ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Az ínyencségek már a spájzban vannak – a rebarbarától az arrabiato mártásig

Minden ember életének megvannak azok a pillérei, amelyekre egész évét építheti. Közösségi és családi ünnepek, különleges évfordulók, vagy éppen, mint nekünk, a befőzési szezon.


Gyerekkoromban még természetes volt, hogy egy lakásnak volt éléskamrája, zsírosbödönnek, zöldségnek, gyümölcsnek, savanyúságnak, valamint lekvároknak és befőtteknek. A panelkorszakban ez már attól függött, hogy egy-egy lakó hogyan alakította át a maga ember nagyságú gyufás skatulyáját.

Szerencsére óbudai otthonunk előző tulajdonosának volt igénye egy kis spájzra, így aztán folytathattuk a haladó hagyományokat.

Lassan húsz éve már, hogy minden tavasszal, amikor elkezdenek a friss gyümölcsöktől színesedni a piacok, beindul bennünk a befőzési adrenalin. Elővesszük az előző évi „brigádnaplónkat”, amelyben pontosan felírjuk a befőzések idejét, a hozzávalók mennyiségét, árát, sőt, még azt is, hogy kinél vettük és e fontos támpontok segítségével vágunk bele az új évadba.

A sorban az első a rebarbara. Már amikor van, és nem arany árban mérik, amit Életem Párja nem is ért, hiszen, mint egykori kerttulajdonos, jól tudja, hogy ez az éretten hívogatóan pirosló ruhát öltő zöld rostos növény, ha egyszer elültetik, kiirtani sem lehet. Így aztán az idén májusban, amikor megláttam a piacon egész korrekt árfekvésben, minden előzetes konzultáció nélkül megvettem az egész készletet. A meghámozása, kis kockákra való aprítása szinte tovább tart, mint a megfőzése. Utánozhatatlan édes-savanykás íze gyerekkori élmény, Nagymamám szerettette meg velem egy életre. Néhány évi szünet után elhangozhatott rá jelszavunk: „A lányok az ágyban alszanak”. Vagyis bekerültek a forró lekváros üvegek a dunsztba, legalább három napig.

Mert hogy minden befőzendőnek neme van. A rebarbara értelemszerűen csakis lány lehet.

Mint ahogyan az eper is. (Most magyarázzam?). Június elején csakis mély levegővétellel szabad a piacra menni, hogy mélységes inhalációt végezzünk az eper- és szamóca-illatból. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a hajdani mansikka, azaz eperfesztiválok Helsinki kikötőjében, amelyek még a tenger illatát is elnyomták, no és persze Ingmar Bergman szamócása, a „smultronstȁllet”. Ezúttal az időjárás nem fogadta kegyeibe e finom bogyókat, éppen csak sikerült egy jó főzetre való kifogni, de ez is úgy durrogott a benne lévő víztől, hogy éppen csak védőöltözetet nem kellett vennünk.

Annál mesésebb terméssel örvendeztetett meg minket a meggy. Nálam abszolút első helyen van, meggyszezonban szinte nem is kell nekem más vacsora, legfeljebb egy kis sajt mellé, hogy ne fájduljon meg a gyomrom. Egy hosszú világesemény mellett pedig, mint a foci vb, aranyat ér. (Sört nem iszom, szotyival nem élek…). A nyers gyümölcs és a hideg meggyleves mellett természetesen a kamrába is jutott belőle, a korábban bevett fahéjas-szekfűszeges meggybefőtt mellé (milyen finom egy gyümölcsrizsbe, vagy tejbegrízre!) az idén először kipróbáltuk a meggylekvárt is és eltettünk néhány csomaggal kimagozva a fagyasztóba, mert Életem meggyes-kakaós piskótája nagy népszerűségnek örvend köreinkben (nálam number one).

Meggyfiú párja Kajszibaracklány, nyilván azért, mert Párom e gyümölcsre esküszik. Akkor a legjobb, ha olyan színt ölt, mint a buddhista boncok köpenye, és ha szinte az ujjak érintésével ki lehet magozni, színe pedig mint az aranyé.

Nem volt híres a baracktermés sem ezen a nyáron, de jóságunk elnyerte jutalmát, mert kifogtuk az év legfinomabb 10 kilóját. Olyan jól sikerült, hogy a lábosok falára ragadt legkisebb maszatot is megmentettünk ujjainkra kenve, mert, mint Asszonyom mondja, halálos vétek lenne egy cseppet is elmosogatni. (Eme edénytisztogatás erotikájába serdületlen olvasóinkra való tekintettel nem mennék bele…).

Az Oroszlánok Hava általában már a Szűzbe hajlik, amikor a legférfiasabb befőzés következik: a lecsó!

Nemcsak a paradicsomok dús levélre és a paprikák húsának vastagságára ügyelünk, hanem ez utóbbiak színárnyalatainak sokaságára is, mert annál szebb, és annál finomabb lesz. Teszünk bele némi csípőset is, mert az kell a bukéjához, a paradicsomot pedig nem szétfőzzük, hanem előzőleg megdaráljuk, így nem válik le a héja. Fontosak az arányok is, hogy ne paradicsomszószban ússzon a paprika. Felnőttként jöttem rá, hogy a lecsó magában a legjobb, kár elrontani rizzsel, de még kolbásszal is.

Sosem felejtem el Nagymamám sűrű, sötét szilvalekvárjait, a vastagon megkent kenyereket, no meg a szilvalekváros derelyét. De azt hiszem, büszke lenne ránk, ha megkóstolná a mi alkotásainkat, amelyek évről évre jobbak lesznek. Néhány éve még esküdtünk az aprószemű besztercei szilvára, de manapság már bármit eladnak ezen a címen, így ösztöneinkre hallgattunk. Ezúttal olyan csodásan édes szilvát kaptunk, hogy szinte csak mutatóba kellett hozzá cukrot tenni. Ha gyönyörködni lehet a baracklekvár arany csillogásában, akkor a fortyogó szilva mélybíborsága is lenyűgöző látvány.

Amikor pedig a csúcspontra ér, éppen olyan, mint a Nápoly melletti felszíni magma, a Solfatara…

Néhány éve spagettire szottyant kedvem, és időhiányban vettem egy „sugo arrabiato” nevű olasz mártást hozzá. És miután megállapítottuk, hogy e kis üvegért 800 forintot elkérni túlzás, elhatároztuk, hogy csinálunk magunknak igazit – igazibbat, mert ebben sem ízfokozók, sem állagjavítók nem lesznek. Csak annyit árulok el róla, hogy paradicsom, fokhagyma és friss bazsalikom az alapja, továbbá a só mellett kell bele némi cukor is, hogy a főtt paradicsom ne savanyítsa meg a mártást – ezt a Keresztapa vonatkozó jelenetéből tudom – és hogy a hozzávalókat az elején le kell darálni, a végén pedig leturmixolni. Hogy milyen zöldséggel készítjük, cukkinivel, padlizsánnal, vagy gombával, már egyéni ízlés dolga. Még az is elképzelhető, hogy valaki darált hússal vegyíti, bolognai módra, de „vega” módra is tökéletes.

Egy pompei kiránduláson találkoztunk egy salátabárban hihetetlen zamatú aszalt paradicsommal, és egyből beleszerettünk.

Kifejezetten ezért vettünk egy aszalógépet, és azóta ezzel is el tudjuk kápráztatni ínyenc vendégeinket. Minden üveget más fűszerekkel ízesítünk. Nemcsak salátákban isteni, különböző sajtok mellé is fogyasztható – még nagyon mutatós is – de különlegesen feldob akár egy hétköznapi tojásrántottát is, köret gyanánt.

Így zajlottak nálunk a befőzések 2018-ban. A spájz megtelt, lehet rájárni. Kell is majd a hely a jövő évi sorozatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk