Jön a Magyar Borok Bálja
A magyarok mindig is kedvelték a bort, de úgy gondolom, hogy inkább az idősebb réteg kortyolgatta előszeretettel a borokat. Ahogyan itthon is változik a gasztronómia, egyre felkapottabb, trendibb lett bort inni.
A juniborászok és a DiVino volt talán a zászlóshajója annak a folyamatnak, hogy a borivás a fiatalok számára is trendivé vált. Manapság akár a diszkókban is egyre többször látjuk, hogy a fiatalok bort vagy fröccsöt isznak.
A magyar borokra és borászokra pedig méltán lehetünk büszkék. A Winelovers csapata azt tűzte ki célul, hogy ráirányítsa azokra a fajtákra a figyelmet, amelyek méltán képviselhetik a magyar borokat akár itthon, akár külföldön. Ezek pedig a furmint, a kékfrankos, az olaszrizling és a cabernet franc fajták.
Ennek érdekében 2014-ben négy tematikus kóstolót rendeznek, mint például a Furmint Február, a Kékfrankos MOST!, az Olaszrizling Október és a Bordó Blend. A rendezvények ékköveként pedig 2014 februárjába is megtartják a 9. Magyar Borok Bálját, amit most először szervez ez a csapat.
A bál megújul, bár a hagyományok és tradíciók továbbra is fontosak. A vacsorán a boroké lesz a főszerep, a borsorhoz készíti el az ételeket Wolf András, a Boscolo séfje. Az est folyamán a poharakba kerül majd tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, nemzetközi fajtákon alapuló nagy vörös házasítás, valamint tokaji aszú is.
E bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, ezek mellett azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be.
A borsor az alábbi tételekből fog állni:
A vacsora előtt és után különféle kávé-, víz- és csokoládé-különlegességgel is készülnek a bálozók számára.
A Gál Tibor Emlékdíj is megújul. Ahogy az egész bálra jellemző a hagyomány és az újítás kettőse, ugyanúgy a díjra is ez vonatkozik. A díjra első körben a borászok jelölnek a saját borrégiójukból kiemelkedő fiatal vagy kevésbé fiatal borászokat. Ezután a listán szereplő borászokra bárki szavazhat az interneten keresztül, és az itt legtöbb szavazatot kapott jelölt közül szakmai zsűri választja ki, hogy ki kapja idén az emlékdíjat.
A nyertes külföldi szakmai tanulmányutat vagy kommunikációs csomagot kap a kitüntetés mellé. A sajtótájékoztatón ifjabb Gál Tibor elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy az édesapja nevét viselő díj nem csak a már neves borászokat illetheti meg, hanem segítséget nyújthat még nem széles körben ismert kitűnő borászok számára is.
A jelöltekre ti is szavazhattok 2014. január 1-je és február 15-e között a www.borbal.hu oldalon keresztül, ahova már most is érdemes ellátogatni, mert a bállal kapcsolatosan minden érdekes és fontos információt megtalálhattok.
Az egri borásztársadalom 2010-ben, ami a Borok éve volt Egerben, azért fogott össze, hogy - szigorú szabályok szerint - házasítással létrehozzon egy új fehér borkülönlegességet, az Egri Bikavér fehér testvérét. Még abban az évben csaknem 3200 javaslat alapján a nemes nedű az Egri Csillag nevet kapta. Tavaly el is készült az első bor, 2012 elején pedig már 23 pincészet jelezte, hogy ajánlja az új terméket.
Az Egri Csillag különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos fajták is meghatározott arány szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.
A szabályzat szerint minden esztendőben - az előző évjáratból - március 15-én kerülnek az Egri Csillagok az üzletek polcaira.