hirdetés

OLIMPIA

Ne használják az ingyenes óvszereket a sportolók a tokiói olimpián, inkább vigyék haza – kérik a szervezők a járványhelyzet miatt

Az 1988-as szöuli olimpia óta szokás, hogy ingyenes óvszereket osztanak szét a sportolók között, hogy ezzel ösztönözzék őket a biztonságos szexre.

Link másolása

hirdetés

A tokiói olimpia szervezői már többször hangsúlyozták, hogy a járványhelyzet miatt kiemelten figyelnek a biztonságra, ebbe pedig nem fér bele, hogy a sportolók szexeljenek az olimpiai faluban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a héten ismét felhívta arra a figyelmet, hogy az olimpiai falu lakóinak be kell tartani a bevezetett szabályokat, akik azokat megszegik, pénzbírságra vagy akár kizárásra is számíthatnak, írja a Telex a Guardian cikke alapján.

Az 1988-as szöuli olimpia óta szokás, hogy ingyenes óvszereket osztanak szét a sportolók között, hogy ezzel ösztönözzék őket a biztonságos szexre. A tokiói olimpián 160 ezer óvszert terveznek kiosztani. A szervezők a járványhelyzet miatt azonban azt javasolják a sportolóknak, hogy ezúttal inkább vigyék haza a kiosztott óvszereket.

A NOB tervei szerint az olimpiai falu akár 80 százaléka be lehet oltva a július 23-i megnyitóig, emellett azonban számos intézkedést hoztak, hogy biztonságosabbá tegyék az olimpiai játékokat. Például az olimpiai faluban tervezett étkezdét sem valósítják meg. Helyette azt javasolják a sportolóknak, hogy egyedül étkezzenek és aludjanak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OLIMPIA

Azt hitte, hogy ő az olimpiai bajnok, csak egy perccel később derült ki, hogy második lett a holland bringás

Mivel a versenyen tilos a rádiózás, így azt gondolta, hogy ő ért elsőnek a célba. Az eredmény óriási meglepetés volt.

Link másolása

hirdetés

Hatalmas meglepetésre az osztrák Anna Kiesenhofer egész napos szökésből, negyven kilométert szólóban tekerve nyerte vasárnap a női kerékpárosok országúti mezőnyversenyét a tokiói olimpián.

A 137 kilométer hosszú, 2692 méter szintkülönbséget magába foglaló távon 67 kerékpáros állt rajthoz. Öten szinte rögtön az éles rajtot követően elszöktek, csoportjuk kilenc perc feletti előnyt dolgozott ki, amely végül döntőnek bizonyult. Bár közülük ketten leszakadtak, hárman hosszú ideig kitartottak elöl.

A sort az utolsó 60 kilométeren felváltva támadta az előzetesen legerősebb nemzetnek tartott holland négyes,

amelyben ott volt a legutóbbi két aranyérmes, a 2012-ben Londonban bajnok Marianne Vos és a címvédő, világbajnok Anna van der Breggen, az Európa-bajnok Annemiek van Vleuten és az idei Liege-Bastogne-Liege-en győztes Demi Vollering.

A szökésből két bringást 4,5 kilométerrel a cél előtt befogott az összes esélyest magába foglaló mezőny.

A záró bő 40 kilométerre egyedül elöl maradó Anna Kiesenhofer viszont nagy szenvedések árán, ám végig kitartott a hátul diktált nagy tempó ellenére. Így a 30 éves osztrák időfutambajnok óriási meglepetésre megnyerte a versenyt, majd a célbaérést követően a végletekig kimerülve rogyott a Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypálya aszfaltjára.

Ezzel az első újkori olimpia, az 1896-os ötkarikás játékok után nyert ismét aranyérmet osztrák kerékpáros: akkor a 12 órás viadalon Adolf Schmal diadalmaskodott.

hirdetés

Az utolsó kilométereken a mezőnyből sorra indultak a támadások, az ezüstöt végül van Vleuten, a bronzot pedig az olasz bajnok Elisa Longo Borghini szerezte meg.

Van Vleuten a beérkezést követően úgy ünnepelt, mintha nyert volna: "Azt hittem, én vagyok az első"

- mondta van Vleuten. A viadal krónikájához tartozik, hogy többször akadtak problémák az időkülönbségek közlésével, így a versenyzők sem mindig voltak tisztában az aktuális állással, az olimpián pedig a világbajnoksághoz hasonlóan tiltott a rádió használata.

"Nem hinném, hogy bárki leírta volna őt" - utalt Kiesenhoferre a holland kerékpáros.

Van der Breggen - a cyclingnews szakportál szerint - hozzáfűzte: úgy vélték, mindent jól csinálnak, mivel utolérték a lengyel és izraeli szökevényt, így azt hitték, hogy az aranyért harcolnak. Marianne Vos elárulta, próbálták kitalálni, van-e még valaki szökésben.

A nők időfutamát - miként a férfiakét - szerdán rendezik, előbbiek egy, utóbbiak kért kört teljesítenek a 22,1 kilométer hosszú pályán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OLIMPIA

Nem sikerült a címvédés, ötödik lett Hosszú Katinka 400 vegyesen

Mihályvári-Farkas Viktória pedig közvetlenül utána, a hatodik helyen ért célba.

Link másolása

hirdetés

A címvédő Hosszú Katinka az ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória pedig a hatodik helyen végzett vasárnap női 400 méter vegyesúszásban a tokiói olimpián.

A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú a táv nagy részében dobogós helyen haladt, az utolsó 150 méteren azonban visszaesett és 4:35.98 perccel ötödikként csapott célba. A mindössze 17 éves honfitársa 4:37.75-tel végzett pontszerző helyen karrierje első olimpiáján.

Az aranyérmet a hazai Ohasi Jui nyerte meg 4:32.08 perces idővel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Döntős párbajtőrben a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely

A BHSE 23 éves vívója az olasz Santarellit győzte le káprázatos hajrával az elődöntőben.

Link másolása

hirdetés

Döntős Siklósi Gergely az olimpián férfi párbajtőrben! Az elődöntőben úgy győzte le az olasz Santarellit, hogy 10-10-nél még egyenlő volt az állás, de a fiatal magyar versenyző 5 egylámpás tust adott, és 15-10-re diadalmaskodott.

Öt éve Imre Géza második lett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

A finálé magyar idő szerint 14.15 órakor kezdődik, Siklósi ellenfele az ukrán Igor Reizlin vagy a francia Romain Cannone lesz.

Az elődöntőben legyőzte a címvédő dél-koreai Park Szang Jungot, ezzel jutott be a legjobb négy közé.

"Lélektani előny volt a múltunk, amely nekem kedvez, és jól is éreztem magam a páston. Szerintem ő jobban félt tőlem, mint én tőle, ez volt a döntő az asszó utolsó harmadában. Az volt a tervem, hogy domináljak, menjek előre, és várjak arra, hogy kiugorjon és megtámadjon, illetve a másik lehetőség az volt, hogy én letámadom őt. Bejött a taktika" - mondta a rendkívül felszabadultnak, már-már lazának tűnő magyar sportoló.

hirdetés

A korábbi fordulóban a marokkói Husszam Elkorddal csapott össze a 16 között, és küzdelmes mérkőzésen 15-13-ra győzött.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

Siklósi Gergely az ezüstéremről: „Röpke két-három másodpercig csalódott voltam”

„Nagyon szép lett volna, ha a vb-arany után olimpiai aranyat is nyerek, de így legalább marad motiváció, és nyomhatjuk tovább. Nagyon örülök az ezüstéremnek!” - mondta a fiatal vívó.

Link másolása

hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy pályafutása első olimpiáján szereplő Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói ötkarikás játékokon. A BHSE 23 éves, világranglista-vezető, világbajnoki címvédő vívója a helyi idő szerint esti döntőben némi meglepetésre 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól.

Siklósi egész nap felszabadultan vívott a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, ahol a döntő közjátékkal kezdődött: meghibásodott a pást eredményjelzője, így nem tudták időben elkezdeni a mérkőzést. A két vívó hosszú percekig várta, hogy végre elrajtolhasson a küzdelem, amíg végre megjavították a berendezést.

Siklósi - a döntő összecsapás után - csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.

A magyar vívó az eredményhirdetésnél Schmitt Páltól, a Nemzet Sportolójától, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőtől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehette át az ezüstérmet.

hirdetés
"Röpke két-három másodpercig csalódott voltam, nem jó érzés kikapni, de maga a verseny jól sikerült"

- nyilatkozott az éremátadás után Siklósi Gergely.

"Az utolsó asszóban hibáztam, de vitathatatlan, hogy az ellenfelem nagyon jó volt. Számítottam rá, hogy nehéz asszó lesz, de a sport ilyen. Nagyon szép lett volna, ha a vb-arany után olimpiai aranyat is nyerek, de így legalább marad motiváció, és nyomhatjuk tovább. Nagyon örülök az ezüstéremnek!"

Beszélt arról a pillanatról is, amikor az edzője a nyakába borult, mint mondta, a szakember akkor még szomorú volt, de később, amikor megkérdezte tőle, előre aláírta volna-e az ezüstöt, úgy válaszolt, hogy igen.

"És ne felejtsük el, hogy én jobban teljesítettem az első olimpiámon, mint Szilágyi Áron és ez tök jó dolog"

- tette hozzá viccesen arra utalva, hogy a szombat óta háromszoros olimpiai bajnok kardvívó 2008-ban, ötkarikás debütálásakor 15. lett egyéniben.

"A következő olimpia rövid időn belül lesz, nemcsak egyéniben, hanem csapatban is szeretnék ott lenni 2024-ben Párizsban" - hangsúlyozta.

Siklósi Gergely megemlékezett nevelőedzőjéről, a 2017-ben elhunyt, hatszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes Szalay Gyöngyiről is. Úgy fogalmazott: a néhai szakember biztosan büszke most rá, de ő aranyérmet érdemel, ezért a jövőben is azért fog dolgozni, hogy olimpiai aranyérmet mutathasson majd neki.

"A világbajnoki aranyat megmutattam, még egy olimpiai arany kell" - mondta.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, maga is ötkarikás ezüstérmes párbajtőrvívó, kijelentette: teljesen egyértelmű, hogy ez egy megnyert ezüstérem.

"Gergő fantasztikusan vívott egész nap, a döntő asszóban pedig egyszerűen kikapott, ilyen van. Biztos, hogy a jövőben még sok alkalmunk lesz gyönyörködni a vívásában és örülni az eredményeinek. Egy dolog nyilvánvaló: a francia vívónak egészen kivételesen jó napja volt ma" - mondta az MTI-nek.

A tapolcai születésű Siklósi Gergely a kardozó Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: