RESPEKT

Az On the Spot buktatta le a BBC műsorát

Magyar tévések kisfilmjének segítségével buktatták le a brit közszolgálati televíziót. A BBC nem létező törzsi kultúráról forgatott.

Link másolása

A korowai törzs története valószínűleg minden idők egyik legnagyobb átverése. Ezúttal a brit közszolgálati televízió, a BBC sétált bele a csapdájukba… Hogy szándékosan-e, az még kérdés.

A BBC még 2011-ben sugárzott egy filmet az indonéz törzsről, akik állítólag a fák közé, 35 méter magasra felhúzott kunyhókban élnek, és gyűjtögetéssel, vadászattal foglalkoznak. Nem beszélnek semmilyen nyelven, csak egy különleges, helyi dialektusban, sőt, modern ruhát sem hordanak.

VIDEÓ: Így építenek házat a "vademberek" a BBC sorozata szerint

VIDEÓ: a Korowai törzs az On the Spot-ban

Az adást a Private Eye magazin buktatta le. Ők S. Takács András és Cseke Eszter filmjére hivatkoznak. A két fiatal videó-újságíró On the Spot (magyarul: A helyszín) címmel készít filmsorozatot. Kézi kamerával és minimális televíziós technikával járják a világot. Az On the Spot törzsekről szóló sorozata már több elismerésben is részesült, és fesztivál-különdíjat is nyert. A fiatalok ebben a sorozatban forgattak a korowai törzzsel is, amelynek a tagjai elmondták: ha fehér ember érkezik, leveszik a megszokott ruhájukat, törzsi viseletbe öltöznek, és csak a helyi dialektusban hajlandók beszélni.

S. Takács András és Cseke Eszter azt is megtudták, hogy a turisták szórakoztatása a törzs egyik legfőbb bevételi forrása. Utólag kiderült, a lélegzetelállító kunyhót is a média kedvéért - pénzért - építették.

A törzsről egyébként szakmai körökben már régóta ismert, hogy a turisták kedvéért szívesen játsszák a vadembert. Az indonéz közösségre az 1970-es években holland misszionáriusok találtak rá. A közösség állítólag ekkor találkozott először külvilágból érkező emberekkel. A misszionáriusok szótárat is készítettek a nyelvükről, sőt, néhányan a közösségben is maradtak, és a kilencvenes évekre egy keresztény közösséget alapítottak a törzsön belül.

ONTHESPOT

A Korowai-emberekről számos film készült, a valóságot és a kitalációt azonban nehéz elválasztani. Valószínű, hogy a törzs sokszor kihasználta, hogy a média szenzációt lát a kultúrájában. A Wikipédia szerint egy ausztrál tévéstábot 2006-ban a törzs egyik tagja azzal keresett meg, hogy fél tőle, hatéves, boszorkánysággal vádolt fiát a törzs megöli, majd rituális áldozatként elfogyasztják a holttestét. A stáb végül nem segített a fiúnak, de a tévéseket foglalkoztató csatorna beleegyezett, hogy egy új forgatócsoportot küld a helyszínre, akik kimentik a fiút. Mielőtt azonban a gyereket sikerült elérni, a stábnak vissza kellett fordulnia vízumproblémák miatt.

A magyar kisfilmből viszont kiderül , hogy az ilyen történetek nagy része valószínűleg csalás. Sokszor éppen a helyiek találják ki őket, a forgatócsoportoktól és turistáktól kapott pénzből ugyanis például elemet és cigarettát is vehetnek. Erős a gyanú, hogy a BBC stábjával is ezt tették - sőt, egyes források szerint megegyeztek a brit tévésekkel, és kifejezetten a kedvükért játszották el a fejlett világtól teljesen elszigetelten élő, vad törzs hamis szerepét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RESPEKT
Itt a 2014-es focivébé hivatalos himnusza
Pitbull, Jennifer Lopez és a brazil Claudia Leite hozták össze a 2014-es világbajnokság dalát.

Link másolása

A dal nemég került ki a YouTube-ra, de máris több mint kétmillióan látták. A vb alatt nyilván naponta halljuk majd, és legalább akkora siker lesz, mint Shakira Waka-Waka-ja. A kubai származású rapper és J-Lo nem először dolgozik együtt. A 44 éves énekesnő boldogan vállalta a felkérést. Jennifer Lopez a himnusz kapcsán korábban azt mondta, olyan családban nőtt fel, ahol mindenki imádta a focit, így természetesen ő is nagy rajongója a sportágnak.

jlo

vbszines

A brazíliai labdarúgó világbajnokság megnyitója június 12-én lesz Sao Paulóban, Brazília-Horvátország összecsapás lesz a nyitómérkőzés.

Csoportbeosztás

A csoport: Brazília, Horvátország, Kamerun, Mexikó

B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália

C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán

D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország

E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras

F csoport: Argentína, Bosznia és Hercegovina, Irán, Nigéria

G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Amerikai Egyesült Államok

H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Dél-Korea

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a videó!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RESPEKT
Magyar lett minden idők legröhejesebb öngólja
Magyar meccsen született minden idők legviccesebb öngólja. Most megtudhatod, melyiken.

Link másolása

Íme, a győztes videó a magyar meccsről:

A Marca nevű spanyol sportlap olvasói megszavazták a világ legnevetségesebb öngólját. A mezőny erős volt, de egy itthoni mércével mérve is nagyon vicces produkció vitte el végül a pálmát.

A Videoton szlovák vendégjátékosa, Pavol Durica hatalmas bombagólját találták a marca.com olvasói a világ legröhejesebb öngóljának, a szlovák légiós olyan neveket előzött meg ezzel, mint Gareth Bale, vagy Lewis Dunk.

A 2008-as a Debrecen-FC Fehérvár Magyar Kupa-negyeddöntőn történt az eset, a debreceniek 2:1-re vezettek, amikor a 85. percben tizenegyeshez jutottak. Takács lövését Sebők hárította, a kipattanó labdát Durica 11 méterről, kapásból védhetetlenül bombázta saját kapujának a bal felső sarkába.

Ezzel a DVSC jutott tovább, a vesztes Videoton játékosai feltehetően máig nem értik, hogy társuknak hogy sikerült ezt a labdát így belőni, de maga Durica is álmatlanul forgolódhat még most is, amikor eszébe jut az eset.

Gareth Bale a Liverpool ellen még veszélyesebb volt saját kapujára...

Dunknak sikerült bedekáznia

Ha jót nevettél, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RESPEKT
Schumacher ébredezik
Hivatalos közleményben erősítették meg, hogy a Forma-1-es pilóta a javulás útjára lépett.

Link másolása

A német hírportálok is vezető hírként terjesztik: sokkal jobb állapotban van Michael Schumacher.

“Michael fejlődést mutat az úton, amit bejár. Pár pillanatig a tudatosság és az ébrenlét jeleit mutatja. Mellette vagyunk ebben a kemény és hosszú küzdelemben, együtt a grenoble-i kórház orvosaival, és továbbra is bizakodunk. Szeretnénk megköszönni a folyamatos szimpátiát. Ezzel egy időben ismét a megértéseteket kérjük, miszerint nem szeretnénk feltárni a részleteket. Ez szükséges ahhoz, hogy megvédjük Michaelt és családját, a privát szférát, és lehetővé tegyük azt, hogy az orvoscsoport teljes nyugalommal végezhesse a munkáját" - olvasható a világbajnok menedzsere, Sabine Kehm hivatalos közleményében.

Sabine-Kehm

Sabine Kehm

Megható üzenettel üdvözölték a Forma 1-es pilóta javulásáról szóló hírket a bahreini pályán. A szahíri pálya célegyenesének korlátján az "fohászaink és imáink veled vannak, Michael" feliratot festették a szervezők.

szahir

"Fohászaink és imáink veled vannak, Michael" - fotó: Getty Images

szahir1

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel így nyilatkozott: „Mindig óvatosan kezelem a másodkézből származó híreket, mindenesetre jó hallani, hogy a megfelelő irányba halad. Még hosszú folyamat áll előtte, szóval óvatosan kell fogalmaznunk, de akkor is jó ezt hallani hosszú-hosszú információ nélküli heteket követően. Minden jót kívánunk neki és családjának, remélhetőleg újabb híreket hallunk a következő hetekben.” - írja a Formula.hu

Schumacher egykori csapattársa, Felipe Massa kitörő örömmel fogadta a hírt: „Nagyon remélem, hogy már csak pozitív hírek jönnek. Minden egyes nap imádkozom érte, szeretném őt viszontlátni. Nagyon várom, hogy így legyen, addig is minden jót kívánok neki, családjának és az őt kezelő orvosoknak is. Remélem, folyamatosan jobb és jobb lesz a helyzet.”

schumi

Illusztráció: Szalai Attila

Már csütörtökön is nyilatkozott a menedzser, de akkor még csak a biztató jelekről beszélt. Ma már azonban számukra is egyértelművé vált, hogy kezd magához térni a sportoló.

Ha te is szurkolsz Schumi felépülésének, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RESPEKT
Fából készült Budapest-felirat a Hősök terén
Újabb látványosság, ami mellett fotózkodhattok. Hogy tetszik?

Link másolása

A Hello Wood csoport egy látványos Budapest feliratot készített a Hősök terére. Ezzel is a most zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválra szeretnék felhívni a figyelmet.

bpfelirat (1)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (2)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (3)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (4)

Fotó: Nagy Szabolcs

A Hello Wood:

A Hello Wood célja, tömöríteni az építészeket, dizájnereket, a legtehetségesebbeket, és számukra lehetőséget adni, hogy egy alkotóműhely tagjai legyenek. Ráadásul a Hello Wood egy olyan fesztivál, ahol fröccs mellett igazi inspiráció is folyik.

A Hello Wood egy összművészeti alkotótábor, ahol a szakmád nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki belőled. Ez az a hely, ahol felteheted a koronát a portfóliódra, ahonnan az alkotásaid nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak.

bpfelirat (5)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (6)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat2

Fotó: Légrádi Ádám

BpDeccard

Fotó: Légrádi Ádám

Ha tetszik a felirat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET: