hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Ausztráliába is eljutottak a magyar design fajátékok

A Kattuska játékokat a tervezők eredetileg a saját gyermekeiknek készítették.
Szegedi Éva, Fotók: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2014. március 01.

hirdetés

Vár, hintaló, hajó, kard – olyan motívumok, amelyek a magyar népmesékben is előfordulnak, és olyan játékok, amelyekkel szívesen játszanak a gyerekek. Tóth Kata és Horváth Attila (Enter Team Kft.) saját álmait és gyermekeik kívánságait valósította meg a Kattuska termékcsaláddal. Hagyományos hazai alapanyagból, fából készülnek egyedi játékaik, amelyek a lakásban a bútorok között sem mutatnak rosszul.

Az induláskor nem számoltak vele, milyen sikere és visszhangja lesz itthon és külföldön a Kattuska termékeknek – erről Tóth Kata a cég marketingese és a játékok tervezője beszélt az Enter Team műhelyében._DSC8254

- A Kattuska gyermekjáték vagy gyermekbútor?

- Design gyerekjáték. De az egyik termékünk egy háromfunkciós hintaló-etetőszék-rajzasztal.

- Elég nagy a verseny a kisgyermekes szülőket célzó termékek között, számtalan webshop és bababolt működik, mindegyik tele van játékokkal. Van egyáltalán ma érdeklődés egyedi tervezésű darabok iránt

hirdetés

- Minőségi termékeket kínálunk, és azokat a vásárlókat célozzuk meg, akik ezekre az anyagokra és letisztult formákra vágynak. Nem a kétezer forintos műanyag játékok piacán versenyzünk, és nem így nézzük a versenytársakat sem.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

- Miután elkészült a Kastély és a Hajó, elindítottam a Facebook-oldalunkat és a Pinterestre is felraktam néhány fotót. Nem sokra rá itthoni és külföldi blogok is elkezdtek írni rólunk. Annyira váratlan volt ez az egész, hogy sokszor az ismerősök szóltak, hogy itt is, meg ott is olvastak a Kattuskáról. Az ügyfeleink jelentős része magánmegrendelő, akik az ismerőseiknek ajánlanak bennünket azzal, hogy jó minőségű anyagokkal jó minőségű szolgáltatást nyújtunk. Persze tisztában vagyunk vele, hogy az online felületeknek, a tematikus blogoknak, fórumoknak jelentős szerepük van ebben. A jövőben is nagyon kell figyelni a minőségre, a pontosságra, a határidőkre, mert ez a jó hírnév alapja. Szóval jól kezdtünk, de úgy érzem, még csak az elején vagyunk, rengeteg kihívás és munka vár még ránk.

- Hogyan indult a Kattuska projekt?

- Bútortervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik alapcégünk, az Enter Team Kft., tehát a szakmát, a fát, az alapanyagokat már jól ismerjük. A gyerekeink születése után felmerült az igény, hogy kifejezetten nekik szóló dolgot alkossunk. Attilával elkezdtünk játszani az egyedi, dizájn, fából készült gyerekjátékok gondolatával. Formatervezett, minőségi játékokat szerettünk volna.

- Az első a Kastély-játszóház volt?

- Régi és szerintem minden gyermeknél jelentkező vágy, hogy szeret elbújni, kuckózni, ezt a szerepet gyakran kartondobozok töltik be. De azok hamar szétesnek, és egy lakásban nem is mutatnak valami jól. Nálunk is ugyanez volt a helyzet, amire tervező házaspárként muszáj volt lépnünk valamit. Mindketten láttunk már puzzle illesztésű bútorokat, arra gondoltunk, mi lenne, ha csavarok nélkül csinálnánk? Saját gyerekeinknek készült a Kastély, ám végül annyit foglalkoztunk vele, hogy azt gondoltuk, miért ne lehetne belőle egy mások számára is megvásárolható termék?

Az Enter Team:

A céget 2004-ben alapította Horváth Attila és Sarkadi Péter. Egyedi igények szerint tervezett bútorokat akartak készíteni. Mindketten a Soproni Egyetem hallgatói voltak, mindketten faipari mérnöki végzettséget szereztek, mindketten gyermekkoruk óta kötődnek a fához, mint alapanyaghoz. Ma már nyolc fős csapat dolgozik a kezük alá a műhelyben.

A vállalkozás marketing tevékenységét Attila felesége, Tóth Kata látja el. Attila és Kata közös „harmadik gyermeke” a Kattuska brand, amely lassan, de folyamatosan bővül új termékekkel.kattuska hintalo (3)

kattuska (7)_DSC8258

- Tudatosan megterveztétek, mikor kerüljön piacra a Kastély?

- A 2012-es Lakástrend kiállításhoz kapcsolódó Made in Hungary tárlat volt az apropója. Korábban a Lakástrenden az Enter Team munkáival már szerepeltünk. Felvetettük a szervezőknek az ötletet, hogy mi lenne, ha gyermekjátékkal indulnánk? Jó ötletnek tartották, mivel sok lámpa és bútor van a kiállításon, de gyerekjáték nem volt még. Három hónapunk volt a felkészülésre. Ekkor terveztük hozzá a hajót is, hogy ne csak egyetlen darabbal induljunk, hanem komplett anyagot mutassunk. Pályázni márkával lehetett, ekkor hoztuk létre a Kattuska brandet. Sokat játszottunk a különböző nevekkel. Ebben benne van a Kata, az Attus, a végén kicsinyítőképző, amit a magyar nyelv becézésre használ - ez arra utal, hogy gyerekeknek készül.

- Sokféle, gyerekeknek szánt házikót lehet kapni, változatos színekben és alapanyagokból. Miben különbözik tőlük a Kattuska-vár?

- Azért más, mint a többi, mert multifunkciós játék. Bábszínháznak is lehet használni, ezért készíttettük a függönyöket az ablakra. Készült hozzá textiltető, kard, zászló. A kastély egyik oldalát igény szerint krétafestékkel kezeljük, hogy táblaként is használható legyen. Bábszínház, kuckó, tábla, vár, bolt... úgy fogalmazunk, hogy egy hely, ami a gyerek kedve és fantáziája szerint alakítható. Ha meg csak ahhoz van kedve, hogy bekuckózza magát egy könyvvel, arra is ideális. Lapokra szedhető, a szekrény mögé tolható, összesen 4 cm vastagságú helyet foglal el.

Minden kiegészítőt úgy terveztünk, hogy kis kezek is könnyen össze tudják szerelni, minden egy mozdulattal a várra tehető, mint az ablak fölötti függöny tartója is. A függöny lehúzható, mosható. Ezekkel az apró részletekkel sokat eljátszottunk a tervezés során!_DSC8162_DSC8191_DSC8179

A Kattuska filozófiája

„A márkával és a márka arculati elemeivel, illetve a termékekkel a saját értékrendünket szeretnénk tükrözni. Nem a lányosnak mondott szuperrózsaszín, és nem is a nagyon fiúsnak tartott szín- és formavilág a miénk. Szeretnénk, ha fiúk és lányok is ugyanúgy használhatnák és használnák is a játékainkat. Ezért jók a semleges, natúr színek. A kardokat például sokan veszik meg a lányuknak.” Tóth Kata

- Hány változat készül a játékokból a tervezési folyamat során?

- Sok, és a várból a jelenlegi nem tekinthető véglegesnek. Mindig felmerül egy új szempont. Most egy kisebb verzióban is gondolkodunk a költséghatékonyabb szállítás miatt. Legalább 3-5 prototípus kell egy hasonló termékhez.

A Hajó eredetileg hintalónak indult. Csak addig rajzolgattunk meg tervezgettünk, hogy hajó lett belőle. Két gyerekünk van, és átgondoltuk, hogy ha a hintalovat egyszerre csak az egyikük tudja használni, akkor összevesznek rajta. Így született meg a kétüléses, beltéri hajó ötlete.kattuska (16)

- Milyen folyamaton mennek keresztül a kész tervek?

- A prototípusok olcsóbb alapanyagból készültek, MDF-lapból, nem a jelenlegi bükk rétegelt lemezből. Az első verziókat legyártjuk, körbejárjuk, megnézzük a méreteit, arányait, kipróbáljuk. Azután otthon megnézik és tesztelik a saját gyerekeink is. Amikor egy játék működőképesnek látszik, akkor kerül gyártásra a végső alapanyagból. Még azután is kipróbáltatjuk, első körben a barátoknál. A kastélyt és a hajót kihelyeztük magánóvodába, teszteket töltettünk ki, amelyben visszajelzést vártunk a strapabírással és a biztonsággal kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a gyerekek fantáziáját hogyan mozgatta meg. Ha olyan vélemény érkezik, hogy másnak kellene lennie, akkor áttervezzük.

- Pihenőnek kardozhatunk egy kicsit? Úgy látom, le van kerekítve az éle, nem tűnik balesetveszélyesnek.

- A csiszolás és a végső kidolgozás kézzel történik. A kardok különlegessége, hogy a markolatuk Corianból készült. Ezt az anyagot jellemzően konyhabútorokhoz használják, például munkalapnak. Gyermekbútorokhoz nem.kard kattuska (2)3in1 hintalo_kattuska7

- Melyik a legújabb darab a sorozatban?

- A 3 az 1-ben Hintalovunk. Nem bírtunk elszakadni a hintalótól, nem hagytuk annyiban a tervet. Ha átfordítjuk a hintalovat, etetőszéket kapunk, ha még egyet fordítunk rajta akkor pedig rajzasztal lesz belőle. Ez mind egyetlen bútor, egy helyet foglal a lakásban. Ez is az idei dizájnhétre készült el. Erre jók a kiállítások: egy kicsit határidőhöz kötik a tervezői fantáziát.

Mindegyik játéknál fontos, hogy jó minőségű alapanyagból készüljön, felületkezelés nélkül. Egyedül az etetőszéknél tettünk kivételt, amely a kifolyó, lepotyogó ételek miatt vízbázisú, gyerekbarát lakkal van borítva. A kastély, a hajó és a hintaló-etetőszék alján is kézi munkával beillesztett, csúszásgátló szilikonpánt van. A hintaló és a hajó tesztelésekor az első típusok még csúsztak, és amikor kipróbálták a gyerekek, mindennek nekimentek, a szekrénynek, az akváriumnak. Ez szerintem nagyon veszélyes. Így találtuk ki ezt a tapadást biztosító pántot.

- Elégedettek vagytok az eddigi eredményekkel? Kik rendelnek a gyerekjátékokból?

- Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk külföldről és itthonról is. Ausztrália a legtávolabbi hely, ahová eljutott a Kattuska. Valamelyik külföldi blogon olvasott rólunk egy hölgy, aki az ikergyermekeinek szeretett volna hintalovat venni, de nem talált kétszemélyeset. Ezért örült meg a hajónknak. Először utána kellett néznünk, hogyan tudjuk egyáltalán kiküldeni oda, és végigizgultam az egészet, hogy rendben megérkezik-e a csomag. Rájöttünk, hogy idegen nyelven is jól hangzik a Kattuska. Sőt, van egy külön bája, hogy nem angol a név. Szeretnénk webshopokban is jelen lenni, a hazai piacon is terjeszkedni. Még óriási munka áll előttünk.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: