PÉCS

Különleges orgonája, harangja és története van Pécs ikonikus székesegyházának

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. augusztus 20.


Link másolása

A külső részek - Séta a várfalon

A Dóm tér felőli monumentális főhomlokzaton a tizenkét apostol szobra látható. A nyugati oldalt a Pisa-i dóm ihlette, a keletin egy neoromán apszis található, míg a főbejáratot a hatalmas szőlős bronzkapu díszíti.

Mellette található a várfal, ahová fel kell menni és a sétányon nézelődni, mert innen egész más látványt nyújt a székesegyház és a környéke is. A közelben van az Aranyos Mária-kápolna romkertje és a Középkori Egyetem régészeti kiállítása. Ezen a helyen alapította Nagy Lajos király 1367-ben az első pécsi egyetemet.

A belső terek - Janus Pannonius síremléke

Belépve lenyűgöző a látvány. A kék és arany dominál, és azt sem tudja az ember, hogy hol kezdje az ámuldozást. A baldachinos főoltár, a főhajó kazettás famennyezetén a tizenkét apostol alakja, a kincstárként használt Mária-kápolna, falain Székely Bertalan freskói, a Lotz Károly falfestményeivel díszített Jézus Szíve kápolna, a Corpus Christi kápolna a vörös márvány szentségfülkével.

Az altemplomban látható Janus Pannonius síremléke, melybe 2008-ban helyezték végső nyugalomra a pécsi püspök földi maradványait.

A humanista költő maradványaira 1991-ben bukkantak rá és hosszú évek vizsgálódásai után igazolták, hogy valóban az ő sírját tárták fel. A kutatások azt is beigazolták, hogy Mátyás nevelője 37 évesen, egy meghűlést követően, Medveváron halt meg. Zágrábban temették el, de egy év után a koporsóját a pécsi bazilikába vitték, és a kátránnyal lezárva rejtegették. Mátyás király utasítására került az altemplom egyik szegletébe, ahol a régészek rábukkantak egy építkezés közben.

A bazilika különleges koncerteknek ad otthont, tartanak vezetett sétákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is.

Látnivalók – A titkos alagúttól a kincsekig

2015-ben nyílt meg a Püspöki Palota, ahol a termekben barokk, biedermeier, neoreneszánsz és neobarokk bútorok, festmények, berendezési tárgyak segítségével különböző korok püspökeinek életét lehet megismerni. Láthatók például Mária Terézia által adományozott falikárpitok, és a kertje is szép. Az itt található - a Püspöki Palota kertjét a Pincével és Magtárral összekötő - titkos alagút, melynek története a középkorig nyúlik vissza, de egészen különleges szerepet kapott a 20. század második felében. Akkoriban nem csak a bor tárolására használták, hanem biztonságos, földalatti ösvényként is igénybe vették. A püspöki rezidenciába és kertjébe ugyanis lehallgató-készülékeket telepítettek, így az alagút egy biztonságos helynek számított, itt tudtak nyugodtan beszélni a püspök és papjai.

Az egyházművészeti kiállítás a Martyn-házként ismert épület felső szintjén látható. A Dóm Kőtárat is érdemes felkeresni, hiszen kevés helyen láthatók ma már ilyen középkori és reneszánsz emlékek.

Aki bírja a lépcsőzést, annak nagy élményt nyújt a székesegyház egyik tornyában lévő kilátó, ahonnan szinte az egész város belátható.

A Püspöki Kincstárban az évszázadokig csak kevesek számára látható, páratlan műalkotásokat mutat be a képzőművészeti kiállítás, benne értékes műtárgyak, érmék, és itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is.

A Magtár Látogatóközpont a 18. századi magtár felújított, de a régi hangulatot megőrző épületében található. A négyszintes épületben alul a Püspöki Pincében régi, eredeti hordók is láthatók, és a környező borvidékek híres nedűi megkóstolhatóak. A fölötte lévő szinten étterem, a földszinten információs rész és a Püspöki Magtár Kávézó vár. Az építmény - melyet eredetileg 7000 pozsonyi mérőre tervezték, így összesen 439.600 liter folyadék vagy 325.920 kg termény tárolására volt alkalmas - napjainkban a közösséget szolgálja, különféle események, művészeti bemutatók helye és remek találkozási pont is.

A Dóm Zarándokház a belváros szívében, a Székesegyház mellett kínál szállást, vannak ifjúsági szálláslehetőségei, de akár egyéni, akár néhány fős szobákat is igénybe lehet venni.

Bővebb információk ITT.

Fotók: a szerző és Okolicsányi Zoltán

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PÉCS
A Rovatból
Magyaros, mexikói vagy újhullámos? 5 jó étterem Pécsen
Pécsen az is talál magának megfelelő éttermet, aki egy csülkös sztrapacskára vágyik, és az is, aki nyitott egy olyan főzelékre, amit vadon termő növényekkel turbóznak.

Link másolása

Pécsen elég sok helyen lehet jót enni, és a tradicionális vendéglők mellett már modernebb, tematikusabb helyek is akadnak bőven. A mi válogatásunk csak egy apróbb szelet, de ezeket az éttermeket tényleg jó szívvel ajánljuk.

Nektek van kedvenc helyetek Pécsen, ami a mi listánkon nem szerepel?

Soul Kitchen

A Soul Kitchen az a hely, amiért megéri egy picit kimozdulni a legszűkebb belvárosból.

Hangulatos teraszuk és letisztult belső terük van. Kicsit a skandináv hygge stílust idézi.

Az választék sokszínű. Húsok, kreatív levesek, vega ételek és házi tészták váltják egymást. Az étlap havonta változik, és déli menüt is kínálnak, így itt tényleg gyakran lehet ismételni, soha nem lesz unalmas. Külön húshűtőjükben elképesztő steak alapanyagok sorakoznak, de nem csak grillben erősek. Prémium kávéból, borból és süteményből is nagy a választék.

Egy dolgot azonban muszáj kiemelnem. Van az a tipikus étlapon szereplő fogás, hogy: vegyes ízelítő. Ez a legtöbb helyen valami kence, némi sajt és hús, meg kenyér. De a Soul Kitchen ennél többet kínál..

Soha nem láttam még ennyi különleges előételt egy tálon. Paprikakrém, padlizsánkrém, tepertőkrém, sajtok, sonkák, szalámi, fermentált hagyma, uborka, friss zöldségek, csírák és magok.

És még egy kosár langyos kenyér (vagy baguette?) is járt mellé. Az összes fenséges és abbahagyhatatlan. Ez a tál, egy üveg bor mellett a teraszon, maga a tökéletesség!

Cím: Nagyszkókói út 2.

Korhely Pub

A Korhely Pub talán az egyik első pécsi étterem, ami elvarázsolt engem sok-sok évvel ezelőtt. Nagyon jellegzetes a belső tere. Otthonos hangulatot áraszt, és a fal csak úgy roskadozik az emlékektől, különleges ereklyéktől. De a földre szórt szalma és az asztalon található mogyoró (aminek a héját szintén nyugodtan a földre lehet dobni) teszi teljessé a képet.

Vannak olyan fogások, amik szinte a kezdetektől az étlapon szerepelnek, ilyenek a mexikói, serpenyőben érkező különlegességek, és a csülkös sztrapacska is.

Az adagok kiadósak és mindig ízletesek. És központi elhelyezkedése miatt az esti, bemelegítő italozásra is abszolút alkalmas a hely.

Cím: Boltív köz 2.

www.korhelypub.hu

Szabadkikötő

A Szabadkikötőt sokan szórakozóhelyként ismerik csak, pedig a konyhája nemrég elég komoly átalakuláson esett át, és Fazekas Bálint séf jelenlétével abszolút szintet ugrott.

Talán náluk van most a legextrább konyha a városban, hiszen Bálint nem riad vissza a különlegesebb alapanyagok használatától sem.

A szezonális és környékbeli kistermelőktől származó termékek mellet jó eséllyel kerül a tányérra egy kis ehető virág vagy vadon termő növény is.

A menü folyamatosan változik, így én például kövér porcsinnal turbózott főzeléket, és mirabolánnal bolondított desszertet kóstoltam, de rátok biztosan más meglepetés vár majd.

A konyha 11:30 és 16:00 között van nyitva. Este pedig melegszendvicseket kínálnak, hiszen olyankor már inkább a szórakozni vágyók veszik át a terepet.

Cím: Király utca 64.

Tettye Vendéglő

A Tettye Vendéglő 1986 óta a Maszler család vezetésével várja a vendégeket. Ha egy igazán bőséges, tradicionális étkezésre vágytok, akkor mindenképpen jó választás lehet. A Tettye városrész amúgy is egy teljesen más arcát mutatja meg Pécsnek. A romoktól fantasztikus a kilátás, érdemes egy naplementés vacsorát itt megejteni.

A választék hatalmas, de tapasztalataim alapján mégsem megy a minőség rovására.

Brutális húsok, tartalmas levesek, vegyes tálak és hagyományos desszertek közül lehet válogatni. Maximum azért marad a táladon valami, mert az adag nehezen fér egy edzetlen gyomorba.

Cím: Tettye tér 4

www.tettye.hu

Balkán Bisztró

A Balkán Bisztró csevapcsicsával, pljeskavicával és köftével várja a vendégeket, na meg extrán hangulatos kerthelyiséggel.

A kiindulópont szinte mindig a jó minőségű darált hús, szaftosan, füstösen, rengeteg salátával és lepénnyel.

A hazai bisztrók kínálatában nem sokszor találkozhatunk török kávéval, de náluk például ezzel is zárhatjuk a vacsorát, vagy egy jó baklavával.

És különleges söröket, borokat vagy akár üdítőt is választhatunk az ételek mellé. Például kapható náluk a gyógynövényes, balkán kóla, a Cockta.

Cím: Ferencesek utcája 32.

www.balkanbisztro.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Óriási műanyag kaspókkal pakoltak tele egy pécsi utcát, a helyiek kiakadtak ezen
A lakók szerint a kaspók elcsúfítják az utcát, a terület képviselője szerint viszont a faültetés nem opció.
Címkép: BIOKOM - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

Óriási műanyag kaspókkal pakolták tele Pécs egyik legszebb utcáját, ami „keményen kiverte a biztosítékot” a helyiek körében – írja a Pécs Aktuál.

A Magaslati úton terebélyes fasor volt évtizedekig a lakók elmondása szerint, ezek helyére vitt az önkormányzat műanyag óriáskaspókat múlt héten.

Miután többen a Facebookon háborodtak fel emiatt, Horváth Tamás, a terület önkormányzati képviselője egy kommentben azzal indokolt, hogy újabb fákat ültetni a fideszes közműtörvény miatt nem lehet.

Egy másik hozzászólásban viszont már azt állította, hogy „nem engednek ültetni”. Ezt a választ kapta a Pécs Aktuál a helyi városüzemeltetési cég, a BIOKOM munkatársaitól, akik szerint az egyik szolgáltató volt az, amelyik „nem engedte” meg az ültetést.

A környékbelieknek elsősorban azzal van baja, hogy szerintük rondák a kaspók, egyáltalán nem illenek oda, csak elcsúfítják az egész utcát. Ezért jobban örülnének, ha az önkormányzat elvitetné ezeket onnan.

A helyi portál beszámolója szerint miután Horváth Tamás a fideszes közműtörvényre hivatkozott, többen is nekiálltak keresgélni, de senki nem talált olyat, amely egyben tiltaná a faültetést. Egy 2008-as törvény ugyan érinti a témát, de nem tilt semmit, csak előírja, hogy konzultálni kell az ültetés előtt a közművek tulajdonosával. A Pécs Aktuál pedig olyan előírást talált, ami bizonyos védőtávolságok és praktikák betartásával engedi a faültetést. Ez alapján úgy tűnik, hogy a helyi építési szabályzat is rendelkezhet erről bizonyos mértékben, ami pedig az önkormányzat hatásköre.

A BIOKOM oldalán ezzel indokolták a kaspók kihelyezését: „Többször felmerült már, hogy a Magaslati úton tönkre ment hársfákat hogyan lehetne pótolni. Sajnos a terepszint alatt elhelyezkedő infrastruktúra elemek védőtávolságai miatt szabályosan nem lehet fát telepíteni a területre. Emiatt úgy döntött a városvezetés, hogy nagy méretű dézsás növényeket helyez ki. Olyanokat, melyek nem lógnak bele az út űrszelvényébe és illenek a belvárosba telepített növények hangulatához. Így esett a választás a ciprusokra, melyek mellé – a hangulat fokozása érdekében – levendulákat telepítettünk. Társaságunk munkatársai összesen 17 nagy méretű kaspót helyeztek ki, melynek egy részét a terület önkormányzati képviselőjének, Horváth Tamásnak a rendelkezésére álló keretéből szereztünk be.”

Amikor egyébként sokan egy Facebook-poszt alatt háborogtak a kaspókon, és a terület önkormányzati képviselője is hozzászólt, az egyik kommentelőnek azt üzente, várja a javaslatait a fák pótlására.

„Sok pénz nincs. Hagyjuk a fenébe? Nincs fa és ne is legyen... Mi az idiotizmus? Az, hogy nem tetszenek a kaspók, az egy dolog. Ezek a 'tuják' elég nagyra fognak nőni, és lesz a kaspók közt egy sövény. Aki tud olcsóbb és törvényes megoldást, hívjon”

– írta Horváth Tamás.

Egy helyi lakos erre így válaszolt:

„Nem, te az önkormányzati képviselője vagy ennek a kerületnek! Ezért lettél megválasztva! Nem azért, hogy munkaidőm után tanácsokat adjak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Fotók: Pécsre beszökött az ősz
Füstkígyóval, aranyló napsugárral, ködpamacsokkal búcsúzott a nyártól a város.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. szeptember 19.


Link másolása

Pár napja még szikrázó napsütés, nyárias hangulat uralta a mediterrán hangulatú vidéket, de hirtelen beszökött az ősz a Mecsek lábához is. Pécs színei is megváltoztak, barnák, bordók, szürkék és narancsok vették át az uralmat. Hajnalban a pára ült a városra, délután aranyszínt hozott, estére pedig füstkígyó tekergett a házak fölött.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Mesés képeken az őszi ködpaplanba burkolt pécsi hajnal
Tényleg olyan, mintha egy festmény elevenedne meg.

Link másolása

Régi romantikus festők képein lehet hasonló tájat látni, mint amilyet a természet produkált Pécsen egy őszi hajnalon. A látvány mesés, szinte érezhető a páracsepp, a hűs levegő és a távolból fázósan előbújó nap lassan melegedő fénycsóvája.


Link másolása
KÖVESS MINKET: