Májusi piaci körkép receptekkel
Szinte mindent hazahoznék a piacról. Úgy kell visszafognom magam, hogy csak annyit vegyek, amennyire tényleg szükségünk van. Ne hagyjátok ki, menjetek piacra májusban is! Van már zsenge zöldborsó (500 és 700 Ft/kg közötti árakon), sóska és spenót, és hazai szamócát is lehet venni, a legtöbb helyen 1000 Ft alatt.
Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy virágzik a bodza. Készülhet a szörp, ipari mennyiségben. De ami még ennél is örvendetesebb, az az, hogy újra íze van a paradicsomnak.
Zöldségek
Még mindig tombol a spárgaszezon. Vehetünk zöldet, fehéret, lilát. Itthon inkább a fehér és a zöld spárga kapható. Én jobban szeretem a zöldet, nyersen vagy kicsit meggrillezve, salátába vagy szendvicsbe.
Van isteni hónapos retek, újhagyma, friss zsenge spenót és végre itt van megint a zöldborsó is. A zöldborsóból főzhetünk levest, főzeléket, vagy egy kis citromlével, némi petrezselyemzölddel, olívaolajjal késes robotgépben zöldborsó pestot is készíthetünk belőle.
Ha salátába teszitek, érdemes előtte kb. 1 percig blansírozni. Három borsóféle ismert:
1.) a cukorborsót, amit a hüvelyével együtt fogyasztunk, 2.) a velőborsót, ami tovább zsenge marad, mivel a cukortartalma csak lassabban alakul át keményítővé, és végül 3. ) a kifejtő borsót, aminek a cukortartalma gyorsan keményítővé alakul, így csak rövid ideig szedhető (ide tartoznak a száraz borsók (zöld, sárga). A zöldborsó gazdag a B1, B2 és C vitaminban, viszont jelentős a szénhidrát tartalma, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Isteni salátát készíthetünk, ha a zöldborsót és a zöld spárgát összeeresztjük. Nagyon üde, nagyon tavaszi salátát dobhatunk össze, ami tápláló és laktató is. Főzhetünk egy kellemesen savanykás tejszínes tavaszi zöldséglevest, ami a citromtól és a fehérborecettől különleges, a tejszíntől pedig lágyan krémes ízt kap.
Nem felejthetem ki a sorból az újkrumplit. Az egyik piaci kofánál, akinél rendszeresen vásárolunk, isteni, apró parázs krumpli is van, amiből az egyik legtutibb vacsorát készíthetjük el. A megtisztított újkrumplit forró zsiradékba tesszük (én a libazsírra, a férj az olívaolajra esküszik), sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, a serpenyőt gyakran megrázva nagyjából 15 perc alatt megpároljuk, kissé meg is pirítjuk. Friss petrezselyemzölddel és tejföllel tálaljuk.
Még mindig nagy kedvenc a spenót. Nem csak főzelékként ehetjük, ami persze nagyon finom, de beletehetjük salátába is. Sőt, krémlevest is készíthetünk belőle. Érdemes nyersen is fogyasztani, ugyanis magas a C vitamin tartalma, káliumban folsavban gazdag.
Még mindig jó a felhozatal a különböző salátákból is. A fejes saláta most éli fénykorát, de vehetünk jégsalátát, endíviát és madársalátát is. A fűszernövények is életre keltek, érdemes kísérletezni velük.
Gyümölcsök
Láttam már a piacon egrest (piszke, pöszméte), fekete ribizlit és meggyet is. Sőt, cseresznyét is. Szerintem még nem az igazi az ízük, türelmesen várok tovább.
Ami viszont egyre jobb, az a szamóca. Az ára is egyre barátibb, és végre magyar szamóca (köznyelven a földieper) kapható a spanyol és a görög helyett. Kalciumban, vasban, magnéziumba, valamint C vitaminban igen gazdag, ezért érdemes fogyasztani. De azt tudni kell róla, hogy nagyon meg tudja nyomni a vércukorszintet, éppen ezért cukorbetegeknek nem, vagy csak igen korlátozott mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
Általában sütibe tesszük, vagy pohárkrémekhez adjuk, de érdemes kipróbálni salátában is. A bazsalikommal különösen jó párost alkotnak, de a spenóthoz és a zöld spárgához is jól passzol. Én idén először egy mennyei, de annál egyszerűbb süteményt készítettem belőle egy jól bevált recept alapján.
A piacon ugyan nem igen kapunk bodzavirágot, de muszáj róla írnom, mert nekem ez az egyik legtavaszibb dolog. Amikor virágozni kezdenek a bodzabokrok és mindenhol érezni lehet az illatát, az valami csoda. Innen lehet tudni, hogy tényleg vége van a télnek és jön a jó idő. Na meg a leégések és a napallergiás kiütések is, de ez már az én bajom.
A bodzaszörp szerintem a legjobb innivaló. Savanykásan, jéggel, kevés citromfűvel és levendulavirággal a legtökéletesebb nyári frissítő. Egyébként a bodza régóta ismert a népi gyógyászatban, mivel számos jó tulajdonsága van.
A és B vitamint tartalmaz, a C vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek. Folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Immunerősítő, izzasztó, enyhe hashajtó és fájdalomcsillapító hatása van. Csak arra vigyázzatok, hogy ne aludjatok el a bodzabokor alatt, mert elvarázsol benneteket.
Még több receptet és ötletet rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.
Ha tetszett a piaci körkép, nyomj egy lájkot!