BUDAPEST
A Rovatból

Pörc: első osztályú disznóságok Budán

A szalámi, a szalonna és maga a pörc is teljesen új dimenzióba kerül a lövőház utcai Pörcben.


Vannak olyan üzlettípusok, amelyek egyszerűen nem képezik mindennapjaink részét, pedig olyan termékeket árulnak, amelyeket nap mint nap fogyasztunk. A delikátok pedig köztünk járnak. Hívják ezeket ínyencboltoknak, elit élelmiszerüzleteknek, gourmet marketeknek, ezek azok, akik kiszolgálnak minket a valóban minőségi élelmiszerekkel, amelyeket itthon állítanak elő. Legalábbis ezt kellene tenniük.

A "kézműves" kifejezés az utóbbi időkben igencsak elkopott. Nem csak azért, mert manapság egy átcímkézett Spar Budget mézet is képesek kézművesnek hívni, de az egykor valóban kézműves termék készítője mára gyártósoron elégíti ki a megnövekedett igényt a minőségi élelmiszerek iránt. Ha például egy "kézműves" lekvár ott van minden szupermarket polcán, elég nehéz elképzelni, hogy pár szorgos kéz készíti azokat, és maga a termék mégis szemtelenül olcsó.

bent

Van azonban ez a Pörc nevű hely. A Lövőház utcában sétálva egy tábla ugrik elénk: Álljon meg egy pörcre! Fotocellás ajtó, rajta füst üveg és egy kikandikáló malacfejen lehet csak belátni az üzletbe, ahol több tucat szalámit és kolbászt vélünk felfedezni. A fotocella – korunk zseniális találmánya – pedig nem hagyja, hogy csak ott álljunk, mint a perselymalac Bill Gates padlásán, hanem bizony kitárja kapuit, és megnyílik a paradicsom.

Egy olyan kellemes káosz fogadja a belépőt, amivel hirtelen nem is tud mit kezdeni. Miközben egyből a lelógó kolbászokat sasoljuk, jól öltözött fiatalok udvariasan köszöntenek, megcsap egy finom kávéillat, és csak ekkor fedezzük fel a mézes-lekváros szekciót.

szalamik

magyaraz

A tulajdonos, Kocsis Jenő a húsok között nőtt fel, családja generációk óta húskészítmények előállításával foglalkozik. Csak itt és a balatonkenesei Pörcben árulják termékeiket. Jenő célja egy olyan delikát volt, ahol kizárólag csúcsminőségű, magyar, valóban kézműves termékeket lehet kapni, és mellette kávéval és kóstolókkal is szolgálhat.

"Az itt árult termékek készítői közül mindegyiket személyesen ismerem. Szeretem tudni, hogyan készülnek, milyen körülmények között. Egyedül a borászokkal nem találkoztam még" - meséli Jenő.

Nem is akármilyen kávéval. Moak kávéjuk egy klasszikus olasz pörkölés, eszméletlenül finom és annyira krémes, hogy masszívan odatapad a csésze oldalára. Alig pár helyen fellelhető az országban. Na, de térjünk a lényegre! Szalámi.

Megmondom őszintén, nem vagyok egy hatalmas szalámi fan, de Pörcék szalámija és a hétköznapi vagy egyszerű falusi verziók közötti különbség olyan, mintha eddig csak egy bányatóban játszottunk volna döglött pontyokkal, most pedig a Karib-tengeren lubickolhatunk delfinekkel.

porc

szal

szendo1

Csípős szalámijuk pontosan 14 másodperc alatt kezd csípni, olyan finoman, torokból, hogy az már szinte elegáns. A pörccel magával is ez volt a helyzet. A hasalja szalonnáról is úgy vélekedtem, hogy szebb az életem nélküle, de ennek most vége.

A Pörc-féle pörc jobb mint a szex egy gondtalan téli szombat délután a kandalló előtt borozva.

Akik már elvesztették hitüket a kolbászokban, most újra rálelhetnek. Préselt sonkájukat egy egyedi kompozícióban teszteltük: a Butter Brothers egyedi bagettjén a Kocsis-féle sonka, rajta pedig a Hankai sajtművek lila hagymás parenyicája olvadozik.

Minden eleme ennek csodálatos, ordít a szeretettel kezelt alapanyagoktól, és leírhatatlanul finom.

Ráadásul ez az egyetlen üzlet a sajátjukon kívül, ahol Hankai sajthoz juthatunk. A libamellfilés bagett elfogyasztása után pedig még mindig nem tértünk észhez.

szendo2

mez

csikos-leki

Mézek! Szépen végigkóstoltunk vagy nyolcféle krémmézet, amiről azt sem tudtuk, hogy léteznek egyáltalán. Krémes, mézes, felfoghatatlanul zseniális találmány, ami különböző variánsaival többször késztetett egy hangos "aztarohadt!" felkiáltásra. Epres,puncsos, marcipános, mogyorós, kávés(!!!) mézcsodák, amiket legszívesebben az ember szívlapáttal tolna magába. Az édes vonalon a Csikos lekvárok is említésre méltóak, amiket Jenő unokatestvére készít.

Erről a boltról még regényeket lehetne íni, de inkább azt tanácsolnám, hogy látogassatok el és vásároljatok kolbászt méterre, vegyetek krémmézet, és ne hagyjátok ki a város egyik legjobb kávéját se. Nem olcsó, de csupán azért, mert jó. A szenvedélyt és a törődést kell itt megfizetnünk. A régi vágású húskészítményekben hitüket vesztett ínyenceknek itt az esély, hogy egy picit félre tegyék a trendi francia gasztronómiát, és falatozzanak egyet úgy igazán magyarosan. A sajtrajongóknak pedig nem is spoilerezek. Lássatok csodát!

Pörc

Cím: Budapest, Lövőház u. 27.

Telefon: (70) 597 1882

Facebook: A balatonkenesei üzlettel közös Facebook-oldalukat itt találjátok.

Ha szívesen megkóstolnád a Pörc finomságait, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk