hirdetés
 
 
vcm
Easymaths: tanulj viccesen matekot a neten
Két srác a semmiből indította el ezt a videós oktatóportált három éve, mára 150 ezren használják.
Petrovics Cs. cikke - szmo.hu
2014. november 06.


hirdetés

Noémi jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Szorgalmas és odaadó munkával készült a tavalyi érettségire, ám a „matematika” kifejezés hallatán egyre gyakrabban rándult görcsbe a gyomra. Soha az életben nem volt egy matekzseni, sokkal inkább az irodalom vagy a társadalomismeret vonzotta. Korrepetálásra járni kifejezetten utált, a tanárnak nem merte feltenni a kérdéseit, és alapvetően minden műveletet legalább százszor kellett neki elmagyarázni. Akkor mégis hogyan tette le a matek érettségit?

Mint elmondta, egy szép tavaszi napon a Facebookon akadt rá az easyMaths egyik videójára.

Nem sokkal később már jóízűeket nevetett Mosóczi Andris elképesztő stílusán, miközben a másodfokú egyenleteket tanította neki otthon, a monitor előtt ülve.

De ne rohanjunk ennyire előre.

Egy "óra" az easyMaths-en:

Az easyMaths két magyar fiatalember fejéből pattant ki 2011-ben, a vizsgaidőszak környékén.

Egy olyan weboldalt akartak létrehozni, amely kombinálja a hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsit az otthoni kényelmes, mamuszban ülős, lazulós körülményekkel.

Mi volt erre a legjobb megoldás? Hát persze: videók a neten!

Ők csinálják az EasyMaths-et

Somogyi Tibi, az easyMaths marketingese, illetve Mosóczi Andris, a „hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsi” egy közös korrepetálás folyamán eszelte ki az easyMaths alapjait. Andris már korábban is kacérkodott az online oktatás lehetőségeivel: az ő nevéhez fűződik a mateking.hu is, ahol prezentációszerűen próbálta megtanítani a matematikát az erre szomjazó egyetemistáknak. Az easyMaths ezen a részletes tananyagon alapul, közvetlen hangvételű videók formájában.

emfigyelo

Fotó: Figyelő

A srác elég hamar feltöltötte az legelső kurzust az új honlapra: operációkutatást. Egyetemistákon tesztelték a videókat, mindenhonnan pozitív visszajelzések érkeztek, 2011 első vizsgaidőszakában pedig elözönlötték őket az érdeklődők is: több mint 600 regisztrációval bővült a portál egyetlen hét leforgása alatt. Mára 150 ezer látogatójuk van évente, és a regisztráltak száma is a 20 ezret közelíti.

Szóval van itt minden: statisztika, lineáris algebra, valószínűség-számítás és természetesen számtalan egyéb ínyencség is. A gimnazisták körében egyértelműen a - korábban is említett - érettségire felkészítő videók a legnépszerűbbek: 13 témakör, 20 órányi tananyag és megannyi ötletes feladat, mindössze 2000 forintért, amely – valljuk be – egy olcsó magántanárnál 45 percet jelent. Persze az egyetemistáknak készített videókat is jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Hogy miért? A következő videóból kiderül.

emrajz1

A felvételek egy számítógépre kötött „digitális rajztábla”, más néven write pad segítségével készülnek: ez úgy néz ki, mint egy kis tablet, csak rajzolni is lehet vele. A write padbe egy speciális szoftver integrálta a mókás digitális kezecskét is. Ettől függetlenül nem a képkockák elkészítése a legbonyolultabb művelet, sokkal inkább az előkészületek, illetve a tematika megtervezése. Egyébként a videóknak legalább a 45-50 százalékát ingyen nézhetitek meg, hogy fel tudjátok venni a ritmust, mielőtt bekapcsolódtok a tananyag további részébe.

Nagyon fontos, hogy az easyMaths csapata nem csak a gimnazisták, illetve az egyetemisták korrepetálásával foglalkozik. Legfőbb céljuk, hogy 2014-re kialakuljon egy olyan platform, amely bármelyik tanulni vágyó agyát meg tudja tölteni információkkal online, költséghatékonyan, a monitor előtt ülve. Éppen ezért a nyár végén megalapították az easyLearn nevű nagytesót is, ahol a matematikán kívül többek között képszerkesztést, Excel-ismereteket, illetve angolt is tanulhattok a fotelből ülve. A tervek szerint ezen az új oktatási platformon az élet minden területéről lesznek kurzusok. Sőt, nyitott platform, tehát bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában piacképes tudást, és ezt át is tudja adni a hallgatóknak.

Felkészülés az érettségire az easyMaths-en:

És a ZH-kra:

Ajánlj tanárt vagy jelentkezz tanárnak az EasyMaths-hez!

Több tanár is dolgozik az easyMaths-csoportnál, ám legtöbbször Andris hangjával találkozhattok a videókban. A fiatalembernek világéletében a számtan, illetve az oktatás volt a hivatása, így nem véletlen, hogy számos közismert egyetemen tanított már matematikát. Közvetlen hangvételével, humoros beszédével és érdekes, figyelemfelkeltő magyarázataival még egy orangutánt is be tudna avatni a másodfokú egyenletek rejtelmeibe.

Ennek ellenére a csapat most is folyamatosan keresi a lelkes tanárjelölteket. Ha van olyan tanár, akit bízvást ajánlanátok a netes oktatói csapatba, azt itt tudjátok megtenni.

Ha ti magatok jelentkeznétek erre a nemes feladatra, és nem riadtok meg a modern technikától, a legnagyobb szenvedélyetek a tudás átadása, kiváló a beszélőkétek, és nem utolsósorban szeretnétek egy dinamikusan fejlődő, fiatalos helyen dolgozni, ne habozzatok: klikkeljetek a honlapon a "Légy oktató!' menüpontra az oldal tetején!

Tibi egyébként azt mondta nekem a közös interjúnk vége felé közeledve, hogy egy kis elszántsággal bárkiből lehet oktató. Szerinte például akár én is tarthatnék egy kurzust arról, hogy milyen módon írjuk meg a legelső cikkünket.

És hogy miért jó a gép előtt ülve tanulni? Tibi szerint az online oktatás „trendi, felvilágosult és szexi dolog”. Nem kell a tanár esetenként savanyú képét bámulnotok a tanterem közepén, akkor mehettek ki a vécére, amikor akartok, és természetesen vége van az állandó visszakérdezgetéseknek is: „Elnézést tanár úr, hogy mondta az előbb? Nem értettem.”

emSomogyi_Tibor_01462

Somogyi Tibor

evhonlapja

Az év honlapja díjátadóján 2013-ban

Az easyMaths csapata számtalan díjat kapott a megalapulásuk óta: bekerültek az 50 példaértékű fiatal vállalkozó közé, de például elnyerték a 2013-as Év Honlapja címet is. Ettől függetlenül Tibiék mégis arra a legbüszkébbek, hogy évente 150 ezer diáknak taníthatják meg a matematika fantasztikus tudományát.

A fiúk távolabbi céljai közé tartozik, hogy radikálisan bővíteni szeretnék az easyLearnt, emelt szintű matekérettségire felkészítő videókat is készítenek majd, valamint felveszik a palettára a további reál-alapú tárgyakat is – például az informatikát vagy a mérnöki ismereteket.

Ha szimpatikus az easyMaths, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Modell lett a Down-szindrómás tornászbajnok lány - minden sztereotípiát ledöntött
Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált.
Truth Theory, fotók: Facebook - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

Mindenki gyönyörű a maga módján, tanítják nekünk jó esetben a szüleink gyermekkorunkban - csakhogy a világ mást üzen, elég csak kinyitni egy női magazint, vagy átkapcsolni egy könnyűzenei csatornára a tévében. A média azt közvetíti számunkra, hogy a másságnak, a másképp kinézőnek nincs hely. Ezzel a közgondolkodással ment szembe s döntötte le a szépséggel és a sikerrel kapcsolatos előítéleteket Chelsea Werner, egy Danville-i (Kalifornia) tornász, aki nemrég tört be a modellvilágba, hogy saját különleges tökéletlenségét megmutathassa, s ezzel egy pozitív üzenetet közvetítsen.

A lány Down-szindrómás, mely betegség rendszerint az adott személy intellektuális és fiziológiai fejlődését akadályozza, egyénileg különböző mértékben. Chelsea Werner mégis felülírta az elvárásokat: tornászként már komoly nevet szerzett magának. Négy alkalommal megnyerte az Egyesült Államok nemzeti speciális olimpiáját, kétszer pedig a világbajnokságot is.

Négyéves volt, amikor a torna az élete részévé vált, mert erősítenie kellett az izmait. Hamarosan már tornászbajnokként bizonyíthatta a tehetségét, versenyről versenyre. Bevallása szerint a torna új képességeket erősített fel benne, ráadásul az önbizalmát is felturbózta.

Mindez segítette abban, hogy elérje az álmait, olvasható a Truth Theory cikkében. A családja is támogatta a következő célja eléréseben: modell akart lenni. Chelsea története egy ideig nagyon hasonlított bármely más, modellkarrierre vágy Down-szindrómás lányéhoz. Akárkihez fordult a divatszakmában, visszautasították s elvették a kedvét, mivel az ügynökségek szerint a Down-szindrómás jelölteknek nincs sem esélye, sem helye a szakmában. Csakhogy Chelsea nem adta fel, és mögötte állt a családja is.

Kitartása kifizetődött. A közösségi médiának hála hamarosan felfedezte a We Speak nevű cég, mely épp a pozitív testtudatot tűzte ki zászlajára, s így igyekszik modelleket bevezetni a divat világába. Chelsea is meglátta annak lehetőségét, hogy a modellszakmában kevesen képviselik a Down-szindrómásokat, s ezen változtatni akart. Szerencséjére a We Speak alapítója, Briauna Mariah meglátta őt egy videóban, s magával ragadta a lány optimizmusa. Lehetőséget látott benne, úgy érezte, a lány akár el is kezdhetne lépegetni a divatvilágba vezető lépcsőkön.

És így is lett. Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált. A közösségi média imádja, a Down-szindrómás gyerekek szülei pedig a remény sugarát látják meg benne. Igazi példaképévé vált az elnyomottaknak, kiközösítetteknek, a másképp szépeknek.

Mariah szerint Chelsea nagyon magasra is juthat a modellszakmában, jelenleg épp a portfólióját készítik és kamerateszteken vesz részt. Vannak elődjei is: Maran Avilla és Madeline Stuart szintén Down-szindrómás modellek, akik mára komoly szakmai sikereket könyvelhetnek el. Stuartnak már saját divatcége is van, a 21 Reasons Why, ami a Down-szindrómások extra, 21. kromoszómájára utal.

Chelsea küldetésének érzi, hogy változtasson az emberek gondolkodásmódján: azt állítja, hogy ebben a megosztó időszakban az embereknek meg kellene szabadulniuk az előítéleteiktől a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:Betegsége miatt támadt remek ötlete a kismamának – milliomos lett belőle
A szükség az ötlet szülőanyja – vallja Helen Rankin, aki egy kellemetlen betegségnek köszönheti vállalkozásának sikerét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

A 45 éves, négy gyermekes brit asszonyé a Cheeky Wipes újra felhasználható nedves törlőkendő ötlete, amelynek kitalálását valóban egy kényszerhelyzet felismerésének köszönheti.

Helen egész életében ekcémával bajlódott, és amikor megszületett első gyermeke, a most 14 éves Archie, hamar rájött, hogy nem használhatja a forgalomban lévő egyik törlőkendőt sem, mert azok csak súlyosbítanák bőre állapotát.

Egyedül azt engedhette meg magának, hogy régi törölközőket szabdalt fel, és azokat olajesszenciákba mártotta. Az így készült törlőket műanyagdobozban tárolta.

Így született meg a Cheeky Wipes gondolata. Közben megszületett második gyermeke, a most 11 éves Felix, amikor már az is eszébe jutott, hogy az általa kitalált módszer másoknak is hasznos lehet. Terhessége 37. hetében volt harmadik gyermekével, Jennie-vel, amikor 2007-ben elindította a céget, amelynek forgalma 2018-ra elérte az 1,3 millió fontot (kb 650 millió forint) – írta a Mirror.

A cégnek van egy raktára Newhavenben, amelyet három anya vezet, és Helen alkalmaz egy negyediket is, aki otthonról látja el a vevőszolgálati teendőket. Munkaidejüket a főnökasszony úgy állapította meg, hogy az összhangban lehessen gyermekeik gondozásával. Ő csak tudja, négy gyermekkel... a legkisebb, Aerin most hét éves.

Kezdetben a vállalat fő terméke az újra felhasználható nedves törlőkendő volt, amelyet a csecsemők pelenka-cseréjénél használnak. A kendők frottírból készülnek, és olyan dobozban kerülnek forgalomba, amelyben külön hely van a tiszta és szennyes kendőknek. Tartalmaz továbbá olajesszenciákat és használati utasítást. Ára nagyságtól függően 20-tól 45 fontig terjed.

Az Észak-Írországból származó, jelenleg a Brighton melletti Seafordban élő Helen Rankin azóta már szélesítette termékeinek palettáját, a sminklemosó törlőkendőktől a menstruáció idején használatos bugyiig.


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:

Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x