Kevin Folta a Brain Baron: 'Naponta 3000 ember hal éhen úgy, hogy tudnánk segíteni rajtuk'
Kevin Folta biológus a Floridai Egyetem kertészeti tanszékének professzora és elnöke, a fotomorfogenezis és az ízek kialakulásért felelős anyagok kutatója „Találjuk fel a jövő gyümölcseit és zöldségeit” címen tartott előadást az V. Brain Bar Fesztiválon.
- Sokan gyanakvással tekintenek minden élelmiszerekkel kapcsolatos beavatkozásra: mesterséges adalékanyagok, ízfokozók, GMO-k… Ön pontosan mit csinál az élelmiszerekkel?
- Nagyon fontosnak tartom az élelmiszer-biztonságot, és azt szeretném, hogy mindenki hozzájusson jó minőségű gyümölcsökhöz és zöldségekhez. Az emberiség évezredek óta változtatja a gyümölcsöket és zöldségeket olyan módszerekkel, amikről nem tudtuk, hogyan működnek, csak csináltuk. Most már léteznek eszközeink, amikkel nagyon pontos eredményeket érhetünk el, ezért nagyon derűlátó vagyok a jövővel kapcsolatban,
hiszem, hogy egyre több ember jut majd egészséges élelmiszerhez a fejlődő országokban is.
- Tehát lényegében az ízeket kutatja.
- Egyszerre kutatom a fényt és az ízt, valamint az aromákat. Ha azt akarjuk, hogy az emberek cukorka és chips helyett zöldségeket és gyümölcsöket egyenek, akkor fontos, hogy finomabbak legyenek.
Az az álmom, hogy még megélem azt, amikor a gyerekek szívesebben esznek gyümölcsöt, mert finomabb a cukorkánál, a szüleik pedig szívesebben vásárolják meg, mert olcsóbb.
Azok is ugyanazt ehetik majd, amit mi, akik olyan területeken laknak, ahol nehéz friss élelmiszerhez jutni.
- Mi az íz eredeti szerepe? Azt mutatja meg, hogy egy élelmiszer jó nekünk vagy sem?
- Az ízeknek és aromáknak a magok szétszórásában van szerepe. Ha képes vagy rávenni az állatokat, hogy egyék meg a gyümölcsödet, akkor elviszik a magodat máshová. Ugyanakkor az aromákban lehetnek olyan vegyszerek, amelyeknek antibakteriális, vagy gombaölő hatása van. Ők a természet növényvédő szerei. Mi pedig azért szerettük meg annyira az ízüket, mert egészségesebbé tesznek.
- Az ízetlenség mit sugall? Egy kevésbé finom eper kevésbé egészséges? Nem annyira tápláló? Vagy az íz csupán kényelmi szempont?
- Az ízetlenebb eper azért kevésbé egészséges, mert nem eszünk belőle ugyanannyit. Ha az emberek megvásárolják az epret, ami sokba kerül, és még csak nem is ízlik nekik, akkor többé nem vesznek. De képzelje el, hogy megveszi az epret, ami gyümölcsös ízekben gazdag és finom az illata. Akkor azt mondja: „Hű, minden héten vásárolnom kell ilyet!” Úgyhogy szerintem a jobb táplálkozás kulcsa a jobb íz.