5 könnyű nyári salátarecept
A nagy nyári hőségben alig kívánunk enni, legszívesebben csak innánk egész nap. Ilyenkor jönnek jól az alábbi salátareceptek, amelyek finomak, egészségesek, könnyűek és pillanatok alatt elkészíthetőek. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!
CSIRKÉS CÉZÁR
Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg bőr nélküli csirkemellfilé, 1 fej római saláta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, dijoni mustár, 1 teáskanálnyi parmezán sajt, esetleg bazsalikom
Elkészítés
A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Ízesítsük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A salátát mossuk meg, csepegtessük le és tépkedjük nagyobb levelekre. Egy mély tálban keverjük össze egy kis bazsalikommal, valamint a megpirított hússal. 1 evőkanál olívaolajat keverjünk össze 1 teáskanál dijoni mustárral, ez legyen az öntet. A könnyű, nyári saláta tetejét szórjuk meg parmezán sajttal.
CSIRKÉS-ALMÁS TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: (maradék) sültcsirke, tészta (kis méretű, pl. minipenne), 1 db alma, 1-2 db savanyú uborka, 6 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsam- vagy borecet, 1 evőkanál citromlé, dióbél és dióolaj, ha van, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 db sonkahagyma, só, bors
Elkészítés:
A megmaradt sültcsirkét apróra vágjuk az almával és az uborkával együtt. A tésztát kifőzzük, lehűtjük, majd mindent összekevünk egy salátástálban. Vinaigrette-et készítünk (1-1 evőkanál ecetet és citromlevet, 6 evőkanál olívaolajjal, sonkahagymával, fokhagymával, sóval és borssal összekeverünk.) A keveréket nyakonöntjük a szósszal. Ha van dióbél, akkor ezt is hozzákeverhetjük, illtve ha akad dióloaj a konyhaszekrényben, akkor fele-fele arányban használjuk az olívaolajjal a vinaigrette-hez. Ha van időnk, tálalás előtt a hűtőben pihentessük egy kicsit.
RÁKSALÁTA
Hozzávalók: 1 db avokádó, 10 dkg koktélrák, koktél- vagy datolyaparadicsom, kínai kel, görög joghurt, só, bors, friss mentalevél, olívaolaj, fokhagyma
Elkészítés:
A kínai kelt vágjuk nagyobb darabokra és halmozzuk egy tál aljába. Az avokádót tisztítsuk meg és kisebb darabokra vágva tegyük a kínai kel tetejére. A koktél- vagy datolyaparadicsomokat vágjuk félbe és adjuk az avokádóhoz. Kevés olívaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, majd ezen süssük meg a koktélrákokat, amelyeket sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzünk. A készre sült rákokat halmozzuk az avokádós saláta tetejére, kevés görög joghurttal meglocsolva fogyasszuk, díszítsük mentalevéllel.
GÖRÖG SALÁTA
Hozzávalók: kígyóuborka, paradicsom, paprika, lilahagyma, friss bazsalikom, kakukkfű, adagonként 5 dkg feta sajt, olívaolaj, adagonként pár szem lila vagy zöld olajbogyó
Elkészítés:
Minden zöldséget vágjunk kisebb darabokra, halmozzuk egy tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott friss fűszernövényeket, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és az egészet forgassuk össze. Halmozzuk a tetejére a felkockázott feta sajtot.
LAZACSALÁTA
Hozzávalók: római saláta, zöld saláta, rukkola, kínai kel, póréhagyma csíra, olívaolaj, fokhagyma, görög joghurt, mustár, só, bors, friss rozmaring, 1 szelet lazacfilé (nem füstölt)
Elkészítés:
A zöld salátákat alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és ízlés szerint vágjuk kisebb-nagyobb darabokra. Szórjunk rá a keverékre egy kis marék póréhagymacsírát. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd ezen süssük át a sózott, borsozott lazacot. Ízesítsük reszelt fokhagymával. Amikor megfordítjuk sütés közben a szeletet, dobjunk mellé egy szál friss rozmaringot. Amikor mindkét oldala szépen megpirult és a hús átsült, helyezzük a salátakeverék mellé. 1 evőkanál joghurtot keverjünk össze 1 mokkáskanál mustárral, ezzel ízesítsük a salátát.
További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!