hirdetés
vcm3.jpg

Easymaths: tanulj viccesen matekot a neten

Két srác a semmiből indította el ezt a videós oktatóportált három éve, mára 150 ezren használják.
Petrovics Cs. cikke - szmo.hu
2014. november 06.


hirdetés

Noémi jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Szorgalmas és odaadó munkával készült a tavalyi érettségire, ám a „matematika” kifejezés hallatán egyre gyakrabban rándult görcsbe a gyomra. Soha az életben nem volt egy matekzseni, sokkal inkább az irodalom vagy a társadalomismeret vonzotta. Korrepetálásra járni kifejezetten utált, a tanárnak nem merte feltenni a kérdéseit, és alapvetően minden műveletet legalább százszor kellett neki elmagyarázni. Akkor mégis hogyan tette le a matek érettségit?

Mint elmondta, egy szép tavaszi napon a Facebookon akadt rá az easyMaths egyik videójára.

Nem sokkal később már jóízűeket nevetett Mosóczi Andris elképesztő stílusán, miközben a másodfokú egyenleteket tanította neki otthon, a monitor előtt ülve.

De ne rohanjunk ennyire előre.

hirdetés

Egy "óra" az easyMaths-en:

Az easyMaths két magyar fiatalember fejéből pattant ki 2011-ben, a vizsgaidőszak környékén.

Egy olyan weboldalt akartak létrehozni, amely kombinálja a hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsit az otthoni kényelmes, mamuszban ülős, lazulós körülményekkel.

Mi volt erre a legjobb megoldás? Hát persze: videók a neten!

Ők csinálják az EasyMaths-et

Somogyi Tibi, az easyMaths marketingese, illetve Mosóczi Andris, a „hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsi” egy közös korrepetálás folyamán eszelte ki az easyMaths alapjait. Andris már korábban is kacérkodott az online oktatás lehetőségeivel: az ő nevéhez fűződik a mateking.hu is, ahol prezentációszerűen próbálta megtanítani a matematikát az erre szomjazó egyetemistáknak. Az easyMaths ezen a részletes tananyagon alapul, közvetlen hangvételű videók formájában.

emfigyelo

Fotó: Figyelő

A srác elég hamar feltöltötte az legelső kurzust az új honlapra: operációkutatást. Egyetemistákon tesztelték a videókat, mindenhonnan pozitív visszajelzések érkeztek, 2011 első vizsgaidőszakában pedig elözönlötték őket az érdeklődők is: több mint 600 regisztrációval bővült a portál egyetlen hét leforgása alatt. Mára 150 ezer látogatójuk van évente, és a regisztráltak száma is a 20 ezret közelíti.

Szóval van itt minden: statisztika, lineáris algebra, valószínűség-számítás és természetesen számtalan egyéb ínyencség is. A gimnazisták körében egyértelműen a - korábban is említett - érettségire felkészítő videók a legnépszerűbbek: 13 témakör, 20 órányi tananyag és megannyi ötletes feladat, mindössze 2000 forintért, amely – valljuk be – egy olcsó magántanárnál 45 percet jelent. Persze az egyetemistáknak készített videókat is jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Hogy miért? A következő videóból kiderül.

emrajz1

A felvételek egy számítógépre kötött „digitális rajztábla”, más néven write pad segítségével készülnek: ez úgy néz ki, mint egy kis tablet, csak rajzolni is lehet vele. A write padbe egy speciális szoftver integrálta a mókás digitális kezecskét is. Ettől függetlenül nem a képkockák elkészítése a legbonyolultabb művelet, sokkal inkább az előkészületek, illetve a tematika megtervezése. Egyébként a videóknak legalább a 45-50 százalékát ingyen nézhetitek meg, hogy fel tudjátok venni a ritmust, mielőtt bekapcsolódtok a tananyag további részébe.

Nagyon fontos, hogy az easyMaths csapata nem csak a gimnazisták, illetve az egyetemisták korrepetálásával foglalkozik. Legfőbb céljuk, hogy 2014-re kialakuljon egy olyan platform, amely bármelyik tanulni vágyó agyát meg tudja tölteni információkkal online, költséghatékonyan, a monitor előtt ülve. Éppen ezért a nyár végén megalapították az easyLearn nevű nagytesót is, ahol a matematikán kívül többek között képszerkesztést, Excel-ismereteket, illetve angolt is tanulhattok a fotelből ülve. A tervek szerint ezen az új oktatási platformon az élet minden területéről lesznek kurzusok. Sőt, nyitott platform, tehát bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában piacképes tudást, és ezt át is tudja adni a hallgatóknak.

Felkészülés az érettségire az easyMaths-en:

És a ZH-kra:

Ajánlj tanárt vagy jelentkezz tanárnak az EasyMaths-hez!

Több tanár is dolgozik az easyMaths-csoportnál, ám legtöbbször Andris hangjával találkozhattok a videókban. A fiatalembernek világéletében a számtan, illetve az oktatás volt a hivatása, így nem véletlen, hogy számos közismert egyetemen tanított már matematikát. Közvetlen hangvételével, humoros beszédével és érdekes, figyelemfelkeltő magyarázataival még egy orangutánt is be tudna avatni a másodfokú egyenletek rejtelmeibe.

Ennek ellenére a csapat most is folyamatosan keresi a lelkes tanárjelölteket. Ha van olyan tanár, akit bízvást ajánlanátok a netes oktatói csapatba, azt itt tudjátok megtenni.

Ha ti magatok jelentkeznétek erre a nemes feladatra, és nem riadtok meg a modern technikától, a legnagyobb szenvedélyetek a tudás átadása, kiváló a beszélőkétek, és nem utolsósorban szeretnétek egy dinamikusan fejlődő, fiatalos helyen dolgozni, ne habozzatok: klikkeljetek a honlapon a "Légy oktató!' menüpontra az oldal tetején!

Tibi egyébként azt mondta nekem a közös interjúnk vége felé közeledve, hogy egy kis elszántsággal bárkiből lehet oktató. Szerinte például akár én is tarthatnék egy kurzust arról, hogy milyen módon írjuk meg a legelső cikkünket.

És hogy miért jó a gép előtt ülve tanulni? Tibi szerint az online oktatás „trendi, felvilágosult és szexi dolog”. Nem kell a tanár esetenként savanyú képét bámulnotok a tanterem közepén, akkor mehettek ki a vécére, amikor akartok, és természetesen vége van az állandó visszakérdezgetéseknek is: „Elnézést tanár úr, hogy mondta az előbb? Nem értettem.”

emSomogyi_Tibor_01462

Somogyi Tibor

evhonlapja

Az év honlapja díjátadóján 2013-ban

Az easyMaths csapata számtalan díjat kapott a megalapulásuk óta: bekerültek az 50 példaértékű fiatal vállalkozó közé, de például elnyerték a 2013-as Év Honlapja címet is. Ettől függetlenül Tibiék mégis arra a legbüszkébbek, hogy évente 150 ezer diáknak taníthatják meg a matematika fantasztikus tudományát.

A fiúk távolabbi céljai közé tartozik, hogy radikálisan bővíteni szeretnék az easyLearnt, emelt szintű matekérettségire felkészítő videókat is készítenek majd, valamint felveszik a palettára a további reál-alapú tárgyakat is – például az informatikát vagy a mérnöki ismereteket.

Ha szimpatikus az easyMaths, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
shiraz.jpg

Megválasztották 2019 legjobb hotelét!

A két hetes szavazásból egy egerszalóki hotel került ki győztesen!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

Január 26-án lezárult AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás döntője. A két hetes szavazásból az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel került ki győztesen.

AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás versenyében tavaly 40 szálláshely indult, 7 magyarországi régióból. A döntőbe a 7 régió győztese került be, ezeknek a szállodáknak volt esélye elnyerni AZ ÉV HOTELE címet:

7 régió győztes

Alföld: Komló Hotel ****, Gyula

Észak-Dunántúl: Hotel Kapitány Wellness****superior, Sümeg

Budapest környéke: Hotel Visegrád****, Visegrád

hirdetés

Északkelet-Magyarország: Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók

Balaton: Hotel Silverine Lake Resort****superior, Balatonfüred

Dél-Dunántúl: Donautica Étterem és Hotel****superior, Fadd

Kis-Balaton és környéke: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior, Zalakaros

A díjátadó ceremóniát a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodában rendezték meg, amit január 26-án láthattatok az RTL Klub műsorán. Ha lemaradtatok róla, bármikor visszanézhetitek az RTL Most!-on. Az első helyezett a Mesés Shiraz Hotel lett, amely a voksok 40%-át gyűjtötte be a kéthetes szavazás alatt. A győztesnek járó díjat, Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános elnöke adta át a színpadon a nyertes hotel egyik tulajdonosának, Dr. Szepesi Richárdnak.

Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók

A közel-keleti hangulatot idéző és azon tematikára épült szálloda a Gyógyvizek völgyében, Egertől csupán 5 km-re, Egerszalókon található. A hotel bensőséges, meghitt hangulatot áraszt, mely 15 éve csábítja vendégeit az ezeregy éjszaka mesés világába. Ma már 65 szobával, 11 exkluzív modern tematikára épülő lakosztállyal, 1400 nm-es kültéri és beltéri wellness oázissal rendelkezik. A szobák mind egytől-egyig egyedi afrikai elemekkel díszítettek. A wellnessben pedig a Hammam kezeléstől elkezdve a pezsgőfürdőn át, az aquabárral ellátott kültéri medencéig szinte minden megtalálható, ami egy különleges kikapcsolódáshoz elengedhetetlen. A hely családos vendégek számára is kiváló, hiszen a tartalmas és izgalmas programokból bőven van választék, de alkalmas egy kis elvonulásra is. Romantikára vágyó párok itt garantáltan elmerülhetnek a meghittség mámorában, édeskettesben.

További részletek ITT!

A közönségszavazásban a második helyet a zalakarosi MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior, a harmadikat pedig a Hotel Kapitány Wellness****superior szerezte meg. Előzőtől Várkonyi Gyula társtulajdonos, míg az utóbbitól Böjte Éva szállodaigaztó vehette át az elismerésért járó díjat.

A versenyt 2020-ban is megrendezik

A díjátadó gála végén Éry-Kovács Zsanna műsorvezető bejelentette, hogy a verseny 2020-ban is elindul, méghozzá már áprilisban látható lesz az RTL Klub műsorán. Idén a „Best of AZ ÉV HOTELE” szuperdöntő lesz, amiben az előző három évad legjobb szállodái lesznek láthatók.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
q.jpg

Magyarország nyerte az első qatch-világbajnokságot

Ez az új játék leginkább a kézilabdához hasonlít, de egy speciális asztal is kell hozzá. Videón magyarázzák el a szabályait.
Fotó: Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

A magyar válogatott nyerte az első alkalommal megrendezett qatch-világbajnokságot - írta az MTI.

A szervezők tájékoztatása szerint a hazai pályán Pálos Gábor, Zöldy Tamás és Széles László összeállításban szereplő magyarok a döntőben 2-0-ra győzték le a szerb csapatot. A bronzérmet az oroszok szerezték meg.

A világbajnokságon három kontinensről 16 válogatott indult a teqballhoz hasonló,

hajlított asztalon játszott, kézilabdás elemeket tartalmazó sportág első seregszemléjén.

A Qatch egy viszonylag új, de dinamikusan fejlődő sport, amely több labdajátékot ötvöz. A három fős csapatokkal játszott Qatch legjobban a kézilabdára épül, de egy speciális asztal is szükséges hozzá. A sport jól fejleszti a gyorsaságot és a robbanékonyságot, de szabadidős sportként is kezd népszerűvé válni - írta a Nemzeti Sport.

hirdetés

VIDEÓ: Ilyen a játék

A szabályokról pedig itt tudhatsz meg többet:

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
veres.jpg

Veres István nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét

Ő képviselheti az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.
MTI, fotó: Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat magyar séf versengett: Veres István mellett Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).

Veres István, a budapesti Babel étterem séfje és commis-ja (segédje), Molnár Bence nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét szerdán Budapesten, így ők képviselhetik az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.

A második helyen Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis, a harmadik helyen Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis végzett.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A haltál kötelező alapanyaga 6 egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és a meglepetés zöldség, a káposzta volt. A hústál kötelező alapanyaga 7 darab fürj, két kacsamáj és egy üveg vörösbor volt.

Veres István az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy győzelme a kitartó munkának köszönhető.

hirdetés

"Ez egy olyan verseny, amelyben szerintem nincsenek ellenfelek, hanem folyamatosan magaddal küzdesz, magadat kell legyőznöd. Az volt a célom most is, mint mindig, hogy én legyek a legjobb, mert maximalista vagyok"

- fejtette ki a séf.

Hozzátette: teljesítményével ennek ellenére nem teljesen elégedett, az európai döntőre mindent pár százalékkal még jobban kell csinálnia. "Nem hiszek a tökéletességben, a fejlődésben hiszek" - mondta Veres István.

A legjobb konyhai munkát elismerő különdíjat szintén Veres István kapta. A legjobb csapatmunka és a legjobb hústányér díját Haraszti Zsolt, a legjobb haltányérért járó elismerést Kelemen Roland kapta. A legjobb commis-nak Molnár Dávidot, Csik Gábor segédjét választották. A környezettudatosságot elismerő fenntarthatósági különdíjjal Kelemen Rolandot tüntették ki.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét a Sirha Budapest 2020 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Hungexpo területén rendezte meg.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
kep1.jpg

Új rekord: 3 és fél kilométeres kolbászt töltöttek meg Győrváron

3 tonna nyers húst használtak fel, 65 kiló sót és ugyanennyi fűszerkeveréket adagoltak hozzá.
Forrás: Vaskarika.hu, fotók: Büki László - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Sikerült a rekordkísérlet, közel 3.5 km (3490m) hosszú kolbászt töltött meg több mint 20 fő február 8-án a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon – írja a Vaskarika.hu.

A helyi húsüzemben az előírt Európai Uniós higiéniai körülmények között készítették elő azt a húspépet, amit a helyszínre kitelepített kolbásztöltő gép és a töltésben résztvevő több mint 20 fő segítségével töltöttek bele a kolbászba.

"Túl lett szárnyalva a 3200 méteres cél, amihez 3000 kiló nyers húst használtak fel, 65 kiló sót és ugyanennyi fűszerkeveréket adagoltak hozzá.

A 3.1 tonnát meghaladó alapanyag-mennyiségből a húsipari szakemberek előzetes véleménye szerint is 3500 méternyi kolbász állítható elő, ami végül be is igazolódott, hiszen 3490 méter lett Magyarország Leghosszabb Kolbásza. A szervezők jótékony célokra ajánlják fel a kilométeres húsárut" – mondta el a portálnak Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnökétől.

További képeket IDE KATTINTVA nézhetsz meg a rekorddöntésről.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!