hirdetés
gir1.jpg

Ricsárdgír: „Kaptunk pár fülest, hogy sokak szerint nekünk nem szabadna létezni”

Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

– Mindenképpen mérföldkő volt, imádunk vidékre járni, végtelenül feltölt minket. Ilyenkor sokszor a koncert után, indulás előtt beszélgetünk a közönséggel. Sokkal többször megyünk jövőre vidékre mint eddig bármikor. Lesz egy lemezbemutató turné és lesz egy 10 éves a Ricsárdgír szülinapi turné is.

– Szinte legendás a barátságotok a Bohemian Betyarsszal és a Csaknekedkislánnyal, de még több más zenekarral is jóban vagytok. Hogy alakult ez ki, és vannak-e még kedvenceitek a hazai mezőnyből?

– A Betyárokkal az első UbikEklektik fesztiválon barátkoztunk össze. Ők csinálják a legjobb bulikat itthon, nagyon aranyos srácok, jó fejek és őszinték. A CSNK-val pedig sok közös koncertünk volt régebben, a szervezők is szerettek összepárosítani minket. Ezeken a bulikon mindig röhögtünk, kialakult egy nagy szimpátia, a CSNK-ban mindenki egytől egyig iszonyatosan humoros ember.

Sajnos az utóbbi időben keveset találkoztunk, de a tervek szerint ez jövőre megváltozik és ismét újra egymás ölébe ülhetünk. Szerintem több zenekarral is jóban vagyunk, bár a Ricsárdgír tagok Andris kivételével elég zárkózottak. Kevés helyen oldódunk fel, nehezen érezzük jól magunkat, de ez a mi hibánk. Sajnos többször előfordult, hogy ide-oda hívtak minket zenekarok sörözni, vagy bulizni, de sosem mentünk el. A bulinegyedben sem lehet minket megtalálni, csak nagyon ritkán. Sok magyar zenekart szeretünk amúgy, jövőre többet fogunk eljárni koncertekre és megpróbálunk kevesebbet lógni egymással.

– A színpadon mutatott személyiséged alapján nehéz kinézni belőled, hogy másfél éve apa lettél. Hogyan éled meg a szülőséget, milyen vagy otthon, családi körben?

– Nagyon boldogok vagyunk. Nem szeretek erről beszélni, mert maximum csak olyan sablonokat sorolnék, amiket a Facebook anya csoportban is megtalálhatsz. Nem is szeretek annyira megnyílni, természetesen ennél fantasztikusabb dolog nem létezik, és most nem a CSOK-ra gondolok. Azt fel sem vettük és nem is tervezzük. A kisfiam a feleségem brazil nagyapja után kapta a nevét, így lett Thiego Banjo.

Szoros kapcsolat alakult ki köztünk már akkor, mikor először a kezembe fogtam. Rajtam steril ruha volt, ő még csak egy perce volt ezen a világon, az orvosok ötvenszer elmondták, hogy nincs még immunrendszere, ezért ne nyúljak az arcához. Végül az történt, hogy a szájába esett a könnyem, amit megevett. Eléggé bepánikoltam. Az első íz amit megkóstolt az apja könnye volt, mondhatni rögtön közel kerültünk egymáshoz. Pár órával később pedig egy másik gyereket toltam be a kórházi szobába Fruzsinak véletlenül. Az idegen babának ugyanaz a szobaszáma volt, de Károlynak hívták.

Betoltam, Fruzsi mondta, hogy úristen mennyire máshogy néz ki, én meg megnyugtattam, hogy biztos most simult ki az arca.  A szobában a másik anyuka végignézte, ahogy könnyes szemmel azt gügyögöm, "itt van apu", aztán szólt, hogy az ő gyerekéhez beszélünk.

Ilyenkor biztos mindenki ezer sztorit tudna mesélni milyen az első két év, de ezt megtartom a Baba magazinnak, ha elhívnak. Amúgy nagyon jó fej gyerek, most múlt másfél éves, és alig sír, hagy minket aludni, majd cserébe én is hagyom őt aludni. Tegnap betörte a tévénket egy kis tűzoltóautóval, az mondjuk váratlanul ért, de nem direkt volt, mert úgy céloz ahogy én. Majd én is betöröm a tévéjét. Amikor pedig  hazamegyek, úgy fogad, hogy felrakja mind a két kezét a levegőbe, és egy tűpontosan megkoreografált törzsi táncot lejt. Pont ezt szokta csinálni Laci szintisünk is egy-egy próba után. Kérdésedre válaszolva teljesen másmilyen vagyok otthon mint a színpadon, mert elég nyugodt természetem van.

– Civilben vágóként dolgozol, illetve több saját kisfilmet is készítettél már. Milyen terveid, céljaid vannak még a filmszakmában?

– Eddig csak a Rossz színészt rendeztem, és most decemberben készül el a második kisfilmem. Szeretnék még tapasztalatokat gyűjteni, mielőtt valami nagyba vágnám a fejszémet. Hajlamos vagyok káoszt teremteni magam körül, ami egy rendezőnél nagy hiba, ezt meg kell tanulnom leküzdeni. A Gmail leveleimet sem olvasom el soha.

Nem tudom beosztani az időmet, mindent elvállalok, van hogy egy hónapban több projekt is zajlik egyszerre. Bár vágóként dolgozom, sosem tekintettem magamra igazán úgy, mint vágó. Jobban érdekel a rendezés és a forgatókönyvírás. Nagyon sokat írok, ráadásul muszáj tollal írnom nagy kék spirálfüzetekbe. Otthon már nem tudjuk hova rakni az évek alatt összegyűlt füzeteket, olyan a pince, mint a Hetedikben a Kevin Spacey nappalija. Valószínűleg ez ilyen terápiás foglalkozás nálam, nem vagyok agresszív ember, de valahol le kell vezetnem a feszkót.

– Mi a helyzet az egész estés Ricsárdgír filmmel, amit szintén te rendezel? Hol tart most a projekt és mit árulhatsz el a sztorijáról?

– Még két éve merült fel, hogy milyen vicces lenne, ha csinálnánk egy Ricsárdgír nagyjátékfilmet. Igazi meglepetés lenne nekünk és a rajongóknak is. Először kalózokról írtam, végül pár hónapja elkészült a végleges forgatókönyv, és az egészből egy fantasy road movie lett.

Ez azért érdekes, mert a Gírből senki nem olvasott soha fantasy könyveket, sőt még a fantasy filmeket, vagy sorozatokat sem nézzük. Előfordult, hogy a koncertek után többen kiakadtak nekünk, mennyire nem tetszett nekik a Trónok harca utolsó évada, mi meg álltunk némán, mert leragadtunk a Harry Potternél.

Tavaly Szentendrén tartottunk egy gyűjtést a filmre, ahol sokkal több pénz jött össze, mint amire számítottunk. Ez is segít abban, hogy januárban leforgathassuk a film első 6 percét. Még nem kezdtünk el a könyvvel producert keresni, mert a harmadik lemez minden időnket felemészti, de 2020-tól ráállunk erre a dologra. A végleges forgatókönyv 90 oldalas lett, és ha nem is fog soha elkészülni a film, már a szkript írása teljesen megérte, soha ennyit nem röhögtünk. A történetről még nem szeretnék sokat mondani, meg szeretnénk várni, mit kezdünk ezzel a trashmusical fantasy road movie-val. Nagyon röviden arról szól, hogy egy legenda nyomába ered a Ricsárdgír zenekar, hogy megmentse a világot, persze egyáltalán nem biztos, sikerül-e ez nekik.

– A dobos poszt elég kaotikusan alakult az elmúlt egy évben, Bali kilépése óta. Szerinted miért nem sikerült fix embert találni, és van-e már tartósnak tűnő jelölt?

– Balival a szétválás nem ért minket hirtelen. Tavaly májusban felmentünk mindannyian Lacihoz és ott teljesen kulturáltan megbeszéltük a dolgokat, rá 3 hónapra pedig elbúcsúztunk tőle az Akváriumban. Kun Bálint, a Carson Coma szintise ugrott be dobolni a koncerteken, de neki is rengeteg dolga volt, sajnos nem tudott állandó dobosunk maradni, viszont itt-ott még találkozni lehet vele majd Gír koncerteken. Utána jött Heatlie Dávid, aki a Neotonban dobol, úgy nézett ki ő marad nálunk, nagyon meg is szerettük egymást, de a Neoton marha sok koncertet ad egy évben, és sajnos emiatt ez sem jött össze.

Ezután rátaláltunk Huszár Ákosra, aki a Nunki Bay Starshipben játszik. Hihetetlen jó fej, vele készítjük a harmadik lemezt is, nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, ő a negyedik fiú tag a Ricsárdgírben. Ha már új tagokról beszélek, Tóth Dóri is új tag a Gírben, ő hegedül nálunk. Ő a Nunki frontembere, Ákossal ketten csodálatos emberek és óriási tehetségek. Nem is nagyon értjük, hogy bírják köztünk.

– A VOLT fesztivál Orbán-videós balhéja hatására bejelentettétek, hogy akkor először élőben is eljátsszátok a Mindenki boldog című számotokat. Várható még hasonló kiállás a részetekről valamilyen közéleti vagy politikai ügyben?

– Idén az Auróra Támogató bulin szerepeltünk, és az Erzsébet téren felléptünk egy szavazásra buzdító rendezvényen. Pártrendezvényekre nem megyünk, pedig sokszor hívtak.

A Mindenki boldoggal az is célunk volt, hogy egy hozzánk hasonló kisebb banda, illetve vicczenekarnak aposztrofált együttes is merjen véleményt formálni, merjenek fiatalok is politizálni, bármelyik oldalon is állnak, mert a homokba dugott fej szerintem idővel rohadni kezd.

Tény, hogy ez azzal járt, hogy elestünk pár meghívástól, de vannak ezeknél fontosabb dolgok. Amúgy sosem tekintettük magunkat vicczenekarnak, vagy komolytalan együttesnek, ez is csak úgy ránk ragadt. Talán azért, mert viccesnek és komolytalannak tűnünk.

– Volt egy Big Band koncertetek a nyáron, ahol 10-nél is többen álltatok a színpadon. Milyen élmény volt számotokra ez a buli, várható-e még hasonló?

– Igen, még lesz ilyen, és már nagyon várom. Annyira jól éreztük magunkat, hogy elkezdtük szervezni jövőre a The Ricsárdgír RosszJazz BigBandnek a koncerteket. Persze lehet nem ez lesz a neve, hosszabb ideig tart kimondani, mint meghallgatni az Ördögnóra című dalunkat.

– 2020-at egyből a lemezbemutatóval nyitjátok az Akvárium nagytermében, ráadásul ez a 10. születésnapi évetek kezdete is lesz. Hogy fog kinézni a folytatás?

– Januárban a lemezbemutató koncert után leforgatjuk a Ricsárdgír film első 6 percét, amit remélem még abban a hónapban meg is oszthatunk a közönséggel. Elindulunk egy lemezbemutató turnéra is a Szabó Benedek és a Galaxisokkal és lesz pár állomás a CSNK-val is. A 10. szülinapunkat egész évben ünnepelni fogjuk és ismét stúdióba vonulunk, mert csinálunk egy Ricsárdgír Best of lemezt, ahol jó minőségben, kicsit átgondolva felvesszük az első két albumunk dalait. Az idei év nagyon sűrű volt nekünk, jövőre több időt fordítunk a tartalomgyártásra, és a közösség építésre.

Tervben van egy Ricsárdgír Szülinapi Tábor, ami 3 napos lenne, és különböző koncertek mellett, rengeteg programmal készülünk, remélem hogy ez összejön. Ezt várom a legjobban.

A harmadik lemezünk pedig most decemberben jelenik meg, 12 dalt fog tartalmazni. Rajta lesz pár olyan is, amit már egy ideje játszunk, ilyen a Lets Dance, My Horse, Temetés és a Szabad világ. A többi viszont teljesen új, ezeknek a címe még az utolsó pillanatban is változhat. A mostani munkacímeik: Bulikrumpli, Gospel, Tipikus Én, Na persze, Minden nyár, Smackleves, Azonistúl és SzintisLaci. A lemez címe pedig nem más mint: The Rise of Koala.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsonygergely.jpg

Nem ad át egy színházat sem Karácsony Gergely – a kormány belengette, hogy nem finanszírozza tovább a működést

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad-Tér Színház vezetője, az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költégvetéséről, Karácsony Gergely Facebook-oldalán most a színházak finanszírozásának problémájáról írt.

Mint bejegyzésében közli, decemberben a színházi törvény elleni tüntetésen ígéretet tett rá, hogy megvédi a színházakat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Kiemeli ugyanakkor, hogy a színházak finanszírozására tett vállalásuk nem veszélyeztetheti a város működését.

Azt a főpolgármester leszögezi: semmiképp nem adnak át egyetlen színházat sem a kormánynak, az összes intézmény fenntartói joga a városnál marad.

„A művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.”

- teszi hozzá Karácsony.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
city-rocks-hungary-dunaujvaros-2020.jpg

Alig várjuk, hogy leessen a hajunk: egyszerre zenélnek majd több százan Dunaújvárosban

Magyarország legnagyobb rock flashmobja idén nyáron folytatódik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Dunaújvárosban rendezik meg Magyarország legnagyobb rock flashmobját, a CityRocks Produkciót.

Csakúgy, mint a 2018-as szegedi és a 2019-es kecskeméti nagykoncerten, ezúttal is több százan fognak élőben együtt zenélni.

"Magyarország legnagyobb rockzenekara" július 25-én lép fel a Szalki-szigeten.

A koncertre az ország minden tájáról, a határon túlról és külföldről is érkeznek majd zenészek, akik egyszerre fogják eljátszani és elénekelni az előre kiválasztott dalokat.

A nagyszabású eseményt a Music Television magyar szerkesztősége is támogatja, így a programot MTV CityRocks 2020 - Dunaújváros néven rendezik.

hirdetés

MTV CITYROCKS 2020 - DUNAÚJVÁROS

Ha szeretsz énekelni, gitározni, dobolni, zongorázni, akkor itt a helyed! Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobja #mtvhungary #cityocksdunaujvaros...

VIDEÓ: Tavaly Kecskeméten egyszerre 500-an játszották az Enter Sandmant a Metallicától:

Gajda Ferenc főszervező az eddigi két rendezvényről elmondta: mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten óriási sikert arattak.

A helyszíneken 5-10 ezer néző előtt játszott a több száz zenészből álló zenekar, a koncertekről készül kisfilmeket pedig világszerte 50 milliónál is többen látták világszerte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.png

Westworld, The Walking Dead, Witherspoon új adaptációban - ezeket a sorozatokat várjuk tavasszal

Sok várós széria jön az elkövetkező időszakban, érdemes felkötni a gatyánkat, hogy ne maradjunk le a legjobbakról.
Szajki-Vörös Adél, fotó: AMC - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Fotelokat hátradönteni, indul a tavaszi szezon.

The Walking Dead - február 23.

A sorozat hihetetlen sikere még mindig tart, annak ellenére, hogy az eredeti főszereplő, Andrew Lincoln már elhagyta a hajót, ugyanis elmondása szerint belefáradt a tíz év alatt a karaktere eljátszásába. Bár a széria már korántsem ugyanazt a nézőszámot hozza, mint a csúcsán, a hatodik évad körül, de még mindig nagy sikerről beszélhetünk, így nem csoda, hogy már be is rendelték a 11. évadot is. A zombis utópiák közül messze ez a legigényesebb alkotás, és akik kitartottak eddig a sorozat mellett, valószínűleg az ő elvárásaikat az új évad is kielégíti. Annyit tudni kell, hogy a szezon első felét tavaly már leadták, most az évad második felét lehet nézni. Nálunk az RTL Spike-on követhető a zombiapokalipszis, február 25-én is ismétlik az első részt.

Better Call Saul – ötödik éved – február 23.

Ez a Breaking Bad testvérsorozata, ami a sorozatban megismert Saul Goodman történetét dolgozza fel külön szériában. Végignézhetjük, ahogy a Jimmy McGill névű ügyvéd szépen eljut odáig, hogy Saul Goodman néven a már ismert simlis ügyvéddé változzon. Aki szerette az eredeti sorozatot, annak ez is tetszeni fog, ugyanaz a humor és furcsa világ jelenik meg itt is. Bár nem olyan szuggesztív és drámai a sorozat, mint a nagytestvére, hiszen abban egy haldokló ember kálváriáját ismerhettük meg, ebben pedig egy alapjában humoros karakter történetét nézhetjük végig. Az új évad magyar felirattal pont cikkünk megjelenésekor kerül fel a Netflixre, akár a hétvégén ki is végezheti, akinek még nem volt meg.

hirdetés

Ez így nem OK – február 26

Ez a széria több okból is várós sorozatnak számít, sokat lehet róla olvasni, hiszen a Netflix nagysikerű sorozatának, a A ki***tt világ vége eredeti képregényírójának az újabb képregényét dolgozza fel, vagyis egy hasonló hangulatú furcsa sorozatra számíthatunk. A másik, hogy az Az című Stephen King-feldolgozásból világhíressé vált Sophia Lillis játssza a főszerepet: a vörös hajú, tehetséges lány, emlékezetesen szép és egyedi arcával (engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a kis Jane Fondára). Ez önmagában egy ok, hogy belenézzünk a sorozatba. A Netflixen indul február 26-án.

Westworld március 15.

Amikor a Westworld elindult az HBO-n, sokan furcsállották már magát a sorozat sztorileírását is, de az előzetes aztán tényleg furcsa volt. Lehetett tudni, hogy vagy nagy bukta lesz, vagy nagy siker - az utóbbi lett -, ami azóta már kultsorozatnak számít nagy rajongótáborral. Mert igen furcsán hangzik egy olyan sorozat meghatározása, ami egyszerre sci-fi, western és thriller. A történet egy fiktív világban játszódik, egy Westworld nevű vidámparkban, amit csúcstechnológiával üzemeltetnek és androidok lakják, azaz elég bizarrul hangzik. Ami különlegessé teszi az új évadot, az az, hogy a Breaking Badből ismert Aron Paul lesz benne az egyik főszereplő: az előzetese már be is járta a világhálót, és nagy várakozás előzi meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!