsik József után - harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: "Koronázzuk meg együtt a ma estét".

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál. Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója: egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy - Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után - megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x