PROGRAMOK

Állatalakoskodó farsang lesz idén is Panyolán, még a polgármester is beöltözik, pulyaszedőként incselkedik

Február 3-án a hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz vissza, ráadásul jönnek a környező településekről, sőt a határon túlról is felvonulók.

Link másolása

Idén is lesz február 3-án, szombaton farsangi állatalakoskodó felvonulás Panyolán. A hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz vissza. Az ötutcás kis falu megtelik élettel, számos alakoskodó jelmezessel futhatunk össze, akik incselkednek, játszanak - beleélve magukat a szerepbe.

Medve, gólya, kecske, pulyaszedő, cigányasszony, tallas, sirató férfiak és nők. Ilyenkor felcserélődnek a szerepek, mint hajdanán, az 1960-as televíziós forgatáson és az Ujváry professzor könyvében olvasott oldalakon. Jelenetek, néptáncos, népzenei csapatok ropják és húzzák a muzsikát egész nap és színesítik a programokat a felvonuláson.

A szervezők déltől várják a nézőket, felvonulókat, hogy 14 órától együtt éljék át ezt a régi népszokást, amelyet hajdanán a nagyszülők, ükmamák és papák téli estéken a fonóban idéztek meg.

„Szeretnénk minden évben farsang idején ezt a Szamosmenti hagyományt felidézni. Ha nem is úgy, mint hajdanán tették az ősök, de az értékét, a hangulatát a mai gyermekeknek is bemutatni. Ők is érezzék a közösség erejét, a felvonulók önfeledt játékát, hogy majd tovább tudják adni az utánunk jövő nemzedéknek”

- mondta Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, aki maga is jelmezbe bújva, pulyaszedőként incselkedik a faluba érkezőkkel, viccelődik a gyermekekkel.

„Továbbá az is nagy öröm számomra, hogy immáron második alkalommal tartanak velünk határon túlról a nagykászoniak, akik az ottani hagyományokat hozták el nekünk. Így távolságot nem ismerve élhetjük át egymás régi farsangi élményeit. Összeköt minket a Szamos, a határokat elfeledve élő örökségünket tudjuk közösen népszerűsíteni. A másik fontos dolog, hogy évről évre egyre több települést, civil szervezetet tudunk megszólítani és bevonni a közös játékba. Idén több szomszédos településről és a vármegyeszékhelyről is érkeznek hozzánk. Hat helyszínen keresztül haladnak a felvonulók, ahol minden megállóban láthatunk egy-egy jelenetet vagy táncos produkciót a fehérgyarmati KisDeák, a tunyogmatolcsi és a Szatmár Néptáncegyüttes és a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola Cifra Bandája előadásában. Igazi látványosság a hargitaiak télűző jelenete, azaz a nagykászoni bikaütés és szalmaégetés. Közben a fesztiváltéren egész nap disznótoros ételeket, farsangi fánkot, egyéb finomságokat vásárolhatnak az ide érkezők. Este sem maradnak programok nélkül, Boka Gábor képmutogató vásári komédiás János vitéz c. vidám előadása szórakoztatja a közönséget a Közösségi Házban. Majd népzene és táncház a Csipkés Együttessel" - zárta gondolatait a polgármester, Muhari Zoltán.

Bővebb információ ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PROGRAMOK
A Rovatból
Budapesti programok 2024
Összegyűjtöttük nektek Budapest legizgalmasabb programjait, hogy mindig legyen miből válogatni 2024-ben is!

Link másolása

2024-ben is számtalan remek program vár Budapesten és környékén. A folyamatosan bővülő, frissülő listából te is biztos találsz izgalmas koncertet, kiállítást, fesztivált és kalandokat.

Tavaszi programok:

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó - május 24-25.

Kerestél, kutattál, de még nem találtál rá arra a sportágra, melyet szívesen űznél akár egyesületi keretek közt? Megismerkednél és kipróbálnál olyan mozgásformákat, melyek kevésbé népszerűek és ismertek, de annál különlegesebbek és izgalmasabbak? Vonz a zene világa, de eddig elérhetetlennek érezted? Szívesen megismernéd a hangversenyeken és koncerteken látott hangszereket közelebbről? Amennyiben a fenti kérdések bármelyike illik rád, akkor nincs mese, irány a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó a Merkapt Sportközpontban (Maglódi út 12/A)!Több, mint 100 sportág és 20 hangszer vár

Több mint 100 sportág, 20 hangszer, olimpiai, Világ – és Európa-bajnok sportolók, neves zenészek, szakképzett oktatók. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Hangszerválasztó! A sportági helyszíneken szakképzett edzők segítségével lehetőséged nyílik a kitelepülő sportágak kipróbálására, valamint bemutatók, nyílt edzések formájában az alapokon túl is beleláthatsz egy-egy mozgásforma világába. Ezen felül találkozhatsz, sőt együtt is sportolhatsz, fotózkodhatsz a megjelenő olimpikonokkal, élsportolókkal, hiszen hazánk legjobbjai évről évre tiszteletüket teszik az eseményen.

Ha pedig a zene iránt érdeklődsz szakképzett oktatók segítségével ismerkedhetsz meg egy-egy népszerű vagy kevésbé ismert hangszer történetével, működésével, legérdekesebb és legfontosabb jellemzőivel.

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött a részvétel

A rendezvény pénteki és szombati napja is bárki számára ingyenesen látogatható. Várják az óvodás, iskolás csoportokat (pénteken) az egyéni látogatókat, kis – és nagygyermekes családokat (pénteken 13-14 órától és szombaton).

A részvétel azonban regisztrációhoz kötött, melyet leadhatsz online előzetesen, de személyesen az esemény bármely napján is, a helyszínen. Egyéni regisztráció és intézményi regisztráció a linkekre kattintva érhető el.

További információ az eseményről ide kattintva!

Budapest Ritmo - április 11-13.

Április második hétvégéjén ismét itt a lehetőség, hogy szerelembe essünk új és ismerős zenékkel, a világ minden tájáról. A főváros legnagyobb világzenei fesztiválja, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo olyan előadókkal várja a közönséget, mint a legendás Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol vagy az egyre népszerűbb hazai Duckshell. A Hangvető fesztiválját a korábbi évekhez hasonlóan idén is konferencia és filmprogram egészíti ki, míg az első, ingyenes showcase- napon az új tehetségeké a színpad. Három nap, hogy a zenén keresztül kapcsolódj közösségekhez, más kultúrákhoz és új élményeket szerezz. A teljes lineup és a jegyek már elérhetőek a fesztivál honlapján.

Budapesti Tavaszi Fesztivál - április 29. - május 12.

Együtt a város! - Hirdeti a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál! Az április 29. és május 12. között megrendezett fesztivál a hagyományokhoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nem csak a budapesti kultúra ünnepléséről szól, hiszen időpontja egybeesik Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával. Számos program az Európához fűződő gondolati és érzelmi viszonyunkat dolgozza majd fel. Részletes programok ide kattintva!

Banksy-kiállítás - május 3-tól

Az eddig 2 millió látogatót meghaladó kiállításon több, mint 100 Banksy alkotás kerül bemutatásra, és ad átfogó betekintést a kivételes művész egész eddigi munkásságába. Banksy fő ismertetőjele, hogy közterületeken alkot, jellegzetes stencilezett technikával, művei reflektálnak az aktuális politikai - és társadalmi helyzetekre.

A kiállításon graffitik, fényképek, videóinstallációk, lenyomatok, olyan egyedi darabok láthatóak, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze. Budapest közterületei készen állnak, a jegyek elővételben ide kattintva kaphatóak!

A magyar és angol nyelvű leírásokkal, teljes mértékben akadálymentesített kiálltás 2024. május 3-tól – csak korlátozott ideig, a Komplex Kiállítóteremben lesz látható (1061 Budapest Király u. 26.).

Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál - május 23-25.

Gourmet Fesztivál - május 24-26.

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra. A Gourmet minden évben egy központi témát tűz a zászlajára: ezúttal a női energiák uralják majd a gazdag kínálatot.

Rosalia Borpiknik - május 31.- június 2.

Május 31. és június 2. között újra rózsaszínben láthatod a világot a Városligetben, hiszen 65+ kiállítóval tér vissza a Rosalia Borpiknik. 3 napon át a rozé boroké lesz a főszerep, a színpadon pedig hazai sztárok váltják majd egymást.

Nyári programok:

Sziget Fesztivál - Augusztus 7-12.

Több mint 40 nevet jelentett be a Sziget Fesztivál. Sam Smith, Martin Garrix és Stormzy az első előadók között. 2024-ben rendezik a harmincadik Sziget Fesztivált. A jubileumi esemény első körös fellépőit ma jelentették be a szervezők, többek között a Fred Again, Martin Garrix, Sam Smith és Stormzy érkezik az augusztus 7. és 12. között megrendezesére kerülő fesztiválra. A teljes első körös lista itt található.

Őszi programok:

Budapest Borfesztivál - Szeptember 12-15.

33. Budapest Borfesztivál – ahol ott kell lenni - 31 év távlatából sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén szeptember 12-15. között káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget a Budavári Palotában.

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROGRAMOK
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten
A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.

Link másolása

Az eddig 2 millió látogatót meghaladó kiállításon több, mint 100 Banksy alkotás kerül bemutatásra, és ad átfogó betekintést a kivételes művész egész eddigi munkásságába. Banksy fő ismertetőjele, hogy közterületeken alkot, jellegzetes stencilezett technikával, művei reflektálnak az aktuális politikai - és társadalmi helyzetekre.

Kevesen tudják azonban, hogy az anonim művész a több mint húsz éves eddigi pályafutása alatt dolgozott már vászonra és más anyagokra is, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire, egy kiállítás alkalmával élő állatokra festett, valamint filmeket is rendez.

A kiállításon graffitik, fényképek, videóinstallációk, lenyomatok, olyan egyedi darabok láthatóak, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze.

Az eredeti művek nehezen érhetők el a nyilvánosság számára, azonban most egyszeri lehetőség nyílik, hogy Budapesten, a város szívében, anélkül, hogy beutaznánk a világot, megcsodáljuk a korszakos zseni műveit! Vajon erre a hírre az anonimitását őrző művész is Budapestre látogat?

Budapest közterületei készen állnak, a jegyek elővételben ide kattintva kaphatóak!

A magyar és angol nyelvű leírásokkal, teljes mértékben akadálymentesített kiálltás 2024. május 3-tól – csak korlátozott ideig, a Komplex Kiállítóteremben lesz látható (1061 Budapest Király u. 26.).

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
Húsvét Ópusztaszeren: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal
A Szeri Húsvét sok izgalmas programmal vár: lesz tojáskeresés, lovasbemutató, íjászat, mesekert, kalácssütés is.

Link másolása

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark húsvét alkalmából március 31-én és április 1-én sokszínű programokkal készül:

Szeri Húsvét programok:

Március 31., vasárnap

11:00-14:00 - Hagyományos kemencés sütés – Skanzen/ Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör

12:00 - Déli harangszó

13:00 - Tojáskeresés – Skanzen/ Szegedi tanya

14:00 - Lovasbemutató – Lovaspálya

Egész nap:

• Nomád Park: Íjásztatás, Nomád gyerekkuckó

• Puszta Háza: "Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" c. kiállítás

• Skanzen: Népi gyerekjátszó – Iparos műhelyek melletti terület

• Tojásfestés – Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör

• Önjáró húsvéti ismeretterjesztő játék – Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör

• Látogatóközpont:

Szer története és Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Vetítőterem

Szent István keresztény hagyatéka - a magyar szentkorona vármegyéi c. kiállítás – Aula, Trogmayer-terem

„A Magyar Királyság vármegyéinek címerei (1881-1920)” c. kiállítás – Hungarikum tárház

• Rotunda:

„Szerét ejtették” c. Emlékparktörténeti kiállítás

„A szegedi paprika gyártásának története” c. kiállítás

Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – „Ilyet nem látott a Kárpát…”

Álljon Ön is végvári katonának! – „Vár állott, most kőhalom”

A legkisebb a legnagyobb? – „Kincsek a földből”

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Felhívjuk Látogatóink figyelmét, hogy a lovas programok megtartása időjárásfüggő!

Április 01., hétfő

11:00 - Húsvéti tojáskeresés – Skanzen/ Szegedi tanya

12:00 - Déli harangszó

12:05 - Ételszentelés – Skanzen/ Ányási kápolna

12:30 - Hagyományos húsvéti locsolkodás és népszokások bemutatása, közreműködik: Borica táncegyüttes, Hatetudnád Tánctanoda, Berta János vándorkomédiás Mester László zenekara – Skanzen területe

13:50 - Húsvéti tojáskeresés – Skanzen/ Pusztaszer-árpádhalmi tanyai iskola

14:00 - Lovasbemutató – Lovaspálya

15:00 - Berta János vándorkomédiás – Skanzen/ Csongrádi halászház

Egész nap:

• Nomád Park: X. századi tevékenységek, Íjásztatás, Nomád gyerekkuckó

• Puszta Háza: "Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" c. kiállítás

• Skanzen:

Mesekert interaktív játszóház kicsiknek – Iparosműhelyek melletti terület

Kézműves foglalkozások – Makói parasztház, Szeged-alsóvárosi porta

Mester László zenekara – Skanzen területe

Interaktív néptáncbemutató a Borica táncegyüttes és a Hatetudnád Tánctanoda közreműködésével – Skanzen területe

Lovas kocsizás – Skanzen területe

Húsvéti tojásfestés – Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör

Húsvéti kalácssütés – Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör

„Fordulj egyet, ne nevess!”, interaktív viseletbemutató és játszóház – Szeged-alsóvárosi Porta

Régi idők tűzoltó kocsija – Szentesi tanya

• Látogatóközpont:

Szer története és Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Vetítőterem

Szent István keresztény hagyatéka - a magyar szentkorona vármegyéi c. kiállítás – Aula, Trogmayer-terem

„A Magyar Királyság vármegyéinek címerei (1881-1920)” c. kiállítás – Hungarikum tárház

• Rotunda:

„Szerét ejtették” c. Emlékparktörténeti kiállítás

„A szegedi paprika gyártásának története” c. kiállítás

Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – „Ilyet nem látott a Kárpát…”

Álljon Ön is végvári katonának! – „Vár állott, most kőhalom”

A legkisebb a legnagyobb? – „Kincsek a földből”

Bővebb információk: ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
Balaton Sound 2024: itt a fesztivál teljes zenei programja
A fesztiválbeach július 3-án, szerdán startol és tart vasárnap hajnalig, Zamárdiban.

Link másolása

 

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel 200 fellépővel – összeállt a Heineken Balaton Sound teljes zenei programja az elektronikus zenei színtér változatos műfajainak széles skáláját felvonultatva, melyből mindenki bőven válogathat a saját ízlése szerint. A fesztiválbeach július 3-án, szerdán startol és tart vasárnap hajnalig, Zamárdiban.

„Az idei Heineken Balaton Sound zenei felhozatalát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az elektronikus zenei univerzum széles kínálatát sűrítsük a fesztivál négy napjába. A Sound immár egy olyan, stílusokon átívelő partyünnep, ahol az elektronikus zene szerelmesei tetszés szerint válogathatnak a kínálatból, felfedezve új kedvenceket, zenei irányzatokat a fesztiválbeach minden pontján ” – kezdte a teljes line-up bejelentését Filutás Anna, a Heineken Balaton Sound projektvezetője. A fesztivál főszervezője elmondta, hogy az idei év egyik nagy dobása, hogy a Heineken Nagyszínpad műsorideje bővül, „a második naptól már hajnal 3-ig tartanak itt a programok, vasárnap hajnalra átfordulva pedig egy hatalmas Endshow-val búcsúzik ez a helyszín a fesztiválozóktól, a világhírű holland Q-Dance csapatának jóvoltából .”

Átalakul a Sound helyszíne is, a főbejárat új helyre kerül és a nagy előzetes érdeklődés miatt átalakítják a fesztivál vendégterét is.

Filutás Anna kiemelte, hogy megújult VIP élményekkel és tematikákkal várják az idén érkezőket, a My Stage programját már kora délutántól a legkedveltebb hazai party brand-ek töltik meg, a B Stage nagyszínpad hajnal 6-ig tart nyitva, az 1 km hosszú partszakasz pedig vízparti helyszínekkel, beach partikkal, valamint kényelmes lazulással, vízi játékokkal várja a látogatókat a fesztivál ideje alatt, éjjel-nappal.

A Heineken Balaton Sound Nagyszínpadnak idén is egy hatalmas ledfal adja a díszletét, a fellépők sorában pedig az első napon érkezik - délutántól az éjszakába haladva - Andrea Lane, Hugel, Meduza, Purple Disco Machine és James Hype. Másnap ugyanitt kezd Metha, majd Mau P, Vintage Culture, Paul Kalkbrenner következik, éjféltől hajnal 3-ig pedig a Mathame formációt követi a Mind Against. Pénteken Yamina melegíti be a közönséget ezen a helyszínen, majd a színpadra lép John Newman, a Lost Frequencies, Marshmello , Alison Wonderland, Borgore, Zomboy és Dublic & B'Andre. A zárónapon pedig a Heineken Nagyszínpadon ott lesz Ben Nicky, Nervo, Will Sparks és Timmy Trumpet. Este 11-től pedig beindul egy monstre, négyórás Endshow, egy látványos végjátékkal, az elektronikus tánczene keményebb stílusaiban kiemelkedő holland szervezőcsapat, a Q-Dance bemutatásában. A fellépők közt pedig The Qreator, Sound Rush, Ran-D, Warface és Sefa, az est házigazdája pedig a „Hardstyle Hangja”, azaz DV8 lesz.

A Sound másik nagyszínpada, a B Stage, a B my Lake prezentálásában. Zenei kínálata alkonyattól pirkadatig tart, az első nap este 9-kor indulnak a programok, majd a csütörtöktől már 8-kor színpadra áll az első előadó és minden nap hajnal 6-ig tart a buli.

Szerdán itt lesz sorban Denes Toth, Marwan Dua, Miss Monique, Kölsch, Adam Beyer és Maceo Plex. Csütörtökön jön dtnb., Sonic Rain, Kitti Kay, Trym, Nico Moreno, 999999999 valamint Sara Landry. Pénteken Raul Young & Shabaam kezd, majd SanFranciscoBeat, Hot X, Estella Boersma, Fjaak, Amelie Lens, és élő produkcióval Reinier Zonneveld áll színpadra. A Heineken Balaton Sound zárónapján pedig fellép majd SouveQ & Lerm, Secret Factory, Alfa Romero és már vasárnapba nyúlva érkezik Brina Knauss, élő produkcióval Stephan Bodzin , majd Cassian és végül Sama’ Abdulhadi.

My Stage helyszínét kora délutántól minden nap más-más hazai party brand veszi birtokba. Július 3-án jön a Post For Rent presents: Bom Dia, másnap a műfaji korlátokat nem ismerő, minden stílusból a közönség igénye szerint merítő Be Massive csapata, és azt követő napon a Cinema Hall vs. Budapest Calling elektronikus zenei utazásán vehetünk részt. Július 6-án pedig a varázslatos helyszíneken naplementés bulikat szervező, a house és tech-house szettekkel operáló House Piknik búcsúztatja ezen a helyszínen a Soundot.

A hazai kedvencek után pedig naponta érkeznek a nemzetközi nevek. Az első nap David Löhlein, Baugruppe90 és Malugi. Másnap Andy Catana & Pola, HoneyLuv, Afriqua és Airrica. Pénteken a Mulya, Poli, Henri Bergmann, Marino Canal valamint Olympe. Szombat estétől hajnal 4-ig pedig Polar, Mateo & Spirit, Juliet Fox, Space 92 x POPOF, Nusha lép majd itt fel.

Tavaly új helyszínként jelentkezett és aratott sikert a Rádió1 Heineken Beach Club, napozó stéggel és kényelmes lounge bútorokkal biztosítva a beach hangulatot. A program itt kora délutántól indul, amikor a Rádió1 DJ-i a nagyszínpad indulásáig tolják a set-eket, majd folytatják a nagyszínpad szüneteiben és a zárás után hajnalig nemzetközi sztárokkal – így például Sam Feldt, Laidback Luke vagy a Switch Disco - kiegészülve.

A The Lookout a Sound „cápalese”, körülötte pedig négy napon át zajlik majd a beach party, nemzetközi fellépőkkel, mint például a belga Manuals vagy Nina Black, vagy a környező országok, Szlovákia és Ausztria kedvenc DJ-ivel. És fix pont a Soundon a Party Bistro, amit a Snowattack csapata tölt fel programmal a hajnalba nyúlva.

Idén is kifut majd naponta a Sound Partyhajója, rajta a Dj kapitányok, mások mellett Loving Arms, Joer Junior, Edo Denova, Nova/Xandra, Cordeiro, Friday syndrome, Antique/B&E, Nick Behrmann, Chriss Ronson, Metha.

Aki pedig már korábban hangolódna a Heineken Balaton Soundra, azt a Kopaszi-gáton várja június 7-én egy warm-up party, számos fellépővel, délutántól ‘Sunset Sound’-dal és éjszakai afterrel, és olyan főhősökkel, mint a Tamer Malki és Rami Abousabe, azaz a Bedouin formáció.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk