Meglátogattuk a szürkemarhagulyát a Hortobágyon
Idén harmadjára rendezik meg a Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivált, aminek ismételten a Vajdahunyad Vára ad otthont. 2012 óta ez a fesztivál a leggrandiózusabb esemény, ami a Magyar Szürkével foglalkozik. Célja bemutatni a fajtát és az azt körülvevő kulturális környezetet, a hozzá párosuló gasztronómiát és kézműves termékeket.
A kiállítók között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiactól a kézműves vásáron át a borfaluig. A kiállítók és a vendéglátósok is csak kizárólag magyar alapanyagból dolgoznak, saját termékeiket mutatják be, szavatolva a kiemelkedő minőséget. Cél a magyar szürkemarhahús ismertté és elérhetővé válása, a hazai fogyasztók és a hazánkba látogató turisták számára egyaránt.
A szervezők idén is garantálják a színvonalas és színes programkínálatot, emellett a harmadik Vigalom már nagyobb hangsúlyt fektet a gasztronómiai oldalra is. A rendezvényt tovább erősíti a Magyar Piac Szövetkezet vendégszereplése is.
A fesztiválon érdemes eltölteni akár egy egész napot is, hiszen bőven lesz mit felfedezni. Már a vár előtti ligetes-fás területen a piacfesztivál fogad minket, a Vidékmustrán megismert kitűnő minőségű, termelői termékekkel.
A finomságokat és az utat köszönjük a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nek!
A Mezőgazdasági Múzeum most a fajtatörténeti kiállításnak ad majd otthont, ami tablókkal és tárgyi emlékek segítségével ismerhetjük meg a szürkemarha történetét az eredettől napjainkig. A kiállítás segítségével megtudhatjuk, hogyan fonódik össze a fajta a magyarság történelmével. A főbejárathoz vezető úton trófeakiállítást tekinthetünk meg, ahol a kiállított koponyák kapitális méreteit, különleges szarvalakulásokat, híres egyedek kipreparált fejét tekintheti meg a látogató.
A húsételek mellett kézműves tejtermékeket, édességet, fűszert és egyéb kistermelői élelmiszereket, valamint a pásztorkultúrához köthető tárgyakat vásárolhatunk meg. A termelők, készítők mesterségükről rövid bemutatót tartanak standjaiknál. A standok bérbeadásánál kizárólag a magyar vállalkozókat találunk.
A Magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik.
A magyar szürkemarhát nagyjából az év háromnegyedében legeltetik, emiatt a húsa stabilan jó minőségű, egészséges alapanyag. Egész nyáron a szabadban legel, télen pedig a nyáron lekaszált réti szénát fogyasztja. A Védjegyezett termék-előállításban tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni, és olyan növényeket sem legelhet, amelyeket műtrágyáztak vagy növényvédő szerrel kezeltek.
A szürkemarha húsának fogyasztása nem véletlenül éli ma reneszánszát. Amikor elárasztanak bennünket a silány minőségű és olcsó import húsipari termékek, igenis szükség van jó alapanyagra.
A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát) is fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, majd főzéskor-sütéskor felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarhahús különleges, vegetális ízét. Bár a belőle készült szalámik, kolbászok, sonkák, kenőmájasok népszerűségéhez kétség sem fér, a nyers hús alapanyaggal egészen más a helyzet. Sokan azért kritizálják, mert túl száraz, túl szikár. Mások egyszerűen nem ismerik, nem tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet igazán finoman elkészíteni. A harmadik akadály pedig talán az, hogy nehezen lépünk túl a gulyás-pörkölt-ragu szentháromságon, nehezen hisszük el, hogy a szürkemarha húsa másra is jó, nemcsak ezekhez a hagyományos és méltán közkedvelt ételekhez.
Természetesen nem hiányozhat a rendezvény nevét adó szürkemarhák élő, élményszerű bemutatása sem. A Vajdahunyad vár előtti téren elkerített karámban kiállításra kerül két anyatehén borjával, a hatos ökörfogat és a címeres lajstromos szelíd szürkemarha bika is. Az állatok takarmánnyal és vízzel való ellátásáról az őket gondozó, autentikus viseletbe öltözött gulyások gondoskodnak.
A korgó gyomrokról igazi magyar szürkemarhát feldolgozó, éttermi minőséget nyújtó vendéglátó egységek gondoskodnak. Természetesen sok más hagyományosan magyar ételt is kóstolhatunk. A borfaluban kiváló borokat találhatunk, amik egy részét maguk a tenyésztők állítanak elő. Emellett remek magyar pálinkákkal is találkozhatunk itt.
2014. szeptember 12-14.
10:00-20:00
Vajdahunyad vára, Városliget
Részletes programot ITT és ITT találtok.
A rendezvény idén is ingyenes!
Ha Ti is szeretnétek jobban megismerkedni ezzel a különös magyar fajtával, akkor látogassatok ki a Szürkemarha Vigadalomra!