News here
hirdetés

RÓKALAND

Koppenhágai utazás olcsón? Nem lehetetlen!

5 pontba szedtünk pár tanácsot és programot, ami szűkebb pénztárcával is bevállalható.

Link másolása

hirdetés

Koppenhága mindenképpen megér egy kirándulást. Visszagondolva több szó is eszembe jut róla:

Nyüzsgő, letisztult, nagy és "élhető" város, de semmiképpen sem olcsó.

Főleg nem a magyar forinthoz viszonyítva.

A legegyszerűbb példát nézve, az élelmiszer nagyjából dupla olyan drága. (Egy zacskó szeletelt sajt 400 forint helyett inkább egy ezresbe' fáj.) És ha az ember egy jó sört inna egy hangulatos helyen, az simán kerülhet 4000-5000 forintba. Mégis simán kihozhatunk egy hosszú hétvégét pénztárcabarát módon. Ehhez adok most pár tippet.

Utazás és szállás

A repülőjegy abszolút nem drága. Már 7.000-10.000 forintért is lecsaphatunk egy fapados verzióra. És a szállás is megoldható olcsó és minőségi verzióban.

Az a&o rengeteg helyen megtalálható Európában, és tulajdonképpen egy hotel - hostel hibrid.

hirdetés
Központi fekvésű és mindenki számára elérhető. Csak egy ágyat is foglalhatunk benne, de lehetőségünk van kétágyas vagy családi szobában is megszállni.

Koppenhágában két a&o is található. A Sydhavn az újabb, a Nørrebro a régebbi. Utóbbi picit olcsóbb, és remek környéken van. Konkrétan pár percre az egyik látványosságtól, amit ajánlani is fogok.

A kétágyas szoba ára nagyjából 43-45 euró/fő/éj. A hatágyas szobában egy ágy 20-25 euró/fő/éj. (Ez természetesen attól függően változik, hogy mikor megyünk, és hány éjszakát maradunk.)

Ha Nørrebro diáknegyedben szállunk meg, tömegközlekedéssel minden könnyedén elérhető. És bár vehetünk alkalmanként is jegyet, érdemes átgondolni, hogy nem járunk-e jobban a Copenhagen Carddal.

A 24 órás kártya 60 euró, a 72 órás 108 euró. Szóval megéri több napra egyben kiváltani.

És ha Copenhagen Card van nálunk, akkor nagyjából garantált az utazás és a szórakozás, hiszen a továbbiakban minden tömegközlekedési eszközt használhatunk térítésmentesen, és rengeteg múzeumba mehetünk be ingyen.

Superkilen park

Közvetlenül a hotel mellett található Koppenhága legérdekesebb közösségi tere, a Superkilen. A parkot úgy alakították ki, hogy összehozza a menekülteket és a helyieket, elősegítve a toleranciát Dánia egyik etnikailag legsokszínűbb részén.

Egyfajta világkiállítás ez, ahol több mint 60 nemzet ötletei és műtárgyai állnak össze egy olyan térré, ahol együtt lehet pihenni, szórakozni és játszani.

Akár több órán keresztül lehet itt csavarogni és nézelődni teljesen ingyen.

Assistens Cemetery

A Superkilentől pár percre található Assistens temető számos híresség temetkezési helye, valamint fontos zöldterület Nørrebro kerületben. 1760-ban avatták fel, akkor még a városközpontból kiszorult szegények temetkezési helye volt, aztán a 19. század első felében divattá vált ide temetkezni, és a kor számos vezető alakja itt lelt végső nyugalomra: Hans Christian Andersen, Søren Kierkegaard, Christoffer Wilhelm Eckersberg és Christen Købke.

A turisták mellett a helyiek is szívesen sétálnak és beszélgetnek itt.

Hiszen jelenleg leginkább egy kellemes park hangulatát kelti. Mindenképpen érdemes ezt átélni. Ráadásul szintén ingyen!

Copenhill

Egy szemétégető, aminek tetején sípálya és mászófal is található? Igen, ezt is a dánok hozták össze!

A Bjarke Ingels Group által tervezett épület egy erőmű köré tervezett mesterséges hegy.

A belsejében található hulladékégető éves szinten 440 ezer tonna kommunális hulladékot alakít át tiszta energiává.

Az itt termelt energiából 150 ezer háztartás energia- és fűtési igényét tudják fedezni, és bár kéményéből füst száll fel, semmilyen káros anyagot nem juttat a levegőbe. Monumentális és izgalmas épület.

A sporttevékenységek természetesen fizetősek, de a lifttel ingyen mehetünk fel a tetejére körbenézni.

Absalon

Az Absalon egy templomból kialakított közösségi tér, ahol különféle tevékenységeken keresztül lehet ismerkedni.

Hetente körülbelül 60 eseménynek adnak otthont a jógától a vetélkedőkig, a bulikon át a társasági vacsorákig. Ezek közül talán a vacsora a legizgalmasabb.

Az Absalonban minden este hatkor együtt ülnek le a hosszú asztalokhoz az emberek, és együtt fogyasztják el az ételt.

Érdekes élmény így enni, hogy nagyjából egy órára, egy közösség részévé válsz, ráadásul a menü isteni és olcsó.

A kétfogásos vacsora ára nagyjából 2500 forint, csak pénteken és szombaton kerül 5000 forintba.

A helyek szinte minden este elfogynak, így érdemes online foglalni, és időben meg is érkezni.

Koppenhága ennél természetesen jóval többet kínál, így egy következő bejegyzésben folytatjuk...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND
Kávé helyett és süteménybe is használhatjuk a zöld aranyat
A matcha természetes antioxidáns, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Miért ne térnénk át rá?

Link másolása

hirdetés

Érezted már azt, hogy a reggeli kávé után szinte kipattan a szemed, és kapsz egy óriási löketet?

Ez a hirtelen és erőteljes élénkítő hatás a koffeinnek köszönhető, de nem feltétlenül egészséges. Hiszen a nap további részében ugyanilyen élesen tapasztalhatjuk a megvonás tüneteit is, ráadásul a vérnyomásunkkal is furcsa játékot űzünk.

De szerencsére van egy egészségesebb alternatíva, amivel egyre többen ismerkednek meg Európában is.

A matcha nem okoz koffein túladagolást, hiszen lassan szívódik fel, és rengeteg más pozitív tulajdonsága is van.

Egy csésze matcha tea 10 csésze zöld tea erejével ér fel, tanulásnál segít a koncentrációban, munkában pedig a mindennapi stresszhatások enyhítésében.

A matcha jótékony hatásai
  • A Matcha egy igazi vitaminbomba: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint, Kalciumot, Magnéziumot, Cinket, Káliumot, Foszfort, és Vasat tartalmaz.
  • A matcha levelei tele vannak katekinekkel, melyek jelentős antioxidánst tartalmaznak. Semlegesítik a testben lévő szabadgyököket, harcolnak az oxidációval és a sejtkárosodás ellen, javítják az immunrendszert.
  • A matcha L-theanine és a koffein együttese szuper kombót hoz létre, amely egyszerre ad energiát, segít az összpontosításban és pihenteti a testet és az elmét.
  • A katekinek a fogyáshoz és a testzsír csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fokozzák az anyagcserét és növelik az edzés során elégetett zsírt és kalória mennyiségét. Hatóanyagai elősegítik a regenerálódást, nagy intenzitású edzés után.
  • Egy csésze matcha, mindössze 35 mg, egy csésze kávé 90-110 mg koffeint tartalmaz. A matcha fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Hatását akár 4-6 órán keresztül fejti ki, ellentétben a kávéval, ami egy hirtelen dózist biztosít és a hatása is rövid ideig tart.

Érdemes tehát kísérletezni vele, és először megpróbálni leváltani vele egy-egy kávét, vagy belekombinálni egy finom süteménybe. Ehhez adok most pár tippet.

hirdetés

De mielőtt belevágtok, mindenképpen szerezzetek be megfelelő minőségű matcha port!

Az én tuti lelőhelyem a Kálvin téri MATCHA TSUKI.

Süteményekhez a culinary minőségű matcha port ajánlom, hűsítő italokhoz pedig a prémium verziót.

Kávé helyett egy hűs matcha?

Mindegy, hogy mivel kombináljuk, az első lépés mindig a matcha shotot elkészítése legyen.

Matcha shot

2 gramm matcha port kikeverünk 50 ml, 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasen-nel, azaz bambusz teakeverő ecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál vagy tejhabosítóval is működik.

Ha kész a matcha shot, rengeteg dologhoz adhatjuk hozzá.

Tejes alapba öntve isteni matcha lattét kapunk. Gyümölcsök mellé is turmixolhatjuk, de gyömbérrel felhúzva és jégkockákkal szervírozva is kiváló.

Matchapiskótás pohárkrém

2-4 adaghoz

a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

2 ek liszt

1 ek matcha por

1 tk sütőpor

1 csipet só

az áfonyalekvárhoz:

500 g áfonya

4 ek cukor

a krémhez:

200 ml habtejszín

2 ek cukor

1 ek matcha

Először készítsük el a piskótát.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre.

A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd mehet bele a liszt és a matcha, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet. Kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig.

Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tépkedjük össze, és osszuk el a két tálalásra szánt pohár aljában.

Az áfonyából pár szemet tartsunk meg díszítés gyanánt. A többiből főzzünk a cukorral gyorslekvárt. Egy botmixerrel kicsit egyneműsíthetjük is.

Hagyjuk kihűlni ezt is, majd mehet a pohárba következő rétegnek.

A habot az édesítővel és a matchával verjük keményre, és adagoljuk ezt is a poharakba. A tetejére pedig mehet pár szem áfonya és akár még egy kevés matcha por is.

Sütés nélküli matcha torta

hozzávalók:

18 cm-es tortaformához, 6 szelethez

170 g kesudió

1 dl narancslé

1 dl tej

1 db banán

4-6 ek cukor vagy édesítő

250 g mascarphone

1 zacskó zselatin

2 ek matcha por

100 g margarin

120 g keksz

A kesut és a kekszet külön-külön daráljuk le. A kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat és nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, 18 cm-es, kapcsos tortaforma aljába.

A kesuhoz öntsük hozzá a narancslevet, a növényi tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, a banánt és a mascarphone krémet. Aprító gépben, vagy botmixerrel krémesítsük az egészet.

A zselatint keverjük jól el vízben, majd forraljuk össze vele, és ha kicsit visszahűlt, mehet ez is a krémhez.

Ha az egész krémet zöldre szeretnénk akkor mehet hozzá a matcha is. Ha szeretnénk, hogy különböző színű körökből álljon össze, akkor nagyjából osszuk ketté a masszát, és csak az egyik adagba tegyünk matcha port. Az első réteget öntsük a kekszes alapra, majd pontosan a krém közepébe csurgassuk a másik réteget. Én három adagban öntöttem bele a krémet, de lehet még több gyűrűt is csinálni, ízlés szerint.

Tegyük egy éjszakára hűtőbe az egészet, hogy jól összeálljon.

Díszítsük rózsaszirommal.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND
Az ázsiai konyha többről szól a maki szusinál – A Badhannában jártunk
A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

Link másolása

hirdetés

Nemrég nyitotta meg kapuit Budapesten, a Hercegprímás utca 18. szám alatt (régi Trafiq, Zeller Bistro) egy új, fúziós ázsiai étterem, ami már első ránézésre felkeltette az érdeklődésünket.

Az étterem kifejezés csak részben igaz rá, hiszen egy hangulatos bisztrónak éppúgy beillik, mint éjszakai bárnak.

És Ázsián belül sem foglal egyértelműen állást. Mind a dekorációban, mind az ételekben és italokban keverednek a különböző kultúrák elemei.

A hely Vajda Márton nevéhez fűződik, akit azért érdemes kiemelni, mert rengeteg sikeres budapesti vendéglátóegység társtulajdonosa: Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz. Ezek a helyek jól körvonalazzák azt is, hogy milyen minőséget és hangulatot várhatunk a Badhannától.

És lehetett még tovább emelni a tétet, hiszen az étlap összeállításában az a Varga Dániel működött közre, aki pár éve a legbevállalósabb ázsiai konyhát mutatta meg Budapestnek. Thaiföldről hazatérve az AUM-ba és az Aum Naturalba kreált elképesztő ételeket.

A 2019-es, gourmet fesztiválos, vörös curry-s kacsalevesét a mai napig emlegetjük.

A konyhát a hétköznapokban Pilter Tamás viszi.

hirdetés

Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája. Ami két dolog miatt is érdekes. Egyfelől azért, mert marketingügynökségtől nem igazán láttunk még ilyet. Másfelől meg azért, mert elég menőre sikerült.

A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

A mély színek és robusztus kiegészítők miatt engem inkább egy késő esti koktélozásra hív, de abszolút látom benne a romantikus vacsora lehetőségét is. A hátsó vendégtér gyakorlatilag egy nyitható tetejű belső udvar. Itt több növény is található, így egy meleg, nyári estén kellemes oázis lehet.

Kísérletek ázsiai dallamra

Szerintem olyan étteremből, ahol van fasza rántott hús, vagy éppen egyszerű, de nagyszerű avokádós maki, van már elég.

Nem kell még egy hely, ahol magyar szájíz szerint készítik a pad thai-t! Helyette inkább elérhető áron kell kínálni különleges kísérleteket. És a Badhanna szerintem ebbe az irányba indult el.

Nem mondom, hogy olcsó, de aki a belvárosi koktélbárokhoz és bisztrókhoz szokott, az nem fog meglepődni az árakon. Az étlapon viszont talál olyan ételt, amit máshol nem, vagy csak nagyon ritkán, és ezért már megéri elindulni.

Nem állítom, hogy minden fogás a kedvencem lett (ilyen kísérletező konyhánál nem is lenne reális elvárás), de amelyik igen, arra újra vágyom, és azért visszamennék. Ráadásul kíváncsivá tettek! Érdekelni fog később is, hogy mivel rukkolnak elő, hogy milyen változáson mennek majd keresztül, hogy a vendégeknek melyik étel jön majd be a legjobban.

A Badhannában található fogások nem a kajaféltőkre vannak kifejlesztve. Ázsiai módi szerint, többféle dolgot kell/lehet rendelni egyszerre, és illik szépen bedobni a közösbe. Nyilván senki nem fog ránk szólni, ha csak magunknak kérünk egy udont, de érdemes kipróbálni a "sharing is caring" életérzést.

Fontos információ még, hogy az ételek szinte mind tejmentesek, valamint az étlap majdnem fele húsmentes. És nem a megúszós köretek sorakoznak itt!

Jöjjön most pár kedvencem az étlapról és az itallapról:

Kezdjük a kedvenc hármasommal, amit ha egyben betoltam volna, és nem osztozkodom senkivel, nem is tudtam volna mást kóstolni:

Bulgogi - bao, rib eye, kókusz (3490 Ft)

Helyben készült bao, isteni steakkel és házi kókusz majonézzel. Nekem egy kis szósz még hiányzott mellőle, de biztos vagyok benne, hogy szóját tudnak keríteni hozzá.

Cauliflower pop - fűszeres karfiol (1750 Ft)

A legjobb előétel! Ropogós és ízletes. Tök jó, hogy nem egy egyszerű krumpli vagy tészta a csipegetni való.

Sashimi - lazac, ponzu, dinnye (3890 Ft)

A ponzu egy citrusalapú szósz, amelyet gyakran használnak a japán konyhába, és ami megadja a kellő savasságot az ételnek.

Mellé friss lazac, tökéletesen édes dinnye és puha avokádó társult. Kell ennél több? Nekem ez volt az abszolút top!

Dendeng Balado - marhaoldalas, paprikák (3550 Ft)

Húsimádók élni fogják. Egy kókuszos rizs és egy kimchi még elkelhet mellé.

Hoi - feketekagyló, sárga curry, udon tészta (3490 Ft)

Az étlap egyetlen igazi comfort foodja, de kagylóval bolondítva. Amúgy a kagyló elhagyásával remek vega opció is!

Pad pak - zeller, karfiol, tofu, brokkoli, ananász (2550 Ft)

Sokféle zöldség és gyümölcs keveredik egy hűvös raguban. Teljesen összezavarja az ember ízlelőbimbóit, és ez jó!

Ez az az étel, amiért érdemes elhagyni az ismeretlent.

Szezámgolyó, maracuja, dohányos madártej (1490 Ft)

Én bírom a madártejet is, de ez level up!

És szót kell ejtenünk a koktélos, gin-tonicos vonalról is, mert minőségi és változatos a kínálat.

A liofilizált gyümölcsök, az esszenciák és a bitterek is helyben készülnek.

Csak meg kell találni az ízlésünknek megfelelő kreációt.

Sunset addict - rum, gin, vadbarack, füstös ananász, vérnarancs (3690 Ft) és Kyoto fizz - Ki No Bi gin, ázsiai citromfű, zöld tea (3490 Ft)
Midnight Rose - Hendrick's Mid Summer, folyékony virágok (4290 Ft) és Spicy Generation - Tres Generaciones tequila, chili, koriander, lime (3490 Ft)
Hanoi Sour - Roku gin, krémes-mézes gyömbér, maracuja, tojásfehérje (3490 Ft)

A Badhanna izgalmas irányba indult el, és ha a közönség bizalmat szavaz nekik, szerintem szép jövő állhat előttük. Budapesten ázsiai ételekkel játszani még mindig nem szokványos dolog. Kívánjuk nekik, hogy legyenek merészek!

Badhanna

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig, 17:00 - 0:00

Cím: Hercegprímás u. 18

A Facebook-oldalukat ide kattintva éred el.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Egyél és igyál jókat Tunéziában!
Tippek és trükkök a felejthetetlen gasztroéléményekhez.

Link másolása

hirdetés

Tunézia könnyen elérhető a magyarok számára, hiszen repülővel nagyjából két órába telik az utazás, és remek "All Incusive" ajánlatokat kínálnak a hotelek.

Sok esetben olcsóbban jöhetünk ki egy hetes nyaralásból, mintha a Balatonra mennénk, és a tengerpartot kapjuk grátiszba.

Ha az országban található látványosságokra vagytok kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben, de ebben a cikkben a gasztronómiát fogjuk boncolgatni.

Abszolút érthető, ha valaki a hotelben töltené a legtöbb idejét, hiszen az az étel és ital benne van az árban, és óriási nemzetközi kínálat van. A sok arab fogás mellett a jól megszokott rántott zöldség, pizza vagy tészta is kerülhet az asztalra.

Mit ettünk Tunéziában?

De ha már Afrikában vagyunk, piacozzunk egyet, és kóstoljuk meg a török kávét, vagy a tenger gyümölcsét autentikus környezetben is.

Kuszkusz és hal

A mi utunk célja többek között az volt, hogy megismerjük a hoteleken túli lehetőségeket, így egy hét alatt, majdnem minden nap, de minimum egyszer étteremben ettünk. Így gyorsan összeállt a kép, hogy milyen ételeket kínálnak a turistáknak.

hirdetés

A előétel mindenhol hasonló volt, olívabogyó, harissa, valamilyen hal olajban, és némi roppanós zöldség. Bizonyos helyeken fasírt, vagy levelestésztába burkolt tojás is érkezett, és többféle saláta vagy mártogatós.

Ahol a turistáknak szeretnének kedvezni, előkerül a cézár saláta is, vagy valamilyen sajt (mozzarella, camembert).

A főételek között mindig feltűnik a kuszkusz és a hal, és szinte minden esetben intenzíven fűszerezik is őket.

A fűszerek ellenére, nekünk sok esetben sótlan volt az étel, ha újra mennék, biztosan rejtenék a táskámba egy bárhol előkapható sószórót.

Vigyázni kell többek között a csípősséggel is, érdemes előre szólni, ha nem bírjátok a túl pikáns falatokat.

A nagydarab, egész halak mellet a tenger összes gyümölcse is elérhető. De mindig van marha vagy csirke is.

A sütemények és pudingok jó édesek, és sokszor virágvizeket is adnak hozzájuk, így hol rózsás, hol pedig narancsvirágos vagy gerániumos az ízük és illatuk is.

Az éttermek nem kifejezetten olcsók, de az élelmiszerboltokban szépen be lehet vásárolni nasikból, üdítőkből és sós finomságokból pár ezer fontintért.

Tipikus ebéd

Az egyik kedvenc és egyben legtipikusabb ebédmenünket Tuniszban költöttük el a Fondouk El Attarine nevű helyen. Nagyjából 4800 forintra jött ki az egész menü, ami nem olcsó, de az adagok méretéből adódóan elég korrekt ár. És a környezet itt olyan tiszta és rendezett volt, hogy határozottan megérte őket választani.

Tésztás, fűszeres, kicsit csípős leves. Máshol is találkoztunk hasonlóval később.

Csirkés egytálétel tésztával és zöldségekkel. A csirkén kívül a fűszeres lében főtt zöldségek (cukkini, répa, hagyma, burgonya, bab) is előjöttek még később. A tészta különlegessége pedig az volt, hogy bár sós irányba hajlott, egyértelműen kivehető volt a fűszerek közül a fahéj és a szegfűszeg íze.

Ez egy narancsos sütemény volt, ami édes szósszal volt leöntve, és pisztáciával volt megszórva.

A másik desszert puding volt rózsavízzel és szintén pisztáciával.

Harissa a piacról

Ha piacon szeretnétek beszerezni valami szuvenírt, a fűszerek rengetegszer szembejönnek majd. De jól nézzétek meg, hogy kitől és mit vásároltok, mert a fűszer sok helyen halomban áll az utca közepén, mindenféle takarás nélkül.

A helyiek nagyon büszkék a harissájukra. Én ezt leginkább az Erős Pistához tudnám hasonlítani, de ahány ház, annyi szokás.

A harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Chili, fokhagyma, koriander, kömény és paprika jellemzően kerül bele. Létezik belőle paszta és por is, és tényleg mindenhol kapható, kóstolható.

Meleg tea vagy jeges üdítő?

Térjünk át az italokra, mert itt is sok érdekesség van.

A csapvizet semmiképpen se kóstoljátok meg. Kis mértékben is gyomorbajt okozhat, úgyhogy fogat se mossatok vele.

Éppen ezért az éttermekben a jégkockát is érdemes kerülni. Persze egy jó helyen ezt is úgy veszik készen vagy ásványvízből készítik, de nem árt óvatosnak lenni, vagy utánajárni. A forró italokat viszont nyugodtan ki lehet kérni, és érdemes is!

Furcsa érzés tikkasztó melegben török kávét vagy mentateát szürcsölni, de hatásos. Segít lehűteni a szervezetünket, és a menta hatékonyan nyugtatja a gyomrunkat is.

Szomorú hír, hogy bár nem tilos az alkoholfogyasztás, csak külön erre kialakított boltokban és szállodában/éttermekben kapható alkohol (a kisboltban csak mentes sörök vannak). És mindenhol elég drágák. Főleg a nemzetközileg ismert márkák.

Le Petit Cafe Maure, Sousse óvárosi részében
Ezért a kávézóbelsőért mindenképpen megéri egy kis kitérőt tenni.
Hidd el, jót fog tenni egy forró mentás tea!

Talán a borhoz lehet a legjobb áron hozzájutni.

Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen forró és sivatagos helyen is mennyire komoly kultúrája van a borászkodásnak, de tényleg rengeteg márkájuk van.

Mi az egyik legnagyobb pincészetnél, a Neferisnél jártunk, és könnyed rozét, valamint fehéret is kóstoltunk. Ilyen melegben ez esik igazán jól.

Szuvenír gyanánt megvásároltuk a legdrágább borukat, ami nagyjából 7000 forintba került, és egy hordóban érlelt vörös tétel volt. Ez az ár országos szinten a plafon, szóval egy könnyedebb bor pár ezer forintból kijön.

Magyar étterem Tunéziában?

Az egyik legkedvesebb meglepetés egy magyar tulajdonos által üzemeltetett étterem volt Hammamet tengerparti részén.

A konyha mediterrán, a hangulat is abszolút jellemző a környék helyeire, így óriási meglepetésként ért minket, amikor magyarul szólt hozzánk valaki.

Németh Krisztina először nyaralni érkezett Tunéziába, aztán az élet és a szerelem úgy alakította sorsát, hogy mára már ez a hely az otthona.

Nagy boldogság volt az is, hogy itt ettük az egyik legfinomabb ebédet, és hogy nyugodtan vezethet minket végig a konyhán, hiszen itt Tunézia átlag helyeihez viszonyítva sokkal nagyobb rend és tisztaság van.

Ez az a hely, ahol nyugodtan ki mertem kérni a nyers halat, és a jeget is az italomba.

Ha erre jártok, a Barberousse Beach Club kihagyhatatlan.

Legjobb éttermi élmény

Sok helyen ettünk nagyon hasonló ételeket. Van egy erős középmezőny, ahol bártan lehet különlegesebb éttelt is rendelni, és nem kell félni a gyomorrontástól. Én inkább ezeket az éttermeket ajánlom a kisebb büfék helyett. Hiszen a mi gyomrunk nincs ehhez a konyhához hozzászokva, és csak óvatosan lehet kísérletezni vele.

A legkiemelkedőbb élmény Sousse-tól nem messze, Port El Kantaouinál, a Restaurant Le Mediterranee étterem volt.

A kiszolgálás, az ízek, a tálalás. Olyan szintet képviselnek, ami nálunk is simán megállná a helyét.

Ide is örömmel térnék vissza, és ilyen élményeket kívánok nektek is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Kólás, szilvásgombócos, kék algás, boroshordóban érlelt, kókuszos, mogyoróízű – íme a „legbetegebb” magyar sörök
Az fog igazán örülni, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

hirdetés

Vannak azok az arcok, akik hallani sem akarnak a kézműves sörházak kísérletezéseiről. Akiknek egy jó lager vagy IPA éppen elég a boldogsághoz, és minden más összetevőt csak felesleges bohóckodásként aposztrofálnak. Na ez a válogatás nem nekik szól!

Csak az olvasson tovább, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre, mert itt aztán akad majd bőven.

A cím kissé hatásvadász, nem tagadom, hiszen a magyar piac ennél jóval nagyobb, és a hagymás sörtől a kovászos uborkásig elég sok agyament cuccot találni némi nézelődés után. De ezen a folyton változó piacon nehéz is lenne a teljesség igényével mindent összekóstolni egy cikkbe, úgyhogy csak kapargassuk együtt a felszínt.

Nem fogom pontozni, sorba állítani a söröket, mert az összes annyira más, olyan extra és különleges, hogy nincs értelme az összehasonlításnak és versenyeztetésnek.

És még egy fontos dolog:

Ezek a sörök sok esetben kis tételben készülnek, és különleges összetevőket is tartalmaznak. Több odafigyelést igényelnek, így az áruk is borsosabb a klasszikus vagy nagyüzemi sörökénél.

Akinek ez fáj, ne ebben a kategóriában keresse az igazit!

hirdetés

Tropical Space Muffin - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale ananásszal, banánnal, maracujával és kék spirulina algával.

Az alga szépen elintézi a sör színét. Feldolgozhatatlanul furcsa, de csodaszép habos-babos babakék. Az állaga sűrű és krémes, az íze pedig édes-savanyú és gyümölcsös.

Olyan mint egy extra turmix, amitől váratlanul fejre is állsz.

Alkoholtartalom: 11.5%

Kiszerelés: 330 ml, doboz

Ár: 1810 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Cherry Cola O - Mad Scientist

Kólás - meggyes sour candy braggot.

Szóval ez egy mézsör, amiben jön is rendesen az édes íz, és az aromák bevetésének hála

pontosan olyan mint egy folyékony, kólás gumicukor!

A sört szinte alig érezni benne, és az alkohol is csak bujkál. Szinte már túl finom! Becsapós cucc ez is.

Alkoholtartalom: 10%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1390 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Szilvás Gombóc - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale szilvával, fahéjjal és vaníliával.

Az egy dolog, hogy rendesen szilvás. Azt mertem remélni.

De ténylegesen megadja az desszert élményét is, és ettől lesz igazán menő.

Hogy inkább szilvás pite, kevert sütemény vagy gombóc-e amit érez az ember, az mindegy is, de a harmónia nagyon ott van.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1425 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Kings & Queens - MONYO Brewing

Hetedik évfordulós, aszú barrel aged imperial flanders red ale.

Végy egy aszúszemekkel töltött, aszús hordót a Holdvölgytől, és eressz rá egy bitang vörös sört, majd várj két évet, és megszületik ez a csoda.

Nem is tudom, hogy kinek ajánlom. Nem sör, nem bor, de mégis mindegyikből van benne érzés. És az aszús, magos, aszalt gyümölcsös íz csak úgy üvölt belőle, de közben mégis elegáns kortyolgatnivaló marad.

Ezzel nem csak a MONYO kívánhat magának boldog születésnapot. Ez tényleg az ünnepek itala!

Alkoholtartalom: 13.7%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Ha ez bejön, a MONYO Hungarian Terroir sorozatára is érdemes rápillantani, mert tovább pincészetekkel is szövetkeztek már egy-egy csodás tétel erejéig.

Cabroncita - Fehér nyúl Brewery

Ananásszal és mangóval készült gyümölcsös, savanyított sör, csilivel.

Nem is értem, hogy miért megyek rá mindig a chilis dolgokra, miközben tartok a csípőstől. Olyan ez, mintha tárt karokkal szaladna az ember a pofonba.

Amúgy a Cabroncita szerencsére nem ihatatlan méreg, csak a korty végén ver egyet oda. És jól is áll neki.

Itt nincs szájtapasztó édesség, csak kellemes fanyarság és csípősség.

Plusz pont, hogy a címkén megtalálható egy kortárs szerző, Vajna Ádám műve, amit a sör inspirált.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Purple Meme - Fehér nyúl Brewery

Sour smoothie, málnával, kókusszal és fekete áfonyával. Berliner weisse alapon, laktózzal és vaníliával kiegészítve.

Ez a legjobb sour sör, amit valaha ittam! Mondjuk lehet, hogy a smoothie kiegészítés miatt...

Elég furán néz ki, amikor pohárba kerül, de nagyon kellemes amit a szájban hagy maga után. Nem túl savanyú, kellemesen édeskés, rendkívül gyümölcsös és istenien krémes.

Alkoholtartalom: 5.6%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.670 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Bananana - Fehér nyúl Brewery

Banánkenyeres imperial pastry stout.

Ismeritek azt az érzést, hogy valami nem az esetetek, de mégis érzitek, hogy jó? Nekem ez a Bananana!

Inkább egy hidegebb estére, vagy az őszi-téli szezonra ajánlom, mert olyan mély és olyan erőteljes, hogy a negyven fokban ledől tőle a sámliról az ember.

Meg nyilván a barna sör rajongóinak itala ez, némi rafinériával.

Nagyon jól áll neki a rengeteg fűszer. Nekem az angol karácsonyi puding jutott róla eszembe azonnal.

Alkoholtartalom: 9.9%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.590Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Phobetor - FIRST Craft Beer

Vörösboros hordóban érlelt, imperial saison, szederrel, ribizlivel és meggyel.

Mivel nem ez volt az első boroshordós sör amit a számhoz emeletem, már tudtam, hogy mire számítsak. De persze a meglepetés itt sem maradt el:

Meglepően jól jönnek a gyümölcsök ebben az italban, dacára annak, hogy sör és bor is akar lenni.

Meg kell jegyeznem azt is, hogy a csomag milyen csodás. A viaszos merítés a tetején abszolút ajándéknak valóvá teszi.

Alkoholtartalom: 11%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3 490 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

La Fondue de Praliné - FIRST Craft Beer

Imperial praliné hazelnut crépes stout.

A FIRST a B*BOP Brewery-vel kollaborált ennél a fűzetnél, és milyen jól tették!

Ha becsukott szemmel szagolja meg az ember, nemhogy az nem derül ki, hogy ez egy sör, de még az alkoholra sem utal semmi.

Elsöprően csokoládés és mogyorós illata van. Ízében nyilván jön a sör is, de a korty után ez a szinte már süteményes, majd szolidan kesernyés érzés marad.

Szintén ősszel és télen lehet majd egy kandalló előtt hörpinteni nagy élvezettel.

Alkoholtartalom: 10.5%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1790 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Lemon Shortcake - FIRST Craft Beer

Citromos savanyú sör, azaz Pastry Sour.

Ez a sör egy tökéletes nyári ital. Ráadásul azon a határon mozog, ami mindenkinek megfelelő lehet.

Nem teljesen veszi át a gyümölcs a hatalmat a sör felett, de jól iható azok számára is, akiknek kell egy kis savanyú a kortyba.

És pont jól krémes, ahogy egy citromos sütemény.

Alkoholtartalom: 5 %

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1290 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: